Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : KENKO konwerter 1,5x DG uzywał ktoś?

andrzej_laskowski
21-12-2005, 18:04
Posiadam szkło 300 f4 i przymierzam sie do tego konwertera. Wiecie może jak toto wpłynie na jakośc zdjęc i użytkowania? W jaki sposób pogorszy się jakośc zdjęć (ostrość, dystorsje)? Czy AF będzie łapał bez problemów? No i czy warto ogólnie?

jjjkkk
21-12-2005, 21:04
Pogorszy się z pewnością, pytanie brzi na ile efekt końcowy będzie do zaakceptowania.
Sam jestem potencjalnie zainteresowany tym konwerterem. Współpracowałby z nikkorem 70-200VR. Dołączam swoje pytanie: czy ktoś z forumowiczów ma taki zestaw i jakie są rezultaty?

maroo
22-12-2005, 00:22
Mam Kenko 1,5 ale nie DG.

W zasadzie, to go mam, ale jeszcze nie miałem czasu, żeby go poużywać.
Raz zapiąłem do 180/2.8.
Było wtedy mocno pochmurno, więc od razu przeszedł test w warunkach ekstremalnych.

Tak na szybko wyciągnąłem takie wnioski:
AF potrafi się pogubić w gorszych warunkach (niby było ciemno, ale 70-300G w podobnych warunkach trochę częściej dawał sobie radę).
Spadek ostrości i kontrastu jest mocno zauważalny (co prawda porównywałem do gołej 180-tki, która daje obraz jak żyleta, więc prawie każde inne szkło wydaje się mydlane). Ostrość i kontrast ogłolnie oceniam trochę lepiej niż dla 70-300G
Coś dziwnego dzieje się z głębia ostrości (odnosiłem wrażenie, że się powiększyła mimo, że ogniskowa była większa, ale sprawdzę to przy najbliższej okazji)

Dopóki go nie przetestuję w dobrych warunkach, to nie powiem, czy się nadaje, czy nie.

Z 300/4 przy słabszym świetle mogą być spore problemy z AF (skoro u mnie się pojawiały przy świetle 2.8)
Po testach w pochmurny dzień stwierdzam, że chyba wolę wycropować niż zapinać telekonwetrer.

Jak będę miał czas i pogoda będzie lepsza sprawdzę jak się wtedy zachowa ten zestaw.
Przypuszczam, że będzie ok (przynajmniej dla mnie).

A teraz message dla posiadaczy 180-tek:
Mimo, że 180/2.8 nie nadaje się do pracy z telekonwerterami przez winietę, to po testach stwierdzam, że z cyfrą, ze schowaną osłoną winieta jest praktycznie niezauważalna, czyli da się (przynajmniej z TC 1.5x).