PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] kobieta prowadząca wózek w tunelu

maciek zolkiewski
11-10-2007, 08:31
Witam szanownych forumowiczów.

Prezentuję Wam takie oto zdjęcie i uniżenie proszę o komentarze i uwagi.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img110.imageshack.us/img110/5674/dsc0101jz1.jpg)

fragles
11-10-2007, 08:49
ano podoba mi się

podoba mi się światło i kadr mi się podoba... no ogólnie ęteresująca fotografia :) (jak dla mnie)

Adam Trzcionka
11-10-2007, 11:51
bardzo dobre. i ładny, referujący tytuł.

Vooda
11-10-2007, 14:54
dla mnie rewelacja. Bardzo dobre zdjęcie. Podoba mi się przeokrutnie.

lechupe
11-10-2007, 16:01
A ja mam do tego zdjęcia stosunek, ze tak powiem, ambiwalentny. Fotografia sama w sobie nie jest zła, oczywiscie, ale jest troche o wszystkim i o niczym. Niby o kobiecie, ale w sumie podobnie wyeksponowany jest kundel obwą****ący smietnik.

O wiele bardziej zaś od kobiety w oczy rzucaja sie malunki na scianach.
Jest zatem w tym zdjęciu wiele potencjalnych tematów. I dlatego myślę, ze ta fotka powinna istniec w większej całości. Jako zdjecie pojedyncze nie wyczerpuje potencjału. Jako zalążek reportażu, czy serii publicystyczno-społecznej ma szansę o wiele większej ekspozycji.

jasiu102
11-10-2007, 16:52
A ja mam do tego zdjęcia stosunek, ze tak powiem, ambiwalentny. Fotografia sama w sobie nie jest zła, oczywiscie, ale jest troche o wszystkim i o niczym. Niby o kobiecie, ale w sumie podobnie wyeksponowany jest kundel obwą****ący smietnik.

O wiele bardziej zaś od kobiety w oczy rzucaja sie malunki na scianach.
Jest zatem w tym zdjęciu wiele potencjalnych tematów. I dlatego myślę, ze ta fotka powinna istniec w większej całości. Jako zdjecie pojedyncze nie wyczerpuje potencjału. Jako zalążek reportażu, czy serii publicystyczno-społecznej ma szansę o wiele większej ekspozycji.
czepiasz się niepotrzebnie, bardzo dobra fotka ma klimat i spokojnie mogła by być ilustracją do wielu tekstów.

maciek zolkiewski
11-10-2007, 21:58
fragles (świetny jest Twój "Pan Jerzy ze starówki"!), Vooda i jasiu102 dziękuję ogromnie za uwagi oraz opinie.

Habakuk, również dziękuję. Ten tutuł, ku memu zdziwieniu, zwrócił uwagę wielu ludzi, najcześciej jako niepotrzebny, gdyż opisujący to co widać, więc niejako zbędny. Jednak nie widziałem sensu w sileniu się na jakieś matafory, czy dwuznaczności. Tak więc dziękuję również za Twoją opinię o tytule.

lechupe, dziękuję za komentarz. Pozwolisz, że się do niego odniosę. Wydaje mi się, że uwaga w pierwszym zetknięciu z tym zdjęciem jest na kobiecie, następnie gdy wzrok wędruje po zdjęciu uwagę zaczyna przykuwać pies, a następnie owe malunki, a że przy nich dzieje się więcej, uwaga zostaje przy nich najdłużej. Może z tego wynika wrażenie, że zdjęciu jest o wszystkim i o niczym?

Inne zdjęcie z tych okolic mam, i myślałem o stworzeniu cyklu. Jednak to zdjęcie jest mocno charakterystyczne w porównaniu z pozostałymi i dlatego decyzja była taka, że będzie pokazane samo.

Jeszcze raz dziękuję za komentarze.

Dyziek
11-10-2007, 22:53
Mi także się podoba:)

Zbigniew
11-10-2007, 22:56
To ja jeszcze dodam - wg mnie zdjęcie jest super, a szczególnie to, że jest w nim wiele tematów. Gaffiti po lewej + pies i śmietnik po prawej stanowią świetny kontrast dla postaci. Takie skonfrontowanie czegoś delikatnego z szorstkim światem.

Onsajt
12-10-2007, 02:10
Mi sie bardzo podoba za "woielowatkowosc"...dlugo ogladalem ten niby zwyczajny obraz z tunelu...do tytulow nie przywiazuje duzej wagi wiec nie wnikam w jego sensownosc lub nie.
Ps. Jesli zdjecie jest bardzo dobre to na moje moze nazwet sie nazywac "magiel na goraco":) - to tylko ogolna uwaga o mnie samym:)

maciek zolkiewski
12-10-2007, 08:19
Dziękuję za odwiedziny oraz komentarze (i interpretacje).

harb
15-10-2007, 18:20
Mi sie bardzo podoba za "woielowatkowosc"...dlugo ogladalem ten niby zwyczajny obraz z tunelu...do tytulow nie przywiazuje duzej wagi wiec nie wnikam w jego sensownosc lub nie.
Ps. Jesli zdjecie jest bardzo dobre to na moje moze nazwet sie nazywac "magiel na goraco":) - to tylko ogolna uwaga o mnie samym:)

tak ,dokladnie wielowatkowosc w jednym czasie -niewielu to sie udaje

arachiusz
21-10-2007, 10:43
świetne foto .

adrian
23-10-2007, 12:19
Świetnie wypatrzone :)

Grzegorka
23-10-2007, 16:32
Fajne zdjęcie. :)
A tytuł iście oddający przedstawioną scenę ;)

Radek Radziszewski
25-10-2007, 11:42
bardzo dobre