PDA

Zobacz pełną wersję : Ciemny D80 i kiepska ostrość

jerzy110
07-10-2007, 17:20
Witam.
Zakupiłem w piątek aparat Nikon D80. Wcześniej pracowałem na D50. W D80 zdjęcia są nieostre,obraz jakby spłaszczony. Zdjęcia są ciemne mimo dobrych ustawień. Gdy robie zdjęcie na starym D50 na takich samych ustawieniach to zdjęcia wychodzą ładne i wszystko jest OK. A na tym D80 nie. Robie zdjęcia na obiektywie Tamron 17/50. Prosiłbym o pomoc bo nie wiem czy ten aparat jest po prostu taki ciemny i ma kiepską ostrość czy może jest coś nie tak z nim?? Czy mam oddawać na gwarancji?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc!

charmside
07-10-2007, 17:59
Bez przykladowych fotek chyba ciezko bedzie cos poradzic.

jerzy110
07-10-2007, 18:37
Okej. To jutro wrzucę zdjęcia zrobione i D80 i D50 takie same.

Pozdrawiam

pafelek
07-10-2007, 18:45
mam nadzieje ze mnie to nie spotka jak dostane juz upragnionego D300 :mrgreen:

roninpl
18-10-2007, 20:47
Ja kupiłem D80 26.09 i mam dokładnie te same odczucia. Też mam D50 i jestem bardzo zadowolony z tego body. Skusiłem się na D80 przez funkcje, większą matrycę itp. i co? I zonk. Efekt jest taki, że wsparcie techniczne nikona twierdzi, że mój D80 jest ok. Po tygodniu oddałem go do serwisu i wymienili (w 3 dni!!!!) elektronikę analogową i na dworze jest już dużo lepiej ale w pomieszczeniu zdjęcia są ciemniejsze o 0,3-0,7 EV w stosunku do D50. Po kolejnej wojnie we wsparciu technicznym oddałem go do sklepu, gdzie kupiłem (Foto Joker), chcąc odstąpić od umowy ale tak zamotali, że podpisałem reklamację na zasadach gwarancji i aparat znów jest w serwisie od poniedziałku. Tym razem jednak porobiłem fotki D50 i D80 i wysłałem im płytę. Na razie myślą. We wsparciu technicznym natomiast pewna "mądra" pani poleciła mi abym, dla swojego zadowolenia, pozostał przy D50. Na moje pytanie co mam zrobić z D80 otrzymałem odpowiedź, że to moja sprawa. W międzyczasie zaczęli się czepiać, że zgłaszam im problem z szumami i teraz mówię o niedoświetlaniu i problemami z auto focusem (moim zdaniem ma forward focus). Jak im przesłałem fotki z D50 i D80 (kolejne z resztą) z prostym pytaniem, czy można je porównać, odpowiedzieli, że aparat jest w serwisie i poczekajmy na opinie. Pomijam fakt, że ta sama pani stwierdziła że mam sobie oglądać zdjęcia na 66% wielkości to będę miał podobne do D50 oraz że z różnych aparatów wychodzą różne zdjęcia (takie złote myśli). Jestem tak wkurzony na tą firmę, że będę pisał skargę do dyrektora Nikona, gdyż to nie jedyny problem z Nikonem. Miesiąc wcześniej kupiłem 70-300 VR i miał problemy ze stabilizacją i ta sama"mądra" pani twierdziła, że jest wszystko ok a jak oddałem go do serwisu to się okazało, że stabilizacja była rozregulowana. Taki drobiazg.
Tak więc jest nas już co najmniej dwóch z takimi odczuciami, a jak się okazało (niestety po fakcie) kilku moich znajomych ma też D80 i lepiej nie jest - oni chociaż robią fotki na automacie i ich to nie wkurza. Proponuję zebrać się w siłę i "zaatakować" Nikon Polska.
Sprawdzałem D80 na kilku moich obiektywach : Nikkor 18-55, Tamron 17-50 2,8 , Sigma 70-300 APO, Nikkor 70-300 VR, Nikkor 28-105 3,5-4,5.

prz3mo
18-10-2007, 21:00
Pokażcie zdjęcia.

