Zobacz pełną wersję : Jaki komputer do obróbki zdjęć?
sokolnik
21-12-2012, 00:21
sokolnik, a jak ci sie nie spieszy, to poczekaj na Haswella.. ;)
aj tam, nie będę kupował nowej technologi i testował za swoje ciężko zarobione pieniądze. Niższe zużycie energii, ciekawe czy będzie wydajniejszy i czy będzie opłacalny. Wyjdzie Haswell to i7 potanieje i tylko lepiej dla mnie, może kupię wyższy model, podkręcę i zaaplikuje dobre chłodzenie :)
Już Ivy jest wstępem do Haswella, bo to produkt testowy, zresztą, zgodnie z polityką firmy Intel, która ją od jakiegoś czasu już skutecznie stosuje.
Ivy wszak ma już ścieżki 22nm i żre tylko co nic w zastosowaniach biurowych.
Wkleiłem linka że tak wyglądał ten co go widziałem :P a nie że to ten co widziałem :P
A co bedzie lepsze i7 z zegarem 3.6 na dwoch rdzeniach, czy i7 na najnizszym zegarze 2100 z czterema rdzeniami? Czytajac ten watek, wynika z niego, ze najlepsze to i7 to wiem, ale jesli chodzi o te rdzenie, to docelowo do czego to ma byc zalezy ile tych rdzeni, tak? Bo np. w grach lepiej sie sprawdzi np. i7 3.6 z dwoma rdzeniami, ale juz w programach graficznych lepiej sie sprawdzi najslabszy i7 ale o 4 rdzeniach?
Coraz więcej aplikacji wykorzystuje wielowątkowość, więc sama sobie odpowiedz, co w praktyce będzie korzystniejsze.
Zresztą, żeby to sobie unaocznić, zapuść Cinebench 11.529, tam wszystko ujrzysz jak na dłoni.
Odpowiedz to: zalezy do czego. Nie mozna powiedziec ze jeden jest lepszy. Sa plikacje gdzie wydajnosc per core jest bardoz wazna i ktore nie wykorzsytaja wiecej niz 1-2 rdzeni. Warto tez popatrzec na czestotliwosci turbo.
W wielu grach lepiej sprawdzi sie 4 rdzeniowy processor niz 2, szczeoglnie w nowych.
ok. dzieki, zobacze co to jest. czyli obojetnie jakie i7 ale 4 rdzenie.. czyli tak jak myslalam..
Zreszta czytam ten watek od jakiegos czasu, bo mnie on tez interesuje..
i np. takie banalne informacje, naprawde mieszaja w glowie:
Po co Ci 17'' skoro wyświetlacze mobilnych komputerów zupełnie się do pracy z fotografią nie nadają?
-Ja tez tak wlasnie mysle 15 cali, a 17 nie jest nie wiadomo jaka roznica.. a rozdzielczosc o ktorej pisaliscie
1366 x 768 jest standardem w 15 calowych laptopach.. ktos kto laptopa chcialby uzywac jako glowny i jedyny, to moze ma to jakis sens, zeby wziac 17, ale do uzytku sporadycznego, to chyba wiekszej roznicy nie zrobi.. jak sie wezmie te 15 cali.. tak sobie mysle.. zreszta zawsze uzywalam 15.4 cali w laptopie, teraz chce tylko odswiezyc na cos nowszego.. i nie moge sie zdecydowac.. :)
Tak jak pisałem wcześniej, laptopowe wyświetlacze są przydatne praktycznie tylko do zadań tekstowych, np. do pisania epistoł, czytania tekstów i serfowania po sieci i nic nie zmienia tu rozdzielczość ekranu.
Ekran 17" w rozdzielczości 1920x1200 jest praktycznie nieczytelny dla większości użytkowników, więc psu na budę komu takie rozdziałki, które nawiasem mówiąc wcale nie są tanie.
Znacznie korzystniej i bardziej ergonomicznie jest podłączyć duży ekran 22-30" i wówczas bawić w duże rozdzielczości.
Johanan, duzo pomogles piszac to co piszesz, w tym watku wczesniej przeczytalam ze najlepiej wziac fullHD czyli 1080p, ale nikt nie napisal, ze to chodzi o 17 cali, wiec ja swego czasu szukalam 15 cali z taka rozdzielczoscia i nie moglam znalezc.. dopiero w ktoryms watku z kolei wyjasnilo sie ze to chodzi o 17 cali..
ale dobra widze, ze juz nie mam watpliwoasci jednak na jaka rozdzielczosc sie zdecydowac.. dzieki!
Johanan, duzo pomogles piszac to co piszesz, w tym watku wczesniej przeczytalam ze najlepiej wziac fullHD czyli 1080p, ale nikt nie napisal, ze to chodzi o 17 cali, wiec ja swego czasu szukalam 15 cali z taka rozdzielczoscia i nie moglam znalezc..:roll:
velaskez
22-12-2012, 00:54
ja swego czasu szukalam 15 cali z taka rozdzielczoscia i nie moglam znalezc.. dopiero w ktoryms watku z kolei wyjasnilo sie ze to chodzi o 17 cali..
To dziwne, bo ja piszę z 15 calowego FullHD 1920x1080 :D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.martialartsmoviejunkie.com/wp-content/uploads/2012/12/Jackie-Chan-Meme1.jpg)
sokolnik
22-12-2012, 00:58
jest sens kupować 6 rdzeniowy procesor, np: Intel Core i7 3930K ? za około 2 200 PLN ?
velaskez
22-12-2012, 01:00
jest sens kupować 6 rdzeniowy procesor, np: Intel Core i7 3930K ? za około 2 200 PLN ?
Do czego?
mateo912
22-12-2012, 01:01
jeśli go wykorzystasz to tak, jeśli nie to nie.
pomogłem? ;)
To dziwne, bo ja piszę z 15 calowego FullHD 1920x1080 :D
No i co z tego wynika? totalnie nic..
sokolnik
22-12-2012, 01:23
Do czego?
jeśli go wykorzystasz to tak, jeśli nie to nie.
pomogłem? ;)
do np CS6 (wersja Student) albo do gier (do gier potrzebna grafika dobra, wiem). Chodzi o to, ile i jakie, programy potrzebują/wykorzystują 6 rdzeni ? Może warto zainwestować na przyszłość?
Wiele wykorzysta, pytanie czy te ktore Ty uzywasz wykorzystaja. Stac Cie? Kup. Eksport batchowy bedzie szybszy.
Wejscie w 2011 to jest ruch na ktory trzeba miec kase, bo dobre mobo sa drogie. X79 to nie tylko mozliwosc wsadzenia 6 rdzeniowego procka.
sokolnik
22-12-2012, 01:44
Wiele wykorzysta, pytanie czy te ktore Ty uzywasz wykorzystaja. Stac Cie? Kup. Eksport batchowy bedzie szybszy.
Wejscie w 2011 to jest ruch na ktory trzeba miec kase, bo dobre mobo sa drogie. X79 to nie tylko mozliwosc wsadzenia 6 rdzeniowego procka.
jak drogie ? płyty główne? dobrze rozumiem? X79 ? już nie wiem o co chodzi :) proszę jaśniej :)
X79 to chipset obslugujacy podstawke 2011 na ktorej jest ten processor. Plyty glowne z X79 sa drozsze, ale roznic miedzy X79 a chipsetami z rodziny 77 jest sporo wiecej niz tylko sama podstawka. Liczba PCI lanes, mozlwiosc tworzenia konfiguracji wieloprocessorowych, etc.
Plyty glowne z X79 sa drozsze, ale roznic miedzy X79 a chipsetami z rodziny 77 jest sporo wiecej niz tylko sama podstawka.
X79 mozna kupic ponizej 200€, te najtansze, natomiast X77 mozna zupelnie tanio, lub w podobnej cenie co X79, a nawet drozsze, zalezy od modelu..
Zreszta wszystko sie tak szybko zmienia, ze to co jest dzis nowe, szybko traci na wartosci bo za chwile wychodzi inne, ciekawe jak bedzie z Haswellem, - do nich ma byc jakas inna plyta 1150 (chyba).
Rynek musi sie krecic.. ;)
200€ to juz niezla plyta Z77, albo entry level X79.
sokolnik
22-12-2012, 10:15
a czy ten test/ranking płyt głównych 2011 jest dobry, wiarygodny ?
ranking płyt głównych (http://www.purepc.pl/plyty_glowne/test_plyt_glownych_lga_2011_z_intel_x79_pod_sandy_ bridgee)
może ma ktoś z Was którąś z tych płyt i mógłby opisać prace swojego kompa. Z jakim procesorem współpracuje płyta ? :)
Witam serdecznie, podłączę się do tematu i zapytam Was o poradę ? Szukam kompa pod obróbkę foto i czasami video z Panasa HC- V700. Znalazłam na Alledrogo :) coś takiego http://allegro.pl/lenovo-tc-edge-92z-aio-i5-3550s-8gb-21-5-1tb-w7pro-i2886118829.html i pytanie moje to czy warto w takie coś inwestować ? czy lepiej coś złożyć od podstaw w podobnej cenie?
Jak dla mnie, to jest takie, to srednie, lepiej zlozyc cos od podstaw osobno, procesor i7, dobra plyta, zasilacz, ram.. odpowiednio monitor..
i monitor 21,5 cali? To przeciez malenstwo, ale jak lubisz.. ;)
Widzę że koledzy piszą o konsumpcji swoich PCtów. To i ja się pochwałę, kalkulacja na eXtreme:
System Type: 2 physical CPUs
Motherboard: Regular - Desktop
CPU Socket: Socket LGA 775
CPU: Intel Pentium Dual-Core E5300 2600 MHz Wolfdale-3M
CPU Utilization (TDP): 90% TDP
RAM: 2 Sticks DDR3 SDRAM
Video Card 1: AMD Radeon X300
ATTENTION: FOR PERSONAL, NON-COMMERCIAL USE ONLY
Regular SATA: 3 HDDs
DVD-RW/DVD+RW Drive: 1 Drive
USB: 4 Devices
Fan Controller: Yes
Front Bay Card Reader: Yes
Fans
Regular: 1 Fan 80mm; 1 Fan 92mm; 1 Fan 120mm;
Keyboard and mouse: Yes
System Load: 90 %
Minimum PSU Wattage: 270 Watts
Recommended Wattage: 320 Watts
No nigdy bym nie przypuszczał że mój PSU 300W jedzie na takich max obrotach. Dobrze mówili że Fortrony to dobre zasiłki :). Z drugiej strony pewnie coś jak zwykle pokręciłem?
Widzę że koledzy piszą o konsumpcji swoich PCtów. To i ja się pochwałę, kalkulacja na eXtreme:
System Type: 2 physical CPUs
Motherboard: Regular - Desktop
CPU Socket: Socket LGA 775
CPU: Intel Pentium Dual-Core E5300 2600 MHz Wolfdale-3M
A czym ty sie chcesz pochwalic? Dziadkiem? :lol:
Teraz sie liczy tylko i5 lub i7 :mrgreen:
Przeciez to zabytek! Mozna wstawic do muzeum.. :wink: zeby nie bylo, mam podobny sprzet, troche lepszy i dla mnie to archaizm juz..:grin:
Teraz sie liczy tylko i5 lub i7 :mrgreen:
.. :wink: zeby nie bylo, mam podobny sprzet, troche lepszy i dla mnie to archaizm juz..:grin:
RAW-y do 12mpx jeszcze śmigają, a półgigowych projektów jeszcze nie robię :wink:
RAW-y do 12mpx jeszcze śmigają, a półgigowych projektów jeszcze nie robię :wink:
Sorry za dociekliwość, ale na jakim oprogramowaniu tak śmigasz wspomniane cyfrowe negatywy?
I jaką mają wagę, bo sądząc po rozdziałce, to waga nie przekracza 10MB?
Zresztą, przy figlach-miglach PSem, pliki szybko rosną. ;)
Oj tam Johanan, CNX-em robie :). Waga podobna jak piszesz a w PSie bawie się rzadko.
