Zobacz pełną wersję : Nikon FM nikkor 50 1,8D
Witam!!!
Mam pytanie... jak wygląda sprawa "zapinania" obiektywów "D" do manualnych korpusów. Słyszałem, że nie powinno się zapinać obiektywów ze stykami do manuali ponieważ można je uszkodzić, uszkodzenie ma polegać na zatarciu styków. To prawda czy tylko jakaś głupia legenda.
Pozdrawiam
Ptero
spiritwood
30-09-2007, 19:51
Dość regularnie zapinam Nikkora 35mm f 2.0 D do Nikona FE2. Trwa to już prawie 2 lata i jak dotąd obiektyw cieszy się pełnym zdrowiem.
Nie ma ku temu zadnych przeciwskazan!
Nawet polecam!!!
spiritwood
30-09-2007, 20:48
Po głębszym zastanowieniu sprawa wygląda tak:
1 obiektyw nie ma własnego zasilania, czyli jakiekolwiek zwarcie jego styków nie może doprowadzić do żadnej katastrofy.
2 klasyczne nikonowskie body manualne (czyli wszystkie FE FM EM i inne aż do F3 nie mają żadnych styków w bagnecie, czyli sytuacja, w której body mogloby podać jakąkolwiek 'błędną informację' do obiektywu jest niemożliwa.
Tak więc spokojnych snów :) :)
cypherdid
30-09-2007, 21:09
podpinaj jak i ja podpinam...kto takie bajki Ci naopowiadał?? :)
Uzywam z FE2 (uzywalem tez z F3) AF 50/1.8, AF 20/2.8, AF 85/1.8 juz ze 3 lata, podpinalem tez AF 80-200/2.8. AF ma nadal bagnet F i nigdzie Nikon nie podaje takich informacji, ze mozesz uszkodzic obiektyw czy korpus.
Witam!
Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź!!Skora aż tak spora grupa najznamienitszych forumowiczów odpisała bez obaw "zapnę" af do manuala
Pozdrawiam. Jeszcze raz dzięki
Michaił
www.ptero.fotolog.pl