Zobacz pełną wersję : 300tki...
BlingBling
25-09-2007, 21:04
I padlo na mnie...
dzis ja mam dylemat, co brac?
Obiektyw do noznej, jeden z tych 3 ...
Nikkor 300/2.8 ED D AF-S
Nikkor 300/2.8 ED D AF-S II
Nikkor 300/2.8 ED D AF-S VR
czym one sie roznia? bo duzej roznicy chyba nie ma... czym sie roznia af-s od af-s II ...? czytalem i wiem mniej wiecej co znacza literki ale wolalbym sie upewnic co i jak. Ktory byscie brali? co polecicie?
Nie mając ograniczeń budżetowych ten ostatni :)
BlingBling
25-09-2007, 22:07
no to ogika ze najdrozszy najlepszy, ale vr do noznej sie nie przydaje, szkoda pradu ktory ciagne vr z aparatu. Zastanawia mnie powaznie ten af-s II
no to ogika ze najdrozszy najlepszy, ale vr do noznej sie nie przydaje, szkoda pradu ktory ciagne vr z aparatu. Zastanawia mnie powaznie ten af-s II
Widzisz, zabrakło w Twoim pytaniu najważniejszej informacji :) Rzeczywiście wybierałbym wtedy pomiędzy AF-Sami. Używałem AFSII chodził zajefajnie, co do pierwszej wersji nie wiem. Zakładam, że nowszy jest szybszy, a to w Twoim przypadku chyba istotne.
BlingBling
25-09-2007, 23:08
cena jakos specjalne nie gra duzej roli bo roznica miedzy nimi nie jest nardzo duza, ale najbardziej przychylny jestesmdo af-s II bo vr jest mi zbedny...
AF-S II wykonano już z carbonu - jest chyba z pół kilo lżejszy od wersji pierwszej. Zaletą wersji VR są najnowocześniejsze nanopowłoki.
AF-S II wykonano już z carbonu - jest chyba z pół kilo lżejszy od wersji pierwszej. Zaletą wersji VR są najnowocześniejsze nanopowłoki.
No i mamy odpowiedź. Rzeczywiście ważył mniej, niż by się na pierwszy rzut oka miało wydawać.
robilem ta AFS II i baaardzo mi sie podobalo, z tym ze nie mam porownania z pierwsza wersja AFS wiec w sumie niewiele pomoge ;) jesli spokojnie masz kase na pokrycie roznicy to chyba faktycznie lepiej AFS II
Nie przydaje? A jak długo utrzymasz w łapie tego kloca z podpiętym body? Nawet jak zapniesz to do monopodu, to zredukuje to drgania tylko w jednej płaszczyźnie, zostają jeszcze dwie.
jak czesto focisz pilke nozna?
Nie przydaje? A jak długo utrzymasz w łapie tego kloca z podpiętym body? Nawet jak zapniesz to do monopodu, to zredukuje to drgania tylko w jednej płaszczyźnie, zostają jeszcze dwie.
Zakwas, a na jakich czasach robisz sport?
pilke nozna robi na B - kilka minut przy filtrze spawalniczym i mozna uzyskac niesamowite efekty :-)
BlingBling
26-09-2007, 15:18
Łukasz - nooo tak raz w tygodniu przewaznie ... :) tzn staram sie regularnie :D
chce 300 bo ponoc 400 to juz za dlugo..
zdaje mi sie ze do noznej vr odpada dlatego jestem najbardziej przekonany do af-s II,.
Zdjecia robie tylko i wylacznie z monopodu, wiec vr zbedny - tak mi sie zdaje
hehe to bylo pytanie do zakwasa nie do Ciebie... bo zaciekawila mnie jego teoria o VR ;-)
BlingBling
26-09-2007, 21:28
aaa heheheh :D a co myslisz o 400 do noznej?
jesli chcesz robic na jedno body z 400mm to wg mnie troche dlugo... no ale Mateusz tak robi i sobie pewnie chwali nie? :) 400mm + 80-200mm to byloby idealne rozwiazanie pewnie :)
BlingBling
26-09-2007, 22:13
Mati mowi ze za dlugo i cyba faktycznie ma racje, coz 400 nie oddalisz a z 300 mozesz zrobic malego cropa :D kurde duzo jeszcze mysle nad tymi 'lufami'
300f2,8 to 13-15tyś 400f2,8 to już 25-30tyś więc tu jest chyba największa różnica, bo jeśli chodzi o kąt "widzenia" w efekcie wielkiej różnicy nie ma, to jest skok o 1/4 ale będziesz mogł robić odrobinę dalej, i GO mniejsza, łatwiej wyłuskasz interesujące cię obiekty.