Muł to był pentium IV i to jaki. Batchy kilkaset rawów pare h robił.
ps. tak wiem i5-ka czeka na fundusze i... doczekać się nie może.
sokolnik
03-01-2013, 15:41
kto oceni zestaw ?
Intel Core i7 3930K - 2150 zł
chłodzenie Thermalright Silver Arrow SB-E (https://www.cooling.pl/thermalright-silver-arrow-sbe,produkt,553761.html?from_category=103_78_252) 350 zł
ASUS Sabertooth X79 (http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Plyty_glowne_z_LGA_2011_i_Intel_X79_dla_Sandy_Brid ge-E-4231/strona/16130.html) 1200 zł
Kingston 16GB (2x8GB) 2400MHz CL11 HyperX Beast - 550 zł, jak będzie brakować to dokupię kolejne 16gb :) teraz mój lap dławi się przy 6 zdjęciu (konwertowanie z NEF do jpg), mam 4gb ramu i czasem prawie szału dostaje
SSD OCZ 128 gb 450 zł
Mam dysk zewnętrzy 2,5 cala 1TB, może na początku mógłby służyć jako magazyn. USB 3.0. Jeśli nie to dodatkowy koszt
Karta graficzna, obojętnie, wymienię po jakimś czasie, na razie najtańsza, aby tylko coś było, max 300 zł
obudowa coś koło 350 zł jeśli się da coś znaleźć
zasilacz 800 zł Silverstone Strider Gold SST-ST85F-G 850W Modular 80 Plus Gold (https://www.cooling.pl/silverstone-strider-gold-sstst85fg-850w-modular-80-plus-gold,produkt,553378.html?from_category=84_144)
może coś wymienić, może coś dołożyć ? czy będę podkręcał procka ? jeśli się da i nic nie spalę to delikatnie pewnie tak :) ale pewnie póki nie wymienię grafiki na coś dobrego, podkręcanie nie będzie potrzebne :)
do tego myśle na monitorem EIZO 22 (http://monitory.mastiff.pl/monitory-1/monitory-fotograficzne/monitory-eizo-coloredge-cg223w-bk.html), bo 24 to sporo kosztuje, tyle co ten zestaw, wyszło coś koło 6 tyś
mateo912
03-01-2013, 15:59
kto oceni zestaw ?
Intel Core i7 3930K - 2150 zł
chłodzenie Thermalright Silver Arrow SB-E (https://www.cooling.pl/thermalright-silver-arrow-sbe,produkt,553761.html?from_category=103_78_252) 350 zł
ASUS Sabertooth X79 (http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Plyty_glowne_z_LGA_2011_i_Intel_X79_dla_Sandy_Brid ge-E-4231/strona/16130.html) 1200 zł
Kingston 16GB (2x8GB) 2400MHz CL11 HyperX Beast - 550 zł, jak będzie brakować to dokupię kolejne 16gb :) teraz mój lap dławi się przy 6 zdjęciu (konwertowanie z NEF do jpg), mam 4gb ramu i czasem prawie szału dostaje
SSD OCZ 128 gb 450 zł
Mam dysk zewnętrzy 2,5 cala 1TB, może na początku mógłby służyć jako magazyn. USB 3.0. Jeśli nie to dodatkowy koszt
Karta graficzna, obojętnie, wymienię po jakimś czasie, na razie najtańsza, aby tylko coś było, max 300 zł
obudowa coś koło 350 zł jeśli się da coś znaleźć
zasilacz 800 zł Silverstone Strider Gold SST-ST85F-G 850W Modular 80 Plus Gold (https://www.cooling.pl/silverstone-strider-gold-sstst85fg-850w-modular-80-plus-gold,produkt,553378.html?from_category=84_144)
może coś wymienić, może coś dołożyć ? czy będę podkręcał procka ? jeśli się da i nic nie spalę to delikatnie pewnie tak :) ale pewnie póki nie wymienię grafiki na coś dobrego, podkręcanie nie będzie potrzebne :)
do tego myśle na monitorem EIZO 22 (http://monitory.mastiff.pl/monitory-1/monitory-fotograficzne/monitory-eizo-coloredge-cg223w-bk.html), bo 24 to sporo kosztuje, tyle co ten zestaw, wyszło coś koło 6 tyś
nie znam kompletnie tej firmy od zasilacza ale polecam ten. http://www.proline.pl/?p=BQT+P10+850W
zwróć uwagę na 3x dłuższy MTBF.
sokolnik
03-01-2013, 16:09
nie znam kompletnie tej firmy od zasilacza ale polecam ten. http://www.proline.pl/?p=BQT+P10+850W
zwróć uwagę na 3x dłuższy MTBF.
dzięki za info, noo rzeczywiście może i lepszy proponujesz.
na początku nie będzie grafiki jakiejś super. Ale w przyszłości pewne 670 , 680 GeForce.
nie chce w przyszłości wymieniać zasilacza lub innych podzespołów, chyba że się zepsują, lub będą bardzo mało wydajne za parę lat.
puszkę pewnie też zmienię kiedyś, i nefy się zwiększą, D800 to nie będzie, ale mam nadzieje że taki PC pociągnie 4-5 lat na dobrym poziomie. czy łudzę się za mocno ? myśle o swobodnej pracy na nef przez parę lat :) dziś mnie laptop do białej gorączki doprowadza :P
mateo912
03-01-2013, 16:39
dzięki za info, noo rzeczywiście może i lepszy proponujesz.
na początku nie będzie grafiki jakiejś super. Ale w przyszłości pewne 670 , 680 GeForce.
nie chce w przyszłości wymieniać zasilacza lub innych podzespołów, chyba że się zepsują, lub będą bardzo mało wydajne za parę lat.
puszkę pewnie też zmienię kiedyś, i nefy się zwiększą, D800 to nie będzie, ale mam nadzieje że taki PC pociągnie 4-5 lat na dobrym poziomie. czy łudzę się za mocno ? myśle o swobodnej pracy na nef przez parę lat :) dziś mnie laptop do białej gorączki doprowadza :P
jak już kupisz takie monstrum na tym procku to raczej na pewno będzie ok ;)
co do ramów, jeśli masz w planach rozszerzyć to lepiej zrobić to na początku i kupić od razu wszystkie kości, z tego względu iż za 2-3lata może być ciężko dostać już identyczny model kości i będziesz musiał wymienić wszystkie.
sokolnik
03-01-2013, 17:39
jak już kupisz takie monstrum na tym procku to raczej na pewno będzie ok ;)
co do ramów, jeśli masz w planach rozszerzyć to lepiej zrobić to na początku i kupić od razu wszystkie kości, z tego względu iż za 2-3lata może być ciężko dostać już identyczny model kości i będziesz musiał wymienić wszystkie.
rozwiń pierwsze zdanie, jaki monstrum :) ? chodzi o zestaw PC? procek? grafikę?
o tym RAMie myśle, ale słyszę lub czytam w necie, że do zwykłej pracy 8gb potrzebne i po co mi 16gb, a już 32 to że jestem chory itp.
ile Win7 64 bity zeżre ramu ? w sensie ile potrzebuje do swobodnej pracy ? 3-4 gb ?
ktoś wie, czy ten procek można łatwo podkręcić ? jak to się odbywa? warto podkręcać ? czy jest to mocno szkodliwe dla procka (chodzi mi o jego sprawność działania).
...
ile Win7 64 bity zeżre ramu ? w sensie ile potrzebuje do swobodnej pracy ? 3-4 gb ?
RAM-u nigdy za wiele, boć obecnie okienka szafują nim na prawo i lewo, szczególnie gdy wyłączy się plik wymiany.
Zresztą wszystko zależy ile na raz otwierasz aplikacji i jak są pamięciożerne, bo dla przykładu programy graficzne, potrafią korzystać z RAM-u kompletnie bez umiaru. :)
ps.
Monstrum, to pewnie procek, jeśli się nie mylę. ;)
ile Win7 64 bity zeżre ramu ? w sensie ile potrzebuje do swobodnej pracy ? 3-4 gb ?Mój, po tygodniu od ostatniego restartu, zabiera 1 GB. :)
sokolnik
03-01-2013, 17:52
jak już kupować to na bogato :) na razie jestem na etapie wyboru/namysłu, czy mi aż taki komp potrzebny :) ale boję się że wydam 3 tyś na PC a po roku będzie to kupa złomu. Zaraz ma wejść nowa seria procesorów od INTELa. Nie chce kupić coś co po miesiącu będzie się nadawało na złom. Chce poczuć MOC :) wiem wiem, w komputerach prawie nigdy nie można być na czasie ze sprzętem, bo to co dziś jest nowością, jutro jest złomem :)
Mój, po tygodniu od ostatniego restartu, zabiera 1 GB. :)
... ale chyba tylko w spoczynku (?!). :D
... nie można być na czasie ze sprzętem, bo to co dziś jest nowością, jutro jest złomem :)
Tego nie dogonisz i nawet nie próbuj.
... ale chyba tylko w spoczynku (?!). :DAle co to znaczy „w spoczynku”, w kontekście pracy systemu? :) Bo przecież o potrzeby systemu chodziło, a nie o mniejszą czy większą ilość odpalonego na nim oprogramowania?
ale boję się że wydam 3 tyś na PC a po roku będzie to kupa złomu.Jeśli poprzestaniesz na oprogramowaniu, które jest Ci niezbędne do pracy (czytaj: nie będziesz przez te 3 lata co kilka dni instalował jakichś śmieci), nie kupisz aparatu z matrycą 3x gęstsza, to nie ma prawa stać się kupą złomu.
Ale co to znaczy „w spoczynku”, w kontekście pracy systemu? :) Bo przecież o potrzeby systemu chodziło, a nie o mniejszą czy większą ilość odpalonego na nim oprogramowania?
Odebrałem to inaczej, bo co komu po systemie, jeśli na nim nic nie robi?
Więc większe, czy mniejsze zaśmiecenie RAM-u bibliotekami odpalanych od czasu uruchomienia systemu aplikacji, to jedynie czubek góry lodowej fizycznego zapotrzebowania na RAM.
Takoż, najbardziej interesującą wartością dla potencjalnego użytkownika nowego sprzętu, powinna być fizyczna pamięciożerność aplikacji do przetwarzania obrazu, a jak wiesz, potrafią mieć one apetyty dość pokaźne.
Odebrałem to inaczej, bo co komu po systemie, jeśli na nim nic nie robi?No oczywiście, że nic, ale Sokolnik pytał o to, ile potrzebuje Win 7 x64, a nie o system i programy (bo w końcu to by przecież zależało przede wszystkim od tego jakie i ile tych programów).
Takoż, najbardziej interesującą wartością dla potencjalnego użytkownika nowego sprzętu, powinna być fizyczna pamięciożerność aplikacji do przetwarzania obrazu, a jak wiesz, potrafią mieć one apetyty dość pokaźne.No tak, ale to zależne od konkretnej aplikacji (a żadnej nazwy nie wymienił), tego w jaki sposób jest skonfigurowana i jakie pliki (i w jaki sposób) obrabia.
...
No tak, ale to zależne od konkretnej aplikacji (a żadnej nazwy nie wymienił), tego w jaki sposób jest skonfigurowana i jakie pliki (i w jaki sposób) obrabia.
Nie wydaje Ci się, że przydałby się wątek w dziale sprzętowym, gdzie użytkownicy maszyn o różnych konfiguracjach, dzieliliby się właśnie doświadczeniami, ot choćby tylko z pamięciożerności używanych aplikacji.
Oczywiście w kontekście konkretnych plików graficznych i ich obróbki z uwzględnieniem przetwarzania wsadowego.
Dla przykładu, doświadczenia użytkowników D800, czy D4, będą diametralnie odmienne od doświadczeń posiadaczy np. D50.
