Zobacz pełną wersję : D50 - przycisk głębi ostrości
Marsellus
26-12-2005, 00:16
Witam wszystkich.
Na początku chciałem zaznaczyć, iż jestem zupełnym amatorem (praktykuję na Canonie a95). Jak wielu mi podobnych zainteresowałem się lustrzankami. Zastanawiam się nad wyborem spośród trzech - nie będe pisał jakich - bo wszyscy wiedzą, które są najbardziej popularne. Muszę jednak wspomnieć o jednej z nich - d50. Piszecie o nim wiele dobrych rzeczy - ale zastanawia mnie jeden fakt. Czy brak przycisku podglądu głebi ostrości dyskwalifikuje go w oczach amatora , który chciałby jednak robić fajne portrety dzieciaczków z rozmytym tłem ?
Czy ten guzik jest naprawde potrzebny - czy da się bez niego żyć - a doświadczenie mnie nauczy - jaką przysłonę dobierać do odpowiednich momentów. Proszę o odpowiedź. Jest ona dla mnie ważna gdyż chcąc nie chcąc może zaważyć o wyborze systemu.
Dziękuję za wszelką pomoc.
Przycisk bez wiekszego znaczenia gdyz po jakims czasie i tak jestes w stanie przewidziec glebie ostrosci.
Od siebie dodam ze funkcja ta realizowana w D70 i tak nie na wiele sie zdaje, z uwagi na wizjer w owym aparacie. Poznajac obiektyw mozna zdac sie na intuicje lub wykorzystac kalkulator glebi lub jej wskazania na niektorych korpusach.
Lustrzanek z podglądem GO używam od 1991 r :? i przyzna m szczerze, że (może to wina mojego wzroku albo ciemnych szkieł :lol: ) jak wcisnę ów przycisk, to NIC nie widze. A wszystkie one poszidały lepszy wizjer niż rzeczony d50 :mrgreen: . wnioski wyciągnij sobioe sam
Robert_P
03-01-2006, 13:52
Możesz śmiało nie zwracać uwagi na ten guziczek. I dasz radę . :mrgreen:
Generalnie fajna sprawa, ale nie nalezy do gatunku "must have".
Statystycznie rzecz biorac latwiej to wykorzystac w analogu,
ale taki stan rzeczy nie z tego wynika, a z cropa i.t.p. czynnikow.
W Zenku mialem i przewaznie nie uzywalem, a w Nikosiu nie mam i zyje.
Popre przedmowcow: moze sie czasem przydac, jesli jest, ale bez niego
tez mozna robic calkiem fajne zdjecie. Wazne, zebys mial w ogole
swiadomosc czegos takiego, jak GO i umial o tym pomyslec przy foceniu.
Podglad przy nieco domknietej przyslonie niejednokrotnie bywa niepraktyczny,
bo i tak niewiele widac (obraz na matowce bywa wtedy bardzo przyciemniony).
Wnioski musisz wyciagnac samodzielnie.
Pozdrawiam i zapraszam w imieniu forumowiczow do wspolnej zabawy :)
Ja tez sie dlugo zastanawialem czy to mi bedzie potrzebne i zdecydowalem sie na kupno tego modelu :) Przy okazji witam wszystkich bo jestem swiezy na tym forum i zycze udanych fotek !! Pozdrawiam :D
Przy okazji witam wszystkich bo jestem swiezy na tym forum i zycze udanych fotek !! Pozdrawiam
Witaj atomic :lol:
Pzdr
Spinner
Valdek_Tychy
11-01-2006, 20:04
Cześć Ci i jako właściciel D70 posiadającego podgląd GO stwierdzam,że jest to pic na wodę fotomontaż.Za marna jakość wizjera żeby coś z tego wywnioskować.
nie wspominając o guziku nie-do-wciśnięcia, skutecznie utrudniającym ewentualne próby
Kapitan Planeta
11-01-2006, 21:32
No tak. Przycisk podglądu głębi ostrości. W moim d70 też pewnie gdzieś jest. :)
czasami używam ale na pewno nie jest to funkcja która decyduje o zakupie bądź nie naparatu....
w 99% funkcja zbedna...
vant, matko znowu ten skrypt... :mrgreen:
kwasik, pomyłka....nie jestem twoją matką... :lol:
co masz do skryptu?? zwalnia ci kompa??
hehe nie tylko za kazdym razem daje sie nabrac :mrgreen:
cześć vant i wszyscy użytkownicy :)
P.S.
Fajny efekt z tym powitaniem :P ja tak nie umiem :/
hehe nie tylko za kazdym razem daje sie nabrac :mrgreen:
Jeśli Ci to cokolwiek ulży, to ja też :mrgreen:
Valdek_Tychy
12-01-2006, 23:28