Zobacz pełną wersję : Brak ostrości w dali. Nikon d50, 18-70.
stachu03
04-10-2007, 17:20
Witam. Czytałem już na forum o braku ostrości, ale nie mogłem znaleźć nic odpowiedniego do mojego przypadku. Kupiłem d50 jakieś 2 tygodnie temu. Na 1 rzut oka wszystko było ok. Teraz jednak zauważyłem że jak fotografuje obiekty oddalone, krajobrazy, obraz jest wg mnie rozmyty i nie widać szczegółów. Niepokoi mnie również czarny pasek po prawej stronie zdjęcia.
Chcę się poradzić użytkowników forum co zrobić z tym fantem. Czy jest to wina optyki czy aparatu? I czy można to jakoś zredukować w prosty sposób. Bardzo proszę o jakąkolwiek poradę bo już wychodzę z siebie jeżeli pomyślę że kupiłem zepsuty aparat. Spróbuję zamieścić zdjęcia z mojej lustrzanki.
http://www.stachu-net.ovh.org/DSC_8776.jpg
http://www.stachu-net.ovh.org/DSC_8715.jpg
Proszę o cierpliwość podczas ładowania zdjęć, są one w największej rozdzielczości.
Pozdrawiam Piotr.
Zbigniew
04-10-2007, 17:38
Rzeczywiście jest nieostro - pytanie tylko na co ostrzyłeś. Parametry (przysłona) są ok.
PS.: Może zamień te fotki na linki do zdjęć, bo Cię zaraz pogonią:)
Rafał_Sz
04-10-2007, 17:38
Wygląda, jakbyś miał ustawione dolne pole ostrości. Puszka ewidentnie ostrzy w dolną część kadru.
stachu03
04-10-2007, 17:44
Ale zauważcie, że na tych zdjęciach nic nie jest tak ostre jak być powinno. Może to trefny obiektyw?
BugsBunny
04-10-2007, 17:48
dla mnie w tych kadrach nic nie jest ostre, tak jakby wadliwy sprzęt albo ogóle nie funkcjonował AF - wiem że to może głupio zabrzmi ale sprawdź na korpusie i obiektywie, czy nie masz na którymś ustawione MF...
stachu03
04-10-2007, 17:52
A może to być wina przesuniętego lustra, np podczas transportu ?
eee... Czy Wy naprawdę sądzicie, że te fotki nie są ostre? Bo nefy z mojego D80 są po stokroć bardziej mydlane przed wyostrzeniem w C1. A może kolega ma coś nie tak z ustawieniami aparatu. Np. ostrość -2.
stachu03
04-10-2007, 18:05
Ostrość to ja mam ustawioną na 2 ale plus:D:D Bardzo proszę o jakąkolwiek poradę. W jaki inny sposób można sprawdzić wadliwość sprzętu?
Tylko korzystając z innego obiektywu sprawdzisz "sprawność" puszki :)
david555
04-10-2007, 20:49
eee... Czy Wy naprawdę sądzicie, że te fotki nie są ostre?
Zapewniam Cię, że te zdjęcia nie są ostre, a wręcz mydlane do bólu. Jest niedobrze.:|
A ja sie zastanawiam skad wzial sie ten pasek ?
biniubak
04-10-2007, 21:18
A zauważyliście, że te zdjęcia sa za duże chyba własnie o ten pasek. Mają rozdzielczość 3039x2014 a D50 daje 3008x2000. Może ktos ten aparat "naprawiał".
danz1ger
04-10-2007, 21:49
zajrzyj tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8344 , a tak w wielkim skrócie: jeżeli na powierzchni jednego pixela zmieści sie np. kilka liści to matryca zarejestruje je jako jedną plamę, stąd im bardziej oddalony obiekt tym mniej szczegółów i wrażenie braku ostrości. zdjęcia, które pokazałeś mogłyby być ostrzejsze, jakkolwiek i mnie się podobne zdarzały, natomiast pionowy czarny pasek zastanawia.
pytania sa dwa
1. czemu zdjecie jest wieksze - robiles w nefach ? czy moze wywolywales w ACD See z jakimis ustawieniami. zrob w nefach i odpal w nikonowskim oprogramowaniu chocby. albo jpgi z aparatu.
2. czy nie masz filtra jakiegos na obiektywie bo jak na moj gust to w ogole jakis zafarb jest.
Albert44
05-10-2007, 11:39
Czy możesz wstawić "czysty plik" bez używania ACD? Najlepiej Nef... lub jpg fine.
Mydlane są, owszem, ale czy takie nieostre...??? Pasek faktycznie dziwna sprawa
Patrzę na to i patrzę i nie wiem, co o tym myśleć.
Proponuję tak: Ustaw sobie trochę inną ogniskową (np 20mm), zrób dwa lub trzy kroki w tył (wcześniej upewniając się o obecności gruntu), tak aby kady mniej więcej się pokrywały i porównaj. Jeżeli efekt będzie inny, to znaczy że 18 mm u ciebie kiepsko wygląda, jeżeli tak samo to chyba trochę kiepsko. Moim zdaniem powinno być lepiej, niż to na zdjęciu. Biorąc jednak pod uwagę opisywane problemy z ostrzeniem na nieskończoność i pojawiające się problemy z ostrością na 18 mm, może właśnie Twój typ tak ma.
Co do pasków, to zielonego pojęcia nie mam, jeżeli zdjęcia są prosto z puszki, to jakiś zonk softwarowy, trzeba z tym do serwisu.
Albert44
06-10-2007, 14:06
Zwiększenie rozmiarów i czarny pasek to raczej robota acd i/lub cs-a. Mam od autora nef-y. Po wywołaniu w nce nie ma takiego zjawiska. Plik klasycznie d50 3008x2000 i bez krechy. Jakość w/g mnie też ok. Odesłałem autorowi wywołane jpg-i. Może się nimi podzieli jak odbierze pocztę. Pozdrawiam.
http://ginf.pl/~swider/wak_kosc_07_13.jpg to jest zdjecie robione moim D80+18-70 ( czas 1/125, f 11, ISO 100 ) i wydaje mi sie, ze jakosc jest taka sama. Moze ja tez mam cos nie tak ze sprzetem :/
david555
06-10-2007, 21:06
swider przy takich fotkach, jak ta, do której podałeś linka, to naprawdę trudno ocenić. Nie wiem na co ostrzyłeś, bo na tej instalacji systemu nie mam czym podejrzeć, ale myślę, że centralnie, więc moim zdaniem jest OK.
tak, tak - centralnie, dobrze myslisz :) podalem takie zdjecie, bo kolega ktory zalozyl watek wrzucil (bodajze 2 zdjecie, z lasem i droga) troche podobna fotke. I tez tak sobie mysle, ze ciezko ocenic takie zdjecia :)