PDA

Zobacz pełną wersję : Pomiar światła nikon f801s

mp_
26-12-2005, 12:18
Mam pytanie.

Całkiem niedawno zmieniłem canona eos 300 na nikona f 801s... i jestem bardzo zadowolony.. z jednym małym wyjątkiem! W opisie technicznym 801s znalazłem, że pomiar światła ma zakres pracy od 0 EV do 21 EV , a conon tylko 2-20 EV (obydwa dla obiektywu 50mm 1,4) ... I tu moje pytanie:

dla czego, do cholery, nikon nie chce mi mierzyć słabo oświetlonych obiektów (np. słabo oświetlone ulice nocą) a canon nie miał z tym problemów??

Nikon po prostu wskazuje niedoświetlenie nawet przy 30s w miejscach gdzie z canona przy tych samych nastawach(i tym samym iso) normalnie wychodziły zdjęcia przy 10s.
Jaka może być tego przyczyna? (od razu zaznaczam, że mój nikon jest sprawny, kumpel ma taki sam i boryka się z tym samym problemem)

Dziękuję z góry!! Pozdrawiam!

krystek
26-12-2005, 14:00
napisz jak mierzysz swiatlo

mp_
26-12-2005, 14:10
przy pomiarze matrycowym poprostu obejmuję fotografowaną scenę w kadrze... przy pomiarze centralnym lub punktowym staram się zbierać pomiar z szarych przedmiotów, oczywiście w zdjęciach nocnych zbieram pomiar z oświetlonych obszarów i daję korektę w zalezności od tego co chcę uzyskać... canon nie sprawiał problemów podczas pomiarów, a nikon wyświetla "niedoświetlone" i tyle (oczywiście nie zawsze-ale problem ten występuje co mnie denerwuje, bo aparat jest przecież wyższej klasy) moze to zalezy od konta pod którym wpada odbite od przedmiotu światło do obiektywu...
proszę powiedzcie co o tym mam sądzić!! ..to na razie jedyna wada tego aparatu którą znalazłem.. ale powazna bo chyba najbardziej lubię zdjęcia nocne

marcin_G
28-12-2005, 14:13
W słabym oświetleniu aparat po prostu informuje Cię, że "nie bierze odpowiedzialności" za to, co mu wskaże światłomierz. Ale zdjęcie będzie naświetlone poprawnie. Ustawienie w manualu czasu 30 sekund w niczym nie poparwia sytuacji, bo ważny jest przedział EV, w którym światłomierz pracuje optymalnie, a nie rozpiętość czasów migawki.
0 EV to ekspozycja 1s przy f/1,0 dla 100 ISO, czyli to samo co 8s przy f/2,8. Założenie czulszego filmu lub manualne wybranie czasu 8, 15 lub 30 sek. w niczym Ci nie pomoże

szymony
28-12-2005, 14:32
W słabym oświetleniu aparat po prostu informuje Cię, że "nie bierze odpowiedzialności" za to, co mu wskaże światłomierz. Ale zdjęcie będzie naświetlone poprawnie. Ustawienie w manualu czasu 30 sekund w niczym nie poparwia sytuacji, bo ważny jest przedział EV, w którym światłomierz pracuje optymalnie, a nie rozpiętość czasów migawki.
0 EV to ekspozycja 1s przy f/1,0 dla 100 ISO, czyli to samo co 8s przy f/2,8. Założenie czulszego filmu lub manualne wybranie czasu 8, 15 lub 30 sek. w niczym Ci nie pomoże
Prosto i na temat. Jednak nie zawsze, wszyscy potrafią to zrozumieć :wink:
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=16063