Zobacz pełną wersję : F75 + Sunpak PZ 4000AF????
marcinkowal
24-12-2005, 01:57
witam
mam f75, kupilem do niego lampe Sunpak pz 4000AF, ale zdaje sie ze ta lampa nie do konca wspolpracuje z tym systemem:( nie dziala automatyczny zoom, nie pokazuje odleglosci, nie wiem juz czy on wogole jakos wspolpracuje czy tylko sobie tak blyska... prosze o jaks sugestie, czy kupilem zepsuty sprzet czy tak juz ma byc...
pzdr
kolega ma tego sunpacka z F65 i zdaje się błyska bez problemów
Valdek_Tychy
24-12-2005, 13:13
o ile wiem to Sunpak PZ4000 i PZ5000 są w pełni kompatybilne z Nikonami od 55 do góry
ja uzywałem PZ4000 AF z Nikonem F50 i wszystko grało i buczało jak ta lala - jeśli masz wątpliwości to po prostu załaduj rolkę kliszy zrób troszke fotek i zobaczysz efekty. Powodzenia
slawson38
24-12-2005, 15:28
Ta lampa z f 75 działa tylko z manualnym ustawieniem zoomu i nie wyświetla zasięgu błysku .Lepiej działa z f 65 f 80 ale tam nie działa zaś podświetlacz AF w lampie (działa tylko podśw. w aparacie ) Szkoda ze nie sprawdziłeś tego przed kupnem, ale naświetla prawidłowo.
z F65 podświetlacz działa i to dobrze...porównywałem z kolegą mojego metza i wynik był podobny :P
marcinkowal
24-12-2005, 17:35
dzieki serdeczne za odpowiedzi :) czyli zeby kupic porzadna lampe do tego aparatu trzeba wydac troszke wiecej niz na PZ 4000, ta kupilem okazyjnie za 160zl :) sadzac po opiniach na forum to calkiem niezla lampa, moze lepiej zmienic aparat na np f70 niz wydawac kupe forsy na nowa lampe? tak czy siak...
WESOLYCH I ZDROWYCH SWIAT!!! :D
najlepiej sprawdzić lampę na innej puszce...jesli dziala to wina aparatu, jeśli nie, reklamuj
Lightman
25-12-2005, 12:05
Mam ten sam problem. Lampa nie działa prawidłowo. Działa TTL ale nie ma pomiaru odległości i nie działa auto zoom. Była w dwóch serwisach i wszyscy rozkładali ręce.
Krótko mówiąc wtopiłeś tak jak ja. Ale nie martw się, jak ręcznie zmienia się jej ogniskową to jest spoko. Foty wychodzą super... :lol: