Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc w doborze akcesorii do D40x
fryzjer-bartek
30-09-2007, 21:45
Poszukuję do d40x:
- osłonę przeciwsłoneczną
- dyfuzor do lampy sb-600
Proszę o radę jakie dokładnie wybrać (będę wdzięczny za linki).
Zastanawiam się też czy kupić muszlę oczną i filtr UV.
Dodam że to mój pierwszy aparat, mam go od tygodnia i nie znam się na sprzęcie i fotografii.
kronos28
30-09-2007, 21:51
Do sb-600 dyfuzor np Stofen omni bounce za 99zl w Raysfoto http://raysfoto.pl/
big lebowski
01-10-2007, 12:56
linka łącząca dekielek z body.
Piotr_ek
01-10-2007, 13:04
Zastanawiam się też czy kupić muszlę oczną i filtr UV.
Muszle zgubiłem dwie w ciągu miesiąca... w tym jedna zatonęła w sadzawce :)
A nad filterkiem to nawet się nie zastanawiaj... i bierz od razu porządny... :)
david555
01-10-2007, 13:11
Filtr, do kita, to chyba lekka przesada. Dobry kosztuje ponad 100 złociszy, czyli połowę wartości obiektywu. A światło kradnie, którego w kicie, jak na lekarstwo.:)
Piotr_ek
01-10-2007, 13:18
Dodam że to mój pierwszy aparat, mam go od tygodnia i nie znam się na sprzęcie i fotografii.
No to się kolego wkopałeś...
Zaczniejsz fotografować i powoli zauważysz braki sprzętowe z 18-55 przesiądziesz się na 18-70, potem dokupisz tele, potem jakiś jasne stałki tu polecam 50mm f1,8 następnie zauważysz pieknego robala i stwierdzisz że przydało by się coś konkretnego do makro i tak bez końca... :) i co gorsze na to nie ma lekarstwa :)
david555
01-10-2007, 13:25
...co gorsze na to nie ma lekarstwa :)
Nie no, zawsze można zacząć zbierać znaczki pocztowe.:)
big lebowski
01-10-2007, 13:25
No to się kolego wkopałeś...
Zaczniejsz fotografować i powoli zauważysz braki sprzętowe z 18-55 przesiądziesz się na 18-70, potem dokupisz tele, potem jakiś jasne stałki tu polecam 50mm f1,8 następnie zauważysz pieknego robala i stwierdzisz że przydało by się coś konkretnego do makro i tak bez końca... :) i co gorsze na to nie ma lekarstwa :)Nie u wszystkich to się sprawdza.
Niektórym wystarczy d40/x. NAPRAWDĘ!
Osobiście bardzo się z tego cieszę bo mój sprzęt (d40x+kit) poszedł wczoraj za 2100pln :-D Mając na uwadze, że dostałem zwrot od nikona 320pln to na całym 'biznesie' straciłem około 100pln.
Teraz czekam na d80 i w końcu mój nikkor 60/2.8 będzie ostrzył sam z siebie (albo na luziku ręcznie dzięki pryzmatowi) ;-). Do końca życia zapamiętam ten ciemny tunel z d40x brrrr
Piotr_ek
01-10-2007, 13:28
Nie no, zawsze można zacząć zbierać znaczki pocztowe.
Gdyby fryzjer-bartek miał zamiar zbierać znaczki to zamiast aparatu kupił by sobie klaser...
Aha bardzo ważnym elementem ekwipunku fotografa jest torba mogąca pomieścić aparat, szkła, termos, filiżankę itp... :) w to możesz spokojnie zainwestować :)
david555
01-10-2007, 13:31
Gdyby fryzjer-bartek miał zamiar zbierać znaczki to zamiast aparatu kupił by sobie klaser...
To prawda, ale mówisz, że 'wkopał się', a to może nie być ostatnia 'wpadka' w jego życiu, a hobby kosztuje i to nieraz tak dużo, że nie masz pojęcia.:)
Piotr_ek
01-10-2007, 13:37
to nieraz tak dużo, że nie masz pojęcia.
oj david555 nie będę się tu rozpisywał na temat swoich chorych pasji...
Nie no, zawsze można zacząć zbierać znaczki pocztowe.:)
a potem zaczac je fotografowac ;)
big lebowski
01-10-2007, 13:39
a potem zaczac je fotografowac ;) no to tylko nikkor 105VR, bo 60-tka nie ma silnika...
Piotr_ek
01-10-2007, 13:39
a potem zaczac je fotografowac
i już mamy "błędne koło"... :)
zna ktos moze jakies tanie sklepy internetowe ze sprzetem fotograficznym ?
big lebowski
01-10-2007, 13:52
www.skapiec.pl
david555
01-10-2007, 13:53
TAK, np. FOTOBASIA.
żółto-czarny
01-10-2007, 14:33
no to tylko nikkor 105VR, bo 60-tka nie ma silnika...
