PDA

Zobacz pełną wersję : zapis zdjeć RATUNKU !!!!

kmdf
06-10-2007, 21:27
moi drodzy specjaliści
mam ogromny kłopot jestem właśnie po sesji i otwieram karte san disc 1G Ultra II czyli zupełnie przyzwoita i wiedzę jakieś bzdury jak np że karta została zapisana na aparacie D30!!! a robiłem zdjęcia D70.
Pamietam, że podczas robienia zdjęć pojawił mi sie chyba 3 razy komunikat CHR na wyświetlaczu. wczesniej zdjęcia oglądałem i mi się wyswietlały czyli musiały byc zapisane. a w tej chwili mam tylko te zdjęcia ktore sie zapisały po pojawiających sie komunikatach CHR. (wystarczyło wyłączyc i włączyc aparat i mozna było robic fotki dalej!!!!)
a w tej chwili mam coś takiego !!!!!!!! nie wiem jak wstawic zdjęcie!! wkażdym razie same szlaczki
Ludzie kochani prosze pomocy!!!!!

david555
06-10-2007, 21:33
Nie jestem specjalistą:), ale zacytowany komunikat świadczy o poważnych kłopotach z kartą. Radzę ją wymienić na inną. Co do zapisanych zdjęć na karcie, to dobrze jeśli w ogóle coś odzyskasz. Nie rokuje to dobrze.

cypherdid
06-10-2007, 21:51
spróbuj potraktować ją jakimś programem do odzyskiwania danych...np
http://www.pcinspector.de/Sites/smart_recovery/download.htm?Language=1 (http://www.pcinspector.de/Sites/smart_recovery/download.htm?Language=1)#
mi to zadziałało jak miałem kiedyś problem z CHR..no a zmiana karty jest nieunikniona..
stosujesz ją z innymi puszkami innych firm itp?? miałem też taki problem jak zmianiałem między puchami różnych firm

kmdf
06-10-2007, 21:55
problem w tym ze karta ma zaledwie tydzien raz robiłem zdjęcia i było ok, wczesniej miałem karte kingstona i tam mi sie to pojawiło ale wiadomo kingston nie ejst autoryzowana kartą wiec uznałem ze mogło byc ocs nie halo. San disk chyba jest najlepszym wyborem ? czy wiecej osob miało taki problem? słuchajcie to jest poważna sprawa przeciez ludzie placa za zdjęcia i nie można nawalac co mam teraz kupic ?zeby byc pewnym materiału?

timi
06-10-2007, 22:13
Kiedyś miałem podobny problem . Karta sd 1gb extreme3. Tez bylem pewien na ta kartę. Do czasu gdy pożyczyłem bratu aparat na wycieczkę, gdy wrócił nie szlo odtwozyc zdjęć od pewnego numeru powiedzmy 45-80 . Dalej było ok. Komunikat podobny-CHR na wyświetlaczu, zdjęcia były zapisane. można było je przeglądać po czym zniknęły, nie pomogło przywracanie programowo -Rescue pro. Okazało sie ze wina leży po stronie karty.-wymieniono mi ja na nowa :-D

david555
06-10-2007, 22:20
problem w tym ze karta ma zaledwie tydzien raz robiłem zdjęcia i było ok, wczesniej miałem karte kingstona i tam mi sie to pojawiło ale wiadomo kingston nie ejst autoryzowana kartą wiec uznałem ze mogło byc ocs nie halo. San disk chyba jest najlepszym wyborem ? czy wiecej osob miało taki problem? słuchajcie to jest poważna sprawa przeciez ludzie placa za zdjęcia i nie można nawalac co mam teraz kupic ?zeby byc pewnym materiału?

