Zobacz pełną wersję : Kupno F100
Witam
Planuję zakup (już od dłuższego czasu) Nikona F100. Rozważam kupno przez rodzinę w USA (przyjeżdża na Święta), ale ostatnio pojawiła się oferta sprzedaży przez użytkownika Mumia.
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=38352
Jako, że cena aparatu nie jest mała czy możecie mi doradzić na co zwrócić szczególną uwagę przy F100? Jakie największe problemy z nim są, co się często wyłamuje (a może nic?) i potem są problemy?
Byłbym wdzięczny za wszelkie porady w tym temacie. Ewentualnie ktoś z Wawy ma F100 i mógłby pokazać to cudo?
Serdeczne DZIĘKI!
P.S. Jakbym kupił to mam nadzieję, że żona mnie nie wyrzuci...
Odklejajaca sie guma, czasem mozna spotkac wylamane zaczepy tylnej scianki, urwana zaslepke baterii. A najlepiej to podpiac do kompa i zobaczyc faktyczny przebieg F100. Jestes z Wawy to masz serwis na miejscu wiec nie widze problemow aby udac sie na Postepu i zrobic przeglad przed zakupem.
Tylko sprzedający nie jest z Wawy i to może być problem. A jaki przebieg dla F100 jest znośny?
Cos mi sie kolacze, ze migawka jest na 100 tys.
Witam
Planuję zakup (już od dłuższego czasu) Nikona F100. Rozważam kupno przez rodzinę w USA (przyjeżdża na Święta), ale ostatnio pojawiła się oferta sprzedaży przez użytkownika Mumia.
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=38352
Jako, że cena aparatu nie jest mała ...
???
999 zł za F100 w świetnym (jak napisał Mumia) stanie to dużo?
Tak. 999 zł na mój budżet to jest dużo. Pomijam również fakt, że na ebay.com można kupić znacznie taniej.
Taniej to zwloki a nie F100.
Taniej to zwloki a nie F100.
ciekaw byłem za ile pójdzie to: http://www.allegro.pl/item249490343_nikon_f100_super_okazja_batery_pack. html
ale poszło poza allegro, to oczywiste, niewykluczone zresztą, że nabywca jest wśród nas! :)
Tak. 999 zł na mój budżet to jest dużo. Pomijam również fakt, że na ebay.com można kupić znacznie taniej.
To powinieneś zainteresowanie sprzętem fotograficznym skierować na nieco niższą półkę.
To powinieneś zainteresowanie sprzętem fotograficznym skierować na nieco niższą półkę.
Że co??
Czy to F5 czy F100 to nie zmienia faktu, że 999 zł to jest dużo pieniędzy. Ale nie mam zamiaru z tobą na ten temat dyskutować.
ciekaw byłem za ile pójdzie to: http://www.allegro.pl/item249490343_nikon_f100_super_okazja_batery_pack. html
No chyba już nie pójdzie:
APARAT ULEGŁ USZKODZENIU
Owszem 1000 zl to kupa forsy, ALE ponizej to loteria w kupowaniu F100 czy F3.
Owszem 1000 zl to kupa forsy, ALE ponizej to loteria w kupowaniu F100 czy F3.
Zgadzam się. Dlatego chciałbym jak najwięcej podpytać użytkowników, ewentualnie ludzi którzy się znają na F100 jak to dokładnie sprawdzić.
Natomiast na ebay.com w USA F100 średnio oscyluje w granicach $250-$350. Trafiają się taniej, ale i drożej. Choć w tym drugim przypadku najczęściej już z gripem.
No chyba już nie pójdzie:
APARAT ULEGŁ USZKODZENIU
wierzysz w to?? Facet dostał poropozycję i sprzedał aparat poza allegro. Musiał podać jakiś powód, bo licytacja już się odbywała
Nie zastanawiałem się nad tym :)
Zastanawiam się teraz jak sprawdzić ilość zdjęć zrobionych F100 w weekend w Wawie ;)
Że co??