Do znaczków spokojnie wystarczy MF ;-)
fryzjer-bartek
02-10-2007, 01:03
Dyfuzor taki może być:
http://www.allegro.pl/item250593220_stofen_dyfuzor_lampa_nikon_sb_600_da rmowa_wysylka.html
"linka łącząca dekielek z body" dekielek, body? co to jest? i po co mi to? (jestem w trakcie czytania książki Radość Fotografowania, tak więc dopiero się uczę)
Jaki dokładnie kupić filtr UV i czy na pewno warto w niego inwestować?
Co myślicie nad osłoną przeciwsłoneczną np taką: http://www.allegro.pl/item249132578_oslona_przeciwsloneczna_tulipan_55_m m_gratis.html
Bo z tego co widziałem większość fotografów których spotykałem na imprezach branżowych mieli taką osłonę, mimo że zdjęcia robimy w pomieszczeniach.
Już odczuwam że obiektyw jest słaby i zdecydowanie ma za mały zoom, a to mi jest potrzebne na pokazy, bo aparatu będę głównie używał na pokazach, targach, festiwalach fryzjerskich. Może za kilka miesięcy zakupie jakiś inny obiektyw (jak spłacę aparat :D )
Co do Torby to mam dużą, oryginalną Nikona. Mam też wyświetlacz zabezpieczony folią, która chyba niezbyt umiejętnie umieściłem, bo ma kilka "pęcherzyków".
Tak więc co mi radzicie kupić w pierwszej kolejności?
Ja wiem że na pewno że w ciągu dwóch tygodni zakupie lampę sb-600 i przydałby się też dyfuzor, na osłonę przeciwsłoneczną byłoby mnie stać, ale żeby inwestować aż 100zł w filtr UV...
Dziękuję za wszystkie rady i czekam na następne. :)
ja nie wyciągam obiektywu z opakowania zanim nie kupie filtru UV
nawet jeśli trafi się taki który "nie działa" i ma właściwości szyby :-) to jest to NAJLEPSZA OCHRONA wrażliwej optyki
jeśli pokazy fryjerskie - to pewnie zdjęcia głów głównie... faktycznie z 18-55 trzeba podejść
pewnie optymalnym rozwiązaniem (równiez ekonomicznie) będzie nikkor 55-200 VR
lub jesli lubisz uniwersalność to 18-200 VR
lampa na pewno się przyda
osłona ? niekoniecznie - ale będziesz wyglądał cool ;-)
big lebowski
02-10-2007, 08:33
"linka łącząca dekielek z body" - jak zaczniesz robić zdjęcia, to wcześniej będziesz musiała zdjąć dekielek z obiektywu. Z dekielkami tak bywa, że czasami się gubią. Dekielek chroni twoje szkło przed uszkodzeniem. Aby nie gubić dekielka dobrze jest połączyć go z body za pomocą linki. Wtedy po zdjęciu dekielka, wisi on sobie na lince i w każdej chwili (wiedząc gdzie on jest) możesz go założyć z powrotem na obiektyw. Na allegro można kupić dekielki z linką o różnych wymiarach już od 9,00 pln. Ale można samemu (domowym sposobem) połączyć dekielek za pomocą linki do body.
"linka łącząca dekielek z body" - jak zaczniesz robić zdjęcia, to wcześniej będziesz musiała zdjąć dekielek z obiektywu. Z dekielkami tak bywa, że czasami się gubią. Dekielek chroni twoje szkło przed uszkodzeniem. Aby nie gubić dekielka dobrze jest połączyć go z body za pomocą linki. Wtedy po zdjęciu dekielka, wisi on sobie na lince i w każdej chwili (wiedząc gdzie on jest) możesz go założyć z powrotem na obiektyw. Na allegro można kupić dekielki z linką o różnych wymiarach już od 9,00 pln. Ale można samemu (domowym sposobem) połączyć dekielek za pomocą linki do body.
Jest na to prostszy sposób. Wystarczy założyć spodnie z kieszeniami.
"linka łącząca dekielek z body" dekielek, body? co to jest? i po co mi to?
IMHO zbędny gadżet, którego się nie używa. Zamiast latać z dyndającym się deklem, który bije po łapach i wygląda komicznie przy dłuższym obiektywie lepiej nabrać zwyczaju ładowania dekla do kieszeni i chodzenia z odsłoniętym obiektywem.
Jaki dokładnie kupić filtr UV i czy na pewno warto w niego inwestować?
Odpuść sobie, do kita nie warto. Rozsądny UV podwoi jego wartość :D
Co myślicie nad osłoną przeciwsłoneczną np taką: http://www.allegro.pl/item249132578_oslona_przeciwsloneczna_tulipan_55_m m_gratis.html
Bo z tego co widziałem większość fotografów których spotykałem na imprezach branżowych mieli taką osłonę, mimo że zdjęcia robimy w pomieszczeniach.