A jak na razie, wszystko wrzucane jest tu do jednego kotła i wychodzi dość nieprzejrzysta breja.
mateo912
03-01-2013, 18:53
rozwiń pierwsze zdanie, jaki monstrum :) ? chodzi o zestaw PC? procek? grafikę?
o tym RAMie myśle, ale słyszę lub czytam w necie, że do zwykłej pracy 8gb potrzebne i po co mi 16gb, a już 32 to że jestem chory itp.
ktoś wie, czy ten procek można łatwo podkręcić ? jak to się odbywa? warto podkręcać ? czy jest to mocno szkodliwe dla procka (chodzi mi o jego sprawność działania).
chodziło mi o Twojego proca ;) 6 rdzeni 12 wątków to już dość "grubo" ;)
RAM-u nigdy za wiele, boć obecnie okienka szafują nim na prawo i lewo, szczególnie gdy wyłączy się plik wymiany.
Zresztą wszystko zależy ile na raz otwierasz aplikacji i jak są pamięciożerne, bo dla przykładu programy graficzne, potrafią korzystać z RAM-u kompletnie bez umiaru. :)
ps.
Monstrum, to pewnie procek, jeśli się nie mylę. ;)
ramu im więcej tym lepiej. jeśli jest wolny to system postara siego wykorzystać bo będzie działał przez to szybciej, a po co ma sie marnować.
Nie wydaje Ci się, że przydałby się wątek w dziale sprzętowym, gdzie użytkownicy maszyn o różnych konfiguracjach, dzieliliby się właśnie doświadczeniami, ot choćby tylko z pamięciożerności używanych aplikacji.Może i tak, ale pozostanie jeszcze kwestia obiektywności oceny jakości/wygody pracy. Człowiekowi po przejściu z zamulonego, kilkuletniego biurowego laptopa na byle stacjonarkę, zawsze będzie niebiańsko. A innemu, rozpasanemu na dobrej stacjonarce, przesiadka na inny procesor czy SSD, może nie robić wrażenia podczas pracy (np. podczas samej obróbki zdjęcia w Shopie (bo tu ani dysk nie pracuje, ani znowu mocy w postaci dwóch 8-watkowych procesorów nie potrzeba).
Tutaj niestety każdy musi liczyć na siebie… Z drugiej strony – trzeba mieć naprawdę niski poziom higieny pracy i koszmarnie pogwizdany workflow, żeby w dzisiejszych czasach marudzić na pierwsza z brzegu maszynę opartą na sensownej płycie, procesorze w cenie 500-1000 PLN i 8-16 GB RAM. Nawet SSD, oprócz efektu WoW przez pierwsze kilka dni, w samej realnej pracy (czyli machaniu suwaczkami czy mazianiu pędzelkami po zdjęciu), niewiele tak naprawdę wnoszą do tej oszczędności czasu.
Padła mi kość i w tej chwili zostałem z 2 GB i Win 7 64 bit. Jest tragedia, może ma ślimaczenia, ale mielenie dyskiem dobija. Nie ma porównania do pracy z 4 GB ramu i bez pliku wymiany. W tej chwili mam otwarta Operę, trochę zakłądek, leci film na YT, odtwarzacz, komunikator, serwer multimedialny w tle i zajęte 1,5 GB.
Może i tak, ale pozostanie jeszcze kwestia obiektywności oceny jakości/wygody pracy. Człowiekowi po przejściu z zamulonego, kilkuletniego biurowego laptopa na byle stacjonarkę, zawsze będzie niebiańsko. A innemu, rozpasanemu na dobrej stacjonarce, przesiadka na inny procesor czy SSD, może nie robić wrażenia podczas pracy (np. podczas samej obróbki zdjęcia w Shopie (bo tu ani dysk nie pracuje, ani znowu mocy w postaci dwóch 8-watkowych procesorów nie potrzeba).
...
Czy ja Ci wiem?
Ludziska kochają się w cyferkach i porównaniach, wystarczy zajrzeć do wątku testowego, dotyczącego PSa, a przecież taki wątek jak wspomniałem, mógłby być niezwykle pożyteczny, bo pozwoliłby dopasować narzędzia do fizycznych potrzeb, z czym ma problemy pokaźna grupa userów będąca akurat w kłopocie decyzji o wymianie, albo modyfikacji komputera.
A cyferki to raczej wartości bezwzględne i nie wymagające zbytnio rozbujałej wyobraźni, więc oddziałują najmocniej.
Tylko ze metodologia zbierania tych cyferek i przedstawiania moze byc watpliwa. Roznice softowe, konfiguracyjne graja spora role. Takie zestawienie mialoby sensy gdyby opieralo sie na roznych filtrach, roznych akcjach i dawalo wiecej informacji. Ale tez wtedy wymagaloby to wiecej czasu.
Tylko sugeruję, że zamiast zapuszczać idiotyczne benchmarki i biegać po forach w poszukiwaniu porównań, warto pokusić się o stworzenie własnej bazy, tylko pod zastosowania fotograficzne.
sokolnik
04-01-2013, 16:57
lepiej montować np
8x4gb RAM
czy
4x8gb RAM?
lepiej więcej a mniejsze kości czy mniej a większe kości :) ?
Dla wydajnosci praktycznie bez roznicy. Dla rozbudowy, lepiej kosci 8GB, bo zawsze mozesz dolozyc kolejne kosci bez zmieniania starych.
Tylko sugeruję, że zamiast zapuszczać idiotyczne benchmarki i biegać po forach w poszukiwaniu porównań, warto pokusić się o stworzenie własnej bazy, tylko pod zastosowania fotograficzne.
W pełni się z tym zgadzam.
Mam na oku taki zestaw i moje pytanie brzmi: czy jest to za dużo na moje potrzeby czy za mało, a może w sam raz.
http://allegro.pl/dell-t5400-2-x-quad-24-mb-quadro-3d-1-5-tb-w7-i2899558367.html
Nie chcę za dużo wydać ale chcę mieć coś na czym będę pracował jakiś czas.
Mój sprzęt jest w stopce. Interesuje mnie obróbka RAW, ale tylko korekty. Nie znam się na PS, jednak chciałbym się nauczyć choć podstaw.
Szukać jednego procka i jednaj karty czy pozostać przy tym i dokupić tylko ssd, ewentualnie ram?
Zdrówka.
Mam na oku taki zestaw i moje pytanie brzmi: czy jest to za dużo na moje potrzeby czy za mało, a może w sam raz.
http://allegro.pl/dell-t5400-2-x-quad-24-mb-quadro-3d-1-5-tb-w7-i2899558367.html
Mój sprzęt jest w stopce. Interesuje mnie obróbka RAW, ale tylko korekty.Starczy Ci w zupełności.
sokolnik
04-01-2013, 17:52
ja nie mam dobrej opinii o gotowych zestawach PC. Najczęściej 1-2 podzespoły są dobre, reszta słaba. Dobra reklama, kolorowe napisy itp i myślisz że kupujesz coś super. Uważam że PC warto samemu składać w komputerowym. Do obróbki najważniejszy dla Ciebie jest procesor i (chyba szybki dysk) oraz duuużo RAMu, dobrego i szybkiego. Nie jestem z cenami na bieżąco ale chyba za 1800 zł ciężko złożyć coś lepszego. Niech się specjaliści (od PC) wypowiedzą, bo ja za takiego się nie uważam.
Sam składać będę swojego PC, ale to już trochę drożej wyjdzie :/
mateo912
04-01-2013, 18:17
lepiej montować np
8x4gb RAM
czy
4x8gb RAM?
lepiej więcej a mniejsze kości czy mniej a większe kości :) ?
bez różnicy.
Ale popatrz do ilu GB ma ograniczenie Twoja płyta główna. jeśli w obu kombinacjach będziesz miał max to nie ma kompletnie żadnej różnicy(może niewielka w cenie) a jeśli w którejś zapychasz wszystkie sloty a nie masz max to lepiej kupić większe kości a mniej(żeby móc dokupić ewentualnie kiedyś tam)
sokolnik
04-01-2013, 18:18
bez różnicy.
Ale popatrz do ilu GB ma ograniczenie Twoja płyta główna. jeśli w obu kombinacjach będziesz miał max to nie ma kompletnie żadnej różnicy(może niewielka w cenie) a jeśli w którejś zapychasz wszystkie sloty a nie masz max to lepiej kupić większe kości a mniej(żeby móc dokupić ewentualnie kiedyś tam)
płyta którą wybrałem łyknie max 64gb ramu, szkoda by było nie zapełnić ram przynajmniej w połowie :) ja na ram mam uczulenie, w moim laptopie to masakra :P
mateo912
04-01-2013, 18:22
płyta którą wybrałem łyknie max 64gb ramu, szkoda by było nie zapełnić ram przynajmniej w połowie :) ja na ram mam uczulenie, w moim laptopie to masakra :P
ja mam 24gb u siebie(max ile mogę) bo akurat trafiłem na promocje 2x4 ddr3 hyperX za 120 zł to kupiłem 3 komplety ;)
żal było nie kupić :)
a gdy odpalam program do wycieczek wirtualnych to cały ram znika w 5 min :D (ale to już chyba pisałem wcześniej ;) )
...
...
Krzepki dziadek, ale NEF-y z Twojego body obsłuży w locie, tylko czy to warto kupować dziadka?
Mój sprzęt jest w stopce. Interesuje mnie obróbka RAW, ale tylko korekty. Nie znam się na PS, jednak chciałbym się nauczyć choć podstaw.
Szukać jednego procka i jednaj karty czy pozostać przy tym i dokupić tylko ssd, ewentualnie ram?
Zdrówka.
Tylko VGA? ( max 1920×1200 )
Tylko 4GB RAM? ) Dokupienie moze byc nie najtansze.
2x GPU? ( mimo ze dosc oszczedne, to ciagle. )
Duze zuzycie energii, srednio cichy, zauwazalnie szybszy od i5-2500k jedynie przy dluzszych zadaniach wykorzystujacych 100% processora i nie wykorzystujacych nowszych instrukcji.
Do obrobki RAWow starczy, do obrobki 3d tez, jezeli dolozysz duzo RAMu, ale przy maksymalnym obciazeniu processorow i GPU bedzie nieekonomiczny w porownaniu do nowszego zestawu ( Wydajnosc per W bedzie mial nawet 3/4x mniejsza ).
Edit:
Krzepki dziadek. O wlasnie. ;P
inwestor1234
04-01-2013, 23:26
Zdrówka.
Generalnie im głębiej wchodzisz w grafikę i fotografię, tym lepiej rozumiesz czego potrzebujesz.
Interesuje cię obróbka fotografii więc może lepiej zacznij od dobrania monitora?
Twój główny problem to kolor i jego dobranie tak aby cieszyło oczy i lab ci go wydrukował tak jak na monitorze. Monitory typu NEC/EIZO reprodukują kolory jak należy. Fajnie że kupisz taki komputer ale jak dasz do tego tani monitor TN za 400 zł to cała inwestycja jest do niczego bo i tak będziesz obrabiał barwy przekłamane - np mam jako druki monitor najtańszy tn za 400 zł i po 30 minutach pracy zmienia się już kolor jaki wyświetla co pomierzyłem już i1 display pro ale to nic bo matryca na górze ma 71 cd/m a na środku 98 cd/m - tłumacząc to inaczej oglądasz różnie podświetlone zdjęcie na nim. Problem zrozumiesz jak zaczniesz drukować albo publikować prace w sieci - wtedy pogłęb wiedzę z zarządzania barwą.
Wiesz możesz pracować nawet i na sprzęcie za 5 tysięcy który możliwości w twojej działce ma takie jak najtańszy komputer za 800 zł. Jak chcesz obrabiać tylko zdjęcia to monitor - mielarka do bitów to tylko szybkość z jaką będziesz obrabiał zdjęcia.
