Zobacz pełną wersję : Wadliwość sb-800
Witam. Jestem na etapie zakupy lampy. Prawdopodobnie bede kupował w stanach bo tam wychodzi duzo taniej a wysyłke do polski bede miał free. Tyle ze do lampy jest gwarancja jedynie usa. Stad moje pytanie o konkretne przypadki. Czesto te lampy psują sie od tak? Czy warto dokładac te 400 zł i kupic w Polsce tylko po to zeby miec gwarancje??
P.s. Przy okazji sie zapytam. Mam wyzwalacz radiowy ze sklepu funsports. Czy da sie do sb-800 podłaczyc kabelkiem nadajnik tak zeby przy wyzwalaniu sb-800 fotocelą od razu zadziałałą druga lampa drogą radiową??
Pozdrawiam!!
Wszystko potrafi się popsuć ;) jeśli nie przegrzejesz palnika to raczej jej nie popsujesz
Moim zdaniem warto zaoszczędzić te 400 zł na pewno się przydadzą
Z jedne strony lampa błyskowa to bardzo skomplikowane połączenie elektroniki, optyki i mechaniki.
Z drugiej SB-800 to jedyna z produkowanych obecnie lamp Nikona `made in Japan' - co pewnie wpłynie na jej trwałość i niezawodoność.
Najlepszy model - przeznaczony również dla pofesjonalnego użytku.
Sporo zależy jak będziesz chciał ją wykorzystywać, jak profesjonalnie/ zawodowo to lepiej mieć gwarancje, jak amatorsko to możesz awet sobie pozwolić w razie zepuscia wysłać ją do usa na naprawę.
Użytkowanie czysto amatorskie z weselami od czasu do czasu...A tak z ciekawosci-mówi sie o liczbie klapniec w body, a liczba błysków?? Nikon udostepnił gdzies taka informacje??
Nikt nic nie wie na temat podłaczenia nadajnika??
Co do nadajnika, to mi się wydaje, że powinno działać. Lampy SB w miarę dobrze współpracują z innymi lampami. W twoim przypadku z nadajnikiem również powinna. Jednak pamiętaj, że tylko w trybie Manual. Co do lampy kupowanej w USA ja też myślę że watrto zaoszczędzić. Co do trwałości palnika wiem, ze są jakieś ograniczenia jednak wydaje mik się że kiedy palnik zacznie się wypalać to będzie to skutkować słabszymi błyskami Wtedy możesz podciągnąć EV w lampie, i dalej jej używać. Znam gościa który z racji zawodu robi około 200 zdjęć dziennie przy pomocy SB-600 od około roku i wszystko jest OK. Dlatego ja bym sie nie przejmował żywotnością
Tez myslałem zeby używac z podłączonym nadajnikiem w manualu. Opcja ze stanami odpada poniewaz kolezance zgineły ostatnio 2 paczki wiec nie bede ryzykował. Moge sie pochwalic tylko ze kupuje w polsce w sieci MM za okazyjne 1100 zł :)
Przy okazji chciałbym sie dowiedziec czy ma błyski stroboskopowe jak metzy oraz do czego służa?? Czy chodzi o to ze np z d2hs da mi kazdy błysk do kazdego zdjecia w serii?? Czy o to ze moge np ustawic w puszce czas 1 s i błyski strobo w lampie i wtedy robiąc zdjecie np rowerzyscie bede miał go złapanego pare razy w jednym kadrze??
robiąc zdjecie np rowerzyscie bede miał go złapanego pare razy w jednym kadrze??
Mniej więcej tak.
A ja kupilem lampe w Adoramie w USA i po ponad roku, kiedy zaczela sie kaszanic, okazalo sie ze juz byla naprawiana (!!!).
Skonczylo sie na wymianie plyty generatora i choc teraz jest jak nowa (bo jeszcze zmieniona obudowe) to tanio nie bylo.
Tak wiec jesli juz USA to B&H, ale Adorame odradzam!
Adak wystarczylo zwrocic uwage czy oferta dotyczny "new" produktu czy tez typu "refurbished", nie wina sklepu, a twojego niedopatrzenia ;) w stanach odsprzedawanie naprawianego sprzetu po okazjonalnych cenach to standard.
Adak wystarczylo zwrocic uwage czy oferta dotyczny "new" produktu czy tez typu "refurbished", nie wina sklepu, a twojego niedopatrzenia ;) w stanach odsprzedawanie naprawianego sprzetu po okazjonalnych cenach to standard.
Oferta dotyczyła sprzetu nowego i mojego niepodpatrzenia tu nie było, bo inaczej bym sie nie dziwił.
Zresztą to co oni wyprawiali z moim zamówieniem i ile to trwało, to długa historia...
Ale jest to jedyna znana mi historia uszkodzenia nowej lampy - inne SB800 działają długo i bardzo dobrze. Owszem - bywają usterki, ale dotyczą najczęściej wypalonego palnika ;-)