Zobacz pełną wersję : d200 nocne zdjęcia
komppart
02-10-2007, 19:16
witam,
jestem tu nowy i chciałbym na początek pozdrowić wszystkich użytkowników. dopiero zaczynam zabawę z dslr. mam d200. chciałbym aby ktoś napisał jakie powinny być ustawienia aparatu do robienia zdjęć nocnych ze statywu.
Rafał_Sz
02-10-2007, 19:35
1. D200 ma swój dział.
2. WYSZUKIWARKA to dobra rzecz. Wystarczy wpisać to czego szukasz i już.
3. Witamy na Forum.
legologo
02-10-2007, 19:36
D200 to prawdę mówiąc aparat profesjonalny i trochę dziwnie jest pytać o takie rzeczy. Nie obraź się, po prostu obawiam się, że wykorzystasz tylko część jego możliwości. W każdym razie D200 jakoś mi nie pasuje jako pierwsza lustzranka, imho lepiej by było kupić D80 + kilka naprawdę pożądnych szkieł.
Ale OK, już kończe OffTopic. Fotografia nocna to chyba w miarę prosta dziedzina fotografii. Statyw jak wiadomo jest nieodzowny. Jakie ustawienia? Jak najmniejsza przysłona (w miarę zdrowego rozsądku, by przy zbyt małej następi tzw. dysfrakcja światła, co prosto mówiąc wiąże się z utratą ostrości), pozwoli to uzyskać jak nadłuższy czas naświetlania. Tak wiec najlepiej aparat ustawić na tryb A, czyli priorytet przysłony. To tylko podstawowe podstawy. Google nie gryzie. Na pewno znajdziesz coś na Fotopolis. Przykładowo oto dość przystępny artykulik, raczej pomijaeny przez Google:
http://www.fotografia.kopernet.org/nocna/fotografia-w-nocy.html
adamturek
02-10-2007, 19:37
Witaj kolego.
Tak na początek to pomyliłeś działy. Ten dotczy DXX, a nie DXXX :) A co do ustawień robienia zdjęć ze statywu to zależy jaki rodzaj zdjęć chcesz robić :) To tak samo jak byś się pytał "mam samochód, na jakim biegu najlepiej jeździć ??". :)
D200 to prawdę mówiąc aparat profesjonalny i trochę dziwnie jest pytać o takie rzeczy. Nie obraź się, po prostu obawiam się, że wykorzystasz tylko część jego możliwości. W każdym razie D200 jakoś mi nie pasuje jako pierwsza lustzranka, imho lepiej by było kupić D80 + kilka naprawdę pożądnych szkieł.
Tak po prawdzie to nadal amatorski aparat lecz lepiej doszczelniony ..
Kolego na przywitanie inwormować iż nie wykorzysta funkcji aparatu dslr
Nauczy sie to ok nie nauczy to trudno dla wielu to tylko pasja nic wiecej no i te imho stać go to kupuje .
Komppart : Witam cie serdecznie na forum
Polecam duzo pracy i testów .
http://home.hiwaay.net/~krcool/Astro/moon/howtophoto/index.htm
nikon forum (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikon.org.pl&q=nocne+zdj%EAcia&sitesearch=forum.nikon.org.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&do=dosearch&quicksearch=1&title=)
komppart
02-10-2007, 19:48
dzięki za odpowiedzi. przepraszam za pomyłkę z działem. artykuły przeczytam, a aparat tak wg. mnie jest dobry dla początkujących. mam też kilka szkieł i wiem, że nigdy nie wykorzystam 100% możliwości tego aparatu. ale pobawić się można.
Rafał_Sz
02-10-2007, 20:16
dzięki za odpowiedzi. przepraszam za pomyłkę z działem. artykuły przeczytam, a aparat tak wg. mnie jest dobry dla początkujących. mam też kilka szkieł i wie, że nigdy nie wykorzystam 100% możliwości tego aparatu..
Jak d200 jest dla początkujących, to ja przepraszam. Na przyszłość wpisz sobie w stopkę jaki masz aparat i szkła. To bardzo pomaga innym w pomocy.
Życzę Ci przyjacielu, żebyś kiedyś mógł stwierdzić, że D200 to za mało ....
komppart
02-10-2007, 20:22
właśnie wpisałem. proszę też moderatora o przeniesienie tego wątku do właściwego działu. za pomyłkę jeszcze raz przepraszam.
Wow.. sądząc po stopce... niezły start :>
komppart
02-10-2007, 20:36
dzięki, ale jeszcze trzeba wiedzieć, jak wykorzystać te zabawki.
kronos28
02-10-2007, 20:36
raczej jak przejście z impulsowej w Warp... ;)
toż niejeden professionalista nie ma połowy tego. kurde. no ale szejkowie arabscy też nie uczą się na corsach jeździć.
tomtytus
02-10-2007, 21:20
Nie wierzę :-)
Nie wierzę :-)
To jest nas dwóch :D
Zbigniew
02-10-2007, 21:40
Fajne zabawki, kolego. Szczególnie ta Sigma 30/1.4 :mrgreen:
Fajne zabawki, kolego. Szczególnie ta Sigma 30/1.4 :mrgreen:
Nie narzekam :)
W każdym razie D200 jakoś mi nie pasuje jako pierwsza lustzranka, imho lepiej by było kupić D80 + kilka naprawdę pożądnych szkieł.