Co do ramu - mam 4 Gb - obróbka zdjęć - zero problemów. Inwentor - taki program do projektowania maszyn w wersji 2012 - zero problemów, płynne obracanie brył. 3ds max - taki do modelowania grafiki program - zero problemów przy modelowaniu. Redering zależy - jak prosty to dość szybko ale jak fotorealistyka (puki co nie udane próby) to czasem i 20 minut umie mielić tyle że złożone modele oświetlenia.
Reasumując - zacznij od monitora bo cię interesuje obraz i jego odwzorowanie, szybkość to inna sprawa - niestety wiem co mówię bo już trochę w to wszedłem i wiem że na początku pobłądziłem kupując za "dobry" komputer który w zastosowaniu fotograficznym był do niczego właśnie przez to że pracowałem na tanim monitorze. Uwierz że komputer jest ci tylko potrzebny do zobaczenia zdjęcia na tej przestrzeni barwowej na jakiej obrabia go karta graficzna bo co ci ze sprzętu nawet za 4 tyś skoro na monitorze za 500 zł będziesz widział czarny inny niż ten który wydrukuje ci lab lub odtworzy inny monitor.
Najchętniej kupiłbym komputer za tysiąc lub mniej, oby tylko nie dławił się przy suwaniu suwakami.
Im taniej tym lepiej.
Monitor jest na drugim miejscu w moim planie inwestycji, bo mam LCD 22", który podłączam do netbooka, jednak to jest absolutna lipa. Zdjęcia zrzucam na dysk zewnętrzny i czekam na sprzęt, którym to obrobię.
Podaj mi proszę przykład monitora, który będzie odpowiedni do zdjęć i jeśli to możliwe to przykładową konfigurację kompa idealnego dla moich potrzeb.
Z góry dzięki.
Zdrówka.
Podaj mi proszę przykład monitora, który będzie odpowiedni do zdjęćNie mieszajcie tematów. Wątek o monitorach jest tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=19727).
OK. Przepraszam.
Może ten będzie równie dobry na moje potrzeby? Tzn wykorzystam go w pełni i nie przepłacę.
http://allegro.pl/dell-490-2xproc-xeon-5130-2ghz-8gb-2x500gb-quadro-i2923697809.html
Do tego jeszcze SSD.
OK. Przepraszam.
Może ten będzie równie dobry na moje potrzeby? Tzn wykorzystam go w pełni i nie przepłacę.
http://allegro.pl/dell-490-2xproc-xeon-5130-2ghz-8gb-2x500gb-quadro-i2923697809.html
Komputer nie jest jak wino. :D
... ale jeśli wybierzesz się na zakupy z kumatym elektronikiem, który sprawdzi, chociażby wzrokowo płytę główną prze zakupem, to może i warto.
Byle nie działał tylko tyle ile dają gwarancji.
To się wszystko zgadza. Dlatego nie chciałbym wydać majątku. Wolę wydać na szkło.
Znalazłem kolejny, jeszcze tańszy:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2920854564&errmsg=Obserwujesz+ju%C5%BC+t%C4%99+transakcj%C4%9 9.&watched=1&errmsgtoken=850f8c924a4eef0c8bea02f4e4fcf90d68443d 6f0132029ff0e001eacd0b5fa5
Czy przy zakupie od firmy ale przez allegro obowiązuje również zapis o możliwości zwrotu towaru w ciągu 10 dni bez podania przyczyny?
@inwestor1234
+1 jezeli chodzi o amatora z duza iloscia czasu. Dla profesjonalisty to zupelnie nna sprawa. Po prostu, na lepszym komputerz eobrabia sie zdjecia szybciej, wygodniej, nie wspominajac nawet o batchowej obrobce.
@zserty
Moze lepiej kup cos nowego? Przyzwoita mobo Z77, Celeron G550 ( Albo P entiumG620 ), 4GB RAM i zmiescisz sie w 1500PLN. Jest to zestaw ktory mozna rozbudowac dosc mocno w przyszlosci, bo nawet o nowe i5/i7.
Wydajnosc oczywiscie na poczatek bedzie slabsza niz tkaiej stacji, ale mozliwosci rozbudowy, pobor pradu sa sporymi zaletami.
Celeron G550 ( Albo P entiumG620 )Pentium G620 kosztuje tyle co G860
Jest to zestaw ktory mozna rozbudowac dosc mocno w przyszlosci, bo nawet o nowe i5/i7.
Rozbuduje o i5/i7 te które są sprzedawane obecnie. Kolejna generacja czyli Haswell, która ma się pojawić w czerwcu tego roku, będzie na innej podstawce. No i warto nadmienić, że jak wymieniać w przyszłości procesor do tej płyty, to na używany ... w przeciwnym razie lepiej od razu kupić docelowy (taniej wyjdzie o cenę proponowanego "pentiuma").
Pentium G620 kosztuje tyle co G860
Pisze orientacyjnie, jeeli kosztuja tyle samo to chyba jest to oczywiste ze lepiej brac lepszy.
Rozbuduje o i5/i7 te które są sprzedawane obecnie.
Tak, ale w stosunku do tego co planuje kupic bedzie to lepsza opcja, a kiedys, moznamiec nadzieje ze uzywane i5 i i7 beda stosunkowo tanie, ze wzgledu na to jak duzo ich siediz teraz po domach u graczy. Jak nie ma kasy, czy nie ma w perspektywie tego, ze bedize mogl wylozyc kolo 3k na komputer w przyszlosci to moim zdaniem dobra opcja.
Azazel85
05-01-2013, 04:01
Zgadzam się z przedmówcą - osobiście wolałbym sprzęt nowszej generacji, tj. nowy obecnie będący na rynku. Szczególnie zgaduję że sprzęt poza stricte obróbką, ma służyć również do ogólno-uniwersalno-domowych zastosowań?
Wersja bardziej "na bogato":
CPU- Intel i5-3470 (http://www.camino.pl/procesor-intel-core-i5-3470-3-20-ghz-lga1155,twr,62348.html) - 690zł
Mobo - MSI Z77A-G43 (http://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=637&g=233651&n=Plyta-glowna-MSI-Z77A-G43-s1155-Z77-4DDR3-USB3-GLAN-8CH-ATX&w=c) - 330zł
RAM - Corsair XMS 8GB DDR3 (http://www.morele.net/pamiec-corsair-xms3-8gb-1333mhz-ddr3-cl9-heat-spreader-cmx8gx3m1a1333c9-455810/) - 140zł
SSD - Intel 330 120GB (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1_313&products_id=47394) - 370zł
HDD - Seagate 1TB 7200 (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1_30&products_id=46364) - 270zł
zasilacz - Be quiet! Pure Power L8 630W (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=43773) - 330zł (czy jakiś inny Seasonic (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=32882)/XFX (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=38115)/Thermaltake (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=44857))
obudowa - przykładowo SilentiumPC Brutus 430 (http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-brutus-410-pure-black-at-x-ssd-bt-410-397103/) - 140zł
∑ 2270zł
Opcja bardziej oszczędna z nastawieniem na rozbudowę w przyszłości:
CPU- Intel G860 (http://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=626&g=189484&n=Procesor-INTEL-Pentium-G860-300-GHz-3MB-L3-LGA1155-BOX-BX80623G860&w=c) - 230zł
GPU - Vertex3D Radeon HD6670 1GB (http://www.gram.pl/sklep/sprzet/vertex-radeon-hd6670-1024mb-ddr3-128b-d-h-pci-e?utm_source=ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=sklep) - 210 zł (nawet od biedy w coś zagrać na tym da radę, ew. jeszcze tańszy (i słabszy) GeForce GT610 (http://www.ceneo.pl/Komputery;szukaj-geforce+gt610) Silent ~150zł)
Mobo - MSI B75A-G43 (http://www.kurtmedia.pl/product-pol-270414-B75A-G43-s1155-B75-4DDR3-USB3-GLAN-8CH-ATX.html) - 250zł
RAM - Corsair XMS 8GB DDR3 (http://www.morele.net/pamiec-corsair-xms3-8gb-1333mhz-ddr3-cl9-heat-spreader-cmx8gx3m1a1333c9-455810/) - 140zł
SSD - Intel 330 120GB (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1_313&products_id=47394) - 370zł
zasilacz - XFX Core 550W 120mm (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=38114) - 230zł
obudowa - przykładowo SilentiumPC Brutus 430 (http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-brutus-410-pure-black-at-x-ssd-bt-410-397103/) - 140zł
∑ 1570zł (1510zł z GT610)
Nie obrabiam za bardzo co prawda zdjęć, co najwyżej jakieś delikatne muśnięcia w LR przy wywołaniu raw'a z D300s, i jak dla mnie G860 w połączeniu z SSD chodzi super - tzn. nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu, zauważalnego oczekiwania itd, a obecnie mam takie właśnie komplecie (g860+ssd) pracuje - także osobiście mogę takie połączenie jak za te $$ zdecydowanie polecić.
Do tego jak wspomniano monitor, najlepiej coś z Eizo czy Nec'ów polecanych w wątkach obok, choć wg mnie, co dla niektórych być może jest bluźnierstwem, taki Dell 2312HM (http://accessories.euro.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=pl&l=pl&s=dhs&cs=pldhs1&sku=613462&~ck=dellSearch&baynote_bnrank=0&baynote_irrank=25) jako opcja "budżetowa" (do kupienia nowy za ~740zł (http://www.ceneo.pl/15069344)) też jest ok (o ile ktoś nie pracuje z grafiką i kolorem zawodowo, a chce wydać jak najmniej za powiedzmy w miarę uniwersalny monitor). Nie mam go co prawda prywatnie, kilka razy raptem przed nim siedziałem, i jak dla mnie oczu nie zabija :)
Zasilacz moze byc corsair CX430v2 - jest tansyz. Obydowa, ja bym wybral lepsza. SSD, jezeli jest kasa jak najbardziej. GPU w tej chwili bym pominal. Mobo bym kupil troche lepsze niz w 1 zstawie za to.
Dzięki Azazel85 za konfiguracje.
Druga opcja bardziej mi się pododa, ze względu na cenę. Z monitorem miałbym zestaw coś około 2tys zł.
Jeśli ktoś ma jakieś uwagi do drugiego zestawu to proszę o wpis.
Co dwie głowy to nie jedna. :)
Zdrówka
Pozwolę się podpiąć z pytankiem.... Mam 5-letni zestaw z Q9550 na asusie p5qpro i troszkę muli przy obrabianiu filmów. Postanowiłem go trochę podnieść do współczesnych standardów. Obudowę chiefteca i zasilacz bequiet 650 zostawię, podobnie trzy hdd. Wybrałem więc płytę, pod nią rekomendowane przez producenta pamięci, do tego procek i ssd. Co sądzicie o takim zestawie:
- Intel Core i7 3770 4x3.40 GHz BOX (LGA1155, 8MB, HD4000, 77W)
- Gigabyte GA-Z77-DS3H, Z77, VGA, HDMI, DVI, DDR3, SATA3, MSATA, Raid, GBLAN, ATX, LGA1155
- DDR3 16GB 1600MHz Kingston HyperX XMP Beast (4x4GB, QuadDDR, CL9)
- Intel 330 Solid-State Drive 120GB, 2.5", SATA3 500MB/s, 450MB/s
W planach "niebieska" nagrywarka do tego. Podkręcania procka nigdy nie robiłem i nie planuję tego w dalszym ciągu czynić :)
mateo912
05-01-2013, 14:57
Pozwolę się podpiąć z pytankiem.... Mam 5-letni zestaw z Q9550 na asusie p5qpro i troszkę muli przy obrabianiu filmów. Postanowiłem go trochę podnieść do współczesnych standardów. Obudowę chiefteca i zasilacz bequiet 650 zostawię, podobnie trzy hdd. Wybrałem więc płytę, pod nią rekomendowane przez producenta pamięci, do tego procek i ssd. Co sądzicie o takim zestawie:
- Intel Core i7 3770 4x3.40 GHz BOX (LGA1155, 8MB, HD4000, 77W)
- Gigabyte GA-Z77-DS3H, Z77, VGA, HDMI, DVI, DDR3, SATA3, MSATA, Raid, GBLAN, ATX, LGA1155
- DDR3 16GB 1600MHz Kingston HyperX XMP Beast (4x4GB, QuadDDR, CL9)
- Intel 330 Solid-State Drive 120GB, 2.5", SATA3 500MB/s, 450MB/s
W planach "niebieska" nagrywarka do tego. Podkręcania procka nigdy nie robiłem i nie planuję tego w dalszym ciągu czynić :)
nie lepiej więcej ramu?
w filmach chyba się to przydaje?
a GPU? Jakiej aplikacji uzywasz do filmow?
