Zobacz pełną wersję : RAW, NEF
Pewnie bylo, ale jeszcze raz: :lol: (nie zabijcie, przeca to wilia)
mam PS CS
nefy z N D70s czytnikiem na dysk twardy. Po uruchomieniu PS i próbie wczytania pliku podaje taki komunikat "Nie można wykonać polecenia, poniewaz to nie jest prawidłowy typ dokumentu".
Nikonowski PictureProject je czyta, ale czemu PS sie stawia :?: :?:
bo PS CS ze standardowym pluginem chyba nie czyta NEFow z 's-ki'...
sciagnij sobie ze strone Adobe najnowyszy upgrade Camera Raw:
http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=39&platform=Windows
moze pomoze... :)
Przy okazji upgraduj PS do CS2, bo ostatnie wersje ACR tylko pod nim działają. :wink:
Wesołych świąt.
pooley -camera raw sciagnieta i kurcze nic, jeszcze zostalo jak mowi szymony CS2 :P
Witam,
U mnie również PS CS2 nie czyta NEFów po update Camera Raw 3.3 :(
Władca Pixeli
25-12-2005, 19:52
Zainstaluj Nikon Capture 4.4 trial a on sam doda Plug-In do PS CS2.
Nie wiem czy przy wyinstalowaniu trial NC skasuje go, wiec albo zostaw trial albo skopiuj wczesniej plug-in do Nikona aby go później odtworzyć.
A najlepiej zostaw triala i zaplikuj mu witaminkę :mrgreen:
Nikonowski PictureProject je czyta, ale czemu PS sie stawia
Witam wszytskich, to mój debiut na tym forum.
Jest nieco prostszy sposób na czytanie NEFów w PS, niż instalacja CS2, który wymaga naprawdę wydajnego sprzętu.
Z katalogu "Nikon/PictureProject" kopiujesz plik o nazwie "Nikon NEF Plugin LE.8bi" do katalogu "Adobe/Photoshop CS/Plug-Ins/Parsers" i powinno działać, ja dla bezpieczeństwa skopiowałem plik jeszcze do "Plug-Ins PL/Parsers".
Przy wywoływaniu NEFa w PS już na początku masz okienko do korekcji EV i WB.
W moim przypadku , czyli NEF z D50 i PS CS (pl) działa.
Niezły debiut zdyboo.Twój sposób jest lekki, łatwy i przyjemny. I działa.
Pozdrowienia
amator
hmm (o: Twój plan jest duzo bezpieczniejszy (tak mi sie skojarzylo a propos reklamy radiowej ;D )
w PS 7.0 tez dziala :) ale zadzialalo dopiero po skopiowaniu do Pluginsow PL
krzysztof jot
26-12-2005, 22:56
A najlepiej zostaw triala i zaplikuj mu witaminkę
pomyliłes fora - to oficjalne forum Nikona... kumasz ?
Z katalogu "Nikon/PictureProject" kopiujesz plik...
no tak - czyta, ale nie ma nic wspólnego z pełna obsługą jaka daje CameraRaw
to tylko taka namiastka, dajaca bardzo okrojone opcje ingerencji w NEFa.
Sugeruje bezpłatny NikonView lub PicturProject i po "zadziałaniu" na pliku
konwertowanie do JPG lub TIFFa - aczkolwiek te softy to tez duzo mniej opcji
i mozliwosci obróbki niż CR czy NC.
no tak - czyta, ale nie ma nic wspólnego z pełna obsługą jaka daje CameraRaw
to tylko taka namiastka, dajaca bardzo okrojone opcje ingerencji w NEFa.
Dokładnie tak, jednak to jak widać działa nawet z PS 7.0. Nie każdego stać na kupno CS2, zwłaszcza, że w sumie doszło tylko kilka funkcji więcej niż w CS, no ale CS nie jest już wspierany przez Adobe. Zresztą autorowi watku chodziło, zeby PS CS czytał mu NEFy. Ostatni CR jaki sie ukazał do tej wersji PS nie zapewnia tego. Podana metoda daje chociaż namiastkę tego.
Sugeruje bezpłatny NikonView lub PicturProject i po "zadziałaniu" na pliku
konwertowanie do JPG lub TIFFa - aczkolwiek te softy to tez duzo mniej opcji
i mozliwosci obróbki niż CR czy NC.
Po metodzie, którą opisałem masz takie same efekty jak byś zadziałał PictureProject. Zresztą wiem, co potrafi grafik wyciagnac z pliku i to nawet zwykłego JPEGa. Na gołym PS i to właściwie bez względu na jego wersję, no powiedzmy od 7.0 do CS2.
No to albo trzeba robic lepsze zdjęcia, albo lepiej się nauczyć PS, albo wydawać kase na co raz nowsze oprogramowanie. :)
ok skoro juz mowimy o tych plikach... mi ostatnio kumpel powiedzial o RawShooter. co myslicie o tym programie. ewentualnie co polecicie do sciagniecia z netu w miare prostego do obslugi i oczywiscie darmowego albo z kluczykiem odpowiednim?
zaznaczam ze zaczynam dopiero ten temat... wiec jesli mozna prosze pelne nazwy a nie skroty :)
pozdrawiam i dzieki
soko
patrycjusz
28-12-2005, 19:25
Niestety jeszcze ja mam problem z rawami z aparatu. Jak przekopiowac rawy z karty na komputer? Jak zapisuje na dysk to po prostu zapisuje mi jpgi.
Hmm.. wkładasz kartę do czytnika, pojawia się kolejny dysk, zgrywasz z niego pliki, rawy, jpegi, co tam masz.
Jeśli nie masz czytnika to przestawiasz aparat w Mass Storage i dalej jak wyżej.
slawek-
patrycjusz
28-12-2005, 22:23
Dzieki slawek. Mialem ustawione pTP. Teraz juz wszystko wporzadku. Dzieki