U mnie się sprawdza znakomicie jako pierwsza lustrzakna (oczywiście nie pierwszy aparat; wcześniej był kompakt). :)
Niektórzy najwyraźniej startują na zasadzie: kupię wszystko na co mnie stać, a potem się będę martwił jak te klocki poskładać ze sobą. :) A tak swoją drogą, to jak człowiek się nie minął z powołaniem, to przez dłuższy czas nie będzie musiał zadawać pytań typu "co polecacie do architektury?", "jakie polecacie tele?" itp. ;)
vasper31
03-10-2007, 10:55
wow.... hmmm... no więc zdjęcia nocne w D200 robi się tak... rozstawiasz statyw, mocujesz aparat na górze, włączasz go i ustawiasz na tryb auto.. zdjęcia robią się same...
p.s.
no tak.. w stosunku do D300 D200 to aparat dla początkujących... profesjonalistów... a z taką stopką to na profi już wyglądasz.. teraz tylko zdobyć umiejętności... powodzenia..
big lebowski
03-10-2007, 11:05
hehe... niezła ściema :-DDD
Dam sobie obiektyw uciąć, że to Czornyj robi sobie jaja ;-)
hehe... niezła ściema :-DDD
Dam sobie obiektyw uciąć, że to Czornyj robi sobie jaja ;-)
Też bym to uznał za prowokacje :-D
komppart
03-10-2007, 17:04
a chcecie się założyć, że nie Czornyj? i to nie ściema? a prowokacje i układ to tylko w pis
A wracając do tematu, najwygodniej będzie jeśli kupisz sobie wężyk, wtedy nie będziesz musiał uzywac samowyzwalacza. Co do ustawień to te max30s, które d200 daje automatycznie mi przy iso 200 zwykle wystarczają, tak więc program na 'A', f/4,8 - 5,6 a jak Ci będzie za ciemno, albo za jasno to przejdź na manual i się baw... aha wyłącz AF ;)
Witaj, do fotografowania w nocy niezbędny jest solidny stabilny statyw, na początek balans bieli ustaw w pozycji auto, przysłona w miarę możliwości duża 8, 11 czasami więcej, ale bez przesady żeby nie wydłużać zbytnio czasu, co może spowodować „wylewanie „ się świateł, myślę tu o wszelkiego rodzaju latarniach itp. Eksperymentuj, pomiar oświetlenia ze względu na ogromne z reguły kontrasty raczej matrycowy, mi on generalnie się sprawdza, po próbie stosuję korekty. Nierzadko 1-1,5 EV. Fotografuję powoli, na ogół w manuału (M), więc opisana procedura w moim przypadku się sprawdza. Można stosować dobór czasu do zadanej przysłony również (A). Migawkę wyzwalaj przy użyciu pilota czy wężyka elektronicznego. Format zapisu zawsze NEF. mozesz później więcej poprawić niż na zdjęciu wykonanym w formacie JPG. Pozdrawiam serdecznie. Nie przejmuj się harcowaniem kolegów po temacie. Pozdrawiam. :)
poniżej :
Zdjęcie z przesunięcia przęsła strego mostu św.Rocha w Poznaniu, fotka zawiera EXIF,
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
david555
03-10-2007, 17:43
Witaj komppart! Mnie tam wszystko jedno, czy masz 2, czy 100 kilo sprzętu, to w końcu Ty będziesz go dźwigał.:) Do zestawu dokup jeszcze statyw Manfrotto i już można wtedy sobie w nocy focić do woli.:)
Witaj komppart! Mnie tam wszystko jedno, czy masz 2, czy 100 kilo sprzętu, to w końcu Ty będziesz go dźwigał.:) Do zestawu dokup jeszcze statyw Manfrotto i już można wtedy sobie w nocy focić do woli.:)
tak, solidny i dobrej firmy, docenia się go dopiero kiedy trochę wieje, :) a i bronić się jest czym :)
komppart
03-10-2007, 18:10
dzięki za pomocne informacje, w końcu. teraz biorę się do dzieła. może coś z tego będzie.
Pamiętaj, dobra rada, solidny statyw, bo można stracić puszkę z obiektywem jak się "gibnie", ewentualnie na słabszym jak nie wieje wiatr, pasek na szyi. :)
Pamiętaj, dobra rada, solidny statyw, bo można stracić puszkę z obiektywem jak się "gibnie", ewentualnie na słabszym jak nie wieje wiatr, pasek na szyi. :)
Z tym statywem to nie ma co popadać w paranoję. Czasem wystarczy po prostu podbić ISO, a mając obiektyw z VR to można spokojnie pokusić się o zdjęcia nocne z ręki. Oczywiście nie zawsze się tak da, ale nie ma co się bać wysokiego ISO.
david555
03-10-2007, 18:27
...nie ma co się bać wysokiego ISO.
Nigdy nie odczuwam strachu, gdy focę analogiem, ale z cyfrą to już inna bajka, niestety.:)
Nigdy nie odczuwam strachu, gdy focę analogiem, ale z cyfrą to już inna bajka, niestety.:)
Ja z cyfrą nie boję się wysokiego ISO. A co. Twardy jestem. ;)
Milo_ja - to jest nas już dwóch :D
Dodam, że kiedyś się bałem, bo w moim starym kompakcie (CoolPix 4500) wyjście poza ISO 200 to był hardcore, a już samo ISO 200 nie wyglądało zbyt sympatycznie. No ale jakoś przemogłem swoje lęki, do czego i innych namawiam.