copywriter2000
18-10-2007, 21:10
Służę swoją D80-tką.... Chcesz sprawdzić to się spotkajmy.. Jesteś jak widzę z Poznania...;] Porównamy... Ocenimy...;]

ufolek
19-10-2007, 00:29
Wychodzi na to, że body przestało prześwietlać...;-)
Też jestem ciekaw przykladowych fotek.

flyski
19-10-2007, 00:36
Wychodzi na to, że body przestało prześwietlać...;-)
Też jestem ciekaw przykladowych fotek.

no ja też jestem baaaardzo ciekaw...

sivy
19-10-2007, 08:03
to czekamy na przykładowe fotki

vasper31
19-10-2007, 08:15
a ja mam D50 i D80 (ten ostatni kupiony w okolicach marca / kwietnia) i mogę przekładać obiektywy, ustawiać te same parametry i bawić się ich możliwościami i wsio jest ok... robią tak samo śliczne zdjęcia... nie wiem po co kupiłem D80 :) hehe ... wiem że robią takie same foty na tych samych ustawieniach bo często robię zdjęcia (motosport) obydwoma na raz... jeden na T17-50 a drugi S50-150 bo nie miałbym czasu aby przekładać obiektyw... ustawiam te same parametry ekspozycji i zdjęcia są jednakowo naświetlone...

a tak na poważnie to też jestem ciekaw przykładowych fotek bo u siebie nie zauważyłem takowej zależności...

big lebowski
19-10-2007, 08:24
ja też nie mam problemów z przepałami, ale pewnie dlatego, że robię głównie na CW. Co więcej, fotki strzelam na M i nie za bardzo przejmuję się drabinką ;-) Dodatkowo specjalnie niedoświetlam i otrzymuję rewelacyjne wyniki kontrastowych zdjęć, gdzie czerń gra główną rolę.....lubię kolor czarny :-D

Zbigniew
19-10-2007, 08:38
Na CW nie ma problemów i nigdy nie było. Dotyczy to jedynie mejtriksa ;)

mir
19-10-2007, 09:42
Jerzy miał wrzucić fotki "jutro" czyli 8 .10 i jakoś nie widać tych fotek.

grzegorzant
19-10-2007, 10:00
Jerzy miał wrzucić fotki "jutro" czyli 8 .10 i jakoś nie widać tych fotek.
no to czekamy

big lebowski
19-10-2007, 10:03
Jerzy miał wrzucić fotki "jutro" czyli 8 .10 i jakoś nie widać tych fotek.to są tak ciemne zdjęcia, że zlewają się z tłem "Forum Czarne". Musisz się przełączyć na wersję "Forum Białe", by ocenić niedoświetlenie na fotkach Jerzego110.

jm
19-10-2007, 16:09
Chyba jednak nadinterpretujecie - autor wątku narzeka, że ma zdjęcia ciemne a Wy wszyscy piszecie o przepałach......litości.

Poza wszystkim to wygląda ten wątek na napisany przez usera jednego wpisu i jednego logowania..... Celowość odpowiadania z zaangazowaniem na tego typu posty uważam za znikomą.

Zbigniew
19-10-2007, 18:18
Chciałbym zobaczyć wreszcie te zdjęcia. Wtedy dyskusja będzie miała sens.

jm
19-10-2007, 19:47
Chciałbym zobaczyć wreszcie te zdjęcia. Wtedy dyskusja będzie miała sens.

kto by nie chciał...;)! Ale chyba nie doczekamy...
Ja to nazywam: "autor jednego posta" - no w tym przypadku dwóch;)

rxb
22-10-2007, 22:16
Zapodajcie te fotki bo mnie tez już ciekawość zżera... Może i z moją 80tką jest cuś nie tak i żyję w nieświadomości ;)
Bo wyjdziecie na malkontentów ;)

jm
23-10-2007, 01:01
Obaj malkontenci to forumowicze zalogowani/zarejestrowani chyba tylko po to, aby utrwalić swoje "wiekopomne" spostrzeżenia.... Napisali każdy po 2 posty i na tym zakończyli działalnośc na forum.
Zdjęć raczej nigdy nie zamierzali pokazywać...:)