To nie ma żadnego znaczenia jak ją długo posiadasz, miesiąc, czy rok, jak jest uszkodzona, to jest do wymiany. Sprawdź na stronie NIKON-a, jakie karty rekomendowane są pod D70 (konkretne modele kart). Trzeba też pamiętać o odpowiednim obchodzeniu się z kartami, to znaczy o wystrzeganiu się wilgoci i bezpośrednim dotykaniu styków, ale zakładam, że o tym wiesz i to tylko celem przypomnienia.

kmdf
06-10-2007, 23:55
oczywiście ze wiem jak sie z nimi obchodzic nie mniej karty San disc przez pewien niefortunny experyment zostały uznane za najpewniejsze, nadal jednak pozostaje niesmak ? kto mi zagwarantuje ze nowa karta będzie ok? czy są jakies softy ktore to sprawdzaja?. kurde chciał bym byc pewien zapisanych zdjęć
ps programik sie sprawdził i odzyskał wszytkie zdjęcia -1 wielkie dzięki. dobrze ze jest taka opcja :) ufffff
jak ma ktos pomysł jak sie wystrzegac takich awarii będę wdzięczny. Może ktoś z moderatorów sie wypowie please?
tak do końca nie jestem pewien czy to jest problem karty czy aparatu a może styki w aparacie są już jakieś nie halo?

kmdf
07-10-2007, 00:00
Cypherdid wielkie dzieki za podpowiedź udało sie programik sie sprawdził na 99% ufff
nie wstawiam kart w różne puszki mam tylko jedną a ta była nówka
kurde bałem sie kupic tej karty, bo uważam ze im mniejsza karta tym bezpieczniej - jak cos padnie to stracisz 70 zdjęć a nie 150:)

cypherdid
07-10-2007, 10:42
Cypherdid wielkie dzieki za podpowiedź udało sie programik sie sprawdził na 99% ufff
nie wstawiam kart w różne puszki mam tylko jedną a ta była nówka
kurde bałem sie kupic tej karty, bo uważam ze im mniejsza karta tym bezpieczniej - jak cos padnie to stracisz 70 zdjęć a nie 150:)

Nie ma sprawy :) Ruszaj z kartą do wymiany i oby się problem już nigdy nie pojawił...
a propos..zawsze miej w pobliżu jakąś awaryjną kartę..jeśli błąd CHR się pojawi to
zawsze wciśniesz drugą kartę..pozdrawiam

kronos28
07-10-2007, 15:02
kto mi zagwarantuje ze nowa karta będzie ok?

nikt i nic. Jak pewnie dobrze wiesz nie ma rzeczy idealnych i niezawodnych. Czasami trafia się uszkodzony egzemplarz. ALE skoro mialeś ten problem i na tym kingstonie co miałeś poprzednio no to wady/uszkodzenia upatrywał bym raczej w aparacie niż w samych kartach (rzadko się zdarza aby karty były rąbnięte sprzętowo - raczej źle sformatowane lub uszkodzony czytnik w aparcie/kompie)

jak ma ktos pomysł jak sie wystrzegac takich awarii będę wdzięczny. tak do końca nie jestem pewien czy to jest problem karty czy aparatu a może styki w aparacie są już jakieś nie halo?

sformatuj kilka razy tą kartę (w aparacie), ale skoro problem występuje też na innych kartach no to już raczej zaczyna wskazywać na problem z samym aparatem. Najpierw sformatuj kilkakrotnie kartę (Sandiska i kingstona), potestuj i jak problem będzie się powtarzać to już raczej sprawa jasna.

pafelek
07-10-2007, 18:00
mi wlasnie padla Secure Digital 2GB SanDisk Extreme III i szykuje ja do wymiany bo zakupiona w maju tego roku i juz po niej :evil:

ani aparat ani czytnik nie moze jej sformatowac a mi pisze tylko CHR :(

moze to wina aparatu bo 2 miesiace temu padl mi kingston czy pech :confused:

...a mialo byc tak pieknie i pewnie

kmdf
07-10-2007, 20:14
testowanie nie ma zadnego znaczenia, wg mnie. pierwszy CHR miałem na kingstonie dobre 4-5 miesięcy temu. raz i koniec. między czasie zrobiłem blisko 2-3 tys zdjęć i dopiero teraz pojawił się CHR na innej karcie.
Tak na marginesie cypherdid to zawsze mam kilka kart ze soba teraz wiem ze jak tylko mi sie pojawi CHR to wymieniam karte i pstrykam ( na karcie stworzyły mi sie trzy katalogi dwa z nich były związane z pojawieniem sie komunikatu CHR i mojej reakcji czyli on-off.
ok jakos sobie trzeba z tym poradzić ale zastanawiam sie nad opcja przeczyszczenia styków w aparacie czy ktoś juz sie bawił w samodzielne czyszczenie czy jednak serwis sie kłania?
boje sie serwisu bo z nimi to tak zawsze jak cos konkretnie nie działa a tylko sie zdarza to tak naprawde nic nie zrobią tylko skazuja kase a sponsoringu jakos unikam- nie lubie !!!!

