Zobacz pełną wersję : Zmiana?
Myslalem ze tego pytanka nie zadam nigdy.
Do rzeczy - wyczytalem to i tamto i jaki bylem glupi taki jestem dalej.
Moze na poczatek tak - obecnie posiadam Nikosia D50, SB800, tokinke 12-24, tamrona 28-75, tokine 100 , caly czas mnie neka zeby sprzedac body i kupic D80 (CLS, wizjer, wiecje punktow AF , GRIP! itp) ALE chodzi mi tez po glowie mysl nad zmiana sytemu :oops: 30D tak obecnie stanialo ze body jest praktycznie w cenie D80 (optyke mam na tyle nowa ze moglbym odsprzedac z niewielka strata i kupic na przyklad taka sama do canona), w canonie byc moze tylko jedna rzecz moze mnie martwic - Nikos a ponoc dokladniejszy system blysku.
No i jak sie wam widzi poradzcie cos bo to 30 oj kusi kusi (glownie szumy i jakby nie bylo pucha wyzej pozycjonowana niz d80, wiem czytalem watek Zbigniewa ale moze nie byloby tak zle z tym dobranie szkiel producentow niezaleznych). Ech ale mam zagwozdke. Tylko prosze nie bijcie za bardzo :)
Jest jeszcze jedno wyjscie najmniej kasochlonne - D70s glownie ze wzgledu na CLS - tylko gdzie ja teraz kupie nowke body :oops:
Zbigniew
26-09-2007, 13:14
Inwestowanie w nowy system chyba nie ma sensu, szczególnie w obliczu D300 i zmian w technologii matryc wykorzystywanych w Nikonach (kiedyś sobie zmienisz...). Rzeczywiście 30D daje dużo więcej (pod względem szumów) niż D80, ale mi on nie przypasował, co zresztą wspominałeś. Masz naprawdę dobry zestaw i wierz mi, że produkuje on ładniejsze fotki niż Canonowy (pod względem nazwijmy to pstrykologii amatorskiej). Nikon jest moim zdaniem ogólnie fajniejszym systemem dla amatora.
Inwestowanie w nowy system chyba nie ma sensu, szczególnie w obliczu D300 i zmian w technologii matryc wykorzystywanych w Nikonach (kiedyś sobie zmienisz...). Rzeczywiście 30D daje dużo więcej (pod względem szumów) niż D80, ale mi on nie przypasował, co zresztą wspominałeś. Masz naprawdę dobry zestaw i wierz mi, że produkuje on ładniejsze fotki niż Canonowy (pod względem nazwijmy to pstrykologii amatorskiej). Nikon jest moim zdaniem ogólnie fajniejszym systemem dla amatora.
Zbyszek a powiedz mi jak Ci sie widzi D200 w porownaniu do D80 (na temat prawidlowego matrycowego znam Twoje zdanie, ale jak z innymi rzeczami - faktycznie jest skok? - wiem wiem sam kiedys pisalem ze wolabym D200 bo to i tamto ale chcialbym miec opienie osob ktore mialy oba aparaty, uzywaly ich itp), bo moze nastapi wysyp D200 w przyzwoitych cenach.
Zbigniew
26-09-2007, 13:23
Aż tak dużych zmian (pod względem obrazowania) nie ma, bo być nie może (oprócz wspomnianego MMII, który w D200 moim zdaniem działa idealnie). Może nieco inaczej jest z softem, przez co zdjęcia są bardzo fajne, ale nie bedę się upierał.
Jeżeli chodzi o puszkę - zmiana jest bardzo duża - sprzęt mocny, lepiej leży w dłoni, ogólnie z innej półki. Dodatkowo D200 ma kilka ficzerów, które są przyjemne - typu pomiar światła z czymkolwiek. Do minusów można zaliczyć to, że bateria, mówiąc kolokwialnie, trzyma krócej, ale też, co jest istotniejsze, trzeba robić NEFy. Mnie JPGi z D200 nie przekonują i aby mieć wszystko ostro i cacy używam NEFów - z perspektywy patrzę, że wymóg ten, który dla niektórych mógł bybyć uciążliwością, okazał się dla mnie zbawienny - umiem coraz więcej wyciągać ze zdjęć.
Generalnie zakup używanego D200 zamiast nowego D80 jest dobrym pomysłem - jeżeli ktoś nie ma wymagań typu brak szumów na ISO1600, to jest to puszka dla niego.
Myslalem ze tego pytanka nie zadam nigdy.
Do rzeczy - wyczytalem to i tamto i jaki bylem glupi taki jestem dalej.
Moze na poczatek tak - obecnie posiadam Nikosia D50, SB800, tokinke 12-24, tamrona 28-75, tokine 100 , caly czas mnie neka zeby sprzedac body i kupic D80 (CLS, wizjer, wiecje punktow AF , GRIP! itp) ALE chodzi mi tez po glowie mysl nad zmiana sytemu :oops: 30D tak obecnie stanialo ze body jest praktycznie w cenie D80 (optyke mam na tyle nowa ze moglbym odsprzedac z niewielka strata i kupic na przyklad taka sama do canona), w canonie byc moze tylko jedna rzecz moze mnie martwic - Nikos a ponoc dokladniejszy system blysku.