Filmy montuję vegasem pro. Grafikę mam leciwą - radeona 4850. A ramu... można dać więcej :) Zaznaczą tylko, że filmiki (dosłownie filmiki) robię z 5 razy w miesiącu, czasami częściej i są krótkie, kilkuminutowe.
Nie wiem czy jest sens iść w podstawkę 2011, jak nie wykorzystasz (może wykorzystasz?) - na pewno będzie drożej. Chłodzenie ja bym wziął NH-D14 ("https://www.cooling.pl/noctua-nhd14) Asus Sabertuuth? - nie wiem, ale są dobre serie Pro tego producenta.
edit, ojej wybaczcie odpowiadam na posta z przed paru stron niedopatrzenie, ale gafa :oops:
Nie wiem czy jest sens iść w podstawkę 2011,Moim zdaniem jest sens jeśli ktoś potrzebuje włożyć dużo pamięci RAM (64 GB) i wykorzysta wiele wątków (czyli 6 rdzeni + HT ... co wiąże się z wydatkiem ~2 tys zł na sam procesor). Jeśli jedno i drugie odpada, to nie ma sensu iść w s2011.
...6 rdzeni + HT ... co wiąże się z wydatkiem ~2 tys zł na sam procesor
Kyle teraz to chyba tylko przy zabawie w wideo miało by sens. Chyba że się mylę albo świat poszedł do przodu i z tych dobrodziejstw już już korzysta. No ale 2 x tyle, nie. Nie ta kasa!
Z drugiej strony i5, lga1155 i OC to nadal potężna jednostka dla fotografa (i nie tylko) :)
Jak juz sie z roznymi pytaniami rochulalem na forum to tutaj też moge, a jak :)
Co ma teraz najlepszy stosunek ceny do wydajnosci na od AMD ? Zdaje sie że ostatnie procki to buldozery.
PS - nie piszcie że najlepiej i5 albo i7. AMD i koniec, kropka :)
Strus-iu, słuchaj Ty Kolegów, bo dość intuicyjnie, ale radzą Ci dobrze.
AMD, przez wzgląd na ekonomię, ma swoich fanów, którzy gotowi są dla tej idei pomrzeć, ale problem polega na tym, że większość oprogramowania pisana jest pod procesory Intel-a, a nie AMD, więc ...
Zresztą, ile zaoszczędzisz pakując się w architekturę, która właściwie pod każdym względem ustępuje Intelowi.
Celowo napisałem AMD bo nie chcę zmieniać całej platformy. Mam płytę pod AM3+, chłodzenie do kręconego procka na mocowanie AMD i jakoś nie chcę się przesiadać całkowicie. Wiem że intel lepiej w PSie wypada ale .... Tak z ciekawości w sumie zapytałem żeby mieć jakiś punkt zaczepienia do czytania :mrgreen:
P r o w o k a t o r (!) :)
Jezeli AMD Cie kreci, to praktycznie tylko najmocniejszy model wchodzi w gre.
OC LGA2011 (http://pclab.pl/tip/Overclocking.Guide.jak.podkr%C4%99ci%C4%87.proceso r.LGA2011.Poradnik.krok.po.kroku.cz%C4%99%C5%9B%C4 %87.2,52074)
Fx-8350A nie AMD Phenom II X4 965 za 355 zł?
AMD, przez wzgląd na ekonomię, ma swoich fanów, którzy gotowi są dla tej idei pomrzeć, ale problem polega na tym, że większość oprogramowania pisana jest pod procesory Intel-a, a nie AMD, więc ...
Zresztą, ile zaoszczędzisz pakując się w architekturę, która właściwie pod każdym względem ustępuje Intelowi.AMD byłoby fajne, gdyby w tym 32 nm procesie nie pchali się w wolne 8 rdzeni, tylko wypuścili szybkie 4 rdzenie, nawet może lepiej bez układu graficznego. Jak nie mieli pomysłu na nową architekturę, to mogli rozwinąć Phenom II, a nie wypuszczać Faildozera (który w sumie jest dobrym procem, tam gdzie można wykorzystać 100% dużej ilości rdzeni ... czyli np. w serwerach ... ale nie dla Kowalskiego, gdzie aplikacje jadące na 6- 8 wątkach to margines)
A nie AMD Phenom II X4 965 za 355 zł?
Mam 955 więc przesiadka na 965 sensu nie ma
AMD byłoby fajne, gdyby w tym 32 nm procesie nie pchali się w wolne 8 rdzeni, tylko wypuścili szybkie 4 rdzenie, nawet może lepiej bez układu graficznego. Jak nie mieli pomysłu na nową architekturę, to mogli rozwinąć Phenom II, a nie wypuszczać Faildozera (który w sumie jest dobrym procem, tam gdzie można wykorzystać 100% dużej ilości rdzeni ... czyli np. w serwerach ... ale nie dla Kowalskiego, gdzie aplikacje jadące na 6- 8 wątkach to margines)
Gdyby mogli konkurowac z intelem na polu wydajnosci per clock i wydajnosci per core to na pewno by to robili. Jedyna szansa na uzyskanie w niektorych benchmarkow podobnych do intela wynikow to wrzucenie duzej ilosci prawie-rdzeni ( bo nie sa to calkowicie autonomiczne rdzenie - dziela ze soba niektore zasoby, co przy superskalrnych processoroch z pipeliningiem ma znaczenie )
Problem w tym, ze w zastosowaniach gdzie na prawde potrzeba wiecej rdzeni, zazwyczaj jest tez odpowiednio wiecej kasy i albo kupuje sie wysokowydajne stacje robocze z dual Xeonami 6 rdzeniowymi, ktore zmiazda ze 4 topowe FXy naraz, albo uzywa specjalnych maszyn do renredingu/kompilacji, etc, ktore zazwyczaj nie sa na prockach AMD.
AMD przezywa spory kryzys w tej chwili, zarowno finanosowy jak i badawczy ( gdzie jedno jest nieodlacznie zwiazane z drugim ) i ma budzet bedacy mala czescia tego co wydaje intel na R&D. Byc moze taka polityka AMD, konkurowania na ceny, nie na moc, oraz oferowania rozwiazan serverowych dajacych bardzo duza liczbe fizycznych watkow jest bardzo swiadomym dzialaniem. AMD wie na co ich stac i jednoczesnie widzi w jakim segmencie moze konkurowac. Rozwiazania AMD sa czesto oplacalne, kiedy nie stac nas na intela - podobnie w serverach. Mysle, ze w przypadku malych serverow jakas czesc rynku, w dobie kryzysu, AMD moze odzyskac.
Sama architektura prockow AMD podobno ma potencjal i w nowszych odslonach mozemy spodziewac sporo wiekszej mocy, lepszej wydajnosci i lepszej skalowalnosci przy wielu procesorach. W praktyce, byc moze i tak bedzie, ale kiedy intel wejdzie w Haswelle moze byc juz za pozno. Ivy bridge nie jest ogromny skokiem od Sandy Bridge, ale w praktyce, AMD juz wczesniej bylo sporo w tyle.
Jednoczesnie, zaznacze ze jestem oddanym fanboyem Intela i wlasnie dla tego mam nadzieje ze AMD wypusci wreszcie produkty ktore zmusza Intela do wiekszego wysilku ( mimo, ze rozwiazania ktore prezentuje, za kazdym razem sa innowacyjne badz po prostu atrakcyjne i maja spore znaczenie w perspektywie rynku i rozwoju ). Brak konkurencji na tym polu nie wrozy nic dobrego. A konkurentow w sektorze desktop niebardzo widac. Za to Intel zaczyna rozwijac processory mobilne, co patrzac z perspektywy ich budzetu moze spowodowac, ze w perspektywie paru lat Qualcommy straca bardzo duza czesc rynku. Zobaczymy.
Panowie z racji tego, że pewnych rzeczy nie przeskoczę zdecydowałem się na sprzęt nowy i chciałbym się zamknąć w 2,5 tys najlepiej wraz z W7 ale to chyba się nie da.
Przedstawię Wam swoją konfigurację:
1. Intel Core i5 3570 3,40 GHz BOX trzeciej generacji http://www.komputronik.pl/product/165871/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Intel_Core_i5_3570_3_40_GHz_BOX_trzeciej_generacji .html
2. MSI Z77A-GD55 (G3) http://www.komputronik.pl/product/155063/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/MSI_Z77A_GD55_G3_.html
3. Gelid Siberian CC-Siberian-01 http://www.komputronik.pl/product/164637/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Gelid_Siberian_CC_Siberian_01.html
4. Corsair DDR3 2x 8GB 1866MHz CL9 Vengeance http://www.komputronik.pl/product/158780/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Corsair_DDR3_2x_8GB_1866MHz_CL9_Vengeance.html
5. Samsung 2.5'' SSD 840 Series 120GB (Serial ATA3) Basic 7mm http://www.komputronik.pl/product/174123/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Samsung_2_5_SSD_840_Series_120GB_Serial_ATA3_Basic _7mm.html
6. Seagate 1 TB Barracuda (64MB, SATA/600) http://www.komputronik.pl/product/144265/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Seagate_1_TB_Barracuda_64MB_SATA-600_.html
7. Corsair CX430, 430W, 80 PLUS® Bronze, ATX http://www.komputronik.pl/product/174329/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Corsair_CX430_430W_80_PLUS_Bronze_ATX.html
Brakuje obudowy, (nie wiem jaką wybrać) oraz napędu optycznego i czytnika kart.
Panowie spójrzcie na ten zestaw i powiedzcie z czego można zejść aby było taniej a nie gorzej.
Zaproponujcie modele a potem będę szukał ich w tańszych sklepach.
Z góry dziękuję.
5. Samsung 2.5'' SSD 840 Series 120GB (Serial ATA3) Basic 7mm http://www.komputronik.pl/product/174123/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Samsung_2_5_SSD_840_Series_120GB_Serial_ATA3_Basic _7mm.html
Dobrze byłoby dołożyć 280zł do modelu 250 GB - ponad 2x większa pojemność, niemal 2x większe transfery przy zapisie (240MB/s vs 130 MB/s).
4. Corsair DDR3 2x 8GB 1866MHz CL9 Vengeance http://www.komputronik.pl/product/158780/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Corsair_DDR3_2x_8GB_1866MHz_CL9_Vengeance.html
Ponieważ te pamięci są tanie, to pominę fakt że w ivy powyżej 1600 MHz nie ma zupełnie sensu iść ... jednak problemem mogą okazać się sterczące radiatory, jak zechcesz zamontować sensowne (ciche/niesłyszalne, nawet pod obciążeniem) chłodzenie na CPU.
6. Seagate 1 TB Barracuda (64MB, SATA/600) http://www.komputronik.pl/product/144265/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Seagate_1_TB_Barracuda_64MB_SATA-600_.html
Na magazyn opłaca się kupować dyski od 2TB w górę, bo mniejsze mają kiepski stosunek cena/pojemność. ... o tym że dla bezpieczeństwa kupić należy dwie sztuki (by na obu trzymać to samo) "nie wspominam".
Ponieważ domyślam sie że Twój budżet nie jest z gumy, to rozważ czy nie lepiej kupić teraz SSD 250 GB, a w (oby niedalekiej) przyszłości 2x2 TB HDD do archiwizacji/magazynowania
Mam 1,5 Tb zewnętrzny, czyli jakiś magazyn mam, przynajmniej na backup. Czyli wziąć tylko SSD 250 a HDD ewentualnie później?