Twój obiektyw kręci mordką, więc tulipan będzie zmieniał położenie. Mało to wygodne w obsłudze. W pomieszczeniach osłona przydaje się, ze względu na mnóstwo kierunków padania światła. Radziłbym nabyć gumową (składaną) osłonę bez wycięć.
Już odczuwam że obiektyw jest słaby i zdecydowanie ma za mały zoom, a to mi jest potrzebne na pokazy, bo aparatu będę głównie używał na pokazach, targach, festiwalach fryzjerskich. Może za kilka miesięcy zakupie jakiś inny obiektyw (jak spłacę aparat :D )
Pokazy, targi, festiwale? Mimo wszystko polecałbym coś jasnego, a niekoniecznie długiego. Chociaż warto zacząć od uniwersalnego N18-200 VR, a z czasem dokupić jasny zamiennik kita. Niestety ograniczy Cię mocno brak śrubokręta, ale może nowa Sigma okaże się warta tych 2k, na które ją wycenili?
Tak więc co mi radzicie kupić w pierwszej kolejności?
IMHO zacznij od lampy, ale zamiast SB600 kup SB800.
Ja wiem że na pewno że w ciągu dwóch tygodni zakupie lampę sb-600 i przydałby się też dyfuzor, na osłonę przeciwsłoneczną byłoby mnie stać, ale żeby inwestować aż 100zł w filtr UV...
Odpuść sobie zarówno tulipana jak i UV z podanych powyżej powodów.
big lebowski
02-10-2007, 08:57
Jest na to prostszy sposób. Wystarczy założyć spodnie z kieszeniami. Z doświadczenia wiem, że nie wszystkie panie chadzają po świecie w spodniach z kieszeniami.
IMHO zbędny gadżet, którego się nie używa. Zamiast latać z dyndającym się deklem, który bije po łapach i wygląda komicznie przy dłuższym obiektywie lepiej nabrać zwyczaju ładowania dekla do kieszeni i chodzenia z odsłoniętym obiektywem. Z doświadczenia wiem, że lepiej latać z dyndającym deklem, niźli później kupować kolejny filtr UV, bo po zgubieniu dekla, nasz aktualny porysował się nieznacznie. Jeżeli zaś chodzi o kieszenie to: -> vide odpowiedź powyżej ;-)
Piotr_ek
02-10-2007, 09:07
IMHO zacznij od lampy, ale zamiast SB600 kup SB800.
Ale przeanalizuj najpierw czy będzie Ci owa lampa do czegoś potrzebna... :)
Z doświadczenia wiem, że lepiej latać z dyndającym deklem, niźli później kupować kolejny filtr UV, bo po zgubieniu dekla, nasz aktualny porysował się nieznacznie. Jeżeli zaś chodzi o kieszenie to: -> vide odpowiedź powyżej ;-)
Przy żadnym z dotychczasowych aparatów (zarówno hybryd jak i dSLR) nie używałem dekielka na sznurku. Udało mi się nie zgubić również ani jednego dekla. Na początku imprezy zdejmuję go, chowam do kieszeni lub torby i zakładam po wszystkim.
kronos28
02-10-2007, 11:25
Przy żadnym z dotychczasowych aparatów (zarówno hybryd jak i dSLR) nie używałem dekielka na sznurku. Udało mi się nie zgubić również ani jednego dekla. Na początku imprezy zdejmuję go, chowam do kieszeni lub torby i zakładam po wszystkim.
i do tego taki dyndający "coś" przy aparacie musi być strasznie denerwujący, jak płyta CD na lusterku w samochodzie albo wielkie włochate kostki do gry... Jeszcze jak się zmienia kadry co chwilę pion/poziom/pion/poziom to już wogóle :/. Mnie by to nieziemsko wnerwiało. Masz kieszenie, po kiego takie pomysły..
Do 18-55 kup zwykłą wkręcaną gumową osłonę, bo tulipana mieć nie możesz , bo kit ma zwijmy to "obrotową przednią soczewkę" więc pozycja tulipana jest ciągle zmieniana. W takim przypadku osłona niestety musi być jednolita.
Ten dyfuzor co dałeś w linku do aukcji to właśnie Stofen omnibounce - i tego kup.
big lebowski
02-10-2007, 12:38
Udało mi się nie zgubić również ani jednego dekla. szczęściarz ;-)
Na początku imprezy zdejmuję go, chowam do kieszeni lub torby i zakładam po wszystkim.Któregoś dnia zgubisz i będziesz żałował, że mnie nie posłuchałeś. Tak to już bywa z dekielkami, uwierz mi ;-)
Przez parę lat mi się nie udało, więc mogę założyć, że nadal będę miał fart ;)
Natomiast dyndający dekiel doprowadza mnie do szału.
pioter m
02-10-2007, 12:52
Jak sie ma nikkora, to pol biedy, bo dekle do nikona maja porzadna sprezyne i dobrze sie trzymaja. Niestety, ale jak sie ma sigme, to linka sie przydaje. Dekle z sigm gubilem juz kilka razy. To nic, ze potem sie znajdywaly, ale jakis czas nosilem szkla bez dekielka. Teraz mam takie od nikonow i zalozylem na probe sznurek. Nie wkurza mnie, ze dynda sobie i obija mi rece (smiechu warte), ale to, ze sznurek trzeba mocowac do korpusu, bo do obiektywu sie nie da. Kiedy zaczyna sie przekladanie obiektywow dekle trzymam w kieszeni i sznurka nie mocuje do body.