Tak naprawdę to barierą największą jest cena, skok ogniskowej i światła nie współmierny do skoku ceny, ale cóż za jakość trzeba płacić.
VR zawsze można wyłączyć, a robiąc z włączonym masz mniejszy, i to z pewnością dużo mniejszy odsetek nie poruszonych fotek, aż tak wiele nie ciągnie prądu, zrobisz najwyżej 10% mniej, jesli do tej pory np. robileś 600szt to z włączonym VR w najgorszym przypadku zrobisz 500-550szt więc tragedii nie ma.
Za jakieś 2 miesiące będą w sprzedaży nowe 400f2,8VR z najnowszymi powłokami nano crystal cena coś koło 35tyś to jest z pewnością sprzęt do sportu.
Jeśli pośpiech wskazany to AF-S 300f2,8 VR na pewno będziesz bardziej zadowolony, nie zastanawiaj się tylko bierz.
phantomek
29-09-2007, 07:31
400 troche za długie, ale mozna sie przyzwyczaic, choc tak czy siak, duzo akcji w polu karnym przepadnie, bo sie ucina nogi albo głowy albo i wiecej :) bo za blisko.
300 jest optymalna.
BlingBling
29-09-2007, 08:39
jak ma sie 2 puszke i 70-200 to akcje w karnym nie przepadna :d:d:d ja na przyklad planuje sobie zostawic 70-200 i moze jakiegos d50 kupic to tego... :)
bawilem sie ostatnio na imprezie trzysetą z is canona. wiem ze to canon, ale pytauem sie wlasciciela i mowi ze jednak na niektorych koncertach jak robisz z konca sali stabilizacja jest przydatna mimo ze to 2.8 to jednak. Jak bym sie rozwinoł na powazniej z foto sport to bym zakredycil na to szklo jednak w/g mnie 70-200 i tc 1,4 jest spoko jakościowo. Pozdro
BlingBling
29-09-2007, 13:01
dla mnie 70-200 i konwerter nie wchodzi w gre. do pilki na nikorze przyslona 2,8-3,5 max... nie ma opcji na przyslone w granicach 4 przy sztucznym oswietleniu.
phantomek
05-10-2007, 19:59
jak ma sie 2 puszke i 70-200 to akcje w karnym nie przepadna :d:d:d ja na przyklad planuje sobie zostawic 70-200 i moze jakiegos d50 kupic to tego... :)
zobaczysz ze nie bedzie Ci sie nawet chcialo schylic po to d50 podczas meczu... :)
przyzwyczajając sie do d2 potem naprawde dziwnie robi sie innymi puchami z nizszej serii.
jasiu102
07-10-2007, 17:17
400 troche za długie, ale mozna sie przyzwyczaic, choc tak czy siak, duzo akcji w polu karnym przepadnie, bo sie ucina nogi albo głowy albo i wiecej :) bo za blisko.
300 jest optymalna.
400 czemu nie http://www.sports.pl/index.php?show=1&s=1023&ns=74068&sl=6 łukasz grochala, specjalista od ciasnych kadrów, aktualnie dziennik łódzki
Łukasz Grochala najczesciej uzywa 600mm f4 ;)
BlingBling
07-10-2007, 19:24
a moze 200-400.... ? chociaz stalka chyba lepiej, nie?
ja wziolbym zdecydowanie 200-400
BlingBling
07-10-2007, 19:53
do noznej zooma? odwaznie chyba chociaz nie jest to takie ostatnie rozwiazanie chociaz ponoc jakosc zoomow slabsza niz stalek...
do pilki na nikorze przyslona 2,8-3,5 max... nie ma opcji na przyslone w granicach 4 przy sztucznym oswietleniu.
a moze 200-400.... ? chociaz stalka chyba lepiej, nie?
Pierwsze wyklucza drugie, 200-400 ma dla Ciebie za słabe światło.
