Zobacz pełną wersję : zdjecia pod slonce
maciek_m
30-09-2007, 22:21
pewnie juz bylo bo kiedys to widzialem na forum ale teraz nie moge odszukac.
Zrobilem dzis kilka fotek zachodu slonca i na 1 z chyba 10 sa takie widoczne bledy na gorze i dole od slonca.
Reszta z tego samego miejsca jest okej ale to jedno mnie zmartwilo.
Z tego co pamietam to taka specyfika matrycy w Nikonach ale czy moze mnie ktos utwierdzic ze to TTTM a nie problem ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img231.imageshack.us/my.php?image=naszezdjecia1581zx5.jpg)
TTTM?
Mogę spytać czemu robiłeś to zdjęcie przy f/1.8?
Nikony D50, D70 i D70s (D40, D40x - ?) maja migawkę hybrydową, a to znaczy, że przy czasie ekspozycji krótszym lub równym 1/500 działa ona mechanicznie, a później elektronicznie. To znaczy, że gdy ustawisz czas np. 1/4000 jak na Twoim zdjęciu, migawka otwiera sie na 1/500, ale matryca dużo szybciej przestaje rejestrować światło.
EDIT:
Nazywa się to blooming.
maciek_m
30-09-2007, 22:42
Ten Typ Tak Ma?
a zdjecie robilem przy 1.8 dlatego ze zapomnialem przelaczyc z wczesniejszego trybu. Potem to zmienilem i faktycznie moze dlatego na innych tego nie ma.
czyli mam rozumiec ze nie ma sie czym martwic. ? ;-)
Musisz tylko pamiętać, że gdy masz w kadrze jakiś bardzo jasny punkt (słońce) czas nie może być krótszy niż 1/500.
Mogę utwierdzić, że to nie problem.
TTTM?
Nikony D50, D70 i D70s (D40, D40x - ?) maja migawkę hybrydową, a to znaczy, że przy czasie ekspozycji krótszym lub równym 1/500 działa ona mechanicznie, a później elektronicznie. To znaczy, że gdy ustawisz czas np. 1/4000 jak na Twoim zdjęciu, migawka otwiera sie na 1/500, ale matryca dużo szybciej przestaje rejestrować światło.
Małe sprostowanko: jest trochę gorzej. Migawka elektroniczna włącza się już przy czasach krótszych niż 1/180 czy jeszcze dłuższych (nie pamiętam dokładnie). 1/500 to czas synchronizacji z lampą, który może być dowolny przy zaklejeniu odpowiednich styków.
Rafał_Sz
01-10-2007, 14:41
1. f8 lub jeszcze mniejsza dziura
2. Niskie ISO
3. EV -0.7
4. Please nie centralnie :)
żółto-czarny
01-10-2007, 14:43
Małe sprostowanko: jest trochę gorzej. Migawka elektroniczna włącza się już przy czasach krótszych niż 1/180 czy jeszcze dłuższych (nie pamiętam dokładnie). 1/500 to czas synchronizacji z lampą, który może być dowolny przy zaklejeniu odpowiednich styków.
Co nie zmienia faktu, że tę pikselozę miałem na fotkach (tylko dwóch!) robionych przy t<1/500, nigdy dłużej.
Co nie zmienia faktu, że tę pikselozę miałem na fotkach (tylko dwóch!) robionych przy t<1/500, nigdy dłużej.
Ktoś na forum wrzucał fotki z dłuższymi czasami i bloomingiem z D70. Grunt to wypraktykować na swoim modelu włąściwe zachowania i być świadomym potencjalnych niebezpieczeństw takich a nie inncyh ustawień.
nie tylko nikon tak ma, ten typ matrycy/migawki tak ma. w d40 da sie to juz przy 1/200 osiagnac :)