wlopis
23-10-2007, 08:51
Obaj malkontenci to forumowicze zalogowani/zarejestrowani chyba tylko po to, aby utrwalić swoje "wiekopomne" spostrzeżenia.... Napisali każdy po 2 posty i na tym zakończyli działalnośc na forum.
masz rację, ja natomiast polubiłem te wszystkie wady D80-tki i........ i przede wszystkim fotografuję i czerpię z tego faktu dużo przyjemności, :)
mój ostatni temat to budowa mostu Cybińskiego w Poznaniu, poznałem tam wielu ciekawych ludzi, ach to oderwanie się od codziennego biegu, pozdrawiam :)

prz3mo
23-10-2007, 08:53

Heh... i wszystko jasne ;)

roninpl
23-10-2007, 12:52
1. Nigdy nie wysyłałem fotek na forum i nie bardzo wiem jak to zrobić
2. Wysyłałem kilkanaście zdjęć do wsparcia technicznego nikona (straciłem na to kilka godzin - każde po około 6 mb) i na niewiele się to zdało bo i tak twierdzą, że moje D50 i D80 robią porównywalne fotki a aparat jest ponownie w serwisie i z tego co wiem jest naprawiany.
3. Ja nie szukam powtwierdzenia czy mam rację bo sam widzę różnicę, jak i kilkudziesięciu moich znajomych (mam dwa zdjęcia w takich samych warunkach, z tym samym sprzętem i na takich samych ustawieniach - jedno z D50 a drugie z D80 i oglądam je na 100%). Szukam ludzi z podobnymi odczuciami.

Zbigniew
23-10-2007, 12:55
Ale dopóki nie pokażesz zdjęć, to nic nie pomożemy. Pozmniejszaj fotki, wrzuć na imageshack.us i powklejaj. Zasady umieszczania zdjęć są tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=1358).

roninpl
23-10-2007, 13:01
No to jak je pozmniejszam to akurat będzie coś widać. Taką radę to mi dali we wsparciu technicznym - zaproponowali mi oglądanie na 66% wielkości. Aby ocenić to o czym piszę zdjęcia nie mogą być pomniejszone ani skompresowane.
A w kwestii pomocy to chyba pomóc może tylko nikon, który albo naprawi albo zwróci mi kasę za to badziewie.

Zbigniew
23-10-2007, 13:05
To przeglądnij dowolny wątek w galerii na tym forum - tutaj zdjęcia masz zmniejszone zazwyczaj do 800 pikseli na dłuższym boku i wszyscy wszystko widzą. Poza tym histogram prawdę powie nawet w przypadku miniaturki.

roninpl
23-10-2007, 13:17
No to też na podstawie histogramów z D50 i D80 doszedłem do tego, że coś jest nie tak. A ostrość, reprodukcję szczegółów i forward czy back focus na pewno na zmniejszonych fotkach nie da się ocenić ani porównać. Na pomniejszeniach to i z kompaktów fajne fotki wychodzą.
Jeszcze raz podkreślam, że szukam ludzi z podobnymi problemami a nie dyskusji na ten temat, bo nie mam na to czasu. Ocenić czy zdjęcia są ostre w punkt czy poza nim można ocenić samodzielnie. I tak nikt nie powtórzy moich ujęć więc rezultaty będzie miał różne.

copywriter2000
23-10-2007, 13:20
PROPONOWAŁEM I WCIAŹ PROPONUJE SPOTKANIE! Jestes z Poznania! Mozemy organoleptycznie się spotkać i porownac nasze 80-siątki! A Ty? Zero odzewu;]

Wtedy wyjasnilaby sie tak nurtujaca nas kwestia... Sami jestesmy ciekawi wynikow... Przeciez moze i o nasze D80 chodzi?;]

jm
23-10-2007, 13:32
No to też na podstawie histogramów z D50 i D80 doszedłem do tego, że coś jest nie tak. A ostrość, reprodukcję szczegółów i forward czy back focus na pewno na zmniejszonych fotkach nie da się ocenić ani porównać. Na pomniejszeniach to i z kompaktów fajne fotki wychodzą.
Jeszcze raz podkreślam, że szukam ludzi z podobnymi problemami a nie dyskusji na ten temat, bo nie mam na to czasu. Ocenić czy zdjęcia są ostre w punkt czy poza nim można ocenić samodzielnie. I tak nikt nie powtórzy moich ujęć więc rezultaty będzie miał różne.

to o co Ci chodzi?
Fotek nie chcesz pokazać - bo za małe...? bzdura - zmniejszenie może powodować utratę szczegółów pogorszenie jakości ale nie zmianę naświetlenia - idiotyzmy opowiadasz!