BlingBling
07-10-2007, 21:09
aaa widzicie.... a ja myslalem ze to 2,8 jest :lol:
a przznam ze coraz wiecej osob poleca mi 400tke ale sam nie wiem.... czy nowa 300 czy uzywana 400.... ale mam dylemata :D
chcialbym miec takie dylematy ;)
A wracając do vr i kwestii energii. Zżera więcej to oczywiste, ale co za problem dokupić dodatkowy aku i wymienić gdy poprzedni się wyczerpie? Baterie do D2. są drogie, to fakt, ale mając kasę na Nikorra 300/2.8 kwestia paru stów nie gra dużej roli, a VR to spore udogodnienie.... Chyba, że po kupie tego nikkora będziesz głodował przez rok... to inna sprawa :)
BlingBling
07-10-2007, 22:24
o glodowwaniu raczej jeszcze nie pomyslalem ale nie wiadomo co zycie przyniesie ;D hehe problem 2 aku staonowi cena szkoda mi kasy na takowe akcesroia bo na 1 aku zrobie kolo 1500 klapniec. A vr zdaje mi sie coraz bardziej zbedny bo w sporcie jakos chyba specjalnie sie nie przydaje. A przyznam ze coraz bardziej jestem przychylny do 400tki...ale jeszcze teoche czasu i podejme wlasciwwa (mam nadzieje) decyzje :)
ale opinie wciaz mile widziane :)
dla mnie 70-200 i konwerter nie wchodzi w gre. do pilki na nikorze przyslona 2,8-3,5 max... nie ma opcji na przyslone w granicach 4 przy sztucznym oswietleniu.
kup 200-400/4 a straty na przysłonie zrekompensujesz podniesieniem ISO w D3.
BlingBling
08-10-2007, 13:03
nie stac mnie na d3. jade na d2h i predko mi sie na zmiane nie zanosi :)
skoro cię stać na 300/2.8 AF-S VR to myślałem, że na zmianę body też.
BlingBling
08-10-2007, 15:26
niestety sac mnie na razie na szkielko ale mam nadzieje ze kiedys dorobie sie d3 :)
mam dopiero 18 lat :D
jak miałem 18 :-D to miałem zenita E i heliosa 58 mm. Miałem możliwość robienia Praktiką LTL, Kievem, Pentaconem i kilkoma obiektywami - Sonnarem 180. To było sporo - bo przeciętny fotograf nie miał możliwości pracy z tylkoma body do wyboru. Żadnych zoomów, żadnej automatyki. Dobrze, że miałem pomiary. Ale teraz to dobrze macie :-D
Jak czasem czytam o niewystarczająco dobrze zaprojektowanej funkcji auto ISO, albo o LiveView to możesz się domyślać co o tym sądzę :-D A ja nawet dynamiczny sport tym fotografowałem! Praktiką z Sonnarem od pentacona z redukcją do M42. Jak to szło robić bez AF-S to nie mam pojęcia - ale szło.
BlingBling
08-10-2007, 15:54
no tez mysle ze mamy lepiej i o wiele latwiej... nie wiem co bedzie za 20 lat.. na komunie bedzie sie d3xxxx dostawalo :D
BlingBling
08-10-2007, 16:06
wiadomo ze mamy latwiej coz takie czasy tylko ze nie bedzie ej satysfakcji kiedys ze do czegos sie doszlo pokonujac trud i wszelkie bariety... praktycznie mamy wszysto podane na tacy ale i tak nie wszyscy to umieja wykorzystac :D
wracją do tematu - 200-400 to moje marzenie i może dlatego ci to szkło radzę. Jakościowo jest super, zmienisz kiedyś body na D3 to będzie ci brak ogniskowej i będziesz zamieniał 300/2.8 na 400 mm. I stracisz na zamianie szkieł całkiem sporo, bo cięzko opchnąć nową 300/2.8 za dobrą cenę.
Myslę, że stratę 1/2 - 1 EV da się przeboleć i podciągnąc ISO na te bardziej szumiące. Wygoda pracy na zoomie jest wiele większa, nie będzie konieczna praca na 2 body, kadry będziesz robił tak ciasne jak trzeba (przy niewielu MP w D2H to chyba istotne by nie wykadrowywać?)
