Zobacz pełną wersję : jak ustawić więcej niż jedno pole ostrości w D80?
chodzi mi o to czy jest możliwość np ustawić ostrośc jednoczesnie na obu oczach modela czy trzeba najpierw złapać ostrośc na jednym, potem zblokować i przenieśc pole ostrości na drugie oko?
jesli tak czy tak proszę o podpowiedz jak to zrobić bo nie moge wątku znaleśc na forum.
jeśli to b. lamerskie pytanie to przepraszam ale licze ponownie na sensowna i wyczerpujaca pomoc.
dziekuje i pozdrawiam
chodzi mi o to czy jest możliwość np ustawić ostrośc jednoczesnie na obu oczach modela czy trzeba najpierw złapać ostrośc na jednym, potem zblokować i przenieśc pole ostrości na drugie oko?
jesli tak czy tak proszę o podpowiedz jak to zrobić bo nie moge wątku znaleśc na forum.
jeśli to b. lamerskie pytanie to przepraszam ale licze ponownie na sensowna i wyczerpujaca pomoc.
dziekuje i pozdrawiam
:shock:
hmmmm czyli to niemozliwe ? :)
BugsBunny
02-10-2007, 18:06
zamiast pisać wielkie elaboraty, poradzę Ci tak: zrób zdjęcie przy przysłonie f/2.8 lub większej (liczbowo ) łapiąc ostrość na jednym oku modela, obejrzyj to zdjęcie i wtedy zrozumiesz o co chodzi
hmm, można ustawić ostrość na oko bliżej położone i zrobić zdjęcie, można w trybie automatycznego ustawiania ostrości zaczekać aż aparat chwyci ostrość na kilku punktach "świecących" się na tle twarzy.
A przede wszystkim poleca się używać przysłony od 5,6 do 11, najlepiej w ramach preselekcji przysłony - program A.
Pozdrawiam
hmm, można ustawić ostrość na oko bliżej położone i zrobić zdjęcie, można w trybie automatycznego ustawiania ostrości zaczekać aż aparat chwyci ostrość na kilku punktach "świecących" się na tle twarzy.
A przede wszystkim poleca się używać przysłony od 5,6 do 11, najlepiej w ramach preselekcji przysłony - program A.
Pozdrawiam
jesli chodzi o zdjecie portretowe to przyslona od 2.8 do 4.5 (w zaleznosci od obiektywu i zamierzonego efektu) bo jak daz wieksza to glebia bedzie za duza i zdjecie straci urok.
david555
03-10-2007, 00:18
Strasznie mi się podoba ten wątek.:):):)
pioter m
03-10-2007, 17:25
Moze kolega mial kiedys canona. W EOSie 300 (mam) jest program DEPT (chyba - aparat lezy w szafie w kaczystanie). Lapalo sie na zdjeciu dwa punkty i aparat dobieral ustawienia tak, zeby rozciagnac glebie ostrosci pomiedzy nimi.
dziekuje i pozdrawiam
Dobre.....:)))
Nie no bardzo dobre pytanie....:D:D:D
Nie, raczej nie ma takiego czegoś:)
Już ci BugsBunny wytłumaczył. Za to odpowiedzialna jest GO(głębia ostrości). Chcesz mieć ostrość na dwóch oczach(czy jak sie to pisze...??) to daj trochę mniejszy otwór przysłony(ale bez przesady do 4,5 ewent. 5,6
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=375
Może ci to coś pomoże?
Pozdr
dzieki za odpowiedzi, niewiedziałem wiec pytam. lepiej zasiegnać wiedzy od bardziej doświadczonych kolegów niz próbowac zgłebic coś czego nie ma, lecz kto "pyta nie błądzi"
pozdrawiam i dziekuje za zaangarzowanie :)
Dobre.....:)))
Nie no bardzo dobre pytanie....:D:D:D
Nie, raczej nie ma takiego czegoś:)
Śmiej się śmiej, ale da się ustawić ostrość na 2 różnych płaszczyznach. Oczywiście jest "ale". Trzaba się wyposażyć w specjalny filtr, który z wygladu przypomina połówkowy, z tym, że tam gdzie powinna być część ciemniejsza jest część z inna kszywizną. Efekt jest dość ciekawy, ale reczej nie do zastosowania na codzień z racji na jego wysoką nienaturalność.
Śmiej się śmiej, ale da się ustawić ostrość na 2 różnych płaszczyznach. Oczywiście jest "ale". Trzaba się wyposażyć w specjalny filtr, który z wygladu przypomina połówkowy, z tym, że tam gdzie powinna być część ciemniejsza jest część z inna kszywizną. Efekt jest dość ciekawy, ale reczej nie do zastosowania na codzień z racji na jego wysoką nienaturalność.
Nie miałem na celu wyśmiania kolegi! Poprostu pytanie było ciekawie sformułowane i stąd ta wesołość. A filtrami się można bawić tylko po co postępować według zasady pewnego człowieka:"dookoła zawsze bliżej"? No, pozdrawiam:)
fader_audio
03-10-2007, 23:42
jesli chodzi o zdjecie portretowe to przyslona od 2.8 do 4.5 (w zaleznosci od obiektywu i zamierzonego efektu) bo jak daz wieksza to glebia bedzie za duza i zdjecie straci urok.
GO zależy również od ogniskowej, nie tylko od f.
Zbigniew
03-10-2007, 23:55
No chyba jednak nie (oczywiście przy pewnych warunkach...) :-D