I jeszcze jedno. Trzba się dodatkowo wyleczyć z oglądania cropów 100% zdjęć z wysokim ISO. Po co sobie psuć nerwy czymś, co w powiększeniu wygląda nie specjlanie, a na odbitce jak przyjemne ziarno?
Osobiście wolę zrobić zdjęcie na wysokim ISO i je mieć, niż opowiadać jakie ono jest straszne i bezużyteczne.
Ja z cyfrą nie boję się wysokiego ISO. A co. Twardy jestem. ;)
witamy pancerniaka :)
wiktor.bakiewicz
04-10-2007, 00:00
dzięki, ale jeszcze trzeba wiedzieć, jak wykorzystać te zabawki.
Boże zlituj się!! Dam sobie ręke odciąć, że połowe tych sprzetów ze stopki na oczy nie widziałeś, tylko spisales sobie żeby fajnie wyglądało.....wnioskuje to po zawartości twoich postów.I przestań pieprzyć głupoty, że d200 jest dla początkujących!!
A to cale zamieszanie dlatego, ze d200 nie ma programu do zdjec nocnych:-D eeee cieniutki to sprzecik dlatego:mrgreen:
komppart
04-10-2007, 06:37
Boże zlituj się!! Dam sobie ręke odciąć, że połowe tych sprzetów ze stopki na oczy nie widziałeś, tylko spisales sobie żeby fajnie wyglądało.....wnioskuje to po zawartości twoich postów.I przestań pieprzyć głupoty, że d200 jest dla początkujących!!
NO TO DO CHIRURGA. JESTEM Z WROCłAWIA, MOGę SIę SPOTKAć I OBCINAMY RęKę. żAL CI MOżE, żE NIE MASZ TAKIEGO SPRZęTU? cały ten sprzęt jest zarejestrowany i nikona. musiałbym mieć twoją inteligencję, żeby zrobić coś takiego. nawet mi to przez myśl nie przemknęło. mam jeszcze 30 aparatów na filmy różnych firm, a też nie umię robić nimi zdjęć. i co z tego? żal? jak będziesz ciężko pracował, to też się kiedyś dorobisz.
traktujmy siebie poważniej, wówczas nie będzie dochodziło do podobnych sytuacji, :)
traktujmy siebie poważniej, wówczas nie będzie dochodziło do podobnych sytuacji, :)
Bo wszystko przez tego amatora, co nakupił tego sprzętu tyle, że nie może teraz tego udżwignąć. :mrgreen: Trochę umiaru, PANOWIE :-D:mrgreen:
Bo wszystko przez tego amatora, co nakupił tego sprzętu tyle, że nie może teraz tego udżwignąć. :mrgreen: Trochę umiaru, PANOWIE :-D:mrgreen:
Może po prostu kolekcjoner sprzętu postanowił zostać fotografem? Jestem w stanie w taki wariant uwierzyć.
Ja nie widzę problemu, facet ma 4 obiektywy, telekonwerter i lampę, i chce się nauczyć robić zdjęcia, są tacy co d200 cały czas jadą na programie i żyją...
A że stać Go na sprzęt za 20k na starcie... no cóż pozazdrościć. To chyba nie jest miejsce na procesy poszlakowe, tylko odpowiedź na pytanie. Co więcej, to nie on chciał żeby uzupełnić stopkę...
Ja nie widzę problemu, facet ma 4 obiektywy, telekonwerter i lampę, i chce się nauczyć robić zdjęcia, są tacy co d200 cały czas jadą na programie i żyją...
A że stać Go na sprzęt za 20k na starcie... no cóż pozazdrościć. To chyba nie jest miejsce na procesy poszlakowe, tylko odpowiedź na pytanie. Co więcej, to nie on chciał żeby uzupełnić stopkę...
Nie no jasne. Po prostu troche bawi mnie twierdzenie, że jak ktoś ma profesjonalny sprzęt i sporą szklarnię, to nie może być początkujący. Jak kogoś stać, to czemu nie?
D(...) Na pewno znajdziesz coś na Fotopolis. Przykładowo oto dość przystępny artykulik, raczej pomijaeny przez Google:
http://www.fotografia.kopernet.org/nocna/fotografia-w-nocy.html
EEE tam :) B.Y.Z.Y.D.U.R.Y tam pisza ;)
"W przypadku aparatów kompaktowych zastosowanie wyższych ISO niż 200 może powodować pojawienie się na fotografii ziarnistości na poziome nieakceptowalnym, czego nie widać zwykle na wyświetlaczu LCD. W lustrzankach próg ten znajduje się dużo wyżej, szczególnie w tych wyposażonych w niskoszumne matryce np. Canon'a."
Aktualizacji nie robią ;)
wiktor.bakiewicz
04-10-2007, 14:47
jak będziesz ciężko pracował, to też się kiedyś dorobisz.