BlingBling
08-10-2007, 17:10
no tak cropy z d2h sa slabe bo 4mpx... dlatego coraz bardziej intensywnie mysle o 400 2,8..
jasiu102
10-10-2007, 18:37
wiadomo ze mamy latwiej coz takie czasy tylko ze nie bedzie ej satysfakcji kiedys ze do czegos sie doszlo pokonujac trud i wszelkie bariety... praktycznie mamy wszysto podane na tacy ale i tak nie wszyscy to umieja wykorzystac :D
ja mam 22 lata od 3 lata pracuje i nie stac mnie na 300 2.8 więc nie wszyscy maja tak łatwo
phantomek
28-10-2007, 10:53
ja mam 22 lata od 3 lata pracuje i nie stac mnie na 300 2.8 więc nie wszyscy maja tak łatwo
Zalezy jaka praca itd, wg mnie, jezeli zyjesz z dobrej fotografii, to kupno 300 2.8 i odrobienie tego przykladowo w pol roku czy rok to zaden problem.
no tak cropy z d2h sa slabe bo 4mpx... dlatego coraz bardziej intensywnie mysle o 400 2,8..
czasami potrzeba cropa a czasami nie. Jak chcesz to zrobić? Albo zoom albo kilka stałek. Czyli musisz miec 2 body i zarówno 300 jak i 400 mm, bo nie ma czasu na przepinanie. Co zrobisz z jedną stałką jak się szybko zmienia odległość do obiektu? Wbiegniesz na boisko by mieć ciasny kadr, albo pobiegniesz w publicznośc by mieć szerszy? Nie zdążysz. Robienie sportu jedna stałką i małą matrycą z której ciężko coś wyciąć jest IMHO bez sensu. Jak mała matryca to zoom, albo 2 body i 2 stałki.
jasiu102
28-10-2007, 23:32
Zalezy jaka praca itd, wg mnie, jezeli zyjesz z dobrej fotografii, to kupno 300 2.8 i odrobienie tego przykladowo w pol roku czy rok to zaden problem.
to ile musiałbym zarabiać miesięcznie żeby odrobić? dodam że nie mieszkam z mamusią mam na utrzymaniu auto i płacę za studia. nie sądzę, ze ktoś w moim wieku zarabia taką kasę (oczywiście może być wyjątek). na renomę znajomości itp. trzeba sobie wypracować.
phantomek
28-10-2007, 23:33
300 za 11 tys kupisz, a ile musisz zarabiac, to zalezy przez jakis czas chcesz splacac, to przeciez wiadome :)
a jezeli chcesz sie utrzymywac dobrze z fotografii, to po pierwsze: trzeba sie cenic, a po drugie: ukierunkowac sie w jednym temacie, byc w tym dobrym, nie brac wszystkich zlecen, tylko te ktore pociągną za sobą kolejne, duże efekty.
I będzie dobrze... wydaje sie dziwne? moze, ale do zrealizowania.
No ale dobra, koniec wywodu na ten temat :)
i zeby nie bylo, nie mieszkam juz z rodzicami, studiuje, mam samochod, do wszystkiego doszedlem sam, jak? kilka linijek wyzej napisalem.
jasiu102
28-10-2007, 23:36
300 za 11 tys kupisz, a ile musisz zarabiac, to zalezy przez jakis czas chcesz splacac, to przeciez wiadome :)
rozumiem że mówisz o używce
phantomek
28-10-2007, 23:39
tak, to nawet bylo ze 2-3 miesiace temu, teraz moze stanialy, ostatnio nie sprawdzalem co i jak
jasiu102
28-10-2007, 23:41
a ile lat zajmujesz się fotografią?? znaczy się żyjesz z niej
phantomek
28-10-2007, 23:42
Niecałe 2 a zyje rok, nastepne pytania to na PW, bo nie bede tu tak pisal o sobie :) bo nie o tym wątek.
jasiu102
28-10-2007, 23:57
Niecałe 2 a zyje rok, nastepne pytania to na PW, bo nie bede tu tak pisal o sobie :) bo nie o tym wątek.
nie no spoko juz wystarczy i tak za bardzo się do siebie zbliżyliśmy :)
i nie jestem ze skarbówki
phantomek
29-10-2007, 00:09
Skarbowki sie nie boje :)
BlingBling
04-11-2007, 11:44
o lol :D
ja mam troche wiecej niz 22 ale tez nie jest lekko,sam na wszystko zapracowalem ,a tez nie zaczynalem od d2xs i 300 setki,teraz mysle ( hehe jestem pewien ) nad d3 i 400 2.8 ,ale nie zawsze byl kawior,zenit+ stala 400 ciemna,minolta dynax,canon 650,canon 5,nokon d100,nikon d200,nikon d2h,nikon d2xs......nikon d3.... :):):)
BlingBling
05-11-2007, 13:57
gilu - jak zapracowales? :) czysta ciekawosc :D
phantomek
06-11-2007, 16:09
Zdjeciami...
On zaczynal od gorszego sprzetu niz Ty masz.