Zobacz pełną wersję : D50 vs D70(s) inaczej
Władca Pixeli
29-12-2005, 05:14
Przeglądając inne fora znalazłem wiele informacji dotyczących różnicy D50 i D70s w jakości zdjęć. Bardzo często pojawiał się wątek bardzo dobrej jakości w D50 na wysokich czułościach, dużo lepszej niż D70s i obecnie porównywalnej z D200.
Również wspominano o dużo lepszą jakości jpg w D50 tak, że zdjęcia z D50 w przeciwieństwie do D70s nie wymagają żadnej dodatkowej obróbki.
Ponoć Nikon zastosował nowy układ (inny niż w D70) oraz nieco inne oprogramowanie do obróbki jpg w aparacie D50. Minusem całych tych udoskonaleń jest niestety minimalna mniejsza ostrość D50 w stosunku do D70s.
Ponieważ wiele osób pyta się mnie o wybór między D50 a D70s, ciekawi mnie czy użytkownicy mający do czynienia z obiema aparatami potwierdzą te informacje.
P.S.
Moim zdaniem Nikon w aparacie D50 testował nową technologię, którą zamierzał zastosować (może zastosował) w D200.
Potwierdzam ze D50 naswietla inaczej niz D70, wedlug wszystkich ocenaijacych zdjecia - lepiej. Jesli przyjmiemy opinie Radia Erewania ze D70 niedoswietla przy pomiarzy matrycowym oraz nizsza od deklarowanej czulosc, to okazac sie moze ze D50 zostal "poprawiony" w tym zakresie i to potwierdzaja moje testy obu korpusow. O tyle jest tociekawe ze odnosi sie rowniez do D70s ktory mialem przyjemnosc przetestowac rownolegle. Pliki jpg najlepiej "wyprodukowal" wlasnie D50.
Władca Pixeli
29-12-2005, 07:24
A co z oficjalnym testem? Słyszałem, że miał byc po świętach.
To juz sie skonczyly?
:mrgreen:
Witam,
Pomyślałem, że w ramach przypomnienia :D zapytam:
Czy faktycznie będzie test D50, a jeśli tak, to kiedy ?
Pozdrawiam
[glow=blue:da65f32b11]Pixeel[/glow:da65f32b11]
A skoro pojawila sie wzmianka o deklarowanych czulosciach, to czy ktos posiada wykaz jakie sa prawdziwe czulosci w d70?
nikonfan
07-01-2006, 03:59
A czy ktoś wie, że D50/70 posiada matrycę Sony ?
A czy ktoś wie, że pojawił się nowy Sony (10 mln pix, 10 zoom optyczny,extra
maszyna)
http://www.sony.pl/view/ShowProduct.action?product=DSC-R1&site=odw_pl_PL&pageType=Overview&category=DPH+Digital+Still+Cameras
tylko ta cena, ale poczekam, zobaczę :mrgreen:
Władca Pixeli
07-01-2006, 04:20
Czy faktycznie będzie test D50, a jeśli tak, to kiedy ?
Admin w grudniu wspominał, że po świętach. Może miał na myśli Wielkanocne :mrgreen:
Oczywiście, że d50 jest znacznie poprawiony pod względem końcowej jakości zdjęć w porównaniu z d70. Obrobiłem już setki zdjęć z d70 i niektóre naprawdę nadawały się tylko do kosza ze względu na tendencję d70 do niedoświetlania (co było podkreslane w wielu testach). Oczywiście można było tego uniknąć robiąc NEFy, ale w jpgach te różnice były bardzo zauważalne. Od niedawna mam porównanie z d50 i większość zdjęć jest naświetlonych na tyle perfekcyjnie, że rzeczywiście można ich nie obrabiać. Okazuje się więc, że wcale nie potrzeba aż 1000 czujników do pomiaru światła, bo wystarczy ich około 400, żeby zrobić to lepiej. Ale raczej jest to sprawa samego oprogramowania niż czujników. Nie wspominając już o ISO 1600, który w d50 rozwiązano o wiele lepiej niż w d70. W wiekszości warunków zdjęciowych trudno rozróżnić czy to iso 800 czy 1600.
