Zobacz pełną wersję : D80 błąd flesza?
Dziwna rzecz ostatnio się dzieje z moim D80. Otóż w wizjerze przy ogniskowej 18mm w przedziale czasów pomiędzy 200 a 500 wyświetla się żądanie flesza. Poniżej nie (aż do 1/60 bo tak mam ustawione). Przy ogniskowej 70 wartości czasu kiedy żąda flesza są wyższe (ok 500-1000). Flesza nie zwalniam i zdjęcie robi poprawnie. O co mu chodzi? Miał ktoś taki przypadek?
Pozdrawiam
Pamietaj o jednym. Ikonka flasha w D80 nie tylko sugeruje potrzebe uzycia lampy, tylko takze... przepalenie zdjecia :)
michaszek
10-10-2007, 14:29
D70s też tak ma? jeśli tak to wyjaśni się jedna z wielkich zagadek mojego aparatu ;)
charmside
10-10-2007, 15:06
Mi tez sie czasami zapali w D70s. Czy to normalne?
D70s też tak ma? jeśli tak to wyjaśni się jedna z wielkich zagadek mojego aparatu ;)
Heheh... obstawiam, ze D70s "tez tak ma" :) Przejrzyjcie dokładnie instrukcje, a info o tym powinno byc. Ja w instrukcji D80 mam o tym wspomniane :)
NA Auto lecicie ??
Na Auto z tego co pamietam to lampa sie sama wysuwa jesli elektronika uzna, ze taka jest potrzeba.
Nie rozumiem więc celowości Twojego pytania? :)
charmside
10-10-2007, 15:33
NA Auto lecicie ??
A co to jest AUTO? ;)
A co to jest AUTO? ;)
wlasnie nie wiem ale zawsze na to sie zwala jak coś jest nie tak :p
Ja w instrukcji D80 mam o tym wspomniane :)
Na której stronie instrukcji piszą o tym?
wlasnie nie wiem ale zawsze na to sie zwala jak coś jest nie tak :p
Heh, konstruktywna definicja "AUTO"
Na której stronie instrukcji piszą o tym?
Nie mam czasu teraz wertować instrukcji, ale kiedys tez mnie zaciekawiło to, ze ikonka lampy pojawia sie przy bardzo jasnych scenach i odnalazłem wzmianke o tym ostrzezeniu w instrukcji.
Pamietaj o jednym. Ikonka flasha w D80 nie tylko sugeruje potrzebe uzycia lampy, tylko takze... przepalenie zdjecia :)
Rany.... Faktycznie pojawia się to tylko przy kontrastowych ujęciach. Czytałem instrukcję i czasami do niej wracam, ale to przeoczyłem. Dzięki
PS. widzę, że to nie tylko mój "problem" :wink:
Czytałem instrukcję i czasami do niej wracam, ale to przeoczyłem.
Najpierw sprawdź dokładnie w instrukcji. Wg mnie nie ma takiej funkcji. Świecenie tego wskaźnika po zdjęciu oznacza, że lampa zadziałała z pełną mocą i zdjęcie może być NIEDOŚWIETLONE.
Jak "piorunek miga" to oznacza to że do uzyskania poprawnej ekspozycji należy użyć lampy. Prawie cytat z instrukcji. Aparat nie jest głupi i wie że można doświetlić pierwszy plan lampa i nie przepalić tła.
pzdr
BTW http://www.nikonians.org/dcforum/DCForumID236/2936.html