Zobacz pełną wersję : stałka lub mały zoom do krajobrazu
Zbieram informacje (zwracam się do Was z prośbą o porady) na temat obiektywu (do D70s), stałki albo małego zooma. Do krajobrazu. Zakres 14-20. Kwota jaką planuje przeznaczyć 1500zł
chodzi mi o takie szkiełko, które byłoby lepsze (niż Tamron 17-50 lub nikkor 18-70 na szerokim końcu) lepsaz geometria, winieta itp. czy jest coś lepszego? czy w tej cenie nie?
Słyszałem o sigme 17-35, tamrona 17-35....ale nie miałem fizycznie w ręku, opinie na optyczne itp biore nie za bardzo wole testy na zywo, opinie, testy użytkowników. Ze stałek nie mam bladego pojęcia. Tzn. znam kilka no ale cena ich jest nieosiagalna. Bede wdzieczny za każdą informacje...
Nie ten zakres ale polecam Nikkora AF 24-50
Sigma 10-20 EX DC HSM w cenie powinieneś sie zmieścić jest parę osób ktore na tym forum go posiadają .
jest nikkor 18-35 ale czy to nie bedzie taka beczka jak w 18-70?. Kiedyś słyszałem, ze to inna budowa ale slyszałem tez opinie, że bedzie beczka...
Ja kupiłem tamrona 17-35 i jestem z niego zadowolony. Ale ja się nie znam :D
Pebees, co Ty za głupoty wypisujesz.
Ale ja się nie znam :D
Moderator musi się znać. :wink: Władza zobowiązuje. :-D
Moderator musi się znać. :wink: Władza zobowiązuje. :-D
E tam, gadasz. Ponoć należy brać przykład z góry, to biorę - od władzy. I się nie znam :D
Tylko czasem nie pisz, że nie masz prawa jazdy. :mrgreen:
....i że nie masz swojego konta bankowego....., że przelewem pieniążki trafiają do kogoś innego ;-)
a wracając nikkor 18-35 i nikkor 18-70 te 18-astki ;-) są takie same czy się różnią ?
W 18-35 powinna być dużo mniejsza beczka, która imho jest spora w 18-70 (większa niż w 18-55 :D).
Najlepiej skorygowanymi obiektywami są ultry - Sigma 10-20, Tamron 11-18, Tokina 12-24 i Nikkor 12-24. Co do winietowania, to fotografię krajobrazową robi się na dość mocno domkniętej przysłonie, stąd jest to bez znaczenia.
pioter m
10-10-2007, 16:19
Najlepiej skorygowanymi obiektywami są ultry - Sigma 10-20, Tamron 11-18, Tokina 12-24 i Nikkor 12-24. Co do winietowania, to fotografię krajobrazową robi się na dość mocno domkniętej przysłonie, stąd jest to bez znaczenia.
Upierdliwcom w sigmie moze sie nie podobac pewien szczegol. Mianowicie na brzegach jest nieco gorzej skorygowana niz w centrum kadru i na pewnych ujeciach moze byc to irytujace. Obecnie jednak zbieram kase na ten obiektyw. Wydaje mi sie, ze tokina jest nieco lepiej korygowana, ale jakos nie jestem przekonany.
Druga sprawa to filtry do tych szkiel. Polara do takiego obiektywu raczej nie zaklada sie.
Takie 17-35 nie wydaja sie zla alternatywa, bo widoczki sa tez bardzo szerokie.
...na brzegach jest nieco gorzej skorygowana niz w centrum kadru i na pewnych ujeciach moze byc to irytujace...
-prawda. tyle, że w krajobrazie nie dało mi się to nigdy we znaki... w architekturze natomiast potrafi uprzykrzyć;)
da się też sensownie to korygować - np. wsadowo w RadCor.
pozdr.
Cześć,
Widziałem kiedyś świetne krajobrazy robione obiektywem Nikkor 35-70 mm. Po prostu gościu, który je robił składał jedno zdjęcie z kilku. Efekt piorunujący - jak z dużego obrazka.
Pozdrawiam
Remek