Wnioskuję zatem z Waszych odpowiedzi, że gdybym miał się przesiadać ze swojego F80 na cyfrę to polecilibyście mi jednak D50. Pomijam pozostałe modele ze wzgledu na pułap cenowy. No właśnie jak jest faktycznie z tymi aparatami, jeden robi tak a drugi inaczej, ale który jest wart polecenia dla osób takich jak ja, które mają analog i chciały by rozpocząć przygodę z cyfrą.
krzysztof jot
07-01-2006, 16:12
Admin w grudniu wspominał, że po świętach
dobra dobra - może po kolei... najpierw, o ile pamietam miały być
obiektywy 28-78 Tamrona i chyba Tokina 12-24 ;) potem D200 bo
juz około 10 grudnia miał się pojawić, a D50/70 to po nich dopiero... :)
spokojnie - na wszystko przyjdzie pora ;)
Tomek Stępień
07-01-2006, 16:17
Ja bym Ci zdecydowanie polecił D70! Sam mam i bardzo sobie zachwalam!
Władca Pixeli
07-01-2006, 18:14
Obrobiłem już setki zdjęć z d70 i niektóre naprawdę nadawały się tylko do kosza ze względu na tendencję d70 do niedoświetlania (co było podkreslane w wielu testach).
Ustaw na stałe korektę ekspozycji i zapomnij o problemie.
[ Dodano: 06-01-09, 3:55 am ]
"Nie przyszedł Admin do Góry to przyszła Góra do Admina." :wink:
Znajomy wyciągnął mnie do sklepu więc zrobiłem krótki test.
Na ISO 200 nie widać różnicy więc nie zamieściłem.
Poniższy przykład to ISO 1600.
Pierwsze to D50, drugie D70s.
Co do ostrości to byłbym bardzo powściagliwy, bo może jest to spowodowane błedem pomiaru ostrości.
Różnica w szumach jest widoczna.
Wszystkie ustawienia obu aparatów takie same. Jest to mały wycinek z całości. Zdjęcia robione w "jpg"
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.geocities.com/wladcapixeli1/50.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.geocities.com/wladcapixeli1/70.jpg)
Hmm...
A my czekamy.. i czekamy.. na test ( D50 vs D70(s) ) Admina :D
Pozdrawiam
[glow=blue:03f891bf88]Pixeel[/glow:03f891bf88]
Tak adminie. Ja również dołączm się do tej serdecznej prośby, gdyż jak pisałem w http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=17474&postdays=0&postorder=asc&start=30 po utracie mojego d70 rozglądam się za nową puszką.
Wysoki szum na 1600 i niedoświetlanie, które i tak korygowałem w 70 o +1/3 lub + 1/2 EV nie są dla mnie przeszkodą.
Problem auto WB moim zdaniem nie został rozwiązany ani w 70s ani w 50, a ergonomia, wygląd, wykonanie, funkcjonalność zdecywowanie skłaniają mnie ku 70.
Potrzebuję więc zdecydowanego dowodu, że 50 robi lepsze zdjęcia... W końcu o to głównie chodzi!!
Muszę coś przeciwstawić przywyczajeniom...
Kundzior
19-01-2006, 02:27
Problem auto WB moim zdaniem nie został rozwiązany ani w 70s ani w 50
Podpisuje sie pod tym. Mam D50 bawiłem sie D70 i D70s i jeśli chodzi o WB to wszystkie które miałem są dalekie od doskonałosci.
grzechoo
10-02-2006, 16:09
no to mnie mile zaskoczyliście.... myślałem o D70 (trudno było go dostać, a foconego wcześniej nie chciałem) o D70s nie mogłem myśleć bo za wysoki pułap cenowy wziołem D50- a teraz okazuje się że wybrałem najlepiej jak mogłem.... :mrgreen:
A którą wersję firmware macie przy porownywaniu ? Bo po upgrade D70, cos sie podobno poprawia.