chetnie poczytam inne posty ludzi którzy mieli podobne kłopoty
zastanawiam sie czy format aparatu ma jakiś sens? w spodniej czesci aparatu jest taki maly guziczek do wcisniecia w razie gdyby?

fotomich
09-10-2007, 13:16
witam! mam ten sam problem padla mi karta sandisk 2gb III, to chyba nie jest normalne żeby taka firma....najgorsze jest to ze ja pracuje zarobkowo...:(komputer ani aparat nie widzi mojej wspaniałej karty........pozdro

kmdf
09-10-2007, 22:03
he ty przynajmniej masz sprawe jasną nie widzi i koniec, a u mnie raz widzi a raz nie widzi i robisz sobie zdjęcia a potem heja:) myslisz ze masz zdjęcia a tu psikus. nie nie tak nie może byc! cos chyba chinczyki za bardzo psują w fabryce san disca - czas chyba podjąc decyzje o przeniesieniu fabryki w cywilizowane miejscee albo zmienic logo i promowac markę na nowo o ile takie decyzje już nie zostały podjęte!

david555
09-10-2007, 22:08
he ty przynajmniej masz sprawe jasną nie widzi i koniec, a u mnie raz widzi a raz nie widzi i robisz sobie zdjęcia a potem heja:) myslisz ze masz zdjęcia a tu psikus. nie nie tak nie może byc! cos chyba chinczyki za bardzo psują w fabryce san disca - czas chyba podjąc decyzje o przeniesieniu fabryki w cywilizowane miejscee albo zmienic logo i promowac markę na nowo o ile takie decyzje już nie zostały podjęte!

A bo, silicie się na oryginalność i snobujecie się na jakieś SunDiski, albo inne Preteki, zamiast kupować np. tanie i dobre Platinum, albo inny tani szajs. W Polsce, to czy kupicie kartę 'renomowanej' firmy, czy mniej znanej, to mam wrażenie, że to jeden chłam i szkoda wyrzucać pieniądze na drogie nalepki, bo chyba tylko o nalepki tutaj chodzi.:)

ekonet
09-10-2007, 22:16
chyba chinczyki za bardzo psują w fabryce san disca
Przede wszystkim spróbuj ustalić, czy Twoja karta jest oryginalna - są w sieci wskazówki, jak to sprawdzić. Zwłaszcza podejrzane jest, jeśli na Twojej karcie masz napisane "san disc" - na prawdziwej powinno być "SanDisk".

A bo, silicie się na oryginalność i snobujecie się na jakieś SunDiski, albo inne Preteki, zamiast kupować np. tanie i dobre Platinum, albo inny tani szajs. W Polsce, to czy kupicie kartę 'renomowanej' firmy, czy mniej znanej, to mam wrażenie, że to jeden chłam i szkoda wyrzucać pieniądze na drogie nalepki, bo chyba tylko o nalepki tutaj chodzi.:)
...opiłeś się, drogi Kolego...? :) Powiedz, że tak; będzie mi weselej...

sinner
09-10-2007, 22:18
a czy przypadkiem te błędy nie wystąpiły w trakcie robienia szybkiej serii zdjęć ?

prz3mo

Nie zgadzam sie. Mam obecnie 3 karty. Jedną SanDisk Extreme II, drugą SanDisk Extreme III, trzecią własnie jak to okresliles - tani szajs - GoodRam. Od jakiegos czasu pstrykam zdjecia na żużlu, a wiec podczas jednego biegu cykam dosc szybko, czasem jedną fotke po drugiej, zdarza mi sie ze musze szybko zerknac na podglad na LCD, skasowac szybko jakas fotke etc....
O ile z SanDiskami nie mialem najmniejszych problemow o tyle GoodRam dostał wielokrotnie zadyszki i po cyknięciu kilku zdjec po rząd czasem mial dłuższą zwieche. Teraz GoodRam wylądował w palmtopie i tam juz zostanie, a ja kupie nastepnego szybkiego SanDiska :)

david555
...opiłeś się, drogi Kolego...? :) Powiedz, że tak; będzie mi weselej...