Popieram tez zakup gumowej oslony. Jest to pewniejsze rozwiazanie niz filtr i sporo tansze, jesli wziac pod uwage klase szkla, ktore ma chronic. Do zaawansowanych szkiel tez raczej bym tego nie zalozyl, chyba ze do wycinania UV.
kronos28
02-10-2007, 12:56
Popieram tez zakup gumowej oslony. Jest to pewniejsze rozwiazanie niz filtr i sporo tansze, jesli wziac pod uwage klase szkla, ktore ma chronic. Do zaawansowanych szkiel tez raczej bym tego nie zalozyl, chyba ze do wycinania UV.
no nie wiem... do drogich szkieł już bym wolał założyć filterek nawet zwykły "protection". Lepiej podrapać szkiełko filtra za 150/200zł niż soczewkę w obiektywie za 2k albo więcej...
na kita czy 50/1.8 nie zakładam UV, bo szkoda sobie psuć optykę tanim UV, a drogi podwoi wartość szkła. Ale N18-200VR czy N70-300VR bez UV nie wyciągam z torby. Przy obiektywie za 1-3k warto już IMHO zabezpieczyć soczewkę przed przypadkowym uszkodzeniem.
david555
02-10-2007, 13:11
no nie wiem... do drogich szkieł już bym wolał założyć filterek nawet zwykły 'protection';. Lepiej podrapać szkiełko filtra za 150/200zł niż soczewkę w obiektywie za 2k albo więcej...
Mam do każdego swojego obiektywu odpowiedni do niego filtr UV, ale używam ich tylko wówczas, kiedy są potrzebne. W deszcz, silne zapylenie (jako ochronę), w górach (jako UV). Przy portrecie potrzebny jest każdy procent światła i nie stać mnie na rozrzutność.;)
żółto-czarny
02-10-2007, 14:23
Jak sie ma nikkora, to pol biedy, bo dekle do nikona maja porzadna sprezyne i dobrze sie trzymaja. Niestety, ale jak sie ma sigme, to linka sie przydaje. Dekle z sigm gubilem juz kilka razy. To nic, ze potem sie znajdywaly, ale jakis czas nosilem szkla bez dekielka.
Moje dekle Sigmy zawsze dobrze się trzymały (farciarz ze mnie!) :)
Jest na to prostszy sposób. Wystarczy założyć spodnie z kieszeniami.
U mnie ten sposób zdecydowanie się sprawdził. Niestety nie uchronił mnie przed zgubieniem osłony przeciwsłonecznej (myślełem, że tylko zaślepki na gniazda można zgubić, a tu praktyka pokazała, że można zgubić wszystko) i teraz się zastanawiam, czy wydanie 70PLN na kawałek plastiku jest uzasadnione ... :/
david555
02-10-2007, 14:54
U mnie ten sposób zdecydowanie się sprawdził. Niestety nie uchronił mnie przed zgubieniem osłony przeciwsłonecznej (myślełem, że tylko zaślepki na gniazda można zgubić, a tu praktyka pokazała, że można zgubić wszystko) i teraz się zastanawiam, czy wydanie 70PLN na kawałek plastiku jest uzasadnione ... :/
Jest na to rada. Kup dekielek innej firmy np. HAMA. Jest znacznie tańszy.
Jest na to rada. Kup dekielek innej firmy np. HAMA. Jest znacznie tańszy.
Dekielek siedzi sobie grzecznie na obiektywie. Ja mówiłem o osłonie przeciwsłonecznej. Nie znalazłem zamienników, które byłyby zakładane w taki sposób jak nikonowskie (zatrzaskiwane przy przekręceniu).
david555
02-10-2007, 15:37
Dekielek siedzi sobie grzecznie na obiektywie. Ja mówiłem o osłonie przeciwsłonecznej. Nie znalazłem zamienników, które byłyby zakładane w taki sposób jak nikonowskie (zatrzaskiwane przy przekręceniu).
A co to, to tak. Przepraszam, źle zrozumiałem.;) Ja stosuję gumowe i są bardzo dobre. Co prawda to gwint, ale nie widzę wielkich różnic. A kaska zostaje np. na gazetki.:)
A co to, to tak. Przepraszam, źle zrozumiałem.;) Ja stosuję gumowe i są bardzo dobre. Co prawda to gwint, ale nie widzę wielkich różnic. A kaska zostaje np. na gazetki.:)
Ta zatrzaskiwana miała taki fajny "ficzer", który niestety późno odkryłem, że można było wziąć terebkę filową, zrobić dziórę na obiektyw, zatrzasnąć osłoną i powstawała "elegancka" osłona "przeciwslonecznodeszczowa" z malowniczym napisem "TESCO" (trochę obciach, ale taka torebka była akurat pod ręką ;) ), co w przypadku pompki typu 18-200 nie jest bez znaczenia. :) Z gwintem to taka sztuczka chyba nie przejdzie.
david555
02-10-2007, 15:58
Z gwintem to taka sztuczka chyba nie przejdzie.