Powiem tak, mam dość podobny sprzęt do twojego, ale z jednej strony lepszy, tylko dlatego, że potrafie go wykorzystac w 100%, tylko neiwiem czemu sie kłócisz z ludzmi, ktorzy w fotografi siedza od ciebie o wiele wiele dluzej skoro sam piszesz, że narazie focenie nie zabardzo ci wychodzi. Dobre zdjecie mozna zrobic nawet telefonem komorkowym albo najstańszą małpką na rynku! nie sztuka jest mieć 3 tony w torbie albo w plecaku ale sztuka jest to wykorzystac w 100%
pozdrawiam
jacoslavgth
04-10-2007, 15:24
NO TO DO CHIRURGA. JESTEM Z WROCłAWIA, MOGę SIę SPOTKAć I OBCINAMY RęKę. żAL CI MOżE, żE NIE MASZ TAKIEGO SPRZęTU? cały ten sprzęt jest zarejestrowany i nikona. musiałbym mieć twoją inteligencję, żeby zrobić coś takiego. nawet mi to przez myśl nie przemknęło. mam jeszcze 30 aparatów na filmy różnych firm, a też nie umię robić nimi zdjęć. i co z tego? żal? jak będziesz ciężko pracował, to też się kiedyś dorobisz.
po pierwsze pisze sie UMIEM a nie umié, po drugiem po kiego wala ci tyle puch skoro foty ci nie wychodzá, cyfra tego nie zmieni, szkla tez, napisze jak wyzej, jak ktos umie to i telefonem zrobi dobre zdjécie, kazdy z nas ma lepszy lub gorszy sprzet ale nie dyskwalifikuje to nikogo aby byc dobrym fotografem.
btw. ciekawe ze tylko ty ciezko pracujesz, reszta sie obija i pije kawe od 9 do 17, troche pokory, skoro nie mozesz pochwalic sie ciekawymi zdjéciami. mozemy porownac swoje zarobki :)
wiktor.bakiewicz
04-10-2007, 15:31
musiałbym mieć twoją inteligencję, mam jeszcze 30 aparatów na filmy różnych firm, a też nie umię robić nimi zdjęć. i co z tego?
Ktoś tu mówi o inteligencji?? :)
JESTEM Z Wrocławia
aha to w panelu użytkownika wpisałeś pewnie Warszawa tylko dlatego żeby ładniej to wyglądało?? :) i co pewnie dla AG robisz albo Fotorzepa?? zazdroszczę no!
Moi drodzy, uważam że społeczność forumowa nie popisała się w tym wątku grzecznością w stosunku do nowego kolegi a autora wątku, przebieg rozmowy jest taki a nie inny z naszego powodu, bez wdawania się w szczegóły.
Proponuję zamknąć ten temat, a jak kolega komppart będzie miał jeszcze wątpliwości proszę pytać nawet na PM, nie zaszkodzi również zapoznać się z literaturą, trochę jest tego. :)
Pozdrawiam wszystkich, szanujmy siebie, czasami bywa za późno.
jacoslavgth
04-10-2007, 15:59
masz w zupelnosci racje, tylko dlaczego moim pierwszym postom nie towarzyszyla taka atmosfera ?
btw. poczekajmy na pierwsze zdjécia glownego zainteresowanego :)
masz w zupelnosci racje, tylko dlaczego moim pierwszym postom nie towarzyszyla taka atmosfera ?
btw. poczekajmy na pierwsze zdjécia glownego zainteresowanego :)
Jeżeli była równie nieprzychylna to Cię przepraszam, ale unikajmy złośliwości, tak jak już kiedyś napisałem to co wpiszemy świadczy o nas. Pozdrawiam serdecznie.
komppart
04-10-2007, 16:54
podsumujmy: dla niektórych osób na tym forum kupno średniej klasy aparatu i kilku obiektywów przez osobę nie umiejącą robić profesjonalnych zdjęć, a chcącą się tego nauczyć to świętokradztwo? a może już przestępstwo? analogicznie: jak dopiero co zrobiłeś prawo jazdy to nie możesz jeździć mercedesem s500, a tylko fiatem?
... -
wiktor.bakiewicz
---
Powiem tak, mam dość podobny sprzęt do twojego, ale z jednej strony lepszy, tylko dlatego, że potrafie go wykorzystac w 100%, tylko neiwiem czemu sie kłócisz z ludzmi, ktorzy w fotografi siedza od ciebie o wiele wiele dluzej skoro sam piszesz, że narazie focenie nie zabardzo ci wychodzi. Dobre zdjecie mozna zrobic nawet telefonem komorkowym albo najstańszą małpką na rynku! nie sztuka jest mieć 3 tony w torbie albo w plecaku ale sztuka jest to wykorzystac w 100%
pozdrawiam ......
---
he, - mam wrazenie , ze przesadzasz albo masz kompleksy ... - przeciez to nie jest sprzet z innego swiata - jeden wedlug potrzeb , a drugi wedlug mozliwosci ...
z szacunkiem Marek B.
wiktor.bakiewicz
04-10-2007, 17:24
Jeśli przesadziłem to sory przepraszam, ale już tak mam. Zrywam z tym tematem.
... -
wiktor.bakiewicz -
" - komppart-
witam,
jestem tu nowy i chciałbym na początek pozdrowić wszystkich użytkowników. dopiero zaczynam zabawę z dslr. mam d200. chciałbym aby ktoś napisał jakie powinny być ustawienia aparatu do robienia zdjęć nocnych ze statywu. " -
... zamiast przepraszac , to lepiej podpowiedz koledze cos konstruktywnego ...
jacoslavgth
04-10-2007, 18:44
... -
... zamiast przepraszac , to lepiej podpowiedz koledze cos konstruktywnego ...
zeby rozladowac atmosfere - taki maly zart
nocne zdjęcia d200 :
- iso 3200
- filtr ciemny jak okulary spawalnicze ( zadnych szklanych, najlepiej porysowane plastiki )
- czas naswietlania co najmniej 2 godziny
- niska rozdzielczosc zdjęcia
jezeli motyw bedzie nieciekawy to kazdy skupi sie na swietnej jakosci obrazu :)
Tomek Stępień
04-10-2007, 19:45
K
aha to w panelu użytkownika wpisałeś pewnie Warszawa tylko dlatego żeby ładniej to wyglądało?? :) i co pewnie dla AG robisz albo Fotorzepa?? zazdroszczę no!
