Zobacz pełną wersję : Czyszczenie optyki - jak??
Valdek_Tychy
28-12-2005, 19:39
Zakupilem wlaśnie flaszkę alkoholu :mrgreen: izopropylowego i zamierzam m.in. wyczyścić sobie nieco szkła obiektywów i filterki.W związku z tym pytanie w jaki sposób to zrobić,żeby nie narobić sobie szkody,na co zwracać uwagę,czy owym alkoholem mogę wyczyścić filtry.
Będę wdzięczny za kazdą wskazówkę.
Jeśli temat nie w tym dziale to prosze o przeniesienie do właściwego (mnie wydaje się ten właściwy)
Łyknij najpierw, potem chuchnij, i dotrzyj do czysta lekko miękką szmatką :)
ja o to juz kiedys pytalem
ale czysc nim wszystko bo do tego jest
najpierw gruszka podmuchac by ewentualnie krysztalki kwarcy zdmuchnac
a potem pedzelkiem naluz na obiektyw albo na szmatke i pocieraj powoli zaczynajac od srodka a jak zakonczysz to szyblo zetrzyj alkochol z tego miejsca by smug nie bylo
pozdrawiam krzysio
[ Dodano: Sro Gru 28, 2005 7:01 pm ]
Łyknij najpierw,
niestety izopropylowy jest trujacy
a szkoda bo taniej wychodzi od wodeczki
gdzie mozna kupic taki alkochol?
jesli w aptece to zeby nie pytac 2x:) - trza miec na niego recepte?
dzizas, ludzie, toz to jedno z podstawowych slow w naszym narodowym slowniku, nauczcie sie je pisac poprawnie :evil:
alkoHol :mrgreen:
Valdek_Tychy
28-12-2005, 22:58
ja dostałem na allegro - bez recepty :mrgreen:
[ Dodano: Sro 28 Gru, 2005 ]
dzizas, ludzie, toz to jedno z podstawowych slow w naszym narodowym slowniku, nauczcie sie je pisac poprawnie :evil:
Jako osoba nietrunkująca napisalem poprawnie :mrgreen:
Władca Pixeli
29-12-2005, 06:34
Po pierwszym głębszym nie ma to najmniejszego znaczenia :mrgreen:
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=17780
P.S. Radzę przetestowac najpierw na najtańszym filtrze.
Ja tylko chciałem dodać, że jak nie muszę to nie czyszczę - nadmiar troski może być szkodliwy dla optyki. A widzę, że oprocz mnie są na forum inni uzytkownicy (użytkownice) uczuleni na błędy :-)
Valdek_Tychy
29-12-2005, 11:08
Ja tylko chciałem dodać, że jak nie muszę to nie czyszczę - nadmiar troski może być szkodliwy dla optyki.
Nie jestem przesadnie wyczulony na czystość sprzętu ale mój już naprawdę tego potrzebuje a poza tym jak kupilem alkoHolek to coś z nim muszę zrobić :mrgreen:
...kiedys spozywalem nadmiar alkocholu, z tego powodu wole nawet nie wymawiac tego slowa:P
ja dostałem na allegro - bez recepty :mrgreen:
A czy on sie jakos inaczej nazywa... i w skladzie ma ten rodzaj alkoholu? Jakos nie moge znalesc...
Czy po otwarciu takiej buleleczki szybko trzeba ja... spozyc... ups... zuzyc? :wink:
Pozdr
FunBoy
Valdek_Tychy
29-12-2005, 13:28
A czy on sie jakos inaczej nazywa... i w skladzie ma ten rodzaj alkoholu? Jakos nie moge znalesc...
Czy po otwarciu takiej buleleczki szybko trzeba ja... spozyc... ups... zuzyc? :wink:
Pozdr
FunBoy
Ja kupilem tu
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78377294
jest to czysty alkohol izopropylowy - można też dostać w sklepie z podzespołami elektronicznymi w aerozolu ale wychodzi dużo drożej.
Ja kupilem tu
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78377294
jest to czysty alkohol izopropylowy - można też dostać w sklepie z podzespołami elektronicznymi w aerozolu ale wychodzi dużo drożej.
Opis przedmiotu:
"- płyn do wanny ultra dźwiękowej,
- preparat jest przeznaczony do czyszczenia obwodów drukowanych
- szybko i skutecznie usuwa pozostałości po lutownicze.
- nie pozostawia osadów - szybko odparowuje"
Powaznie takimi cudami czyscicie szkla :shock: :shock: :shock:
a ja tu
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78574726
ALFie - spray psikasz bezposrednio na szklo, czy wczesniej na szmatke?
Valdek_Tychy
29-12-2005, 14:04
FunBoy - może się nazywać jak chce,zastosowań ma 1001 (to 1 wymyślone przez niektórych amatorów alkoholi ekstremalnych) nie zmienia to faktu,że jest to czysty alkohol izopropylowy i nadaje się do czyszczenia optyki
w normalnych warunkach na szmatkę, ale jeśli zabrudzenie jest duże, albo stare, albo zatłuszczone mocno, to na szkło...ale pryskanie na szmatkę ma pewien minus...ten alkohol błyskawicznie odparowuje :wink:
Według mnie lepiej użyć płynow do czyszczenia optyki np. Rowi lub czystego spirytusu (alkoholu etylowego)
Smurf, a wiesz o czym piszesz? :P alkohol, którego używamy jest prawie w najczystszej postaci (najczystszy jest sporo droższy i raczej nie do dostania dla zwykłego śmiertelnika), a na dodatek paruje szyciej od c2h5oh czyli spirtu 95%
ALF, i do tego nawet jak by się miało dostęp do laboratoryjnego (99,9%) to i tak tylko do czasu otwarcia opakowania ;-)
Mycha najwyrazniej polubila naszego forumowego kolege,
c2h5oh : )))))))))))))