Niestety nie i siedzę trzeźwy i ponury jak świnia bez błota. A te refleksje powyżej są efektem żonglerki wieloma już modelami kart pamięci (mojej i znajomych).;)

david555
09-10-2007, 22:22
prz3mo, tak do FOTO sportowej, to się zgodzę, ale przeciętnie nie widzę różnic. W portretowej, czy krajobrazowej, nawet w reporterce to mi wisi, czy to tania karta, czy droga. Jeden pies.:)

prz3mo
09-10-2007, 22:30
prz3mo, tak do FOTO sportowej, to się zgodzę, ale przeciętnie nie widzę różnic. W portretowej, czy krajobrazowej, nawet w reporterce to mi wisi, czy to tania karta, czy droga. Jeden pies.:)

Spoko, tylko ja np. pół roku temu nie wiedzialem, ze bede fotografował na żużlu :) I gdybym kupił wczesniej same tanie i wolne GoodRamy to bym miał lipe :)
Wiec moja rada to jednak raczej kupowac szybkie i dobre karty, oczywiscie jesli budżet na to pozwala :)

david555
09-10-2007, 22:33
Spoko, tylko ja np. pół roku temu nie wiedzialem, ze bede fotografował na żużlu :) I gdybym kupił wczesniej same tanie i wolne GoodRamy to bym miał lipe :)
Wiec moja rada to jednak raczej kupowac szybkie i dobre karty, oczywiscie jesli budżet na to pozwala :)

Jak będę szedł na żużel, albo zawody szybowcowe, czy inne takie pierepałki, to sobie pożyczę szybszą, ale na razie nie planuję zmiany zainteresowań, to sobie daruję zakupy drogich kartek (choć teoretycznie mógłbym zaszpanować).:)

prz3mo
09-10-2007, 22:37
Jak będę szedł na żużel, albo zawody szybowcowe, czy inne takie pierepałki, to sobie pożyczę szybszą, ale na razie nie planuję zmiany zainteresowań, to sobie daruję zakupy drogich kartek (choć teoretycznie mógłbym zaszpanować).:)

Chyba mnie nie zrozumiales. Chcialem przez to co wyzej napisalem powiedziec, ze czasem sie nie przewidzi, ze szybka karta moze byc nam potrzebna. W zyciu wiele sie dzieje, zmieniaja sie nasze zainteresowania, bywamy swiadkami roznych wydarzeń etc... Ja wole miec szybkie karty i nie być zaskoczonym, tymbardziej, ze skoro wydałem pare ładnych tys. pln na body i szkła to odżałuje juz duzo mniejsze kwoty na szybkie karty.
Kazdy niech kupuje co uznaje za stosowne i tyle w temacie :)

david555
09-10-2007, 22:43
prz3mo, ja tam już jestem za stary, żeby zmieniać zainteresowania. Wiem czego chcę i próbuję to tylko doskonalić. Na zmiany jest już za późno. Zresztą nie przesadza się podobno, starych drzew. A i poglądy miewam dość ugruntowane. Jednak szybciej zmienię pogląd na jakąś sprawę, niż zainteresowania.:) Ale Wy młodzi kupujcie szybkie karty i szybkie samochody, jeśli macie taką potrzebę, ja tam zdążę sobie powolutku.;)

prz3mo
09-10-2007, 22:51
No i na tym to ma polegać. Nabywców znajdą karty wolne i te szybkie. I wszyscy producenci zadowoleni ;)
Cały myk polega na tym by potencjalny nabywca wiedział, ze jednak roznica miedzy kartami jest i to znaczna.

david555
09-10-2007, 22:54
Dodam tylko, że podczas mojej przygody z fotografią cyfrową używałem tylko tanich kart i nigdy mnie nie zawiodły.