Wiesz.. ja jestem z Lublina i co mam napisane w lokalizacji?? ... ... Właśnie ;-)
Generalnie podejście większości jest straszne... zazdrościcie czy co? Kupił sobie taki sprzęt i chce się nauczyć robić nim zdjęcia... i o co wam chodzi? Awanturujecie się o nic...
pzdr.
Licznik sobie koledzy podbijają. A temat jest taki, że każdy może się wypowiedzieć bez ryzyka kompromitacji, to se chłopaki używają :-).
Ja jestem początkującym amatorem mam D200 i sporo obiektywów do niego za mnie też sobie rękę obetniesz ;)
i co nosem na migawkę bedziesz kolego naciskał ;)
Edit:
Taki mały żarcik :)
Pozdrawiam Serdecznie Adam
komppart
04-10-2007, 20:38
. przepraszam za moje zachowanie. co mam to moje i niech nikogo to nie obchodzi, bo to nie jego sprawa. wiem, że aparat jest skomplikowany. może nawet trochę za bardzo. dlatego pytam, żeby ktoś bardziej doświadczony co niektóre rzeczy mi wytłumaczył. po to jest to forum. jak można wstawić zdjęcie w wypowiedź jak już zrobię zdjęcie?
Wstawianie fotek-cytujac z przeszlosci, np tak:
1. Lacze sie z serwerem http://www.imageshack.us/
2. W pozycji PRZEGLADAJ – wskazuje sciezke dostepu do zdjecia .
3. Teraz zapis zdjecia – przycisk host it!
4. Zdjecie sie wczytuje, kilka chwil musisz poczekac.
5. Po wczytaniu zmienia sie strona na ekranie, pojawia sie ikona zdjecia, kilka linków i mnóstwo reklam.
6. Kopiuj link bez reklam ten na samym dole.
7. Otwórz zakladke Nowy Post na forum
8. Zakladka ma ikony edytora, uzyj - Wstaw Obraz (zólty kwadrat z „górka i sloneczkiem”).
9. Pojawi sie okno wpisu linku, skopiuj link do okna i zatwierdz.
10. Link powinien sie pojawic w oknie edytora (
źródło ( link )).
11. Dodaj komentarz pod lub nad zdjeciem i gotowe.
12. Sprawdz co wyszlo na dole przycisk Poglad wiadomosci , jesli dobrze Zatwierdz watek.
Tak nawiasem mowiac bardzo pozyteczna jest opcja "szukaj", ew. google....
Orzeszku... ale komppart został przywitany. Powiem tak - niech się niektórzy mocno wstydzą.
komppart - jak masz pytania pisz - ale bardzo zachęcam do wcześniejszej lektury forum. Tu naprawdę większość już została napisana. Deszczowego wieczora wlej w szkło co tam lubisz i poprzeglądaj zawartość forum.
Jeżeli chodzi Ci o coś takiego to proszę
ISO 100
F/14
czas 30s
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/10/f_DSC3649m_c18fa0b-1.jpg
źródło (http://img30.picoodle.com/img/img30/9/10/4/f_DSC3649m_c18fa0b.jpg)
polecam www.fotopolis.pl
No cóż atmosfera przedwyborcza :)
Mnie osobiście, nie interesuje zupełnie szklarnia, ani 30 aparatów nowego kolegi (chociaż współczuję jeśli chodzi o miejsce w domu na pudełka, o samych sprzętach nie wspominając).
Z chęcią każdy z nas podpowie Ci co i jak w fotografii (jesteśmy pokoleniową rodziną od amatorów po świetnych profesjonalistów) ale musimy najpierw obejrzeć Twoją pracę, albo chociaż zdjęcie które chciałbyś zrobić.
Niestety pytanie które zadałeś w kontekście Twej stopki musiały wywołać zdziwienie.
A jaka jest moja rada?
Ze statywu takie nocne zdjęcie wykonuje się używając tych samych manualnych ustawień jak w D50, D70, D70s, D80 i D200 :) Przynajmniej ja nic nie zmieniam :)
Pozdrawiam
Wstawianie fotek-cytujac z przeszlosci, np tak:
1. Lacze sie z serwerem http://www.imageshack.us/
2. W pozycji PRZEGLADAJ – wskazuje sciezke dostepu do zdjecia .
3. Teraz zapis zdjecia – przycisk host it!
4. Zdjecie sie wczytuje, kilka chwil musisz poczekac.
5. Po wczytaniu zmienia sie strona na ekranie, pojawia sie ikona zdjecia, kilka linków i mnóstwo reklam.
6. Kopiuj link bez reklam ten na samym dole.
7. Otwórz zakladke Nowy Post na forum
8. Zakladka ma ikony edytora, uzyj - Wstaw Obraz (zólty kwadrat z „górka i sloneczkiem”).
9. Pojawi sie okno wpisu linku, skopiuj link do okna i zatwierdz.
10. Link powinien sie pojawic w oknie edytora (
źródło ( link )).
11. Dodaj komentarz pod lub nad zdjeciem i gotowe.
12. Sprawdz co wyszlo na dole przycisk Poglad wiadomosci , jesli dobrze Zatwierdz watek.
Tak nawiasem mowiac bardzo pozyteczna jest opcja "szukaj", ew. google....
