PDA

Zobacz pełną wersję : Ciemne zdjęcia z d50

danielo
27-09-2007, 07:36
D50 + 18-55 w trybie auto i w trybach "zielonych" z lampą zdjęcia wychodzą ciemne, pozostałe tryby są ok, co moze być tego przyczyną ??

Rafał_Sz
27-09-2007, 07:45
Daj sample bez wyciętego EXIFa.

Karrlos
27-09-2007, 07:49
Przestań robić w zielonym trybie. Po co to w ogóle robisz - przecież to jest trochę lepsza głupia małpka w takim wypadku.

danielo
27-09-2007, 08:01
W tej chwili nie mam możliwości wrzucenia czegoś, generalnie zdjęcie wychodzą ciemne jakby były robione w nocy,
trybu A nie używam ale jeśli są takie objawy to w tym trybie to coś musi być nie tak.

hcman
27-09-2007, 08:12
A ciężko poszukać przed zadaniem pytania?? Po co dublować posty.
http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=36974

danielo
27-09-2007, 08:22
Przeczytałem wątek, sprawdzałem już wszystkie ustawienia,
co może być źle ustawione by zdjęcia w trybie auto wychodziły takie ciemne ?
Gdzie ten przycisk do resetowania na spodzie aparatu ??

david555
27-09-2007, 12:27
Przeczytałem wątek, sprawdzałem już wszystkie ustawienia,
co może być źle ustawione by zdjęcia w trybie auto wychodziły takie ciemne ?
Gdzie ten przycisk do resetowania na spodzie aparatu ??

Zmień pomiar światła na centralny i dodaj +1/3 lampie i będzie OK. I zejdź z zielonego, bo to faktycznie wstyd.;)

danielo
27-09-2007, 12:35
moge oczywiście zmieniać pomiar i dodawać mocy, choć to nie działa a wcześniej wszystko było ok
nie chodzi na jakim trybie robię zdjecia tylko czy wszystko jest z aparatem ok
zdjęcia wychodzą ciemne tzn fotografując osobę w pomieszczeniu wieczorem osoby tej prawie nie widać na zdjęciu

david555
27-09-2007, 12:58
moge oczywiście zmieniać pomiar i dodawać mocy, choć to nie działa a wcześniej wszystko było ok
nie chodzi na jakim trybie robię zdjecia tylko czy wszystko jest z aparatem ok
zdjęcia wychodzą ciemne tzn fotografując osobę w pomieszczeniu wieczorem osoby tej prawie nie widać na zdjęciu

W takim razie masz problem. Przypnij inny obiektyw, albo spróbuj wyczyścić styki kontaktowe puszki i obiektywu.

danielo
27-09-2007, 13:04
z innym obiektywem jest tak samo

david555
27-09-2007, 13:08
z innym obiektywem jest tak samo

No to nie unikniesz kontaktu z serwisantem. Niestety.

danielo
29-09-2007, 11:21
A może jeszcze ktoś wypowiedziałby się w tym temacie, zanim odeślę do serwisu.

piotr w
29-09-2007, 18:10
Chętnie pomogę, jak zobaczę zdjęcie z exifem.

hicks
29-09-2007, 22:22
A moze lampa jest przestwiona na manual i np. 1/16 mocy ? Albo ev lampy mocno na -

danielo
30-09-2007, 10:59
zdjęcia robione w trybie A a zatem możliwości ingerencji w parametry zdjęcia są bardzo ograniczone... w pozostałych warunkach tj. zdjęcia bez lampy są poprawne.

piotr w
30-09-2007, 12:20
Opis wskazuje na jakiś problem z lampą. Może to być problem w ustawieniach, co można wykluczyć przywracając parametry fabryczne, albo problem z samą lampą (serwis). Myślę, że można to sprawdzić w 5 minut.
Można jeszcze podczepić zewnętrzną lampę i sprawdzić jak się zachowuje całość.

danielo
02-10-2007, 07:23
zdjęcie zrobione w ciemnym pokoju z lampą w trybie A jest po prostu jak czarna kartka, tak jakby dekielek nie był zdjęty z obiektywu, nie ma go nawet sensu zamieszczać,

piotr w
02-10-2007, 08:34
zdjęcie zrobione w ciemnym pokoju z lampą w trybie A jest po prostu jak czarna kartka, tak jakby dekielek nie był zdjęty z obiektywu, nie ma go nawet sensu zamieszczać,

Obawiam się, że w ten sposób można jeszcze długo ciągnąć ten wątek. Przyczyna może być poważna (uszkodzenie lampy), albo wynikająca z jakiegoś elementarnego błędu w konfiguracji, którego nie dostrzegasz. Po tym, co piszesz obstawiam to pierwsze, ale ... Może warto przejść się do kogoś, kto spojrzy na to świeżym okiem (np do znajomego, albo do najbliższego sklepu foto).

Tak na chłopską logikę, jeżeli robisz zdjęcie w pomieszczeniu (np pokoju) i ustawiasz F4,5, ISO 400, w trybie A z podniesioną lampą, czas ustawia się na 1/60 (automatycznie), to:
1. W ciemnym pokoju z marginalnym oświatleniem bedzie ciemność (przy uszkodzonej lampie i nie tylko).
2. W jasnym pokoju, np w dzień lub w bardzo dobrze oświetlonym, zdjęcie będzie niedoświetlone (raczej mocno), ale nie ciemne. (przy uszkodzonej lampie).
3. Jeżeli w drugim przypadkach zdjęcie jest czarne, to znaczy, że problem leży (najprawdopodobniej) w migawce, która (nie otwiera się, otwiera się wtedy kiedy nie trzeba).