Szukasz ludzi z podobnymi problemami - Ok załóżmy, że ich znajdziesz/znalazłeś - i co - tak sobie będziecie wymieniać myśli bez pokazania przykładów? - bezsens.
Jesteś zupełnie niewiarygodny!

copywriter2000
23-10-2007, 13:44
ZA jm! Uważam podobnie... Co za problem skoro jesteś z Poznania jak ja spotkac sie i cyknac dwoma body po jednej fotce tego samego ujecia i miejsca o tym samym czasie i ustawieniach?

Ehhh... Coś krecisz...

roninpl
23-10-2007, 17:43
może i coś kręcę ale mój aparat jest drugi raz w serwisie i jest naprawiany więc to chyba o czymś świadczy. Poza tym jakbyście czytali dokładnie to byście doczytali, że oprócz niedoświetlania jest jeszcze problem z brakiem ostrości i problemami z auto focusem a tego nie widać na zmniejszonych zdjęciach, jak z resztą napisał jm "bzdura - zmniejszenie może powodować utratę szczegółów pogorszenie jakości ale nie zmianę naświetlenia - idiotyzmy opowiadasz!", więc o co chodzi. Poza tym "cykałem" fotki innymi D80 i było chyba lepiej ale nie miałem odniesienia więc jest to odczucie subiektywne.
Moją intencją było znalezienie innych przypadków i potwierdzenie jerzemu110, że mam też taki problem i jak widać do tego nie trzeba się pastwić nad ani moimi ani jerzego zdjęciami. I udało się bo już wiem o 3 przypadkach. Nic mi po tym, że mi powiecie że zdjecia są dobre albo złe. Są gorsze od tych wykonanych D50 i już. Koniec tematu.
Jak będę chciał opinii na temat mich zdjęć to opublikuję je na www.
Proponuje aby niezainteresowani przerzucili się na inny wątek bo potem trudno znaleźć ważne informacje.

Zbigniew
23-10-2007, 17:49
Wiesz co, po kolei:
1) jm to kobieta
2) Napisałeś raptem 6 postów, a już zraziłeś do siebie niektórych użytkowników, w tym mnie
3) Piszesz, że szukasz osób z podobnymi doświadczeniami, a reszta niech się odwali. To wiedz, że ja na tym forum napisałem kiedyś kilkaset postów w temacie prześwietlania przy pomiarze matrycowym D80 i wiem, że aby pomóc, trzeba rozmawiać i pokazywać zdjęcia, a nie tylko machać rękoma.
4) Ale ponieważ nie chcesz słuchać innych, którzy dobrze radzą, jesteś arogancki i wystąpiły okoliczności, które opisałem w punkcie (2), rzeczywiście nie ma sensu pomagać. Już nie będę konwersował z Tobą w tym wątku. Pomyślnego serwisowania aparatu.

mir
23-10-2007, 19:16
Roninpl, człowieku, ludzie tutaj chcą Ci pomóc a Ty masz takie dziwne zagrywki. śmiem myśleć ze to wszystko to jakaś podpucha jakiegoś C lub O.

piccione
23-10-2007, 20:15
...To wiedz, że ja na tym forum napisałem kiedyś kilkaset postów w temacie prześwietlania przy pomiarze matrycowym D80 i wiem, że aby pomóc, trzeba rozmawiać i pokazywać zdjęcia, a nie tylko machać rękoma.

potwierdzam, Zbigniew dzięki za maila z dziś

copywriter2000
23-10-2007, 22:07
I TACY ludzie są z Poznania... Koleś! Sam se bruździsz! Po kiego grzyba żeś się na forum pakował jak rozmawiasz niczym potłuczony!

Brak słów... SAYONARA !