Zobacz pełną wersję : vivid, normal, itp...
krzysztof jot
21-12-2005, 12:00
Profile ustawień fabrycznych - nigdy tego nie stosowałem w D70s
i pewnie w D200 tez nieczęsto -ale była gdzieś tabela co tam i jak
jest w kazdym profilu ustawione - bo w instrukcji oczywiście nie ma :)
- macie adresik strony ?
Oczywiście, że jest w instrukcji.....sam to czytałem.
hmm Krzysztof oswiec mnie... profile na pokretle D70... portrait night itp itd.. to zupelnie co innego niz vivid color moderate itp itd... to przeciez tylko kolorem steruje.. myslalem ze to sie w opcjach zmienia;p
krzysztof jot
21-12-2005, 17:30
portrait night itp itd.. to zupelnie co innego niz vivid color
no co innego - ale w D70 tez masz w opcjach ustawien te nastawy - juz
gotowe zamiast moich "custom"- typu własnie vivid czy portret itp - ale tam
jest i kolor, i kontrast i wyostrzenie - cały profil i gdzies było podane jak jest
to ustawione - zgubiłem a chciałem zobaczyc co i ile mozna wykozystac...
Czekam dalej na info :)
osobiscie uwazam te vivid moderate more vivid i bw za bardzo przydatne mi w pracy rzeczy, cos czje ze bede tego uzywal;) w przeciwienstwie do tych portriat i night modes z d70 ktore uwazam za pomylke..miejsce na pokretle marnuja;p
Władca Pixeli
21-12-2005, 19:46
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.geocities.com/wladcapixeli1/8a5bb.jpg)
krzysztof jot
21-12-2005, 20:15
dzieki - własnie tego szukałem :)
Władca Pixeli
21-12-2005, 20:21
dzieki - własnie tego szukałem :)
You're welcome :D
Hey czy ktoś mądry mi może wytłumaczyć dlaczego na żadnym z tych presetów nie wchodzi w gre Adobe RGB>? Robie zazwyczaj RAW
Pawel Pawlak
24-12-2005, 02:56
może myślę głupawo, ale chyba dlatego że te profile są najwazniejsze (bo ostateczne)przy JPGach, które możemy od razu zanieść do labu. A te (przynajmniej te które spotkałem) "chcą" sRGB a nie adobe.
może myślę głupawo, ale chyba dlatego że te profile są najwazniejsze (bo ostateczne)przy JPGach, które możemy od razu zanieść do labu. A te (przynajmniej te które spotkałem) "chcą" sRGB a nie adobe.
a racja, ma to jakis swoj sens.
swoja droga to wsumie mnie sie to bardzo podoba, ja lubie sobie czesto zmieniac tonacje kolorystyczna i w jotpegach rzadko robilem bo dawalo to mierne efekty (no jotpeg do postprodukcji sie srednio nadaje, przynajmniej z d100) a te profile cos czuje ze moga znalezc uzycie ;) i nie bede musial ciagle raw robic, i tak o balans sie nie martwie bo nosze szarobiala karte nonstop ze soba.
żółto-czarny
24-12-2005, 17:19
dzieki - własnie tego szukałem :) Szybko przestałem sobie zaśmiecać moją kurzą pamięć tą tabelką. Jeśli potrzebne jest mi coś innego niż w zestawie Normal, to przestawiam na Custom i jest git.
krzysztof jot
25-12-2005, 00:32
Szybko przestałem sobie zaśmiecać moją kurzą pamięć tą tabelką.....
jak wspomnialem - ja tez, generalnie zawsze custom - i tak chyba zostanie bo
za wiele tu ustawien AUTO co daje niezwykle nierówno "naswietlony film" czyli
mam na mysli to ze kazda klatka moze byc inna i potem korekta jest horrorem
wole wiec zdefiniowac aby wiedziec co miałem wybrane.
PS.
co do kolegi z biało-szara karta - dobre w studio czy zamknietych pomieszczeniach
o stałym swietle, jednak PRE w terenie moze ci zdrowo zaskoczyc wystarczy mały
obłok na niebie, inaczej odbite swiatło itp. Juz lepiej zdefiniowac na jedna wybraną
wartość - oczywiscie nie z D200, bo tu i Kelvinki a i AutoWB działa w swietle dziennym
wystarczajaco pewnie...
PS.
co do kolegi z biało-szara karta - dobre w studio czy zamknietych pomieszczeniach
o stałym swietle, jednak PRE w terenie moze ci zdrowo zaskoczyc wystarczy mały
obłok na niebie, inaczej odbite swiatło itp. Juz lepiej zdefiniowac na jedna wybraną
wartość - oczywiscie nie z D200, bo tu i Kelvinki a i AutoWB działa w swietle dziennym
wystarczajaco pewnie...
nie moge sie oprzec uszczypliwosci..." dziekuje mistrzu za oswiecenie", calkowicie zbedne post skriptum. Bez urazy oczywiscie :lol: :lol: :lol:
wiadomo ze pre tu sie wyklada na takiej samej zasadzie jak presety, a pracujac D2x wiem co sie moge spodziewac po d200, kelvinach i autowb..a o szarej karcie mowilem glownie gdy robie cos w pomieszczeniu lub studio, co nie zmienai faktu ze mam ja zawsze przy sobie.
krzysztof jot
25-12-2005, 21:00
nie moge sie oprzec uszczypliwosci
OK jasne :) tak napisałem, dla "mniej oświeconych" czytajacych. Tez generalnie
poruszam sie z "szarą kartą" - zakupiłem Lastolite składaną jak blenda - i mam
ja zawsze w torbie - mała, lekka i wyglada że jest naprawde "długowieczna" :)
nie moge sie oprzec uszczypliwosci
OK jasne :) tak napisałem, dla "mniej oświeconych" czytajacych. Tez generalnie
poruszam sie z "szarą kartą" - zakupiłem Lastolite składaną jak blenda - i mam
ja zawsze w torbie - mała, lekka i wyglada że jest naprawde "długowieczna" :)
oo mam dokladnie taka sama, z jednej strony biala z drugiej szara, skladana jak blenda w ladnym niebieskim pokrowcu;)
żółto-czarny
26-12-2005, 13:36
Ooo, jaka fajna :o Ile to kosztowało i gdzie kupiłeś?
krzysztof jot
27-12-2005, 02:22
Ile to kosztowało i gdzie kupiłeś?
130 zł ..> foto7.com.pl > producenci > Lastolite
a tam w akcesoria jest pozycja "Ezybalance"
Oczywiscie kupisz przez net, choc to nie jest typowa
konstrukcja strony sklepu internetowego.