Zobacz pełną wersję : Tamron AF 55-200 do makro
Witam
Mam pytanko czy ten obiektyw nadaje się do macro ( teoretycznie ma macro w nazwie )?? czy może lepiej dokupić jakieś pierścienie do 50 1.8 ??
Jakieś przykłady zdjęć mile widziane
Mile widziane jest też korzystanie z opcji szukaj
Ja bym poszukał raczej jakiegoś szkła do makro.
pioter m
04-10-2007, 13:03
Witam
Mam pytanko czy ten obiektyw nadaje się do macro ( teoretycznie ma macro w nazwie )?? czy może lepiej dokupić jakieś pierścienie do 50 1.8 ??
Pierscienie z t55-200 tez beda sie swietnie spisywac. Przychyle sie jednak do opinii kolegi, ze nic nie zastapi prawdziwego szkla makro.
No tak tylko zrozumiałem z wypowiedzi kolegi Cegli że albo pierścienie albo ten tamron, co nie zmienia faktu
że pierścienie kenko przeniosą całą automatykę razem z AF-em w obu szkłach
pioter m
04-10-2007, 21:31
No tak tylko zrozumiałem z wypowiedzi kolegi Cegli że albo pierścienie albo ten tamron, co nie zmienia faktu
że pierścienie kenko przeniosą całą automatykę razem z AF-em w obu szkłach
Zapomnij o AF. Jesli zalozysz ten najwezszy 12mm, to jeszcze da sie ostrzyc, ale przy dluzszym wyciagu przysuwasz aparat. Inaczej sie nie da. Kenko sa jednak godne polecenia, bo reszta automatyki dziala i sa tansze od nikonowskich.
Zapomnij o AF
Dlatego się cieszę że moja tokina ma przełącznik z AF na MF w postaci przesuwanego pierścienia ostrości
bez konieczności dodatkowego przełączania na korpusie.
pioter m
05-10-2007, 15:28
Dlatego się cieszę że moja tokina ma przełącznik z AF na MF w postaci przesuwanego pierścienia ostrości
bez konieczności dodatkowego przełączania na korpusie.
No i co z tego, ze masz to sprzeglo? Na pierscieniach wylaczasz naped, bo i tak nic nie daje. Pracowales kiedykolwiek z takim zestawem?
A to rozwiazanie z przyciaganiem pierscienia nie jest szczegolnie szczesliwe, bo latwo poruszyc aparat i trzeba ostrzyc ponownie.
No i co z tego, ze masz to sprzeglo?.... Pracowales kiedykolwiek z takim zestawem?
O co ci chłopie chodzi? Każdy robi tak jak mu wygodniej
A to rozwiazanie z przyciaganiem pierscienia nie jest szczegolnie szczesliwe, bo latwo poruszyc aparat i trzeba ostrzyc ponownie.
A dla mnie jest szczęśliwe i jakoś nie muszę ponownie ostrzyć.
Najlepiej zakończmy na tym bo w takim tonie to nie chce mi się z tobą rozmawiać
pioter m
05-10-2007, 21:45
O co ci chłopie chodzi? Każdy robi tak jak mu wygodniej
A dla mnie jest szczęśliwe i jakoś nie muszę ponownie ostrzyć.
Najlepiej zakończmy na tym bo w takim tonie to nie chce mi się z tobą rozmawiać
Moze zle cie zrozumialem... W takim razie napisz, jak sie mial ten twoj post do tego, o czym dyskutowalismy, bo jestes bardzo enigmatyczny.
Gdybys jeszcze napisal, ze ta tokina to obiektyw dedykowany do makro i ma takie zajebiste rozwiazanie, to bym sie nie czepial, poniewaz zgadzam sie, ze na dluzsza mete zakup takiego szkla jest najsensowniejszym rozwiazaniem. Rezultaty sa najlepsze, a szkla makro, jak dotad, duzo na wartosci nie traca. Nawet stare modele sa w cenie.
Moze zle cie zrozumialem... W takim razie napisz, jak sie mial ten twoj post do tego, o czym dyskutowalismy, bo jestes bardzo enigmatyczny.
Gdybys jeszcze napisal, ze ta tokina to obiektyw dedykowany do makro i ma takie zajebiste rozwiazanie, to bym sie nie czepial, poniewaz zgadzam sie, ze na dluzsza mete zakup takiego szkla jest najsensowniejszym rozwiazaniem. Rezultaty sa najlepsze, a szkla makro, jak dotad, duzo na wartosci nie traca. Nawet stare modele sa w cenie.
Tak pisałem o tokinie makro 1:1, wstępne ostrzenie robię na AF a później szybko mogę przełączyć na MF i doostrzyć
tak jak trzeba, czasem jak mam dobre podparcie pod ręce a obiekt się nie rusza to korzystam tylko z AF.
Wszystko zależy od sytuacji. Korzystałem wcześniej z obiektywów m42 z pierścieniami makro
i jeżeli kolega Cegli chce tani zestaw to to będzie bardzo dobrym rozwiązaniem.
jakiś jupiter, tair może pancolar + pierścienie + przejściówka i wszystko zamknie się kwotą 200-300zł