PDA

Zobacz pełną wersję : Wykorzystanie d200 do pomiaru swiatla w Kievie

MikeP
02-10-2007, 11:13
Witam,

wlasnie kupilem aparat Kiev 60. Nie mam jeszcze swiatlomierza (czekam na przsylke z allegro) a juz bardzo chcialbym zrobic jakies zdjecie :). Do pomiaru swiatla chcialem wykorzystac d200. Czy powinienem to zrobic wedlug nast krokow?

1. Ustawiam iso d200 takie jak filmu w Kievie.
2. Ustawiam przeslone w d200 taka jak chce w Kievie, powiedzmy 5,6
3. Teraz musze dopasowac ogniskowa w d200 do 80 mm w Kievie. Powiedzmy ze robie to na oko. Ogniskowe pokrywaja sie mniej wiecej.
4. Odczytuje parametry czasu migawki dla d200, pomiar matrycowy, f5,6, ISO 400...
5. Ustawiam to na Kievie, osrze, strzelam..

Czy to dobra droga pomiaru swiatla? czy o czyms zapomnialem? Jakas korekcja? Co polecacie?

Wielkie dzieki za pomoc

MikeP

lesheck
02-10-2007, 11:32
Skoro i tak sie z tym bawisz, to moze lepiej szra karta i pomiar punktowy, wtedy sie juz o ogniskowa nie martwisz.
Jezeli nie masz szarej karty, to zawsze mozna wziac biala i korekcja +2ev.

MikeP
02-10-2007, 11:35
czyli jeszcze raz...

ustawiam na d200 +2EV, mierze na sciane powiedzmy biala. odczytuje i taki eparametry ustawiam na Kievie?

newtilus
02-10-2007, 13:36
Gdy bawiłem się manualnym, 30 letnim Fuji (ze światłomierzem) okazało się, że D70s daje zupełnie inne wskazania. Zdziwiło mnie to, byłem pewien, że nievdoświetliłem całej kliszy z powodu złego pomiaru światła. Gdy jednak do mnie wróciła okazało się, że wszystko w porządku.
Różnice były w przypadku każdego pomiaru D70s (punktowy, centralny, matrycowy).

lesheck
02-10-2007, 17:18
czyli jeszcze raz...

ustawiam na d200 +2EV, mierze na sciane powiedzmy biala. odczytuje i taki eparametry ustawiam na Kievie?

Tak, zreszta negatyw i tam ma wieksza pojemnosc tonalna niz cyfrowka, wiec nawet jak jakis maly blad bedzie, to nic sie nie stanie.

Jacek_Z
06-10-2007, 13:24
1. Ustawiam iso d200 takie jak filmu w Kievie.
2. Ustawiam przeslone w d200 taka jak chce w Kievie, powiedzmy 5,6
3. Teraz musze dopasowac ogniskowa w d200 do 80 mm w Kievie. Powiedzmy ze robie to na oko. Ogniskowe pokrywaja sie mniej wiecej.
4. Odczytuje parametry czasu migawki dla d200, pomiar matrycowy, f5,6, ISO 400...
5. Ustawiam to na Kievie, osrze, strzelam..

Czy to dobra droga pomiaru swiatla? P
dobrze kombinujesz. Rób tak. Nie zawsze będziesz miał szarą kartę, białą ścianę, nie przestawisz światłomierza na punktowy - i ci sie pomiary posypią. To co wykombinowałes sam jest prostsze i uniwersalniejsze. Bo tę szarą kartę to nie zawsze idzie umieścić w miejscu tak samo oświatlonym jak fotografowana scena - a to podstawa pomiaru z szarej karty.
Gdybyś chciał jednak robić na slajdach - to radzę i tak bracketing. Do negatywów to co wymysliłes - wystarczy.

gALL
10-10-2007, 10:58
Pomiar CW/spot i wewnetrzna strona reki, ogniskowa nie ma znaczenia. Za biala karte moze robic gabka w pudelku od filtrow.

Ech ... takie sztuki to sie robilo juz przed laty. Swoja droga to kup Swierdlowska 4, male, lekkie, poreczne a i potrafi mierzyc swiatlo padajace.