No i jak sie wam widzi poradzcie cos bo to 30 oj kusi kusi (glownie szumy i jakby nie bylo pucha wyzej pozycjonowana niz d80, wiem czytalem watek Zbigniewa ale moze nie byloby tak zle z tym dobranie szkiel producentow niezaleznych). Ech ale mam zagwozdke. Tylko prosze nie bijcie za bardzo :)
Jest jeszcze jedno wyjscie najmniej kasochlonne - D70s glownie ze wzgledu na CLS - tylko gdzie ja teraz kupie nowke body :oops:
Co za pomysły Ci po głowie chodzą ????
optyka C jest sporo droższa tak więc nie wiem czy to dobry pomysł
a ile za sabinkę i T 12-24 ??:twisted: :twisted: :twisted:
Co za pomysły Ci po głowie chodzą ????
optyka C jest sporo droższa tak więc nie wiem czy to dobry pomysł
a ile za sabinkę i T 12-24 ??:twisted: :twisted: :twisted:
Jakos tak jesien dziala ;)
witajcie... a może pomyśl o Fuji S5Pro lub S3Pro... bardzo fajne puszki z kosmicznymi matrycami a optyka i lampy wsadzisz swoje :)
Mati_007
26-09-2007, 17:35
Moim skromny zdaniem, Nikon oferuje znacznie więcej możliwości jeżeli chodzi o fotografię amatorską. Np. u nikona kupisz taniej szkła dobrej jakości. Canon ma albo kit albo git:) Zresztą ty już masz fajną szklarnię, szkoda było by to stracić. Trzymaj szkła i kupuj D80, albo czekaj na 300.
Moim skromny zdaniem, Nikon oferuje znacznie więcej możliwości jeżeli chodzi o fotografię amatorską. Np. u nikona kupisz taniej szkła dobrej jakości. Canon ma albo kit albo git:) Zresztą ty już masz fajną szklarnię, szkoda było by to stracić. Trzymaj szkła i kupuj D80, albo czekaj na 300.
No wlasnie gdybym mial kity to moze bym inaczej d tego podchodzil, a szla mam wszystkie prawie nowki i jak mowie z mala strata wymienilbym na takie same na przyklad tylko z mocowaniem canona, tylko cena 30 D spadla do takiego poziomu ze dorownuje D80 i tutaj mnie to wnerwia, gdyby D80 body kosztowalo np 2200 to bym nie mial dylematu.
Archangel
26-09-2007, 19:34
zmiana na d80? w zyciu bym nie zmienił
jak juz to na d200, po tym jak wyjdzie d300 ;)
Zbigniew
26-09-2007, 19:37
No wlasnie gdybym mial kity to moze bym inaczej d tego podchodzil, a szla mam wszystkie prawie nowki i jak mowie z mala strata wymienilbym na takie same na przyklad tylko z mocowaniem canona, tylko cena 30 D spadla do takiego poziomu ze dorownuje D80 i tutaj mnie to wnerwia, gdyby D80 body kosztowalo np 2200 to bym nie mial dylematu.
Pewien jesteś, że nówki łatwiej sprzedasz niż stare? Nie wydaje mi się. Osobiście jeżeli miałbym do wyboru szkło nowe za 2000 i używane przez 3 miesiące za 1900 albo 1850 to wolałbym nówkę ze sklepu. A używkę kupiłbym za to roczną lub starszą za 1400 :)
Jacek Wrzesińsk
26-09-2007, 19:57
Tak jak pisze Zbigniew,na każdym szkle w plecy,bo to używki,o body nie wspomnę.Zamiana systemu zaboli na pewno.Do tego fakt że z canonami szkła niezależne różnie działają,zastanów się dobrze!
