Zobacz pełną wersję : SB600 i dyfuzor
Nadszedł czas zmiany mojego wysłużonego manuala na nowszy model. Skłaniam się ku SB600, bo nie chcę płacić za bajery, z których poza pierwszą fazą euforii i tak nie skorzystam. Używam jednak dyfuzora i bardzo to sobie chwalę. Z tego co wiem, SB800 ma na głowicy switch, który informuje lampę o założeniu dyfuzora (co lampa robi z tą informacją nie mam pojęcia, zakładam, że uwzględnia jego obecność przy przetwarzaniu danych z body/czujników). Czy SB600 posiada taki dynks, czy też po założeniu dyfuzora należy samemu korygować siłę błysku?
Sebastiann
10-10-2007, 15:38
Nie ma żadnego dyngsa, korektę wprowadza się samemu.
lirefleks
10-10-2007, 15:54
Witam wszystkich,
SB-600 "dynksa" nie posiada, natomiast SB-800 ma coś takiego, co po nałożeniu dyfuzora powoduje że zoom lampy ustawia się sutomatycznie na 14mm.
Czyli przełącznik powoduje automatyczne przestawienie lampy na najszerszy kąt?
Yes...
U SB 600 lamba przestawia sie na szeroki kąt po wyciągnięciu rozpraszacza:)
Chodziło mi raczej o to, czy SB800 przełącza się na szeroki kąt po założeniu dyfuzora ;)
natomiast SB-800 ma coś takiego, co po nałożeniu dyfuzora powoduje że zoom lampy ustawia się sutomatycznie na 14mm.
Przecież miałeś odpowiedź. Ja tylko dopowiedziałem yes. A drugie zdanie było, od tak sobie, może i niepotrzebne ale napisałem.:)
Nadszedł czas zmiany mojego wysłużonego manuala na nowszy model. Skłaniam się ku SB600, bo nie chcę płacić za bajery, z których poza pierwszą fazą euforii i tak nie skorzystam. Używam jednak dyfuzora i bardzo to sobie chwalę. Z tego co wiem, SB800 ma na głowicy switch, który informuje lampę o założeniu dyfuzora (co lampa robi z tą informacją nie mam pojęcia, zakładam, że uwzględnia jego obecność przy przetwarzaniu danych z body/czujników). Czy SB600 posiada taki dynks, czy też po założeniu dyfuzora należy samemu korygować siłę błysku?
nic nie trzeba korygować, lampa sama dzięki przedbłyskom wie że jest założony dyfuzor i zwiększa moc, oczywiście mówię o trybie iTTL BL.
A w zwyklym TTL odcina blysk wtedy kiedy pomiar uzna, ze swiatla juz dosc. Przeciez to typowe sterowanie tyrystora, odcinamy kiedy uklad logiczny uzna ze OK. Nie ma znaczenia czy jest dyfuzor czy go nie ma, czy palnik na wprost czy w sufit. Jedynie moze sie okazac, ze moc lampy jest za mala i bedzie walic pelnym blyskiem a zdjecia i tak beda niedoswietlone.
To jest właśnie jedyny problem, który mnie powstrzymuje od kupienia SB600 :S
Ale z drugiej strony nie oświetlam nią hal produkcyjnych ;)