PDA

Zobacz pełną wersję : d 70s słabiej ostrzy

jasiu102
27-09-2007, 12:59
mozliwe, że po 20k klapnięć puszka gorzej ostrzy, bo albo tak jest albo zaczeły mi sie ręce trząść

david555
29-09-2007, 00:46
mozliwe, że po 20k klapnięć puszka gorzej ostrzy, bo albo tak jest albo zaczeły mi sie ręce trząść

Podaj jakieś przykłady, ale od czasu do czasu warto wykonać testy i w razie potrzeby oddać sprzęt do niezbędnych regulacji.

stasio
29-09-2007, 08:38
A może trzeba po prostu przetrzeć obiektyw? ;-)

flakon
29-09-2007, 10:10
witam-właśnie mam to samo w d70 od jakiegoś czasu-posiadam kita od 3 lata i nigdy tak nie bylo-zdjęcia są nieostre-oczywiście nie wszystkie tylko zdarzy sie ze kilka-sam nie wiem co myslec-czy to wina kita czy body-musze pozyczyc inne szklo-poozdrzwiam

MYSZ
29-09-2007, 13:08
Mam dokładnie odwrotnie:D po 20k przebiegu na kitowym obiektywie jest subiektywna poprawa ostrości, 50tka jest cały czas taka sama, czyli ostra od początku jej życia:)

jasiu102
29-09-2007, 18:39
ale ja na sigmie mam to samo. cos jak by autofocus słabiej chodził.

ravajas
30-09-2007, 20:29
witam

ja też mam problem z D70s. mam wrażenie, że aparat szumi, zdjęcia są takie nie-gładke, nie-ładne, tylko jakies takie jakby przez sitko robione. oczywiście nie jest to jakieś wielkie ziarno, ale znajomy ostatnio kupił nikona D50, i jemu wychodzą zdjęcia takie gładziutkie, masełkowate, ostruteńkie, lepsze jakościowo niż moja D70s. Mam wrażenie, że aparat, który kupiłem już rok temu nie był nowy - wbrew temu co twierdził sprzedawca (twierdził, że jest nówka z pudełka). Może miał rację ,a może nie. W każdym razie proszę o pomoc: czy istnieje taka usługa jak np sprawdzenie czy aparat jest w 100% dobry, sprawny i czy wszystko w nim działa bez najmniejszego zarzutu? Kto takie usługi wykonuje? Tylko serwis Nikona czy każdy DOBRY zakład specjalizujący się w naprawach sprzętu foto?

z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

david555
30-09-2007, 20:42
ravajas, przyznam, że niektóre Twoje sformułowania napawają mnie niepokojem;), ale muszę Cię Troszkę uspokoić, bo zdjęcia z D50 są (jak mówisz), 'takie gładziutkie', bo zdjęcia są w nim 'wygładzane softwarowo (w puszce). I powiem Ci, że wolałbym brutalną prawdę, którą sobie sam skoryguję w programie graficznym, niż takiego 'gotowca' rodem z zamysłów programistów NIKON-a. A co do serwisu, to nie polecam żadnych serwisów poza serwisem NIKON-POLSKA na Postępu, bo to zawsze ryzyko.

ravajas
01-10-2007, 00:06
ravajas, przyznam, że niektóre Twoje sformułowania napawają mnie niepokojem;), ale muszę Cię Troszkę uspokoić, bo zdjęcia z D50 są (jak mówisz), 'takie gładziutkie', bo zdjęcia są w nim 'wygładzane softwarowo (w puszce). I powiem Ci, że wolałbym brutalną prawdę, którą sobie sam skoryguję w programie graficznym, niż takiego 'gotowca' rodem z zamysłów programistów NIKON-a. A co do serwisu, to nie polecam żadnych serwisów poza serwisem NIKON-POLSKA na Postępu, bo to zawsze ryzyko.

:) chodzi tylko o to, że ja próbuję różnych zabiegów, a jednak moje zdjęcia nie są tak dobre jak inny mój znajomy, który fotografuje nikonem D200. i nie chodzi tu już o tę"puszkową" cukierkowość zdjęć, tylko o moje obawy, że aparatowi coś dolega

dzięki za info. zwrócę się do NIKONA z zapytaniem

koles
15-10-2007, 22:20
W moim D70 z 18-70 zauważyłem, że po każdym naciśnięciu spustu do połowy AF coś "poprawia" (aparat na statywie przed prostopadłym dość kontrastowym obrazem). Z Sigmą 28-70D EX tego nie ma. Kiedyś testowałem :-D i z kitem miałem mały FF a z Sigmą BF - więc dałem sobie spokój. Natomiast niektóre fotki wychodzą bez powodu nieostre. Przyjąłem, że trzeba z tym żyć, ale może nie mam racji ?

nikkorek
15-10-2007, 22:53
A może warto zerknąć do instrukcji?! Coś się poprzestawiało w ustawieniach i wina aparatu ?? Raczej nie sądzę zeby ze zdjęcia na zdjęcie aparat się psół.
A może się poprostu przyzwyczaiłeś i oczekujesz czegoś więcej?

jasiu102
15-10-2007, 23:22
A może warto zerknąć do instrukcji?! Coś się poprzestawiało w ustawieniach i wina aparatu ?? Raczej nie sądzę zeby ze zdjęcia na zdjęcie aparat się psół.
A może się poprostu przyzwyczaiłeś i oczekujesz czegoś więcej?
to chyba jednak te trzęsące się ręce

alan85
16-10-2007, 00:12
Po premierze nowych korpusów "stare" nagle przestały robić zdjęcia ?? ;)

natura2008
16-10-2007, 11:58
Po premierze nowych korpusów "stare" nagle przestały robić zdjęcia ?? ;) zalecam zaprzestanie czytania wątków o d3/d300, a wszystko wróci do normy.

jasiu102
16-10-2007, 14:28
zalecam zaprzestanie czytania wątków o d3/d300, a wszystko wróci do normy.
pratycznie nie czytam tych watków i nie napisałem w nich ani jednego postu,