Jakie kości proponujesz zatem?
Jeśli dojdziemy do 300tys to czy nie lepiej lapka:
Wiem, że to nie to samo ale laptop ma swoje zalety a nie wiem czy wykorzystam swojego desktopa w 100%?
...to czy nie lepiej lapka:
...
Oczywiście, że do zastosowań stricte amatorskich lepszy będzie laptop, tym bardziej, że to obecnie całkiem wydajne maszyny.
robin102
11-01-2013, 13:13
Ja mam pytanie do Kolegów ostatnio składających komputery. Przyszedł do mnie SSD, przyszedł dysk talerzowy WD Blue na dane, mam obudowę którą kiedyś gdzieś okazyjnie kupiłem, mam zapasowy świetny zasilacz TOPOWER model TOP 420 P7
http://digitronik.pl/oferta.htm?pr=14580
mam też zapasową nagrywarkę w szufladzie burka. Może złożyć se kompa nowego zapasowego :)
, ALE ALE ten zasilacz to standard wyprowadzeń ATX 2.0 sprzed kilku lat. Czy tymi wiązkami da się dziś zasilić współczesną płytę główna np. taką pod procesor i5 za cyrka 300-400zł no jaką kupić, tylko nie asrocka. Ile za proc trzeba zapłacić z tych i5 i który model kupować Panowie jak by co :)
irek6311
11-01-2013, 13:30
robin102 z tych części ostatnio składałem znajomemu :
Intel Core i5-3470 3,2 GHz ~ 700zł
ASUS P8Z77-V LX2 Z77 ATX s.1155 ~ 400zł
Corsair CX Series CX500 V2 80Plus Bronze 500W ~ 250zł
reszta podzespołów wedle uznania .
robin102
11-01-2013, 18:43
robin102 z tych części ostatnio składałem znajomemu :
Intel Core i5-3470 3,2 GHz ~ 700zł
ASUS P8Z77-V LX2 Z77 ATX s.1155 ~ 400zł
Ten ASUS ze specyfikacji widać, że nie ma złącza E-SATA :( podłączam sobie zewnętrzny dysk do backupu plików.
A coś z Gigabyte warte zakupu do 400zl Jakoś ma zaufanie do tych płyt.
------------------------------
Aaaaaaa i prośbę mam do kolegów może ktoś by zrobił test CPU Queen programem EVEREST ile ten proc i5 osiąga punktów w tym teście. Mój stary już proc E8200 wyciska 12500 pt, a poprzedni komp na Celeronie baleronie 3600 pkt :)
Warto mieć tego EVERESTA na kompie i czasem luknąć w diagnostykę z niego.
tu można pobrać w bezpiecznym miejscu, albo gdzie indziej
http://www.dobreprogramy.pl/Everest-Home-Edition,Program,Windows,11558.html
program diagnostyczny warto go mieć
Ten ASUS ze specyfikacji widać, że nie ma złącza E-SATA :( podłączam sobie zewnętrzny dysk do backupu plików.
A coś z Gigabyte warte zakupu do 400zl Jakoś ma zaufanie do tych płyt.
------------------------------
Aaaaaaa i prośbę mam do kolegów może ktoś by zrobił test CPU Queen programem EVEREST ile ten proc i5 osiąga punktów w tym teście. Mój stary już proc E8200 wyciska 12500 pt, a poprzedni komp na Celeronie baleronie 3600 pkt :)
Warto mieć tego EVERESTA na kompie i czasem luknąć w diagnostykę z niego.
A co to za program do testów? Możesz podać stronę skąd go ściągnąć?
irek6311
11-01-2013, 20:18
robin102 bez sensu z E-SATA płyta główna to przerabiałem ...
Obudowa do PC z takim złączem > będzie taniej i wygodniej bo złącze z przodu lub na górze .
Edit:
ja mam Intel Core i5-2500K 3,3 GHz 6MB podkręcony do 4,1 GHz tylko a PC śmiga aż miło ...
po co testy w tym programie PC składasz z głową to czkawki nie dostanie ,
16GB RAM + SSD 250GB + i5-2500K = szybkość (Windows 8 tym steruje) .
hydra_nt
12-01-2013, 00:08
Ten ASUS ze specyfikacji widać, że nie ma złącza E-SATA :( podłączam sobie zewnętrzny dysk do backupu plików. A coś z Gigabyte warte zakupu do 400zl Jakoś ma zaufanie do tych płyt.
Gigabyte GA-Z77X-UD3H - ale to koszt ok. 600zł.
Ale.... Ta płyta gigabyte bez oc obsługuje tylko pamiątki 1333MHz. Chciałem ją brać, a skończyło się na Gigabyte Z77-DS3H. Od dwóch dni chodzi to z 16GB ramu, ssd, grafą GTX650...
Co za roznica 1333 czy 1600? Pomijam benchmarkowa i to OC to raczej powinno byc pisane "OC" :) Z reszta, mozna sobie bardzo latwo ustawic 1600MHz.
robin102
12-01-2013, 23:21
E-SATA wyprowadzone z tyłu na panelu bądź lepiej z przodu to wspaniała sprawa. Podłącza się dysk jaki chce kiedy chce i i odłącza się kiedy chce i jak chce nawet na żywca wyrywa przewód ;)
Do backupów robienia i zrzucania czegoś tam w wielkich plikach nie ma nic lepszego chyba.
E-SATA wyprowadzone z tyłu na panelu bądź lepiej z przodu to wspaniała sprawa. Podłącza się dysk jaki chce kiedy chce i i odłącza się kiedy chce i jak chce nawet na żywca wyrywa przewód ;)
Do backupów robienia i zrzucania czegoś tam w wielkich plikach nie ma nic lepszego chyba.
..a podpowiadając innym, jeszcze lepszym cudem jest nie esata, a port sata bezpośrednio w obudowie jak np
http://www.coolermaster.com/product.php?product_id=6750 ;)
robin102
13-01-2013, 11:45
Nawet fajna obudowa, pewnie masz taką ? Waga 9 kg to jest to co trzeba :) Zasilacz na dolne, hmmmmmm czy to się sprawdza ? nie wyciąga ciepłego powietrza z obudowy ?
Czy ten port SATA jest wyprowadzony na tym front panelu obok portów USB ? bo jakoś ze zdjęć nie wnoszę gdzie on jest.
irek6311
13-01-2013, 12:13
Ja ciągle modyfikuję PC więc trochę kabelki szpecą w obudowie ale nie ma to wpływu na chłodzenie ,
teraz PC pod biurkiem więc pokażę starszą fotkę ...
http://img268.imageshack.us/img268/9237/dsc5888k.jpg
obudowa http://www.proline.pl/?p=CRS+CC-9011013-WW
płyta główna http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8Z77V_PRO/#specifications
procesor http://www.proline.pl/?p=CORE+I5-2500K
chłodzenie procesora http://www.scythe-eu.com/en/products/cpu-cooler/grand-kama-cross.html
Nawet fajna obudowa, pewnie masz taką ? Waga 9 kg to jest to co trzeba :) Zasilacz na dolne, hmmmmmm czy to się sprawdza ? nie wyciąga ciepłego powietrza z obudowy ?
Czy ten port SATA jest wyprowadzony na tym front panelu obok portów USB ? bo jakoś ze zdjęć nie wnoszę gdzie on jest.
tak mam :) odpowiadając na pytania:
zasilacz na dole ma niezależną 'drogę' ciepła, bo bierze powietrze spod obudowy. za to wywiew jest idealnie na wysokości cpu gdzie można zamontować wentylatory :)
Sata jest na górze obudowy, widać czarną kieszeń, zaraz za USB/Audio panelem :) otwiera się kieszeń, która jest lekko pod kątem, w którą dociskając do lewej ścianki wsuwa się dysk sata 3.5 lub 2.5 cala. wraz z odpowiednim softem pod 7 można tak hotswapować dysk np. z backupem albo archiwum, bez żadnej dodatkowej obudowy czy kabli :)
ah, podpiąć można go dowolnie - i do sata2 i sata3 :)
wraz z odpowiednim softem pod 7 można tak hotswapować dysk np. z backupem albo archiwum, bez żadnej dodatkowej obudowy czy kabli
Ahm... AHCI PnP? :P
robin102
14-01-2013, 22:05
Sata jest na górze obudowy, widać czarną kieszeń, zaraz za USB/Audio panelem :) otwiera się kieszeń, która jest lekko pod kątem, w którą dociskając do lewej ścianki wsuwa się dysk sata 3.5 lub 2.5 cala. wraz z odpowiednim softem pod 7 można tak hotswapować dysk np. z backupem albo archiwum, bez żadnej dodatkowej obudowy czy kabli :)
ah, podpiąć można go dowolnie - i do sata2 i sata3 :)
łołłłłł ;) to fajna sprawa wsuwam gołego HD 3,5" w tą kieszeń od frontu i żadnych kabli, a jak trzeba to wyciągam.
To mi się podoba. Są jeszcze jakieś niedrogie Ci znane obudowy z takim rozwiązaniem ?
łołłłłł to fajna sprawa wsuwam gołego HD 3,5" w tą kieszeń od frontu i żadnych kabli, a jak trzeba to wyciągam.
To mi się podoba. Są jeszcze jakieś niedrogie Ci znane obudowy z takim rozwiązaniem ?
Golego dysku - nie, ale sa kieszenie ktore montuje sie w obudowie, ktore maja 3 sloty i specjalne ramki na dyski. Montujesz dysk w ramce i wkladasz do kieszeni. Jak masz plyte obslugujaca normalnie SATA z plug n play to zadnego softu dodatkowego nie potrzebujesz - podlaczasz i odlaczasz dysk tak jak odmontowywujesz pendrive etc.
Golego dysku - nie, ale sa kieszenie ktore montuje sie w obudowie, ktore maja 3 sloty i specjalne ramki na dyski. Montujesz dysk w ramce i wkladasz do kieszeni. Jak masz plyte obslugujaca normalnie SATA z plug n play to zadnego softu dodatkowego nie potrzebujesz - podlaczasz i odlaczasz dysk tak jak odmontowywujesz pendrive etc.
nie do końca - takie urządzenia nie pojawiaja sie jako pnp z prostym odłączeniem ;) ale jest mały programik co to udostępnia :)
Inter RapidMatrix wykrywa mi za to wpięcie i wypięcie dysku - jednak nie ma możliwosci 'wylaczenia' go w locie :)
nie do końca - takie urządzenia nie pojawiaja sie jako pnp z prostym odłączeniem
Mam tak wpiete 2 dyski twarde. Moge je odmontowac z poziomu OS. Dokladniej, moge odpiac wszystkie dyski podpiete po SATA.
robin102
15-01-2013, 23:31
Mam tak wpiete 2 dyski twarde. Moge je odmontowac z poziomu OS. Dokladniej, moge odpiac wszystkie dyski podpiete po SATA. Też tak miałem wszystkie HD moglem spod tego usuwacza sprzętu odłączać po pierwszym zainstalowaniu W7 na kompie, po kolejnym formacie już tej opcji nie było.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Panowie komputerzyści ;) co myślicie o płycie ASROCK Z68 PRO3 GEN3
http://allegro.pl/promo-asrock-z68-pro3-gen3-box-fv-gw-24-i2933753899.html?source=oo
miało u mnie już nigdy nie być ASROKA po dwóch awariach spowodowanych wysychającymi kondensatorami, na dwóch płytach, ale może się coś u tego producenta zmieniło. To jakaś modelowo stara płyta, bo mogę ją mieć w dobrej cenie. Najnowsze procesory i5 obsługuje ? tylko które to najnowsze bo pogubiony jestem :) no i dobry ram 8-16 GB też by się przydał. Dyski mam SSD + WB Blue
Chipset Z68 to mocno stary ?
Robin, ostatnio szukałem płyty to Ci trochę może pomogę.