Ewentualnie można wrzucaż na polskiego Fotosika... www.fotosik.pl jego zaletą jest możliwość wrzucania kilkunastu fotek naraz.
Gacek80... WOW :o
Biel i czerwień... nie dość ze ładne to i patriotyczne ;) ... niech nam polskie drogi na Euro przybywają :D
pzdr
No cóż atmosfera przedwyborcza :)
...Niestety pytanie które zadałeś w kontekście Twej stopki musiały wywołać zdziwienie...
Dobre z tą atmosferą :)
Natomiast nie zgodzę się jeśli chodzi o to zdziwienie. Kolega ma prawo kupić taki sprzęt na jaki ma ochotę. A pytania zadawał spokojnie i bez stopki. Ona pokazała się później i był o nią poproszony.
spiritwood
05-10-2007, 00:00
jm niestety ma racje. typowa polandoza...
komppart, nie pekaj. badz dumny z tego co masz. swietny sprzet, ktory nie bedzie cie ograniczac w zaden sposob. czego chciec wiecej? w swiecie muzyki dawno funkcjonuje powiedzenie: naucz sie pic, a granie samo przyjdzie.
tym, co tak chetnie zagladaja do cudzego portfela - moje kondolencje.
mysle, ze co bardziej przytomny moderator powinien usunac te wszystkie brednie, bo to po prostu wstyd dla forum.
z wyrazami szacunku
marcin
__________________________________________________ ________________
nikon 12d, nikkor 40-70 f 6.0
spiritwood
05-10-2007, 00:09
podwojny post - przepraszam
Nieźle...podobno w piekle są osobne kotły dla różnych nacji i przy każdym stoi diabeł...Tylko naszego nikt nie pilnuje bo jak któremuś uda się już prawie wydostać z kotła to go rodacy z powrotem wciągają...
sorry za ot ale nie mogłem się powstrzymać
pozdr
deem2000
05-10-2007, 00:23
witam, śledzę wątek już drugi dzień i nie mogę zrozumieć dlaczego niektórzy użytkownicy forum nie mogą się pogodzić z faktem że ktoś może posiadać dobry sprzęt a jednocześnie jest początkującym fotografem.
A może komppart chce uniknąć irytujących odpowiedzi typu (kup sobie jaśniejszy obiektyw np.....) to będzie ok.
To już ma za sobą teraz tylko nauka, a nie ograniczenia sprzętowe.
Zawsze znajdą się zawistni którym brak nie tylko talentu ALE I SPRZĘTU.
Tak więc komppart niepoddawaj się wszystko przyjdzie w swoim czasie. A i tak jesteś do przodu bo jeśli coś spieprzysz to wiesz ,że to nie wina sprzętu, tylko braki w warsztacie.
pozdrawiam wszystkich
darek
deem2000
05-10-2007, 00:30
witam, śledzę wątek już drugi dzień i nie mogę zrozumieć dlaczego niektórzy użytkownicy forum nie mogą się pogodzić z faktem że ktoś może posiadać dobry sprzęt a jednocześnie jest początkującym fotografem.
A może komppart chce uniknąć irytujących odpowiedzi typu (kup sobie jaśniejszy obiektyw np.....) to będzie ok.
To już ma za sobą teraz tylko nauka, a nie ograniczenia sprzętowe.
Zawsze znajdą się zawistni którym brak nie tylko talentu ALE I SPRZĘTU.
Tak więc komppart niepoddawaj się wszystko przyjdzie w swoim czasie. A i tak jesteś do przodu bo jeśli coś spieprzysz to wiesz ,że to nie wina sprzętu, tylko braki w warsztacie.
pozdrawiam wszystkich
darek
- rooner .. - takie to nasze zycie , widze to kazdego dnia ....
- komppart .. - wpedzisz w kompleksy najwiekszych " nikoniarzy " - i niech nie przyjdzie Ci na mysl pisac gdzie przechowujesz caly ten majdan .....
Witam,
...podobno w piekle są osobne kotły dla różnych nacji i przy każdym stoi diabeł...Tylko naszego nikt nie pilnuje bo jak któremuś uda się już prawie wydostać z kotła to go rodacy z powrotem wciągają...:-D
No niestety coś w tej polskiej mentalności jest to tak jak z pytaniem się nawzajem o zarobki, może miałem pecha ale za każdym moim pobytem w Stanach trafiałem na Polaków, którzy identyfikowali znajomych w ten sposób: ten Józek z Łomży co zarabia 1000$ tygodniowo.
kupno średniej klasy aparatu i kilku obiektywów przez osobę nie umiejącą robić profesjonalnych zdjęć, a chcącą się tego nauczyć to świętokradztwo? a może już przestępstwo? analogicznie: jak dopiero co zrobiłeś prawo jazdy to nie możesz jeździć mercedesem s500, a tylko fiatem?
Świętokradztwo na pewno nie. Nie porównywałbym jednak motoryzacji do fotografii bo ta ostatnia, chociaż bardzo prężnie rozwijająca się technologicznie, to dalej sztuka. Nie podobają mi się ostre wypowiedzi krytykujące zakup baaardzo drogiego sprzętu ale rozumiem, że niektórych może to irytować. I tak analogicznie: to tak jakby utalentowany skrzypek nie miał środków na dobre skrzypce a początkujący muzyk uczący się dopiero trzymać brodą skrzypce kupował stradivariusy (ja tu o sztuce a nie wiem jak się to piszę..:oops:). Myślę, że po prostu irytuje ich, że dobry sprzęt może się zmarnować a w ich rękach to by było...
