PDA

Zobacz pełną wersję : Mocowanie lamp SB-R200

panczo
11-10-2007, 10:41
Mam zestaw sb-r1 w którego skład wchodza 2 lampy SB-R200. Mocuje się je za pomocą pierścienia z przodu obiektywu. Chciałbym lampy zamontować na jakichś giętkich ramionach do body lub obiektywu. Widziałem taki gotowy zestaw Novoflexa ale w tej chwili jest to dla mnie za drogie rozwiązanie (730zł). Kupiłem sobie dwa giętkie ramiona z gwintami 1/4 cala (żeński z jednego końca i z drugiego męski) ale nie wiem do czego je przykręcić. Może wykorzystać jakiś Uchwyt do montowania lamp. Ale jaki? Wszelkie sugestie mile widziane. Może zamiast giętkich ramion jakies sztywne, no sam juz nie wiem i do tego nie mam zdolnosci konstruktorskich. Pomóżcie

reda
11-10-2007, 18:33
A może pierścień i uchwyt Cokin a do tego zamocować ramiona? Też coś kombinuje na Cokinie (juz od daaawna), ale to chyba jeszcze spoooro potrwa. Myślałem o zamocowaniu do uchwytu filtrów końcówek od małych statywów stołowych (na przegubach kulowych) i do tego przykręcone lampki błyskowe starego typu, wyzwalane przez optotriak (coby nie skopcić aparatu bo napięcie na starych lampkach jest spore)
Pozdrowionka

reda
11-10-2007, 18:38
Oczwiście do uchwytu zamocowana osłona p. słoneczna a dopiero do tego w/w komplet. Sorki.

JK
11-10-2007, 19:04
Jeśli masz zestaw SB-R1, to w jego skład wchodzi takie giętkie ramię SW-C1 (do mocowania dyfuzora SW-12), które można z jednej strony zamocować w pierścieniu SX-1, a drugą chwycić za lampkę - sprawdzone, bo już tak kiedyś robiłem. I masz już jedną z lampek zamocowaną tak jak chciałeś. Jeden z uchwytów tego ramienia można by było odkręcić, przymocować tam podstawkę AS-20, która też jest w komplecie. Wystarczy dokupić takie drugie ramię (podobno są w sprzedaży, ale trzeba zamawiać) i bedzie po sprawie.

A tak na marginesie. Odradzam mocowanie tego wszystkiego w gwincie filtrowym obiektywu, bo jest zbyt ciężkie, a gwint filtrowy dość delikatny.

I jeszcze pytanie. Po co wam osłona przeciwsłoneczna podczas robienia makro?

panczo
15-10-2007, 17:26
Wszystko pięknie, ale chciałbym niczego nie mocować na filtrze obiektywu. Chodzi mi raczej o zamocowanie ramion do czegoś co mogę przykręcić do gwintu statywowego, albo jakąs obejmą do obiektywu. Gdy podepnę do obiektyuwu makro pierścień pośredni to mam taką odległość przedmiotową, że pierścień SX-1 jest tylko zawadą. Te 2-3 cm wolnej przestrzeni wiecej przed obiektywem by sie przydaly