Chipset Z68 nie jest stary, obecnie jest tylko 1 linia nowszych chipów serii 7, czyli np Z77. Różnica między 6 a 7 jest taka, że 7 natywnie obsługuje procki IVY (bez potrzeby upgrade biosu), ma natywny kontroler USB3.0 intela gwarantujący że będzie działał wg specyfikacji a nie jakiś dolutowany, i - co dla mnie było jedną z najważniejszych rzeczy - dzięki temu kontrolerowi ma złącza USB3.0 na płycie wewnątrz, a nie tylko na jej tylnym panelu, więc możesz podłączyć wyjście USB3 również na froncie w obudowie do płyty - tanie płyty serii 6 nie mają takiej opcji, ta którą podałeś też tego nie ma (ma tylko 2xUSB3 z tyłu), a jeśli mają to ciężko taką dostać poniżej 500zł. Asrock który podałeś ma standardową sekcję zasilania 4+2, jeśli miałbym kupować dzis płytę na nie najnowszym chipsecie chciałbym, aby powyższe minusy jakoś mi rekompensowała - np płyta ASRock P67 Pro3 B3 ma sporo solidniejszą sekcję, wystarczającą do kręcenia najnowszych i7, ma również bios dzięki któremu obsłuży najnowsze IVY. Wtedy masz coś za coś, tyle że chipset P nie ma wbudowanej karty graficznej - musisz jakąś dokupić co jest kolejnym wydatkiem...
Ja bym się więc jednak nie pchał w serię 6, lepiej dołożyć stówkę i kupić Z77 z większą liczbą usb3, i jednocześnie mocną sekcją zasilania, i mieć all in one, a nie się rozdrabniać. Sam mam MSI Z77A-G43, polecam. Jedyny jej minus to sekcja zwykła 4+2, ale ja procków nigdy kręcił nie będę, więc mi to w niczym nie przeszkadza.
PS. Jeśli już skusisz się na serię 6, pamiętaj, aby poprosić sprzedawcę o aktualizację biosu. Żeby samemu wykonać taką aktualizację musiałbyś mieć procesor 2 generacji, bo nie możesz włożyc IVY i dopiero wtedy robić aktualizacji - komp Ci nie ruszy, musisz do płyty zapiąć obsługiwany procek, zrobić update, i dopiero potem możesz wsadzić IVY. Jak widzisz, niezbyt wygodne rozwiązanie.
Chipset Z68 nie jest stary, obecnie jest tylko 1 linia nowszych chipów serii 7, czyli np Z77. Różnica między 6 a 7 jest taka, że 7 natywnie obsługuje procki IVY (bez potrzeby upgrade biosu), ma natywny kontroler USB3.0 intela gwarantujący że będzie działał wg specyfikacji a nie jakiś dolutowany, i - co dla mnie było jedną z najważniejszych rzeczy - dzięki temu kontrolerowi ma złącza USB3.0 na płycie wewnątrz, a nie tylko na jej tylnym panelu, więc możesz podłączyć wyjście USB3 również na froncie w obudowie do płytyTo że złącza USB3 są na płycie wewnątrz (dla podłączenia wyprowadzeń USB3 obudowy), jak i "działanie wg. specyfikacji", nie zależy od tego czy kontroler jest zintegrowany w chipsecie czy "dolutowany".
Czytałem różne opinie na zachodnich forach, nie każdy dolutowany działał wg specyfikacji (niektórym daleko było do deklarowanej prędkości złącza). Drążenie tematu konkretniej jest jak dla mnie bez sensu, bo po pierwsze nie chce mi się tego szukać a po drugie dla samego USB3 na płycie (możliwość posiadania USB3 na front panelu) oraz TRIM w sytuacji macierzy RAID z SSD bym kupił chipset serii 7 a nie starszy. Kolega jednak zrobi jak zechce, wg mnie podana przez niego płyta niczym się nie wyróżnia, nawet ceną (swoją kupiłem za ok 350zł).
http://www.ceneo.pl/15993093#tab=spec
robin102
16-01-2013, 23:54
Robin, ostatnio szukałem płyty to Ci trochę może pomogę.
Chipset Z68 nie jest stary, obecnie jest tylko 1 linia nowszych chipów serii 7, czyli np Z77. Różnica między 6 a 7 jest taka, że 7 natywnie obsługuje procki IVY (bez potrzeby upgrade biosu)......
Dzięki za rozjaśnienie tematu, bo teraz z procesorami to można klęknąć. Selekcjonują je na różne sposoby. Chciał bym proc robiony w technologii 22nm
np ten:
http://allegro.pl/intel-core-i5-3570k-box-3-4ghz-hit-oc-1155-od-reki-i2902218133.html
więc na tej płycie będzie problem chyba, bez aktualizacji ?
Więc który z wysoko taktowanych ?
OC raczej nie przewiduje uprawiać więc...
ten np
http://allegro.pl/procesor-intel-core-i5-3330-4-rdzenie-3-0ghz-box-i2938668654.html
ne ma w opisie, że on jest IvY, ale zastosowana technologi produkcji 22nm jest ?
dla samego USB3 na płycie (możliwość posiadania USB3 na front panelu)
1)Przecież pisałem że w płytach bez zintegrowanego USB3 w chipsecie też można znaleźć te złącza (nie każdym modelu oczywiście), np. w ASRock Extreme 4 P67, ba ... nawet dołączony jest panel, który można zamontować w zatoce 2,5" (jeśli ktoś nie ma budy z USB3).
Nie jest to jak sugerujesz zarezerwowane dla serii 7. Tylko mogę powtórzyć to co pisałem wcześniej:
To że złącza USB3 są na płycie wewnątrz (dla podłączenia wyprowadzeń USB3 obudowy), jak i "działanie wg. specyfikacji", nie zależy od tego czy kontroler jest zintegrowany w chipsecie czy "dolutowany".
Czytałem różne opinie na zachodnich forach, nie każdy dolutowany działał wg specyfikacji (niektórym daleko było do deklarowanej prędkości złącza).2)
Widziałem pomiary tego intelowskiego i jest to samo.
http://vr-zone.com/articles/a-quick-look-and-comparison-of-intel-s-native-usb-3.0-host-controller/15396.html
... tak więc ponownie wszystko zostało zawarte w jednym zdaniu napisanym przeze mnie dziś o 14:00, które cytowałem wyżej.
Na końcu końców wspomnę, że też bym kupował dzisiaj coś z najnowszej serii. Jednak nie ma to nic wspólnego z faktami które opisałem wyżej i tylko o to mi się rozchodzi, a nie o namawianie do zakupu starszego chipsetu.
OC raczej nie przewiduje uprawiać więc...
ten np
http://allegro.pl/procesor-intel-core-i5-3330-4-rdzenie-3-0ghz-box-i2938668654.html
ne ma w opisie, że on jest IvY, ale zastosowana technologi produkcji 22nm jest ?
W tej samej cenie (nawet niższej) masz:
http://www.proline.pl/?p=CORE+I5-3470
Zastanów się nad Xeonem E3 bo podobno (sprawdź to) ma wydajność i7 tylko grafiki zintegrowanej mu brakuje a kosztuje praktycznie tyle co te i5.
Kyle, ta płyta którą podałeś kosztuje ponad 500zł, więc suma sumarum nie napisałem nic błędnego - masz rację że płyty serii 6 mają USB3 na laminacie, ale nie te najtańsze, i ciężko taką znaleźć poniżej 500zł, a kolega celuje w budżet raczej 350 - mi się o to rozchodzi, że w takiej cenie nie ma sensu kupować 6, bo taniej kupisz Z77 i będziesz miał te same złącza + TRIM Raid + natywną obsługę Ivy.
http://benchit.pl/procesory/porownanie
robin102
17-01-2013, 16:17
Na końcu końców wspomnę, że też bym kupował dzisiaj coś z najnowszej serii. Jednak nie ma to nic wspólnego z faktami które opisałem wyżej i tylko o to mi się rozchodzi, a nie o namawianie do zakupu starszego chipsetu.
W tej samej cenie (nawet niższej) masz:
http://www.proline.pl/?p=CORE+I5-3470
Czy jednak rozsądniej było by zamierzając się w niedalekiej przyszłości na struganie rawaw w z D800 kupić płyte obslugującą te najnowsze na dziś procesory 22nm bez żadnych dodatkowych ceregieli z aktualizacją biosu przed uruchomieniem płyty na pożyczonym procesorze :)
Czyli która Panowie tak do 400zł Gygabite, cze ewentualnie Asus, lub MSI rozmiar ATX no i te E-SATA do wyprowadzenia na zewnątrz aby było.
Teki mi chyba wystarczy
http://www.proline.pl/?p=CORE+I5-3570
Czy ktoś robił z Was syntetyczne testy np procesora i5 ii generacji i III na 22nm , chodzi o test wydajności, tak smao taktowanych procesorów z tym samych casche.
Ja od kilkunastu dni ma taką płytę http://www.gral.pl/Gigabyte+GA-Z77-DS3H+LGA1155_792.html . Na niej postawiłem 16GB RAM i procek I7 3770. Całość śmiga aż miło :)
robin102
17-01-2013, 17:36
Oooooo dzieki, nie jest za drogo i ten najnowsze procesory na niej pójdą raczej bez problemu.
To chyba już bliżej tego co mi trzeba bo oznaczenie cyfrowe Gigabyte GA-Z77-DS3H DS3H ma podobne jak moja poczciwa płyta tego producenta co śmiga już 5 rok chyba, no i jest niebieska :)
mSATA co to jest. Trochę szkoda, ze tylko dwa złącza SATA III na 6GB bo będę musiał mieć na stałe 3 dyski w obudowie jeden SSD oraz 2 sztuki talerzowe na SATa II. Znacie wyższy model tej plyty lepiej doposażony ?
http://allegro.pl/gigabyte-ga-z77-ds3h-s1155-z77-4ddr3-raid-usb3-i2932591536.html
Upsss, W opisie tej płyty na stronie sklepu, jesL:
Wsparcie dla procesorów Intel 22nm trzeciej generacji oraz Intel Core drugiej generacji
to od razu procesory Ivy Bridge będzie chodził, czy trzeba bios aktualizować o czym wcześniej wspominał kolega Aeon88 przy płycie Asroka z wcześniejszym chipsetem ?
mateo912
17-01-2013, 17:41
Oooooo dzieki, nie jest za drogo i ten najnowsze procesory na niej pójdą raczej bez problemu.
To chyba już bliżej tego co mi trzeba bo oznaczenie cyfrowe Gigabyte GA-Z77-DS3H DS3H ma podobne jak moja poczciwa płyta tego producenta co śmiga już 5 rok chyba, no i jest niebieska :)
mSATA co to jest. Trochę szkoda, ze tylko dwa złącza SATA III na 6GB bo będę musiał mieć na stałe 3 dyski w obudowie jeden SSD oraz 2 sztuki talerzowe na SATa II. Znacie wyższy model tej plyty lepiej doposażony ?
http://allegro.pl/gigabyte-ga-z77-ds3h-s1155-z77-4ddr3-raid-usb3-i2932591536.html
no to będziesz miał jeszcze 1 sata 3 i jeden sata 2 do użycia ;)
a coś takiego
http://www.proline.pl/?p=ASUS+P8Z77-M+PRO
4x sata 2
2x sata 3
2x esata
Robin, na tym Gigabyte bez problemu chodzą najnowsze procki. U mnie z ssd 330 Intela ruszyło to z kopyta. I śmiga...
robin102
18-01-2013, 14:05
Robin, na tym Gigabyte bez problemu chodzą najnowsze procki. U mnie z ssd 330 Intela ruszyło to z kopyta. I śmiga...
To może byś zapuścił test CPU QUEN z programu EVEREST. Ile punktów pokazuje, na jakiej częstotliwości RAM pracuje i jakie ma opóźnienia, to wszystko programik pokaże. Program powszechnie dostępny, łatwy w instalacji i bardzo przydatny do ogarniania komputera, jakiegoś tam testowania ;) i pomocny przy inwentaryzacji sprzętowej w razie jakiś awarii.
