Zobacz pełną wersję : Stopka synchro Hamy do D80 - nie uszkodzi mi aparatu?
Witam,
chce kupic kostke synchro Hamy do Nikona D80, taka
http://www.czarno-biale.pl/sklep/product_info.php?cPath=103_149&products_id=1789
Pytanie - nie bede mial z nia klopotow? Nie uszkodzi mi aparatu? Od chwili kiedy sie zorietnowalem, ze niektore lampy daja 200V, patrze na na stopke z taka pewna podejrzliwoscia ;)
pzodr
Piotr
Zapinalem do D70s rozne ruskie wynalazki przez kostki i kabelki synchro i zyje do dzis wiec nie powinno byc problemu ;) chyba ze cos popsuli w D80 ;)
Sama kostka ta aparatowi nic złego nie zrobi. Pytanie co podłączysz do kostki. Ale raczej zgodzę się z przedmówcą, że nie powinno być kłopotów. Jak jednak dalej będziesz miało obawy, to sprawdź napięcie na stopce lampy, którą będziesz wpinał w kostkę. Kilka-kilkanaście V nie zrobi krzywdy nikonowi.
Sama kostka nie ma prawa uczynić żadnej szkody. Ona tylko przenosi synchronizację z centralnego styku na stopce do gniazda kabla synchro na bocznej ściance. Umożliwia to stosowanie starszych lamp bez "gorącego" styku (nie polecam ze względu na napięcia na stopce) lub lamp studyjnych synchronizowanych przez kabel (bez problemów i niebezpieczeństw).
lub lamp studyjnych synchronizowanych przez kabel (bez problemów i niebezpieczeństw).
czyli mogę podłączyć do D80 byle jaką 'kostkę synchro', do kostki kabel PC a drugi koniec do lampy np. Quantuum i będzie śmigać bez obaw?