Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : "zestaw"

ptero
03-10-2007, 19:01
Witam!!!
Na wstępie przepraszam, że prawdopodobnie po raz kolejny poruszam ten temat, ale jestem człekiem który z "komputrem" nie do końca jest za pan brat. Sprawa rozwodzi się o Nikkora 50 mm 1,8 D i pierścienie pośrednie.
Z tym wiążą się moje pytanie. Czy w/w zestaw byłby dobry do rozpoczęcia "zabawy" z makro, jakie pierścienie wybrać, manulane bez pomiaru itd, czy te nowoczesne. Co do nowoczesnych to który jest lepszy, znam kenko i marumi czy są warte swojej ceny (około 550 zł[ych])Jeśli ten temat pojawił się już na forum to proszę np moderatora o jakiegoś linka, i ewentualnie wykasowanie postu co by on miejsca za dużo nie zajmował, jeśli nie to czekam na odpowiedź od bardziej zaprawionych w bojach fotografów.
Pozdrawiam
Michaił Ptero
www.ptero.fotolog.pl

Sever
03-10-2007, 22:49
Pytanie ile masz zapału do robienia zdjęć.
Tanie chińskie pierścienie - nie będziesz miał pomiaru światła z body mniejszymi niż D200 (zdajsie).

Na początku każdej sceny będziesz musiał na oko i histogram ocenić oświetlenie. Da się, ale z trzy, cztery zdjęcia mi to zajmowało na D40. Potem jak światła nie zmieniasz to możesz focić...

Cena 50/1.8 + pierscienie z automatyką za 500 to daje jakieś 950 zł. Za około 1000-1200 można kupić używane makro-obiektywy (np. tamron).

ALF
10-10-2007, 17:37
pierścienie z pełną automatyką np Kenko to koszt ok 500zł - imho bez sensu pierścienie tradycyjne z pomiarem światła, to koszt rzędu 400-450zł - imho bez sensu pierścienie manualne firmowe np soligor, vivitar, prinz itp, to koszt rzędu 200-300zł - można rozważyć plastikowa chińska tandeta, to koszt 50-70zł - można, ale trzeba zdawać sobie sprawę z kiepskiej jakości tych pierścieni... drogie pierścienie z automatyką są warte zastanowienia dla dobrych obiektywów makro aby zwiększyć ich możliwości, dla manualnych szkieł i obiektywów nie przeznaczonych do makro w zupełności wystarczają pierścienie tradycyjne... inną sprawą jest pomiar światła...dla pierścieni manualnych zaczyna się od D200 w górę... osobiście używam manualnych pierścieni vivitara i prinza z D50 i D200 - w pierwszym przypadku nie mam pomiaru światła , ale specjalnie to mi nie przeszkadza :)

samek
10-10-2007, 17:54
Jak zwykle zależy od kasy. Ale ja się czepiam tego, co napisałeś - że to na początek zabawy w makro. Skoro początek i chcesz się bawić dalej, a zakładasz trzymanie się Nikona, to ja właśnie bym polecił dobre pierścienie - np. Kenko. Już będziesz mógł się bawić z pełnym pomiarem Twoją 50 1.8. Czas popłynie i być może pozbędziesz się 50-ki, a kupisz np. 60 2.8. I to się ładnie uzupełni. Znam taki przypadek :)
Oczywiście musisz w takim przypadku wydać więcej.

ALF
10-10-2007, 18:27
Jak zwykle zależy od kasy. Ale ja się czepiam tego, co napisałeś - że to na początek zabawy w makro. Skoro początek i chcesz się bawić dalej, a zakładasz trzymanie się Nikona, to ja właśnie bym polecił dobre pierścienie - np. Kenko. Już będziesz mógł się bawić z pełnym pomiarem Twoją 50 1.8. Czas popłynie i być może pozbędziesz się 50-ki, a kupisz np. 60 2.8. I to się ładnie uzupełni. Znam taki przypadek :)
Oczywiście musisz w takim przypadku wydać więcej.

oczywiście tylko, że kenko to koszt ok 500zł, a za tyle kupisz nikkora MF 55/3,5 lub 2,8 - czyli klasyczne szkło do makro :D

samek
10-10-2007, 18:34
oczywiście tylko, że kenko to koszt ok 500zł, a za tyle kupisz nikkora MF 55/3,5 lub 2,8 - czyli klasyczne szkło do makro :D

Ależ absolutnie się zgadzam ALFie :) Tak zresztą napisałem - to zależy od kasy.
Pierścienie samo w sobie to mało - zyskują gdy za nimi idą dalsze inwestycje - np. wspomniana 60-ka micro. A na początku można się bawić posiadaną już 50-ką 1.8.

pioter m
10-10-2007, 21:24
Ależ absolutnie się zgadzam ALFie :) Tak zresztą napisałem - to zależy od kasy.
Pierścienie samo w sobie to mało - zyskują gdy za nimi idą dalsze inwestycje - np. wspomniana 60-ka micro. A na początku można się bawić posiadaną już 50-ką 1.8.
Jesli ta 50-ke posiada. Jesli nie to warto kupic od razu dedykowane makro typu nowa sigma 50/2.8. Ewentualnie cos uzywanego. Moim zdaniem do fajnego makro 50mm to zbyt malo. Zaslania swiatlo, ploszy robale.
Za te pieniadze mozna miec np. cosine 100/3.5 (vel vivitar). Tania a dobra.