W ten sposób nie, ale ja w torbie mam zawsze rolkę czarnej taśmy i folię, więc działa podobnie.:)
W ten sposób nie, ale ja w torbie mam zawsze rolkę czarnej taśmy i folię, więc działa podobnie.:)
:) Taką sztuczkę musiałem stosować w sytuacji, gdy nie byłem przygotowany na deszcz a w pleceku zaplątała się jakaś torba z zakupów. :mrgreen:
kronos28
02-10-2007, 19:48
Mam do każdego swojego obiektywu odpowiedni do niego filtr UV, ale używam ich tylko wówczas, kiedy są potrzebne. W deszcz, silne zapylenie (jako ochronę), w górach (jako UV). Przy portrecie potrzebny jest każdy procent światła i nie stać mnie na rozrzutność.;)
no wlasnie - widzisz to są różnice w rodzaju uprawianej fotografii :). Landszafciarzowi, który włóczy się po chaszczach, zaroslach, wspina się na jakieś pagórki aby mieć lepszy widok/kadr przydaje się zawsze jakaś ochrona na przednią soczewkę. A taki portrecista ma luz - od czasu do czasu jakiś plenerek w ładny słoneczny dzionek i w studio gdzie nie ma takich "zagrożeń" ;).
A tak na serio - w studio też nie jest wymogiem zakręcanie filtra, bo jest małe prawdopodobieństwo że przywali ci jakaś gałąź w soczewkę ;). Ale tylko w studio, na zewnątrz bym się nie ruszał bez jakiejkolwiek ochrony.
Osobiście miał bym filterek na szkle cały czas (choć do studia jeszcze w życiu nie dane mi było wejść) tak aby czuć się bezpieczniej - jak to pisałem lepiej zabić filtr na 150zł niż soczewkę w takim 17-55/2.8 :)
fryzjer-bartek
02-10-2007, 20:17
Osłony przeciwsłonecznej nie kupie bo planuje w ciągu kilku miesięcy kupić obiektyw, pewnie będzie to 50-200 lub jeśli polecacie sigma 18-200 i wtedy zapewne kupie osłonę przeciwsłoneczną i filtr UV (na pokazach, szkoleniach i szkoleniach używa się m.in. lakieru który może mocno zabrudzić szkło (w kompakcie szkło po jednym pokazie było tak zabrudzone lakierem że zdjęcia były beznadziejne, a czyściłem to koszulką, jednak wtedy aparat używałem z bratem i byliśmy w stanie że ledwo widzieliśmy... :) ), co byście poradzili jako tymczasowe (do momentu zmiany obiektywu do którego kupie filtr UV) w sytuacji gdy soczewka zostanie ubrudzona np leciutko od lakieru?
Linki raczej nie kupie bo zazwyczaj wszystko pilnuje i bardzo rzadko coś gubię i faktycznie gdyby dyndał mi dekielek bardzo by mnie to denerwowało.
Co do lampy to muszę uzbierać na sb-600 i wątpię abym uzbierał do sb-800, a tak w ogóle żal by mi było tyle kasy bo za coś trzeba żyć a nie tylko w aparat ładować...
Czy różnica między sb-600 a sb-800 jest duża i czy sb-600 nie wystarczy mi na pokazy, szkolenia, targi i portrety?
kronos28
02-10-2007, 20:33
z 18-200 dostaniesz osłonę w komplecie :)
Nie wiem, z jakiej odległości robi się foty na takich pokazach, ale może lepiej zainteresować się nową, jasną Sigmą z silnikiem?
Osłony przeciwsłonecznej nie kupie bo planuje w ciągu kilku miesięcy kupić obiektyw, pewnie będzie to 50-200 lub jeśli polecacie sigma 18-200
Tej Sigmy nie polecam, zwłaszcza do portretów. Nie wiem jaką kasę chcesz przeznaczyć. Do portretów, to w Twoim przypadku najlepiej N105/2.8 - drogi, 55-200 VR - tani, 70-300VR - pośredni. (Trzeba sobie było kupić D80 i N50/1.8, potem N85/1.8 i byłbyś ustawiony).
co byście poradzili jako tymczasowe (do momentu zmiany obiektywu do którego kupie filtr UV) w sytuacji gdy soczewka zostanie ubrudzona np leciutko od lakieru?