kynioo80
09-10-2007, 23:01
ja zawsze stosuje kingstony i w aparatach i w komórkach i ani razu mnie nie zawiodły ;)

prz3mo
09-10-2007, 23:07
ja zawsze stosuje kingstony i w aparatach i w komórkach i ani razu mnie nie zawiodły ;)

Ja natomiast z Kingstonami mam rózne doswiadczenia. O ile kosci pamieci firmowane przez Kingstona (bo sam Kingston kosci tych tak naprawde nie robi) do Pecetów mi sie sprawdzały i sprawdzaja, o tyle juz z kartami pamieci SD Kingstona mialem kiedys problemy. Dwie karty padły pod rząd (na 100% oryginały) i nigdy juz kart tej firmy nie kupie, bo uraz został ;)

Zink
10-10-2007, 10:02
Dodam tylko, że podczas mojej przygody z fotografią cyfrową używałem tylko tanich kart i nigdy mnie nie zawiodły.
Skoro używałeś tylko tanich kart, to skąd wiesz, że niczym nie różnią się od tych droższych? ;)

cypherdid
10-10-2007, 11:32
ojeju...zrobiła się dyskusja kto co woli...jedni wolą drogie, szybkie i wytrzymałe inni tanie, czasem równie szybkie i wytrzymałe...
jak kto woli...jednemu PQI starczy na kilka lat bez usterki a drugiemu SanDisk nawali...złośliwość rzeczy martwych nie zna nazw firm...

fotomich
10-10-2007, 12:43
a ja sie nie zgadzam ze nalezy kupowac dobre karty, a co to znaczy w dzisiejszych czasach "dobra" teraz sie nie robi juz dobrych rzeczy, przykladem jest "ponoć" dobra karta sandisk ultra III extreme, ktora mi sie zepsuła - padła i co najgorsze z waznymi zdjeciami.......dobra nie znaczy nie zawodna!!!!!!!!!!

FlashGordon
10-10-2007, 13:04
Hmmm... sam używam SanDiska, o Kingstonie słyszałem złe opinie. I tylko dlatego. Kiedyś padła mi karta MemoryStick Lexara, ale to było dawno temu. Więc własnego zdania nie posiadam. Nie wniosłem chyba wiele do dyskusji ;) Ale wydaje mi się, że warto by zrobić ankietę pt. "Jaka karta odmówiła Ci posłuszeństwa". Wówczas może uda się choć statystycznie wskazać te, które są najlepsze..?

fotomich
10-10-2007, 13:05
no widzisz a ja kiedys uzywałem tylko kingstona CF i nigdy problemu nie miałem

sinner
10-10-2007, 13:54
bo pewnie nie robiłeś szybkich serii fotek :)

fotomich
10-10-2007, 14:28
a co to za roznica, karta powinna dawac 100 % pewnosc zarowno przy wolnym jak i szybkim zapisie...wniosek jest jeden kiedys przykladano sie do produkcji roznych rzeczy a teraz aby sie sprzedalo.....i wdrazaja nowy produkt....kiedys telewizory grały po 20 lat...:)

sinner
10-10-2007, 15:48
no widzisz a karty Kingstona padały na poczštku jak muchy zaraz po wyjœciu D70 w sumie u mnie 2 i u znajomych
kilka zwłaszcza podczas serii fotek ponoć nie wyrabiały z szybkim zapisem i były błędy i to obojętnie czy pomarańczowe czy wersja Pro tak więc do D70 nigdy więcej obecnie wszyscy mamy San Diski i Lexary i zero problemów
natomiast używam Kingstona do Samsunga i jest ok

david555
10-10-2007, 21:26
Skoro używałeś tylko tanich kart, to skąd wiesz, że niczym nie różnią się od tych droższych? ;)

Wiem, bo sami mnie o tym przekonujecie w wielu wątkach.:):):)

fotomich
11-10-2007, 16:40
a to ciekawe bo ja uzywalem kingstonów z d70 i bylo ok!!!!!

ekonet
11-10-2007, 22:03
a to ciekawe bo ja uzywalem kingstonów z d70 i bylo ok!!!!!
I to pewnie Elite Pro, czego Nikon wyraźnie odradza w każdej publikacji? Ech, my, przekorny naród...

fotomich
15-10-2007, 09:34
elite pro i zwykłe też :)