Zobacz pełną wersję : ipod jako bank zdjęć
habanero
08-10-2007, 11:30
witam czy ktoś używa ipoda jako bank zdjęć prosze o opinie, szybkość transferu, obsługa raw??
kryszpin
08-10-2007, 11:49
wolno, nie obsługuje raw, zgrywa ale możesz je dopiero podejżeć na komputrze.
transfer 100 fotek na ipoda (przez camera connector) potrafi zabic baterie w ipodzie :)
wiec na nic nie zdadzą się gb.
->Ipod jest nie tyle wolny co bardzo wolny;
->transfer zdjec warto potrenowac przed wyprawa i byc w miare pewnym tej umiejetnosci => nam (bez treningu) na 3 transfery udal sie jeden (co odkrylismy dopiero w domu...), choc Ipod pokazywal ze zdjecia zostaly przekazane. Niestety, 2 pliki sa nie do odnalezienia.
-> przed cala akcja podladowac nie tylko Ipoda ale rowniez aparat...
kryszpin
08-10-2007, 13:56
pewny nie jestem, ale wydaje mi się że podczas transferu zdjęć przez usb aparat nie korzysta z wlasnej baterii tylko z 5V które dostarcza zlacze usb, a wiec w tym przypadku z baterii ipoda i to wlasnie go zabija. po pelnym naladowaniu ipoda (oczywiscie nie nowego, wiec bateria troche zajechana) i podlaczeniu do niego D80 byłem w stanie przegrać jakieś 150 fotek znim ipod się rozładowywał i zrywał połączenie, wiec wynik bardzo średni, no i trwa to koszmarnie dlugo, usb 1.1.
habanero
09-10-2007, 13:36
dzięki z odpowiedzi, wczoraj byłem w sklepie z jabłkami i koleś powiedział że najnowsze ipody nie działają z przejsciówką do sciągania zdjęć, to był gwóźć do trumny... trzeba zbierać na epsona
ipod nie za bardzo nadaje się na bank zdjęć. Polecałbym zakup drugiej większej karty pamięci.
Mam 2 karty 8GB i jedna wystarcza mi na około 1300-1400 zdjęć w najlepszej jakości w JPG'u.
njanowszy Classic rzeczywiscie nie dziala z przejsciowka do sciagania fotek ale nowe Nano juz o tak :) Tyle ze zwolennikow tego rozwiazania jest niewielu...
spiritwood
13-10-2007, 00:51
Ja używam iPoda 80 GB jako banku zdjęć i będę obstawał przy tym, że jeżeli ktoś już ma iPoda i nie chce wydawać dodatkowych pieniędzy na databank to jest to rozwiązanie akceptowalne.
1. Bateria iPoda wystarcza akurat na to, aby zrzucić 2GB kartę.
2. Niekompatybilność, że tak to nazwę, z plikami RAW polega tylko i wyłącznie na tym, że nie ma podglądu w/w typu zdjęć na iPodzie - zgrywać RAWy jak najbardziej można.
3. Nigdy w życiu nie zaginął mi żaden plik, który zrzuciłem na iPoda
4. iPod pakuje wszystko w wygodne rolki - użytkownicy Maca / iphoto / aperture wiedzą o co chodzi.
jeśli chodzi o minusy:
1. Fakt - jest wooooolny.
2. Nie da rady zrzucić na niego kart większych niż 2GB - nie starcza baterii :)
Nie jestem jakimś orędownikiem iPoda jako databanku zdjęć, ale jeśli już ktoś posiada iPoda, to śmiało może go wykorzystać jako databank podczas podróży. Mnie nigdy nie zawiódł.
1. Bateria iPoda wystarcza akurat na to, aby zrzucić 2GB kartę.
to dyskwalifikuje to urządzenie.
Digimate III pozwala mi na zrzucenie 8 GB i też się wkurzyłem, kupuje na przyszłe lato dodatkowy akku (tam jest wymienny).
Musiałem kiedyś skończyc sesje około godz 18 (robiłem od rana, nawet na obiad nie zeszlismy z plaży), a było wtedy bardzo fajne swiatło, w dodatku chciałem zrobić zdjęcia przy zachodzie słońca. Sukcesywnie zrzucałem na Digimate - akku wytrzymał 8 GB, potem załadowałem wszystkie karty 2+2+1 GB no i koniec fotografowania (na plaży, kilkanascie km od Chałup). Laptopa zostawiłem w domu. Żal mi tych fot które mogłem zrobić, miałem fajną modelkę.
spiritwood
14-10-2007, 20:10
Jacku,
masz rację z tym digimate. Gdybym ja robił sesje zawodowo, to też bym się zaopatrzył w jakis dobry databank. Choćby ze względu na to, że zrzut 2GB na iPoda trwa około 45 minut! Gdybyś chciał zrzucić tam 8GB (załóżmy przez chwilę, że bateria by wytrzymała), to wszyscy na planie posiwieliby czekając bite 3 godziny, aż karty łaskawie się zwolnią.
Ja mówiłem bardziej o sytuacji, w której jesteś, dajmy na to w Ceskim Krumlovie, wracasz wieczorem do hotelu, podłączasz aparat do iPoda, schodzisz na dół na trzy zimne pilsnerki i po powrocie nie pozostaje Ci nic innego jak sformatować kartę i podłączyć iPoda oraz EN EL 3e pod ładowarkę.
pozdrawiam,
Marcin
Zrzucenie 2GB z Kingston Elite Pro (50x) na DigimateIII trwa 16min i 45sek. :)
Mi bateria starcza na zrzucenie ok 10 GB, oczywiscie bez wymiany akku :P
dodatkowo po jednym z upgradów softu na ipodzie kompletnie odmówił współpracy z aparatem. Mówił, że karta jest pusta.