Zakładać dekielek, jak robisz fryzurkę, zwłaszcza Nikonowi :). A jak sobie kupisz filt UV i będziesz go musiał czyścić, bo stwierdzisz, że teraz nie trzeba już zakładać dekielka, to będziesz miał wyuczony nawyk, jak znalazł, bo wyczyścić obiektyw, to mały problem, ale są takie filtry, że Ajaxem będzie ciężko.
Czy różnica między sb-600 a sb-800 jest duża i czy sb-600 nie wystarczy mi na pokazy, szkolenia, targi i portrety?
Do pracy z jedną lampą SB-600 wystarczy (no chyba, że wybieg), ale do portretów, gdzie warto mieć dwa źródła (zakładając, że będziesz używał tylko SB-ków), przydałoby się mieć dwie i wtedy idealnie SB-800 + SB-600. (Ale na początek można kupić tę tańszą).
kronos28
02-10-2007, 23:28
... to mały problem, ale są takie filtry, że Ajaxem będzie ciężko.
i będziesz klął na czym świat stoi ;)
fryzjer-bartek
03-10-2007, 00:34
A co z dyfuzorem do lampy sb-600 ? Czy taki jest odpowiedni: http://www.allegro.pl/item250593220_stofen_dyfuzor_lampa_nikon_sb_600_da rmowa_wysylka.html ? a może polecacie inny?
żółto-czarny
03-10-2007, 07:54
Ten jest chyba najczęściej kupowany. Mam właśnie z tego samego źródła, szybka paczka z Ameryki :) mogę polecić.
big lebowski
03-10-2007, 08:31
A co z dyfuzorem do lampy sb-600 ? Czy taki jest odpowiedni: http://www.allegro.pl/item250593220_stofen_dyfuzor_lampa_nikon_sb_600_da rmowa_wysylka.html ? a może polecacie inny?
Opakowanie po DANIO wystarczy na początek. Smacznie i tanio. Uwierz mi ;-)
żółto-czarny
03-10-2007, 12:52
Tylko gorzej się trzyma lampy :mrgreen:
fryzjer-bartek
11-10-2007, 18:53
Nadszedł czas zakupu :)
Dziś/jutro chcę zakupić lampę sb-600 (szukam włśanie najtańszej, więc jak ktoś ma nową/używaną proszę o kontakt).
Czy jest sens kupowania droższego dyfuzora do lampy (Stofen za 79zł - http://allegro.pl/item253291230_stofen_dyfuzor_lampa_nikon_sb_600_da rmowa_wysylka.html ), czy lepiej kupić tańszy (za 29zł - http://allegro.pl/item254874053_dyfuzor_uniwer_do_sb_800_sb_600_sb_2 4_sb_25_sb_28.html) i zbierać na nowy obiektyw ? Czy dyfuzor ma duże znaczenie?
kronos28
11-10-2007, 19:02
bierz Stofena - dyfuzor (a dokładnie jego jakość) ma ogromne znaczenie i wpływ na światło
odnośnie dyfuzorów, to na cyberfoto był wątek o tym... ktoś tam się wypowiadał, że zgubił stofena, kupił plastikową podróbkę i... nie zauważył różnicy (poza tym, że za stofena zapłacił 2 x więcej).
Ta skarpeta też podobno "daje radę", ale może trochę dziwnie wyglądać na lampie...
Zaznaczam, że ani z tym, ani z tym nie miałem do czynienia - powtarzam co wyczytałem... ja osobiście walę w sufit z założoną z tyłu palnika wizytówką (jako odbłyśnik), ewentualnie uzywam kalki technicznej.
fryzjer-bartek
11-10-2007, 20:23
odnośnie dyfuzorów, to na cyberfoto był wątek o tym... ktoś tam się wypowiadał, że zgubił stofena, kupił plastikową podróbkę i... nie zauważył różnicy (poza tym, że za stofena zapłacił 2 x więcej).
Ta skarpeta też podobno "daje radę", ale może trochę dziwnie wyglądać na lampie...
Zaznaczam, że ani z tym, ani z tym nie miałem do czynienia - powtarzam co wyczytałem... ja osobiście walę w sufit z założoną z tyłu palnika wizytówką (jako odbłyśnik), ewentualnie uzywam kalki technicznej.
Może jednak warto zaoszczędzić te 50-60zł i zacząć zbierać na lepszy obiektyw?
To jak to jest jest widoczna różnica między stofenem a tanimi "odpowiedniakmi" ? Proszę o opinie :)
kronos28
11-10-2007, 20:31
jest różnica, i to dosyć spora, kiedyś byłem świadkiem testu/porównania dyfuzora z SB800 i stofena - wygrał Stofen lepiej rozpraszając światło. Zresztą co to jest 50 zł przeca to nie taki majątek (w porównaniu do tego jaką kasę się na sprzęt wydaje).
fryzjer-bartek
16-10-2007, 18:00
Kupiłem Sb-600 i stofena ale do lampy nie ma pl instrukcji i nie mam pojęcia jak jej prawidłowo używać! Po włączeniu lampa podejrzanie piszczy, może coś jest nie tak? Lampa błyska, ale zdjęcia nie są zbyt ciekawe :(
żółto-czarny
16-10-2007, 20:19
No to witamy w klubie młodego użytkownika :) Czeka Cię szukajka i lektura "paru" wątków.
