Zobacz pełną wersję : Nikon D40 i Tamron AF 55-200 Di II LD Macro
Witam.
Mam pytanie. Mój szwagier posiada D40 i chce zakupić Tamrona (jak w tytule). Dostałem zapytanie, czy z D40 będzie wszystko działało poprawnie. Podobno wyczytał na allegro, że w Tamronie 55-200 z D40 nie działa AF, tylko Manual.
Proszę o szybką odpowiedź, bo szwagier niecierpliwy.
Pozdrawiam
Będzie działało wszystko poza AF. D40/D40x nie mają śrubokręta, więc AF realizowany jest tylko z obiektywami z własnym silnikiem (AF-S, HSM).
wielkie dzięki za odpowiedź.
No cóż, ładnie bym szwagrowi doradził.
Ale wkońcu od czego mamy forum.
Wielkie dzięki
sokrates
09-10-2007, 08:57
doradź mu Nikkora 55-200 - wersję bez VR można kupić za rozsądne pieniądze. A jak chce mieć lepszą jakość optyczną i stabilizację to musi kupić VR - za ok. 1000 zł.
doradź mu Nikkora 55-200 - wersję bez VR można kupić za rozsądne pieniądze. A jak chce mieć lepszą jakość optyczną i stabilizację to musi kupić VR - za ok. 1000 zł.
można kupić już za mniej niż 8 stówek...
chociaż Tamron - 280zł (Fotojoker)... jeśli będzie pomiar światła, a z manualnych rzeczy potrzebne będzie tylko ostrzenie... to czemu nie, można się pobawić. Samo ostrzenie w D40 nie sprawia większego kłopotu... ja się właśnie zastanawiam: Tamron - mała kasa, czy Nikon - ciut lepsza optyka (podobno), VR i ... 2,5 raza drożej...
sokrates
09-10-2007, 11:41
można kupić już za mniej niż 8 stówek...
chociaż Tamron - 280zł (Fotojoker)... jeśli będzie pomiar światła, a z manualnych rzeczy potrzebne będzie tylko ostrzenie... to czemu nie, można się pobawić. Samo ostrzenie w D40 nie sprawia większego kłopotu... ja się właśnie zastanawiam: Tamron - mała kasa, czy Nikon - ciut lepsza optyka (podobno), VR i ... 2,5 raza drożej...
ja wybrałem Nikkora - i nie narzekam. a co do ceny ponizej 800 to tym bardziej nie ma się co zastanawiać. Ręcznie i jednocześnie w miarę pewnie można ostrzyć obiektywami z zakresu powiedzmy 18 - 30mm - przy 200mm ciężka sprawa z prawidłowym trafieniem z ostrością w punkt - szczególnie dla obiektów znajdujących się stosunkowo blisko. wiem bo miałem 70-210 MF Vivitara - co z tego że miał swiatło 2,8 jak nijak nie można było trafić na tak małej GO z ostrością :-)
pioter m
09-10-2007, 11:57
Tamronem raczej ciezko ostrzyc recznie. Pierscien jest waski. Nie twierdze, ze sie nie da, bo sie da, ale okropnie niewygodnie. Optycznie jest bardzo dobry. Za te pieniadze rewelacyjny nawet.
Potwierdzenie ostrości bardzo pomaga... ostrzę ręcznie przy 50mm i nie sprawia mi to problemu - oczywiście im bardziej statyczna scena, tym lepiej. Nie mam doświadczenia z innymi ogniskowymi, wiec na ten temat nie mam nic do powiedzenia. Natknąłem się jednak na tym forum na wypowiedzi użytkowników, którzy ostrzą manualnie na 135mm (jupiter) i zbytnio nie narzekają... Trzebaby sprawdzić jak to jest z tym Tamronem... jesli miałoby to wyglądać tak jak w kicie N18-55, to faktycznie - porażka.
Tak naprawdę, to jestem bliski kupna 55-200 VR Nikona (już prawie dozbierałem do końca potrzebną kasę), ale co pewien czas "wraca" ten Tamron... no bo cena, no i kuszą w miarę pozytywne doświadczenia z ręcznym ostrzeniem przy 50...
Może w końcu zabiorę aparat do sklepu i sprawdzę jak to jest z tym Tamronem... a może znajdzie się ktoś kto mi definitywnie wybije go z głowy... Pozastanawiam się (czyt. pozbieram kasiorki) jeszcze z miesiąc i kupię... raczej Nikona, ale...
edit:
ooo... w międzyczasie jakiś konkret od pioter m
sokrates
09-10-2007, 12:22
jak kupisz niekkora napewno nie pożałujesz a o wydanych pieniądzach prędko zapomnisz. Potwierdzenie ostrości mi osobiście przeszkadzało przy 200mm - tzn wystarczy minimalnie przekadrować lub ruszyć pierścieniem ostrości i masz dyskotekę w wizjerze - potwierdzenie raz świeci/raz nie - i do d.... z takim potwierdzeniem.