PDA

Zobacz pełną wersję : Przerabiamy Heliosa 58 f/2 (44M-4)

stollo
28-12-2005, 20:12
UWAGA! Dostałem body, sprawdziłem - ostrzenie NIE DZIAŁA. Patent z blokadą popychacza przysłony działa

Przeróba ma na celu umożliwienie ostrzenia na nieskończoność oraz elegancką blokadę popychacza przysłony. Wszystkie zmiany są odwracalne. Mimo to nie ponoszę żadnej dpowiedzialności za szkody powstałe w wyniku lub w trakcie dokonywania niżej opisanej przeróbki. Użytkownik robi to na własne ryzyko i odpowiedzialność.

Patent jest niesprawdzony bo jeszcze nie doszedł do mnie mój nikoś D70S :? ale teoretycznie powinno to zadziałać (zespół soczewek przesuwa się bliżej w stronę matrycy).

UWAGA! Po dokonaniu przeróbki należy upewnić się że obiektyw po ustawieniu poza nieskończoność nie zablokuje ruchu lustra! W wyniku przestawienia pokrętła regulacji ostrości poza nieskończoność, zespół soczewek wysuwa się dalej z części gwintowej obiektywu niż oryginalnie! W tej chwili nie mam możliwości sprawdzenia tego ale to MUSI być sprawdzone przed wkręceniem obiektywu w body!

Do dzieła...

1. stawiamy obiektyw na stole częścią "gwintową" do góry;
2. odkręcamy 4 śruby mocujące tył obiektywu do jego korpusu;
3. zdejmujemy tył (nie gubiąc przy tym śrubek i popychacza przysłony :lol: );
4. zdejmujemy pierścień regulacji przysłony (ukażą się 3 śrubki);
5. odkręcamy 3 śrubki spinające ze sobą obie zasadnicze części korpusu obiektywu.
6. na jednej z rozłączonych części (cholera, nie pamiętam na której :roll: ) znajduje się blaszka w kształcie litery L (ok. 1x7mm) przykręcona jedną śrubką; blaszka ta ma na celu ograniczenie ruchu pierścienia ostrości do zakresu przewidzianego przez producenta - odkręcamy ją :twisted: ;
7. składamy na powrót obie części korpusu i przykręcamy 3 śrubki;
8. zakładamy pierścień regulacji przysłony;
9. z przewodu elektrycznego, o wewnętrznej średnicy izolacji odpowiadającej z grubsza średnicy popychacza przysłony, zdejmujemy 1cm izolacji i docinamy na taką długość, aby po naciągnięciu na popychacz nie wystawał on poza lico tylnej (gwintowej) części obiektywu;
10. obie części obiektywu składamy razem, uważając aby nie wypadł popychacz i aby trafić popychaczem w dźwigienkę przysłony.

I to by było tyle... Mam nadzieję że to działa :wink: a jeśli nie, to nie bijcie :lol:

Pozdrawiam, Piotr

[EDIT] Właśnie przyszło mi do głowy, że zamiast wykręcać blaszkę blokady, można ją spiłować. Ale to już by była metoda "niszcząca" :lol: [EDIT]

JK
28-12-2005, 20:20
Ja tam próbować nie będę, ale zastanawia mnie jak ty to sprawdzasz :?: "Ustawić poza nieskończoność". To jakaś nowa teoria naukowa. :mrgreen:

Valdek_Tychy
28-12-2005, 20:21
Mam nadzieję że to działa :wink: a jeśli nie, to nie bijcie :lol:

Pozdrawiam, Piotr

zaraz,zaraz, nie sprawdzaleś czy działa???????? to po co zadajesz temat :?

skulinski
28-12-2005, 20:26
stollo, odezwij sie jak juz zrobisz.. teoretyowanie nie ma sensu. A jesczez jak pofocisz krok po kroku to wogole bedzie git!.

stollo
28-12-2005, 20:37
Ja tam próbować nie będę, ale zastanawia mnie jak ty to sprawdzasz :?: "Ustawić poza nieskończoność". To jakaś nowa teoria naukowa. :mrgreen:

:lol: Poza symbol nieskończoności na pierścieniu :wink:

zaraz,zaraz, nie sprawdzaleś czy działa???????? to po co zadajesz temat

Bo jeszcze nie mam aparatu a być może znajdzie się ktoś, kto podzieli moją teorię. Padały tu różne teorie - z obróbką skrawaniem włącznie :mrgreen: zatem przeróba która jest całkowicie odwracalna chyba nie jest niebezpieczna, prawda? :) Ale w porządku, każdy racjonalizator pierwszy testuje swój pomysł - może pojutrze doczekam się przesyłki :)

JK
28-12-2005, 20:47
No tak. Jeśli poza symbol nieskończoności to wyglada to trochę lepiej. :D