Zobacz pełną wersję : O co chodzi? - D200
Witam
Wlaczam wbudowana lampe - nastepnie nie wciskam tylko - pstrykam klawiszem funkcyjnym (tym pod podgladem GO) - efekt - blyska lampa.
Ktos wie czemu?
Łukasz F.
29-09-2007, 00:29
z tego co sie orientuje, a poza tym jest w instrukcji, ktorej tez nie mam, to klawisz ten wyzwala blysk modelujacy dla lamp, aby mozna bylo podejrzec rozklad cieni na fotografowanym obiekcie
jakoś tak... gdy sobie popatrzysz w menu jest opcja znaczenia klawisza FUNC, mozna wcisnąc ? na body i sie odwiesz wiecej
Hhehe - to z tej radosci ze forum juz ruszylo :) wiedzialem ze szybciej sie dowiem z forum niz znajde to w istrukcji ;)
Dzieki :)
Guzik ten aktywuje funkcję "Enemy Wedding Photographer Elimination" - została wprowadzona na żądanie kotleciarzy. Służy do oślepiania konkurencji pchającej się w kadr podczas ceremonii.
Zbigniew
29-09-2007, 00:41
Tak się dzieje też z lampą zewnętrzną - jak klikniesz podgląd GO, to masz spawarkę :)
[quote=Czornyj;427593]Guzik ten aktywuje funkcję "Enemy Wedding Photographer Elimination" - została wprowadzona na żądanie kotleciarzy. Służy do oślepiania konkurencji pchającej się w kadr podczas ceremonii.[/quote
Czornyj - skad Ty bierzesz te pomysly ?:]]]]
Tak się dzieje też z lampą zewnętrzną - jak klikniesz podgląd GO, to masz spawarkę :)
HEhehe nieeezle :)
Nie wiedzialem - bo ja dzis lampe przez przypadek wlaczylem i nie wiedzialem ... no normalnie nie wiedzialem hehehe ;)
Zbigniew
29-09-2007, 00:50
W kwanonie to masz, z racji braku lampki wspomagającej AFa, używane coś podobnego przy ostrzeniu. Właściwie stamtąd wywodzi się termin "spawanie" :)
W kwanonie (...)
Neofita :P
Zbigniew
29-09-2007, 00:59
Raczej skłonny do przelotnych, nie zawsze szczęśliwych romansów ;)
Rajczakowski
29-09-2007, 01:03
a tak mi sie nasunęło w temacie. Czy błysku modelującego można uzywać też jako pomoc w łapaniu ostrosci przy ciemnej scenerii, czy to sie moze jakos klocic z AF? bo nie probowalem jeszcze
BugsBunny
29-09-2007, 09:03
a tak mi sie nasunęło w temacie. Czy błysku modelującego można uzywać też jako pomoc w łapaniu ostrosci przy ciemnej scenerii, czy to sie moze jakos klocic z AF? bo nie probowalem jeszcze
jest za krótki, a gdyby nawet, to po co - jak i w body, i w zewnętrznej lampie jest AF assist?
wiktor.bakiewicz
29-09-2007, 10:09
Ja to nazywam "wykańczator baterii" :)
A ja to nazywam "przyspieszacz zakupu spidlita" :-)
Ja to nazywam "wykańczator baterii" :)
W D200 od tego wystarczy przełącznik OFF/ON :twisted:
chyba powinno byc:
Enemy Wedding Photographer's Elimination
:D
chyba powinno byc:
Enemy Wedding Photographer's Elimination
:D
Fotograf jak fotograf da sie przezyc ale filmowiec z halogenem na kamerze to jest zmora.
Witam
Wlaczam wbudowana lampe - nastepnie nie wciskam tylko - pstrykam klawiszem funkcyjnym (tym pod podgladem GO) - efekt - blyska lampa.
Ktos wie czemu?
Chlopaki, to jest blokada mocy blysku. Nastepne zdjecie z flashem, pomimo przekadrowania, wykonane zostanie z zapamietana i zmierzona iloscia wyslanego wczesniej swiatla.
Fajny wątek, ale na szczęście IcePower rzucił nieco światła ;) na te sprawy.
Każdy ma inną teorię. Pewnie dlatego, że pod FUNC można podpiąć różne funkcje. Ja sobie podpinam wyłączenie lampy albo blokadę błysku w zależności od sytuacji. A co do błysku modelującego, to można go wyłączyć mieć podgląd głębi ostrości jak Bóg przykazał: bez dyskoteki. :)
Każdy ma inną teorię. Pewnie dlatego, że pod FUNC można podpiąć różne funkcje. Ja sobie podpinam wyłączenie lampy albo blokadę błysku w zależności od sytuacji. A co do błysku modelującego, to można go wyłączyć mieć podgląd głębi ostrości jak Bóg przykazał: bez dyskoteki. :)
Nie, akurat tu nie ma żadnych indywidualnych teorii, przycisk o którym napisał Nemeth wyzwala błysk tylko w celu zablokowania mocy błysku, jest to inny błysk niż modelujący.
Nie, akurat tu nie ma żadnych indywidualnych teorii, przycisk o którym napisał Nemeth wyzwala błysk tylko w celu zablokowania mocy błysku, jest to inny błysk niż modelujący.
No tak. Pod func nic innego "błyskającego" niż blokada błysku podpiąć się nie da.
... to można go wyłączyć mieć podgląd głębi ostrości jak Bóg przykazał: bez dyskoteki. :)
do podgladu GO jest drugi guzik - wyzej.
do podgladu GO jest drugi guzik - wyzej.
ale wtedy lampa tez działa ;)
ale wtedy lampa tez działa ;)
Albo i nie jak sobie wyłączysz. :)
Albo i nie jak sobie wyłączysz. :)
fakt e4:)
j_szczygiel
06-10-2007, 20:07
dokladnie, Nemeth musiales przypisac do tego klawisza funkcje FV-Lock (przynajmniej w d70 da sie tak zrobic zamiast AE-L) ;)
dokladnie, Nemeth musiales przypisac do tego klawisza funkcje FV-Lock (przynajmniej w d70 da sie tak zrobic zamiast AE-L) ;)
Nie da sie tego wykluczyc - pierwszego dnia bez zagladania do instrukcji ;) dopasowalem wszystko do swoich przyzwyczajen - widac cos przypadkiem namieszalem ;)
Sprawa wyjasniona - temat to zamkniecia.