Może na początek zapodaj te nieciekwe zdjęcia.
fryzjer-bartek
19-10-2007, 11:05
Przeczytałem całą książkę "Radość fotografowania" niestety o lampach błyskowych są tam tylko 3 strony :(
Jutro wczesnym rankiem wybieram się na festiwal fryzjerski do Poznania, a boje się że z moich fotek nic ciekawego nie wyjdzie z powodu braku umiejętności :(
Może ktoś z bardziej doświadczonych fotografów z Poznania byłby zainteresowany zrobieniem fotorelacji z tej imprezy w niedzielę ( http://www.fryzjer.edu.pl/festiwal-mody-fryzjerskiej-i-kosmetycznej.html ) ?
kronos28
19-10-2007, 11:29
Przeczytałem całą książkę "Radość fotografowania" niestety o lampach błyskowych są tam tylko 3 strony :(
Jutro wczesnym rankiem wybieram się na festiwal fryzjerski do Poznania, a boje się że z moich fotek nic ciekawego nie wyjdzie z powodu braku umiejętności :(
chłopie, fotografia to zawód/hobby praktyczne a nie teoretyczne - poszukaj jeszcze na necie (sporo tego, nawet w forumowej linkowni) o foceniu z lampą ale w "RF" były podstawy, więc to już znasz. To logiczne że za pierwszym razem nie będzie ci wychodzić, to nie fizyka/matematyka, że wystukasz parę wzorów i formułek i już umiesz robić zadanka. Tu się liczy praktyka a uciekając od niej, lub bojąc się robienia zdjęć NIGDY SIĘ NIE NAUCZYSZ. Spartolisz jedną serię, dwie, trzy, dziesięć ale w końcu zalapiesz. Poznasz charakterystykę światła, w jakich warunkach czego i jak użyć itd. Teoria to malutka część fotografowania (ale też wymagana!) większa część to praktyka i ćwiczenia - robienie zdjęć. Więc idź focić i nie ma się czym przejmować, że ci nie wychodzi... każdemu na początku nie wychodziło.
fryzjer-bartek
19-10-2007, 12:30
W tej książce jest bardzo mało o lampie błyskowej a dokładniej o jej wykorzystaniu, a ja niestety nie mam pl instrukcji, szukałem w necie jakieś porad ale nie wiele znalazłem, także na forum nie wiele jest na ten temat (albo nie mogę znaleźć).
kronos28 - gdzie znajduje się forumowa linkownia?
kronos28
19-10-2007, 13:56
tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16831
fryzjer-bartek
19-10-2007, 16:17
kronos28 - dzięki za link :)
Niestety dość wolno przychodzi mi nauka fotografowania, czy moglibyście mi poradzić jakie ustawienia (aparatu d40x i lampy błyskowej sb-600) powinienem mieć do fotografowania:
a. pokazów fryzjerskich czyli zdjęć w ruchu, w średnim naświetleniem sceny na której sie odbywa pokaz
b. zdjęć fryzur (portretów) w fryzurach pokazowych i konkursowych liczą się szczegóły i to chciałbym ująć na zdjęciach
Proszę doradźcie mi bo jutro wczesnym rankiem wyjeżdżam na targi na których nie będę miał niestety fotografa :(
kronos28
19-10-2007, 19:46
czizas, już ci pisano, w tym wątku nawet, że to nie jest tak: "ustaw iso tak a tak, przesłona taka, czas taki, lampa na +/- ileś EV" itd. Wszystko zależy od sytuacji, od warunków, od światła itd. To nie jest jak z pilotem w TV - wciśnij to a zrobi się to, naciśnij tamto a zrobi się tamto. Tu wchodzi jakaś wiedza a jak nie masz tej wiedzy, to masz podgląd wykonanego zdjęcia, histogram i metodą prób i błędów... W koncu złapiesz praktykę i będziesz sam wiedzial co jak i kiedy użyć. PRAKTYKA CZYNI MISTRZA
fryzjer-bartek a czego Ty się obawiasz? Ustawiasz lampę na automacie i będzie Ci dobierać siłę błysku do parametrów w aparacie i danej sceny. Skoro wbudowana "daje radę", to ta nie da? Jeśli nie da, to pewnie wyrzuciłeś kupę szmalu w błoto... To o co Ty się martwisz, może być moim zmartwieniem - kolesia, który ma lampę działającą tylko w manualu. Ty się niczym nie przejmuj, zakładaj ją i rób fotki... w najgorszym razie stwierdzisz, że zakup był nieudany...
fryzjer-bartek
23-10-2007, 13:46
Jestem po pierwszej dużej imprezie na której robiłem fotki (można zobaczyć w wątku http://nikon.org.pl/showthread.php?t=39620
Zakupionej lampy prawie nie używałem bo z lampą zdjęcia gorzej wychodziły, zrobiłem ponad 900 zdjęć, ale tylko ok 60 wyszły tak sobie, reszta beznadziejnie.