Wszystkim dzięki za pomoc, wiem, że marudnie było, ale już konkretnie pogubiony jestem w sprzęcie jeszcze parę lat temu ogarniałem zagadnienia. Dziś wszystko jeszcze szybciej. Trza lecieć składać komputer bo za 3-4 tygodnie trzeba będzie od nowa o wszystko rozpytywać :)
Ano zapuszczę :) Ino w przyszłym tygodniu dopiero... :) W tej chwili mam podpięty dość słaby zasilacz bo mój be quiet padł :( Spuchł mu kondensator. W poniedziałek lub wtorek zapodam everesta i dam znać.
EDIT:
Zapodałem AIDA64 - następcę Everest. Oto wynik:
Procesor Częstotliwość taktowania procesora Płyta główna Mikroukład płyty głównej Pamięć CL-RCD-RP-RAS Score
4x Core i7-3770 HT 3933 MHz [ TRIAL VERSION ] Z77 Ext. Dual DDR3-1614 9-9-9-27 CR2 49709
Nie zapuszczaj AIDA tylko tego everesta, tylko robiąc test tym samym programem wyniki można porównać między komputerami, nowy program nie wiadomo czy tak samo oblicza wszystko. Ja Ci Robin wieczorem zrobię test na MSI Z77 + i5-3550.
To którego everesta zapuścić? Poproszę o konkretny link.
robin102
18-01-2013, 20:42
Tego bym prosił
http://www.dobreprogramy.pl/Everest-Home-Edition,Program,Windows,11558.html
może jeszcze koledzy poćwiczymy na teście CPU QUEEN.
Konkretnie obciąza organizm komputera, można zobaczyć jakie są wtedy temperatury podzespołów, jakie wydajności ect.
No ile punktów jest w tym CP QUEEN
ps.
u mnie chodzi na 64 bitowym
W CPU Queen mam w aidzie 49687 pkt. Stary everest niewiele pokazuje. A w/g tego co wyczytałem to aida to praktycznie to samo co everest. Mam nadzieję, że pomogłem.
W tej chwili mam podpięty dość słaby zasilacz bo mój be quiet padł :( Spuchł mu kondensator.Jaki model miałeś tego bq z tym spuchłym kondensatorem?
robin102
20-01-2013, 19:44
W CPU Queen mam w aidzie 49687 pkt. Stary everest niewiele pokazuje. A w/g tego co wyczytałem to aida to praktycznie to samo co everest. Mam nadzieję, że pomogłem.
Dzięki widzę ogrom tych punktow 49 tys ! no to u mnie tylko 12 tys na CPU QUEEN, poprzedni komputer na Celeronie 3500 punktów miał :) Czy to jest porównywalne z Aidy, bo powątpiewam żeby taki przyrost wydajnosci miał miejsce 12tys do prawie 50 tys punktów, a jakoś tego nie widać przy pracy na tych nowych konfiguracjach na LR 4.3 na przykład. Mój proc to E8200
Stary everest pokazuje tylko z jednego rdzenia, więc pomnożyć przez ich ilość punktowy wynik trzeba.
mateo912
20-01-2013, 20:22
Dzięki widzę ogrom tych punktow 49 tys ! no to u mnie tylko 12 tys na CPU QUEEN, poprzedni komputer na Celeronie 3500 punktów miał :) Czy to jest porównywalne z Aidy, bo powątpiewam żeby taki przyrost wydajnosci miał miejsce 12tys do prawie 50 tys punktów, a jakoś tego nie widać przy pracy na tych nowych konfiguracjach na LR 4.3 na przykład. Mój proc to E8200
Stary everest pokazuje tylko z jednego rdzenia, więc pomnożyć przez ich ilość punktowy wynik trzeba.
jaki proc masz że tylko 12k pkt?
ja mam taki zestaw:
Procesor 4x Core i7 930 HT
Częstotliwość taktowania procesora 2933 MHz
Płyta główna Asus Rampage III Gene
Mikroukład płyty głównej X58
Pamięć Triple DDR3-1071
CL-RCD-RP-RAS 8-8-8-20 CR2
Score 32142
5 miejsce na liście :D
robin102
20-01-2013, 21:32
Intel 2 rdzeniowy E 8200 taki sprzed 5 lat chyba -teraz pracuje nominalnie na 2,66 GHz, czasem go gonię na 3,2 GHz
Płyta główna na starym chipsecie P-35
Ram 4 GB 800 MHz DDR II
ten wynik 12.000 punktów to jest dobry wynik dla tej konfiguracji i to po przetaktowaniu na 3,2 GHZ
'a tak to wygląda. Starenńka wersja everesta wiec i porównanie do innych starszych procesorów tylko jest.
ps.
jakie masz wyniki odczytu i zapisu do pamięci RAM ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/everest_zps0ad17e5d.jpg)
mateo912
20-01-2013, 21:55
Intel 2 rdzeniowy E 8200 taki sprzed 5 lat chyba -teraz pracuje nominalnie na 2,66 GHz, czasem go gonię na 3,2 GHz
Płyta główna na starym chipsecie P-35
Ram 4 GB 800 MHz DDR II
ten wynik 12.000 punktów to jest dobry wynik dla tej konfiguracji i to po przetaktowaniu na 3,2 GHZ
'a tak to wygląda. Starenńka wersja everesta wiec i porównanie do innych starszych procesorów tylko jest.
ps.
jakie masz wyniki odczytu i zapisu do pamięci RAM ?
odczyt:
11312 MB/sek(4 miejsce)
zapis
10100 MB/sek (2 miejsce na liście)
Jaki model miałeś tego bq z tym spuchłym kondensatorem?
To jest E5 600W.
Co do "słupkologii" prezentowanej przez Kolegów: mnie to wszystko lata :) Ja stwierdziłem krótko: sprzęt jaki złożyłem śmiga aż miło. Jakieś syntetyczne porównania mnie nie jarają :) Mam kompa który bangla aż miło i już :) Dlatego poleciłem konfig taki jak ja kupiłem. I już :D
Nie chcę zakładać wątku, więc pozwólcie, że tutaj zapytam:
Kto na naszym forum składa i sprzedaje komputery?
Potrzebuję przegadać kilka spraw sprzętowych, oraz przy sensownej cenie zakupić Desktopa na f-vat :)
Z reguły nie opłaca się kupować wszystkiego w 1 sklepie, bo zwykle każdy sklep ma coś tańszego niż konkurencja, ale większość rzeczy nie jest najtańsza. Np sklep A ma najtańsze pamięci, sklep B płyty i procki, w sklepie C kupisz super grafikę bo akurat mają na promocji.
LordRamzes
10-02-2013, 14:37
Z reguły nie opłaca się kupować wszystkiego w 1 sklepie, bo zwykle każdy sklep ma coś tańszego niż konkurencja, ale większość rzeczy nie jest najtańsza. Np sklep A ma najtańsze pamięci, sklep B płyty i procki, w sklepie C kupisz super grafikę bo akurat mają na promocji.
a podliczając koszty przesyłki wychodzi na to samo albo drożej :) albo ewentualne przejazdy
ale jeśli kupię w jednym to przyjedzie już złożona. Ja kiedyś rozkręcając komputer spaliłem 3 dyski w przeciągu 6 miesięcy ;)
a podliczając koszty przesyłki wychodzi na to samo albo drożej :) albo ewentualne przejazdy
true
robin102
10-02-2013, 23:23
ale jeśli kupię w jednym to przyjedzie już złożona. Ja kiedyś rozkręcając komputer spaliłem 3 dyski w przeciągu 6 miesięcy ;)
Spoko opłaca i się i najlepiej to zrobić w sklepie za rogiem, bo raz ze kupując u nich wszystko wynegocjujesz upusty na komponenty, a jak nie to będzie to raptem 5-8 % drożej niż w sklepie w internecie, a dwa mając PC-ta złożonego u siebie zawsze masz łatwiej jak by coś nie banglało od razu albo po kilku dniach nawet.
Kolega się połasił niedawno na 2- czy nawet 3 stówki taniej. Część po kilku tygodniach padła i co trzeba było odsyłać a sprzedający jeszcze robił żenujące niemile wtręty, że nie wiadomo czy zepsuta, czy może go nie naciąga. W każdym razie odsyłka wysyłka następnej trwała chyba ze 2 tygodnie, aby komputer nie stał bo pracować trzeba było kolega zakupił rad nie rad drugi podzespół w sklepie w swoim mieście. Przy składaniu komputerów z części ściąganych z różnych sklepów trzeba mieć to na uwadze. Zwłaszcza jak komputer ma służyć do pracy i jest jedyny w domu, czy firmie.
Duże sklepy internetowe jak Komputronik, Saturion Morele.net, ESC mają często partnerskie sklepy w różnych miastach. Tam sprzęta złoża i tam można odebrać. jak coś się zepsuje jest gdzie uderzyć z buta.
Od sprzedawców co to nie oferują faktury, czy paragonu przynajmniej też nie bym nie kupił. Pewnych rzeczy się nie robi z zasady i dla oszczędności.
Nie chcę zakładać wątku, więc pozwólcie, że tutaj zapytam:
Kto na naszym forum składa i sprzedaje komputery?
Potrzebuję przegadać kilka spraw sprzętowych, oraz przy sensownej cenie zakupić Desktopa na f-vat :)
Jestem na podobnym etapie i doszedłem do wniosku, że chyba trzeba olać wszystkich chałupników i kupić na allegro jakiegoś Della Vostro. Ceny dosyć przystępne i 3 lata gwarancji next business day. Będzie parę sekund wolniej niż na składaku za podobną cenę, ale wolę się wkurzać na parę sekund niż na dwa tygodnie jak padnie jakaś część i pojedzie na gwarancję.
Jestem na podobnym etapie i doszedłem do wniosku, że chyba trzeba olać wszystkich chałupników i kupić na allegro jakiegoś Della Vostro. Ceny dosyć przystępne i 3 lata gwarancji next business day. Będzie parę sekund wolniej niż na składaku za podobną cenę, ale wolę się wkurzać na parę sekund niż na dwa tygodnie jak padnie jakaś część i pojedzie na gwarancję.
dell tez sprzedaje stacjonarki ;)
edit: teraz zobaczylem, ze niektore ich stacjonarki obecnie sie nazywaja tez vostro :> sry
Vostro to również stacjonarka.
Not true (nie zawsze). Różnica w zwykłym SSD potrafi być ogromna, np 350 w 1 sklepie, 400 w drugim. 50zł by przesyłka nie kosztowała. Po drugie, kupuje się w takich sklepach, gdzie można odebrać produkt w swoim mieście lub niedaleko. Produkt przysłany na sklepie leży tydzień i czeka na odbiór, więc można mając już wszystko pojechać raz na miasto, odwiedzić kilka sklepów, zebrać rzeczy i pojechać do domu.
Zresztą, rób jak chcesz, też ostatnio kupowałem składaka, zakup w częściach z odbiorem w punktach w Rzeszowie/Sokołowie wyniósł mnie dużo taniej niż w jakimkolwiek innym sklepie kupując wszystko razem.
W znanym wszystkim, mam nadzieję filmie "I kto to mówi?", była taka scena w kuchni, kiedy Trawolta przedstawia właśnie punkt widzenia na tanie życie.
Gorąco polecam wszystkim, którym zamieszkała w kieszeni jadowita gadzina. ;)
Można sobie złożyć również samochód i nazwać go "SAM", ale to jest dobre jedynie dla hobbystów. :)
Jeśli ktoś lubi mieć święty spokój, to najlepiej zakupić jednak markowy sprzęt z dobrym supportem.
Dobry support to reakcja od zgłoszenia 4h ;)
LordRamzes
12-02-2013, 15:40
Not true .
Polacy nie gęsi swój język mają ..... , przepraszam ale uszanuj to