Pokaż im więc komppart, że Twoja nowiutka szklarnia wyda piękne owoce!:twisted:
moje rady:
- rób dużo zdjęć
- oglądaj galerie (również na żywo)
- trochę czytaj (nie za dużo, żeby focenia było zawsze więcej)
- jeżeli Twoje zdjęcia będą coraz lepsze to znaczy, że masz ten zmysł, jeżeli nie to daj sobie spokój bo "szkłem d... nie podetrzesz" - sam sprzęt to za mało
p.s. mnie najbardziej zdziwiły te 30 aparatów i nie wiem czy komppart kupił wszystkie szkła naraz, jeżeli tak to nie rozumiem bo jakbym nie miał ograniczeń kasowych to kupiłbym sobie fajne sportowe autko - nacieszył się nim do woli - jeżeli by mi spasowało to bym je zostawił, jeżeli nie to sprzedał i dopiero za jakiś czas kupiłbym Jeepa - to samo itd. Jakbym wszystko naraz kupił to miałbym o połowę mniej frajdy. Teraz porównuję do motoryzacji bo rzecz dotyczy tylko sprzętu.
no i znowu się rozpisałem, sorki...
Pozdrawiam wszystkich, szczególnie kompparta!:)
No, nie wytrzymałem.
Czytam ten wątek i nie mogę go nie skomentować, choć na swój setny post chciałbym napisać coś innego.
Prawie skopano tu gościa tylko za to, że ilość sprzętu jest nieproporcjonalna do ilości napisanych postów. ŻENADA.
Każdy ma prawo do dyskusji i obrony swoich racji - nawet ten co ma 1 post na liczniku! Czy to się innym z trzy- ,czterocyfrowym licznikiem podoba lub nie.
Licznik bardzo łatwo "nakręcić" - co obserwuję często, czytając pozbawione treści i większego sensu komentarze w różnych wątkach. Oczywiście nie wolno uogólniać - zdecydowana większość doświadczonych użytkowników tego forum chętnie udziela istotnych wskazówek jak robić lepsze zdjęcia, o czym miałem się okazję przekonać.
Co do komppart - nie przejmuj się że jesteś tu nowy i nie próbuj sobie wmówić że masz płacić jakieś frycowe. Natomiast szybko zauważysz, że to forum jest na zdecydowanie wyższym poziomie niż inne fotomiejsca internetowe. Zakładając wątek przemyśl, czemu ma on służyć i w jaki sposób pomoże to innym.
jacoslavgth
05-10-2007, 10:28
ale sie zrobil offtop.
zgadzam sie z przedmowcami, wszystko jest ok, ale pisanie ze 'jak bedziesz ciézko pracowal, to tez bedzie cie stac' nalezy raczej zaliczyc do butnej postawy, ale to moze tylko moje wraznie, co do reszty sie zgadzam - sprzet jest swietny i mozna tylko pozazdroscic :) i czekac na zdjécia.
.... - komppart .. - wpedzisz w kompleksy najwiekszych " nikoniarzy " - i niech nie przyjdzie Ci na mysl pisac gdzie przechowujesz caly ten majdan .....
Myślę, że między innymi z powodu zbyt wielu amatorów na cudzą własność, wiele osób nie chce afiszować się co posiada, chociaż z drugiej strony ułatwia to czasami udzielenie jakiejś porady.
Jeżeli chodzi o posiadanie sprzętu to osobiście przychylam się do opinii, że "każdy ma prawo do orgazmu" -(to był napis srayem na murze)
komppart
05-10-2007, 21:54
witam, te 30 aparatów to stare aparaty. każdy z nich ma co najmniej 20lat . kupowałem je jako okazy sztuki. bo mi się podobały. zadam teraz konkretne pytanie. jeżeli można to prosiłbym o ścisłą odpowiedź. w d200 można sobie zaprogramować kilka swoich ustawień. zadałem pytanie o zdjęcia nocne, bo chciałem ustawić ten typ zdjęć jako jeden z programów. jak ustawić aparat, żeby zrobił dobre nocne zdjęcia jak Wlopis i Gacek80? to chyba nie takie proste. jedno zdjęcie jest statyczne, drugie w ruchu. czy można to pogodzić?
Nie mam tak zaawansowanego aparatu jak d200, ale imho kluczem do sukcesu jest cwiczenie. Masz juz podstawowe wskazowki, reszta jest w Twoich rekach. Nie oczekuj, ze 1-no naciscniecie spustu polozy cie na kolana (czego zycze), wybierz sie wieczorkiem w plener, przeanalizuj czego oczekujesz , pstryknij, zastosuj rozne warianty ustawien, wroc do domq, obejrzyj fotki na qompie, moze cos wydrukuj, przeanalizuj efekty (jesli beda rozne od oczekiwan, przemysl, poczytaj lub zapytaj na Forum),wroc do upatrzonej lokalizacji , i powtorz fotki. Zaluz sobie Swoja Stronke gdzies ... i ciesz sie zabawa:) Pozdrawiam (i zazdroszcze, ale tylko troche:), zabawek).
ps.