Brak zoomu jest bardzo odczuwający i zastanawiam się nad zakupem obiektywu tylko nie wiem czy kupić nikkora 55-200 VR czy poczekać kilka miesięcy i uzbierać na 18-200 VR co radzicie? Warto aż tyle dołożyć (55-200 kosztuje 800zł, a 18-200 2300zł), a może kupić sigme 18-200 DC za 1250zł ?
david555
23-10-2007, 14:24
VR może, by Ci się przydał, ale nie przesadzaj z inwestycjami na początek. Jeśli na 900, tylko 60 uznałeś za możliwe, to najpierw pobiegaj z kitowym obiektywem i jak uznasz, że możliwych jest ok 1/3, to dopiero zdecyduj, bo taki stosunek na razie nie najlepiej rokuje.;)
żółto-czarny
23-10-2007, 15:46
Brak zoomu jest bardzo odczuwający i zastanawiam się nad zakupem obiektywu tylko nie wiem czy kupić nikkora 55-200 VR czy poczekać kilka miesięcy i uzbierać na 18-200 VR co radzicie? Warto aż tyle dołożyć (55-200 kosztuje 800zł, a 18-200 2300zł), a może kupić sigme 18-200 DC za 1250zł ?
Z tych trzech to napewno VR 55-200, chociaż nowy to prędzej za 1k niż 800 zeta. Będzie się "szczelnie" uzupełniał z KIT-em. Pomyśl ile klatek zdołasz pstryknąć przez te parę miesięcy, zamiast oczekiwać na drogie szkło :) :idea:
fryzjer-bartek
23-10-2007, 17:29
za 829zł http://www.allegro.pl/item256735828_ram_net_nikkor_af_s_55_200_f_4_0_5_6 g_if_ed_dx_vr.html
Tylko czy to na pewno mi wystarczy i czy nie będę żałował tego zakupu?
Zdjęcia będę robił głównie na pokazach/szkoleniach/targach fryzjerskich na których nie miał bym czasu na zmianę obiektywów bo nie ma na to czasu, a na tych imprezach robię fotki z daleka np na widowni, a czasem z bliska (portrety).
kronos28
23-10-2007, 18:20
Zdjęcia będę robił głównie na pokazach/szkoleniach/targach fryzjerskich na których nie miał bym czasu na zmianę obiektywów bo nie ma na to czasu, a na tych imprezach robię fotki z daleka np na widowni, a czasem z bliska (portrety).
no to z tego co piszesz to bardziej tak 18-200VR (tą sigmę sobie daruj, no chyba że chcesz przyoszczędzić ale to zazwyczaj niezbyt dobrze wychodzi) - ale musisz być świadom niedociągnięć tego szkła - zniekształceń przede wszystkim.
fryzjer-bartek
31-10-2007, 14:44
Ze względów finansowych decyduje się na 55-200 VR, mam nadzieje że nie będę żałował, kupuje za tydzień, dwa jak będę miał kasę.
Mam teraz trochę inne pytanie. W grudniu planuje wykonanie "sesji" technik fryzjerskich - czyli wykonanie fryzury krok po kroku na zdjęciach, ze względów budżetowych będę te zdjęcia wykonywał sam i zastanawiam się nad zakupem tła.
Potrzebuje białe tło "mobilne" (sesje będą odbywać się w salonach fryzjerskich) jednak ze względów finansowych nie chce kupować całego systemu mobilnego do wieszania tła tylko salom tło, a tło przymocować jakimś amatorskim (niskobudżetowym) sposobem, macie jakieś propozycję?
ziuteczny
31-10-2007, 14:52
jakby co 55-200VR "jak nowy" sprzedaje się w dziale Sprzedam, 690zł (też pomorskie) :)
fryzjer-bartek
31-10-2007, 20:15
I jeszcze jedno pytanko chce kupić dodatkowy akumulator i zastanawiam sie czy kupić firmy Hama za 67zł czy oryginalny nikona za 139zł? Duża jest różnica, jeśli tak to jaka dokładnie?
za oryginalny zapłacisz 2 razy tyle i nie powinieneś narzekać. Hama nie jest najgorszą firmą, ale nie mam pojęcia jakiej jakości jest jej akumulator do d40. Miałem (i mam) do czynienia z "paluszkami" tej firmy: są tanie i dobre... ładowane ok. 30-40 razy działają idealnie, jak nowe.
Do d40 kupilem akumulator z HK przez ebay - koszt z przesyłką 61,50 zł, wygląda identycznie jak orginał (przyjmuję, że tak jest), ale głowy nie dam... może to być perfekcyjna podróbka. Jako, że jest to świeżuteńki zakup, jeszcze nieładowany, nie mogę nic powiedzieć o jego jakości.