Zobacz pełną wersję : Pse 5.0 : Nef -> Jpg
Witajcie!
Zrobiłem moim D80 fotkę w NEF i JPG (jakości Fine).
Zaimportowałem NEFa do Picture Project i kazałem exportować do JPG - wynikowy plik jest niemal identyczny jak ten z aparatu (tj. nie znalazłem różnic :).
Problem mam z importem NEFa w Photoshop Elements 5.0. Wynikowy JPEG jest inny niż poprzednie - m.in. nasycenie kolorów, ostrość...
Czy coś mam nie tak z ustawieniami w Adobe? Jak to zmienić ?
Chcę korzystać z PSE, bo łatwiej się tam obrabia fotki.
Z góry dzięki za pomoc/wskazówki.
Piwo
PP być może czyta ustawienia puszki z exifa. CR z PSE ma swoją "interpretację tematu" i stąd pewnie różnice.
Jedyne chyba wyjście, to pobawić sie suwaczkami w CR i zapisać ustawienia.
Dzięki za odp.
Taka zabawa suwaczkami może trwać całymi wieczorami :)
Mam legalnego PSE. Szkoda by było odłożyć go na półkę...
Jeśli ktoś ma PSE i foci NEFy, to proszę niech się podzieli informacją w jaki sposób obrabia zdjęcia.
Czy ktoś może zaproponuje mi jakiś darmowy i dobry program do konwersji NEF -> JPEG ?
(Pewnie spora większość z was korzysta z NX'a albo Lightroom'a)
Taka zabawa suwaczkami może trwać całymi wieczorami :)
Obawiam się, że nie ma innego wyjścia.
Bibble Lite kupiłem na wiosnę, a teraz zaczynam dopiero rozgryzać, o co tam właściwie chodzi.
Musisz niestety dojść sam do takich ustawień, które Cię usatysfakcjonują, bo dla jednych dana wartość ostrości czy nasycenia jest za duża, a dla innych za mała. Każdy program czyta NEFy inaczej, więc po wczytaniu NEFa nie dostaniesz takiego samego pliku wynikowego.
W Bibblu poza tym istnieje problem z NEFami ściągniętymi przez Nikon Transfer - robią się niebieskie. Tak się nie dzieje, jeśli NEFa skopiowałem bezpośrednio z karty na dysk, ani jak użyłem Photo Downloadera w PSE.
Ja PSE będę używał do katalogowania zdjęć i do (rzadkiej) zabawy w "bąbelki", czyli jakieś durne efekty specjalne, których w PSE jest mnóstwo wiele.
P.
[edit]
Nie ma wielu darmowych edytorów RAW.
- Rawshooter już jest ś.p. i nie czyta D80
- Silkypix free edition
- Capture One LE, jak sobie kupisz kartę San Diska (jedną z tych lepszych), czyli półdarmowy
- Raw Therapee v. 2.2 - jest niby free, ale autor bardzo prosi o datek 5 USD (czyli nie dużo)
Gawronnek
10-10-2007, 11:35
niestety w każdym sofcie poza nikonowskim trzeba samu bawić sie w ustawianie parametrów wywołania, jednak skoro nie ingerujesz w nefy to rów w jpgu ewentualnie nef plus jpg
Czyli jednym zdaniem : praktyka czyni mistrzem.
Mam jednak wewnętrzne wątpliwości, bo chcę robić zdjęcia, które będą możliwie najbardziej oddawały to co widziałem gołym okiem. NEF wczytany do PSE jest tylko przybliżeniem rzeczywistości - czasem nawet bardzo dalekim.
Zamiast otwierać nowe możliwości przede mną - zmusza mnie do zabawy w przybliżanie się do realiów (co nie zawsze udaje się w 5 min.).
Pozytywne jest może to, że zmusza mnie to wszystko do większego zastanowienia się przed wciśnięciem spustu. Przemyślenia kompozycji. Oszczędności miejsca na karcie. Większej selekcji zrobionych zdjęć.
Samokrytyki.
Dzięki wszystkim za odp.
Piwo
Gawronnek
10-10-2007, 14:53
no nie wiem, nef to surowy format, bez obróbki w body , więc nie licząc WB to właśnie zarejestrowana rzeczywistość ;)
Czyli jednym zdaniem : praktyka czyni mistrzem.
To miałeś jakieś wątpliwości???!!!:)
Co do reszty
najbardziej oddawały to co widziałem gołym okiem
tutaj jest tyle zmiennych - aparat, program, monitor, karta graf., laboratorium/ drukarka i przede wszystkim Twoja pamięć......
A zastanawianie się przed naciśnięciem spustu? - to zawsze obowiązuje.
Macie rację Panowie :)
Ale przecież nie będę chodził do ludzi z aparatem, aby pokazać super fotki w nieskazitelnej jakości :)
-------
Pomyślałem, że może brakuje mi jakiegoś plug-inu. Okazało się , że mam zainstalowane CR ver. 4.0. Zmieniłem do 4.2
Teraz mam jeszcze więcej suwaczków do zabawy!! :D
Czy ktoś może mi pokazać jakieś zdjęcie i zastosowane go niego ustawienia przy konwersji NEF do JPEG w PSE 5.0 ?
Choć nie wiem czy nie proszę o zbyt wiele? :)
Pozdr.
Piwo
Dodam jeszcze od siebie dla wszystkich czytających ten wątek:
Proponuję wam na początek robić fotki w JPEG. (aby nauczyć się kompozycji, balansu bieli, ustawień aparatu itd. itp.)
Potem przejść na układ NEF+JPEG i nauczyć się konwersji NEF -> JPEG na swoim oprogramowaniu (dążąc na początku do uzyskania podobnych efektów jakie macie na tej samej fotce w JPEG).
Ostatecznie przejść na NEF (od czasu do czasu strzelając NEF+JPEG dla kontroli swoich poczynań) bo jest to format najbardziej przydatny do pracy przy obróbce zdjęć.
Dziękuję wszystkim, którzy zabrali głos w tej sprawie.
Pozdr.
piwo
.... Czy ktoś może mi pokazać jakieś zdjęcie i zastosowane go niego ustawienia przy konwersji NEF do JPEG w PSE 5.0 ? ........
Wydaje mi się, że trochę niewłaściwie podchodzisz do sprawy. Zrobienie JPEGa z NEFa nie jest żadną prostą konwersją, a przynajmniej nie musi być taką prostą konwersją. Nie ma jakieś cudownego ustawienia suwaczków dla wszystkich zdjęć, nawet z jednej sesji. Co więcej CR nie jest najlepszym narzędziem do tego celu. Jeśli chcesz poznać prawdziwe uroki obróbki NEFów, to warto się zaopatrzyć w przyzwoity edytor Nikona, czyli NC lub NX. Jak spróbujesz tych kilkudziesięciu różnych funkcji, jak zobaczysz, co można zrobić z obrazem, to będziesz wiedział, że to nie jest żadna prosta konwersja, tylko skomplikowana obróbka. Co prawda w nieco innym zakresie, niż robi to PS, czy PSE, ale jednak złożona obróbka obrazu. Masz tam możliwość korekty naświetlania, WB, korektę różnych krzywych, D-Lighting i wiele innych, a w NX nawet U-Pointy, które obalają tezę, że obróbka RAWa zawsze dotyczy całego zdjęcia. A jak to już poznasz, to sam będziesz się śmiał ze swojego pomysłu, żeby robić z RAWów takie same JPEGi, jakie wychodzą prosto z aparatu.