Pzdr Krzysiek
Kundzior, ja bardzo przepraszam, ale co znaczy słowo "naisłaem". :evil: Bardzo bym chciał zrozumieć głęboki sens zawarty w Twojej wypowiedzi, ale bez wyjaśnienia tego terminu, raczej się nie da. Z kontekstu też nic sensownego nie wynika. :lol:
Kundzior
10-02-2006, 18:17
JUż poprawiłem :) Sory za byka :)
Noooo. Teraz już wszystko jasne. :D
to trochę zabawne, poruwnywać d50 do d200, prawie to samo, tyko ze to prawie robi ogromną różnice. testował system...czy d50 lepszy czy gorszy od d70s, tylko poprostu to nie ta półka,inny odbiorca przecież, fiat to nie to samo co ferrari choć to ten sam koncern.
to trochę zabawne, poruwnywać d50 do d200, prawie to samo, tyko ze to prawie robi ogromną różnice. testował system...czy d50 lepszy czy gorszy od d70s, tylko poprostu to nie ta półka,inny odbiorca przecież, fiat to nie to samo co ferrari choć to ten sam koncern.
fiat to d50 a ferarmi d70s ? :roll:
grzechoo
11-02-2006, 11:35
fiat to d50 a ferarmi d70s ?
słyszałem o maluszku (fiat 126p) z silnikiem alfy.... heh 170koni pod maską.... od środka maluszek przerobiony zupełnie (silnik w miejscu tylnych siedzeń) ale z zewnątrz stary poczciwy maluszek... chciałby zobaczyć mine pasiora* jak zostaje przy starcie z pod świateł wymieszany przez małego 126p :mrgreen:
*lub inne autko, z silnikiem powyżej 100 koni mocy którego trudno porównywać do "maluszka"
a wracając do tematu...... porównanie D50 i D70s mało trafne, choć nie da się ukryć że to nie inna kategoria (a już na pewno cenowa)
grzechoo, ty słyszałeś, a ja widziałem na własne oczy jak na rajdzie górskim w karkonoszach maluch pokanał wszystkie auta z wyjątkiem estonii - miał silnik hondy 1100, poszerzone tylne zawieszenie i jakieś wzmocnienia z przodu :P
akurat D50 od D70 dzieli na tyle niewiele, że nie ma co wydziwiać...obie puszki są dobrym sprzętem amatorskim, mają swoje plusy i minusy...i tak na prawdę trzeba bardzo specyficznych potrzeb, żeby sięgnąć po D70, zwłaszcza, że jak napisał admin D50 robi dobre zdjęcia, a nawet lepsze niż D70 (pod warunkiem dobrego fotografa w obu przypadkach - patrz admin :P)
MzMarcin
11-02-2006, 16:06
A ja widziałem na filmiku jak maluszek bierze na ćwierć mili Porsche 911 carrera. HEHE swoją drogą to ten maluszek był chyba w 4x4 z tego co pamiętam... to wtedy był silnik Alfy właśnie, a docelowo miał być jakiś potwór właśnie.
Polak potrafi w końcu nie ;)
[ Dodano: Sob 11 Lut, 2006 ]
Aha i oglądałem też filmik z maluchem który miał ruchome koła z tyłu i przodu(kierowalne raczej) i dwie kierownice. I jak dżentelmeni po całym mieście „śmigają” im do tyłu...(bokiem zresztą też, a jak w zakręty „bokiem” wchodzą hie hie) A silnik też miał niezły hihi
ten filmik to była reklama malucha...wyścig zorganizowano na torze lodowym...maluch i porshe były bez przeróbek, a maluch wygrał o kilka długości przed porshakiem...i wygra z kazdym podobnym w tych konkretnych okolicznościach :mrgreen:
grzechoo
12-02-2006, 12:26
są jeszcze nw a świecie amatorzy dzielnego "kaszlaka" i nie pozwolą mu odejść zapomnienie- totalnie zeszliśmy z tematu
PS. wspomnanego maluszka widzialem jakieś 2-3lata temu w programie motoryzacyjnym (chyba 4x4)
zrobia test, wyjdzie, że d50 lepsze od d70 i bedziemy mieli masowa wyprzedaż d70...:wink:
tak na marginesie dajcie odejść d70 i d100...to są zasłużone aczkolwiek stare konstukcje, d50 i d70s są od nich lepsze od co
grzechoo
12-02-2006, 15:21
mike, bardzo szłusznie... kiedy D70 zbierało laury o D50 nikt nawet nie myślał... a postęp ciągle brnie do przodu.... za 5 lat będzie podobnie z D50
D70 to kawał dobrego sprzęta, tego nie da się ukryć