Czy to F5 czy F100 to nie zmienia faktu, że 999 zł to jest dużo pieniędzy. Ale nie mam zamiaru z tobą na ten temat dyskutować.
Czy 999 zl to duzo czy nie, to rzecz względna, ale na zakup porządnego Nikona F100 niestety nie jest to dużo, nawet uwzględniając "upadek" ery analogowej fotografii.
wierzysz w to?? Facet dostał poropozycję i sprzedał aparat poza allegro. Musiał podać jakiś powód, bo licytacja już się odbywała
Raczej wylicytowana kwota nie była dla niego zadowalająca.
Niestety jest to dość częsta praktyka na Allegro.
Czy 999 zl to duzo czy nie, to rzecz względna, ale na zakup porządnego Nikona F100 niestety nie jest to dużo, nawet uwzględniając "upadek" ery analogowej fotografii.
Hmmm, chyba masz rację. Poproszę aby podbił mi cenę o jakieś 500-600 zł. Będę miał wiekszą pewność że jest w niezłym stanie. Dzięki za pomoc w zakupie!
Zgadzam się. Dlatego chciałbym jak najwięcej podpytać użytkowników, ewentualnie ludzi którzy się znają na F100 jak to dokładnie sprawdzić.
Natomiast na ebay.com w USA F100 średnio oscyluje w granicach $250-$350. Trafiają się taniej, ale i drożej. Choć w tym drugim przypadku najczęściej już z gripem.
Patrz na ceny "buy it now", a nie na wywoławcze.
http://photography.listings.ebay.com/Nikon_F100_W0QQfromZR4QQsacatZ107921QQsocmdZListin gItemList
Patrz na ceny "buy it now", a nie na wywoławcze.
http://photography.listings.ebay.com/Nikon_F100_W0QQfromZR4QQsacatZ107921QQsocmdZListin gItemList
Teraz wyjątkowo mało jest aparatów. W okresie wakacyjnym było znacznie więcej ofert. W kilku licytacjach brałem udzał i ceny kończyły się jak pisałem. Jako, że nie udało mi się zalicytować przez przyjazdem rodzinki zaniechałem tą procedurę.
Natomiast aukcje nie zawsze kończą się z taką ceną jak wynika czasem "Buy it now".
Tylko nie wiem po co dalej drążysz ten temat...
Chodzi mi o to, że 999 zł to jest dość spora sumka (dla mnie!). I chciałbym być pewny, że wydając te pieniądze kupuję sprzęt który mi jeszcze posłuży jakiś czas. Jeśli to ma być padaka, to podziękuję. Jeśli nie znajdę nic za 1000 zł a coś niezłego utrafi się za 1500 zł to dam 1500 zł. Chodź w takim przypadku poczekam na premię świąteczną. ;) Teraz na forum ktoś sprzedaje za 999 i proszę kolegów z forum o pomoc na co zwrócić uwagę przy kupnie tego aparatu. W którą półkę cenową mam wchodzić to już jest moja indywidualna sprawa. Chcę kupić aparat analogowy, który posłuży mi na lata.
cypherdid
10-10-2007, 23:55
no 1000 zł to dużo i mało...dużo kasy bo kasy zawsze jest za mało ;) a mało jak za F100 w świetnym stanie..
a F100 to zaj^*%$y aparat i nawet późniejsze wywody żony/dziewczyny na temat lokowania pieniędzy
w coś co nie rozumie to żadna cena :)
na co zwrócić uwage wiesz...guma, zatrzask tylnej ścianki <czy szczelnie sie domyka>, *******niczek/widelczyk czy jak sie to zwie co przewija film, przebieg..ogółem obadaj..a jak wszystko OK to brać i nie płakać że 999zł..
ja kupiłem nowy 2 miesiące temu <takie moje zboczenie>..nie żałuje kasy, choć sie nie przelewa na tyle żeby taki wydatek nie zrobił wrażenia
nie rozważasz rzadnego "refurbished"? zza oceanu??
nie rozważasz rzadnego "refurbished"? zza oceanu??
