Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampy i zdalne ich odpalanie

imat
07-10-2007, 12:10
dzien oto dobry
mam pytanko do znawcow i "szpeców"
Przymierzam się do zakupu lamp które chcę zastosowa do konkretnej sytuacji:
Zawody lub pokazy sportowe, oświetlenie obiektu np. snowboardzisty lub raidera w locie czy też podczas zjazdu.
Oświetlenie go z dwuch lamp które będą umieszczone na statywach - oczywiście zdalne odpaleni. Z tego co wyszukałem już w necie to potrzebny jest Radiowy Wyzwalacz Lamp /np 4ro kanałowy/ + najważniejsze lampy. Podobno taki zestaw można stworzyc z tańszych lamp niż sabrinki - proszę o pomoc. Jakie lapmy można urzyc?

Jacek_Z
07-10-2007, 13:14
to obojętne jakich lamp użyjesz. Tylko, że przy synchronizacji radiowej nie masz przenoszenia TTL.
Jeśli chcesz mieć zdalnie lampy w TTL to jesteś skazany na Sabinki - sb800 lub 600 (lub Metze 58AF1), a w zależności od body - możesz użyć do sterowania zdalnymi lampami lampy wbudowanej w body (np gdy body to D200)

ezin
07-10-2007, 13:21
jacek - wyzwalanie przez fotocele [czyli przez blysk wbudowanej lampy ktory fotocela na lampach odbiera] jest chyba mozliwy przy kazdym body ktore ma wbudowana lampe blyskowa. Niewiem co do tego ma rodzaj body :)

Jacek_Z
07-10-2007, 13:25
wyzwalanie lampy zdalnej - tak, jest możliwe. Tylko chodzi o to, czy lampa zdalna ma pracować w TTL czy nie.
Proste odpalenie lampy, która pracuje w manualu nie jest żadnym problemem. "Problemy" pojawiają sie przy korzystaniu z TTL. Radio i proste synchro - przy TTL odpada.
Lampa w body D50 nie jest sterownikiem CLS, a w D200 tak. Jeśli ma D50 to musi miec jeszcze na body kolejną lampę Sb800 jako sterownik CLS (albo sterownik SU800)

imat
07-10-2007, 15:30
wyzwalanie lampy zdalnej - tak, jest możliwe. Tylko chodzi o to, czy lampa zdalna ma pracować w TTL czy nie.
Proste odpalenie lampy, która pracuje w manualu nie jest żadnym problemem. "Problemy" pojawiają sie przy korzystaniu z TTL. Radio i proste synchro - przy TTL odpada.
Lampa w body D50 nie jest sterownikiem CLS, a w D200 tak. Jeśli ma D50 to musi miec jeszcze na body kolejną lampę Sb800 jako sterownik CLS (albo sterownik SU800)

Posiadam D70
Czyli w zasadzie każda dostępna lampa powinna sie sprawdzić chyba, ze nastawiam się na TTL i potrzebuję 2 sabinki - tylko, że cena uuuu

dziekuje za pomoc

hicks
07-10-2007, 16:56
Posiadam D70
Czyli w zasadzie każda dostępna lampa powinna sie sprawdzić chyba, ze nastawiam się na TTL i potrzebuję 2 sabinki - tylko, że cena uuuu

dziekuje za pomoc
d70 jest sterownikiem cls ale tylko jednokanalowym(grupowym) czyli regulacja mocy dla tych sabinek bedzie wspolna. W d80 juz sa chyba 3 kanaly.

ezin
07-10-2007, 23:43
@Jacek_Z:

Aha :) Po prostu sie nie zrozumielismy. Mi chodzilo o zwykle wyzwolenie w manualu.