Ech chyba faktycznie albo D200 albo poczekac na D90 :)
Zbigniew
26-09-2007, 20:17
A zanim to nastąpi wypij sobie piwko lub dwa i pomyśl jakie masz fajne zabawki. Trzeba walczyć z jesienną depresją :-D
A zanim to nastąpi wypij sobie piwko lub dwa i pomyśl jakie masz fajne zabawki. Trzeba walczyć z jesienną depresją :-D
Co racja to racja i zamiast myslec o glupotach wreszcie trzeba by weekend isc cos pofocic :)
Tez mysle, ze powinienies sie wstrzymac z wymiana. Masz poki co masz calkiem fajną puszke. Poczekaj az bedzie na rynku D300, na pewno ceny D200 polecą szybko w dół, a poza tym prawdopodobnie kolejnym korpusem bedzie cos w stylu D90 i moze byc ciekawie :)
Jesli nie jest to sprawa pilna, proponuje wstrzymać się do najbliższego PMA - jest bardzo duża szansa że niebawem światło dzienne ujrzy następca D80, oparty o technologię D300. 30D jest fajnym aparatem, i cena na niego jest w chwili obecnej bardzo atrakcyjna. Ale z drugiej strony musisz sobie odpowiedziec na pytanie czy warto inwestować w przesiadkę - skoro masz już całkiem fajne szkła.Poza tym, ceny uzywanych D200 zaczynaja wyraźnie spadać. Gdy D300 trafi w końcu na półki, bedzie spora szansa wyrwania dobrego D200 za niewielką sumę. Cóż, przelicz sobie na spokojnie i zdecyduj :)
Jesli nie jest to sprawa pilna, proponuje wstrzymać się do najbliższego PMA - jest bardzo duża szansa że niebawem światło dzienne ujrzy następca D80, oparty o technologię D300. 30D jest fajnym aparatem, i cena na niego jest w chwili obecnej bardzo atrakcyjna. Ale z drugiej strony musisz sobie odpowiedziec na pytanie czy warto inwestować w przesiadkę - skoro masz już całkiem fajne szkła.Poza tym, ceny uzywanych D200 zaczynaja wyraźnie spadać. Gdy D300 trafi w końcu na półki, bedzie spora szansa wyrwania dobrego D200 za niewielką sumę. Cóż, przelicz sobie na spokojnie i zdecyduj :)
I chyba tak zrobie a na pocieszenie kupie sobie jakies tele bo nie mam, albo sabinke 600 jako druga lampe i wtedy bedzie zabawa z CLS :)
Gawronnek
27-09-2007, 11:20
podobnie jak poprzednicy uważam że zmiana sytemu pociągnie za sobą spory koszt finansowy, a ta kwotę spokojnie możesz przeznaczyć na kolejny obiektyw w tym systemie, D50 daje dobre zdjęcia, na Twoim miejscu też bym zaczekał albo na używane D200, a ceny poleca na pewno, po wejściu do sprzedaży nowinek Nikona, albo na następce D80
Osobiście z powodu nadmiaru zajęć nie starcza za bardzo czasu na fotografię niestety i jeszcze sporo minie zanim nauczę wykorzystywać D80. Nie rozumiem tego pościgu za nowościami. Co Wam tak b. przeszkadza w starszych puszkach? Przecież nie wszyscy robię na ISO 1600 i wzwyż, a to szczególnie ostatnio stało się mocnym argumentem. Tak jakby wszyscy robili tylko w świetle zastanym i b.trudnych warunkach. Pamiętam jak parę lat temu w czasach gdy królowały 300d i D70 - wszyscy mówili nie kupuj hybrydy, kup obojętnie jakie lustro i tak będzie lepiej (a nawet super). A teraz bez gładkiego ISO 3200 to jakby nie warto było kupować aparatu. Dla mnie te udoskonalenia najbardziej odczują profesjonaliści, którzy rzeczywiście potrzebują tych dodatków, ale zwykły amator - dla niego lepiej kupić nowe jasne szkło, czy też lampę. Dla wielu ludzi na forum to umiejętności (stale podnoszone) są przeszkodą, a nie cechy korpusu.
big lebowski
27-09-2007, 11:40
Jesli nie jest to sprawa pilna, proponuje wstrzymać się do najbliższego PMA - jest bardzo duża szansa że niebawem światło dzienne ujrzy następca D80, oparty o technologię D300. Najbliższy PMA na początku stycznia 2008 w Las Vegas. W sumie tylko 3 miesiące, lub aż 3 miesiące czekania na ewentualnego następcę d80.
Z drugiej strony, po wejściu d300, ceny d200 i d80 powinny być nieco niższe...o ile?
(czym jestem, żywotnie zainteresowany ;-)
BugsBunny
27-09-2007, 11:51
ja zaczynam wątpić w jakiś znaczny spadek cen D200, jeżeli D300 faktycznie będzie kosztować ok. 6,5kzł - to bardzo dużo, o 2kzł więcej niż obecnie nowy D200 czy nowy 40D i ponad 2x więcej niż 30D, i w dodatku dopiero za dwa miesiące w sklepach
w UK d300 bedzie kosztowal £1299 (body only), wiec na spadek cen d80 bym az tak bardzo nie liczyl.
Gawronnek
27-09-2007, 12:11
nowych nie, ale używki polecą, sporo osób już sie szykuje na wymianę i to nie którzy nawet na D3
big lebowski
27-09-2007, 12:20
w UK d300 bedzie kosztowal £1299 (body only), wiec na spadek cen d80 bym az tak bardzo nie liczyl.
Nie monitorowałem wcześniej cen d200 (teraz body jest po 4500pln), ale d80 ostatnio nieźle staniał. Nie tak dawno body kosztowało coś koło 3000pln, a teraz można kupić już za 2600pln.