Rozważam. Masz jakieś dobre źródło?
matka997
11-10-2007, 07:30
przyglądam sie czasem na allegro licytacjom f80 i f100 i mam wrażenie że od lata (końca lata?) ceny poszły troche w góre, zwłaszcza f100. nie wiem czym to jest spowodowane. no bo pisać że tym, że nikon znowu jest przyszłościowy nie chce, ale cholera wie...
ja kupiłem nowy 2 miesiące temu <takie moje zboczenie>..nie żałuje kasy, choć sie nie przelewa na tyle żeby taki wydatek nie zrobił wrażenia
Czy można wiedzieć ile dałeś za nówkę sztukę? Ja także rozglądam się za F100, bo przeszkadza mi brak współpracy z manualmi w F80. Prawdopodobnie kupię go na ebay, więc mam nadzieję, że nie wejdę w drogę koledze mpwt.
nie rozważasz żadnego "refurbished"? zza oceanu??
a właśnie, co konkretnie oznacza REFURBISHED? NOWY czy ODNOWIONY, tzn. po przeglądzie, czyszczeniu itp.?
Raczej wylicytowana kwota nie była dla niego zadowalająca.
Niestety jest to dość częsta praktyka na Allegro.
do końca aukcji zostało jeszcze trochę czasu, a przecież wiadomo, że są ludzie, którzy liytują w ostatniej chwili
przyglądam sie czasem na allegro licytacjom f80 i f100 i mam wrażenie że od lata (końca lata?) ceny poszły troche w góre, zwłaszcza f100.
No właśnie taki wniosek wczoraj wysnułem. W wakacje można było za mniejsze kwoty wylicytować.
Prawdopodobnie kupię go na ebay, więc mam nadzieję, że nie wejdzę w drogę koledze mpwt.
No jak mi się nie uda dokonać zakupu to przed świętami (rodzinka wybiera się do Polski) znowu zabiorę się za ebay.
a właśnie, co konkretnie oznacza REFURBISHED? NOWY czy ODNOWIONY, tzn. po przeglądzie, czyszczeniu itp.?
To drugie. Czyli po przeglądzie i ewentualnych naprawach, czyszczeniach.
cypherdid
11-10-2007, 09:18
Ja swój kupiłem w bhphoto za 800$$ <z paroma innymi rzeczami nawet kurier UPS EXPRESS się opłacał>
refurbished znaczy tyle że używka po wszystkich serwisowych zabiegach, regulacjach, czyszczeniach, czasem smarowaniach i wymianie tego co trzeba..a do tego dochodzi gwarancja 3 miesięczna bodajże..słyszałem o tym sklepie dobre rzeczy
http://www.quest4cameras.com/viewproduct.aspx?ID=3150968&l=Shopping (http://www.quest4cameras.com/viewproduct.aspx?ID=3150968&l=Shopping)
ale jak wpiszesz w googlach co potrzeba to znajdziesz dużo propozycji..wszystkie ok. 500$$
nie rozglądałem jak ebay wygląda po wakacjach z cenami..ale LIKE NEW F100 (1 letni,czytaj rok używany, z późnym nr. seryjnym) +50 1.8+ grip+kilka rolek slajdu szły za troche ponad 330$$ (obserwowałem)
Ja swój kupiłem w bhphoto za 800$$ <z paroma innymi rzeczami nawet kurier UPS EXPRESS się opłacał>
a jak wyglądał kontakt z Urzędem Celnym? Ile zapłaciłeś kosztów dodatkowych?
cypherdid
11-10-2007, 11:04
a jak wyglądał kontakt z Urzędem Celnym? Ile zapłaciłeś kosztów dodatkowych?
jak go kupowałem przebywałem w Kanadzie więc zapłąciłem podatek kanadyjski..to było coś między 14-17% nie pamiętam dokładnie..