Chcialem Ci powiedziec, ze przygoda zwana fotografia ma duuuzo wiecej niz 20 lat i dawno ustalono zasady, ktorymi sie rzadzi, warto czasem popatrzec wstecz.
komppart
05-10-2007, 23:11
a ja tak sobie naiwnie myślę, że jest taki magiczny przycisk lub ustawienie które da mi pełnię szczęścia. albo chociaż ersatz
...imho kluczem do sukcesu jest cwiczenie. Masz juz podstawowe wskazowki, reszta jest w Twoich rekach. (...) wybierz sie wieczorkiem w plener, przeanalizuj czego oczekujesz , pstryknij, zastosuj rozne warianty ustawien, wroc do domq, obejrzyj fotki na qompie, moze cos wydrukuj, przeanalizuj efekty (...) powtorz fotki.
I to jest najlepsza odpowiedź. To samo chciałem napisać przebijając się przez ten żenujący wątek. Fajnie, że zostało to powiedziane, niefajnie, że dopiero teraz.
Co więcej, cyfra daje możliwość podejrzenia efektów zaraz po pstryknięciu, więc nie powinieneś mieć problemów z dobraniem ustawień dających zadowalające efekty metodą prób i błędów. Po kilku wycieczkach w plener sam zaczniesz się orientować o co w tym wszystkim chodzi, a kolejne rozdziały w instrukcji staną się zrozumiałe i przydatne.
Powodzenia.
a ja tak sobie naiwnie myślę, że jest taki magiczny przycisk lub ustawienie które da mi pełnię szczęścia. albo chociaż ersatz
Pełnię szczęścia daje oglądanie porządnie wykonanej fotki, do której wszystkie ustawienia dobrałeś świadomie. ;)
komppart
05-10-2007, 23:23
"Co więcej, cyfra daje możliwość podejrzenia efektów zaraz po pstryknięciu"
gratuluję wzroku. ja tam na ekraniku niewiele widzę. wolałbym dobre zdjęcia w pełnym wymiarze.
Nie mówię o dokładnej analizie a o podejrzeniu. Widać czy prześwietliłeś, czy niedoświetliłeś. Widać czy w ogóle coś wyszło. Na wykresach możesz obejrzeć rozłożenie kolorów. Wystarczy aby stwierdzić czy to ustawienie jest bliskie właściwemu, czy całkowicie pomylone. Zawsze też możesz powiększyć jakiś szczegół.
To wszystko czego potrzeba do skutecznego eksperymentowania.
gratuluję wzroku. ja tam na ekraniku niewiele widzę. wolałbym dobre zdjęcia w pełnym wymiarze.
Widze, ze tu zaczyna pojawia sie Twoj realny problem: faktycznie na ekraniku czasem niewiele widac, szczegolnie w nocy, moze waro bylo kupic Polaroida - daje efekty w pelnym wymiarze po pstryknieciu...
ps.
prosze uprzejmie mnie nie krytykowac za sarcazm, bo to marnotractwo przestrzeni netowej
pozdrawiam
wiecie co, to jest po prostu przerazajace -autentycznie ,normalnie wstyd !!!!!!!.odezwal sie nowy forumowicz ,i prosi o pomoc , no i zaczyna sie ---- zmiast podac troche porad dewagacje czy to wlasciwe ze Nowy ma taki sprzet ,jak to mozliwe ? i jeszcze pisze ze poczatkujacy ,to juz przeciez przechodzi ludzkie granice przyzwoitosci JAK ON SMIE MIEC TAKI SPRZET ? !!! ,dopiero Jakubs i Wolpis zareagowali na to prawidlowo ,ale to na nic -kolejni forumowicze dalej dokopują Nowemu ,malo tego padaja pomysly o prowokacji ,w koncu KOMPPART nie wytrzymal (dziwie sie ze tak dlugo ) i sie postawil ----no teraz zaczelo sie na dobre ,juz urazil ambicje wielu (zwroccie uwage ze pisze to z rozmyslem -aby nie bylo ze wszystkich ) było po drodze kilkunastu sprawiedliwych ktorym nie odebralo IQ i niesmialo zaczeli zwracać uwage na to co sie dzieje ,była tez propozycja udzielenia pomocy na pw,jezeli tak dalej ma byc na tym forum ,to proponuje aby ADMINISTRATOR wprowadzil jakis kodeks moralny ,bo to co sie stalo w tym watku to wstyd i zenada -chetnych zapraszam do dyskusji
ps.Komppart nie mam duzego doswiadczenia ,pare nocnych fotek zrobilem -pisz na pw pomoge na tyle na ile bede umial,pozdrawiam
david555
06-10-2007, 20:29
Przyłączam się do apelu przedmówców o umiar w wypowiadaniu słów, które mogą powodować zakłopotanie. Chyba nikt nie życzyłby sobie, aby ktoś odsądzał go od czci i wiary, tylko z powodu posiadania lepszego od niego sprzętu, albo z innych równie nieistotnych powodów. Z przykrością muszę przyznać, że aktywność MODERATORÓW w tym temacie jest znikoma, żeby nie powiedzieć żadna. Niedawno zostałem ukarany przez jednego z MODERATORÓW karą upomnienia za to, że ośmieliłem się udzielić reprymendy osobie szczególnie wobec mnie uszczypliwej i natrętnie próbującej w różnych wątkach mi dokuczyć. Odniosłem więc wrażenie, że obiektywny osąd oczywistych faktów, bywa trudniejszy niż by się to komuś zdawało.;) Nie dziwi mnie w związku z tym pasywność i w tym wątku wobec szczególnie napastliwych kolegów.
Dzięki Harb, dzięki Dawid555 :) , pozdrowienia dla autora wątku, śmiało pisz i fotografuj.
Następny temat wyczerpany, gdy autor będzie miał następne frapujące go pytania, zada je w nowym wątku. Ten zamykam.