Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Krakow inaczej.
Tak troche inaczej. Tytul na zdjecie wymyslil przyjaciel - ocean wolnego czasu.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/52/18/download/1140307.jpg)
david555
25-09-2007, 20:44
Co prawda nie widać, że to krakowska kałuża, ale fotka kompozycyjnie nie najgorsza. Wiesz ciekawi mnie jak Ty to robisz, że mieszkając w Pruszczu Gd. masz w Krakowie ocean wolnego czasu, niczym Jackowska.
Karl Johansson
26-09-2007, 15:14
David-podróże wakacyjne mają to do siebie, że dają sporo wolnego czasu :)
A co do zdjęcia, to ja tam wyraźnie Sukiennice widzę, a nic mi nie wiadomo na temat Sukiennic w innym mieście;]
david555
26-09-2007, 15:25
A co do zdjęcia, to ja tam wyraźnie Sukiennice widzę...
No wyobraźnię to Ty masz, bo raczej trzeba je sobie wyobrazić.:)
Karl Johansson
26-09-2007, 15:27
dzięki za komplement :]
ale ja na serio widzę tam Sukiennice :]
Ja też od razu sobaczyłem tam Sukiennice, a w Krakowie to parę razy byłem. :)
david555
26-09-2007, 15:37
Ja też od razu sobaczyłem tam Sukiennice, a w Krakowie to parę razy byłem. :)
A niech Was obydwu nie znam;), jaja sobie ze mnie robicie. Dziadka starego. Fe, nieładnie.:):):)
Karl Johansson
26-09-2007, 15:38
nie no, do starszych to ja zawsze z szacunkiem :]
ale wiadomo, jak to bywa...wzrok...tego...:)
Pozdrawiam :)
david555
26-09-2007, 15:41
ale wiadomo, jak to bywa...wzrok...tego...:)
No wyraźnie sobie drwią z sędziwej starości.:):):) Ale co tam, młodzi tak zawsze.;)
Karl Johansson
26-09-2007, 15:56
to nie są drwiny, tylko "koleżeńskie docinki" :)
takie nieszkodliwe i w ogóle :]
Dla porównania: Sukiennice z góry (http://www.krakow4u.pl/inne/sukiennice/html_foto/013_sukiennice.html). Układ i kształt wież się zgadza. Jak nic Sukiennice. :)
ponoc starsi tez gorzej slysza ;)
Czegos nierozumie.Zaprzeczasz sama sobie. Piszesz mi opinie do zdjecia ktore lekko rozmylem, ze nie trafia do ciebie bo ty lubisz szczegoly(zdjecie w dziale martw.nat.abs. p.t:Reszta jast milczeniem) a sama pokazujesz foto na kyorym niema wogole szczegolow.
Wiec.............................................. ..........................?
O co chodzi..... ?
Archangel
26-09-2007, 19:27
dałbym to do góry nogami ;)
david555
26-09-2007, 21:40
O, to, to. To bym może poznał, że to SUKIENNICE.:)
Czegos nierozumie.Zaprzeczasz sama sobie. Piszesz mi opinie do zdjecia ktore lekko rozmylem, ze nie trafia do ciebie bo ty lubisz szczegoly(zdjecie w dziale martw.nat.abs. p.t:Reszta jast milczeniem) a sama pokazujesz foto na kyorym niema wogole szczegolow.
O co chodzi..... ?
zle mnie Pan zrozumiał :) majac na myśli detale rozumiem np. właśnie takiego kozła, krzyż, jakis ornament wyciągnięty z architektury, nie calosc. chodzi mi po prostu o dana jednoste makro architektoniczna (ze użyje takiego slowa, ale oddaje naturę myśli) :D
i naprawdę nie rozumiem tej nowej tendencji na forum... zwrócisz komuś uwagę, a od razu przejrzą twoje foty, aby wynaleźć Ci ten sam błąd (ostatnia historia z prostowaniem zdjęć). kolejny kompleks polski?
mam nadzieje, ze wytlumacylam o co mi chodzi. osobiscie uwazam, ze czasem warto skupic sie na detalach architektoncznych,. malo osob to robi. a temat ciekawy. koziol bylby swietny, gdyby nie to kiczowate (imo) i cyfrowe rozmycie.
za wszelkie nieuprzejmosci/zbytnie doslownosci przepraszam, ale zbyt mi dobrze bylo w pubie.
poza tym. koncepcja tego zdjecia - pokazac Krakow nieco inaczej. sam tytul - ocean, woda itd. z gory koncepcja nie bylo ukazanie detali sukiennic a klimatu Krakowa. jezeli go nie dostrzegasz - spoko. nie robi.
Chyba raczej odbicie lustrzane. :D
Cytat:Napisał vanve
O co chodzi..... ?
zle mnie Pan zrozumiał :) majac na myśli detale rozumiem np. właśnie takiego kozła, krzyż, jakis ornament wyciągnięty z architektury, nie calosc. chodzi mi po prostu o dana jednoste makro architektoniczna (ze użyje takiego slowa, ale oddaje naturę myśli) :D
i naprawdę nie rozumiem tej nowej tendencji na forum... zwrócisz komuś uwagę, a od razu przejrzą twoje foty, aby wynaleźć Ci ten sam błąd (ostatnia historia z prostowaniem zdjęć). kolejny kompleks polski?
mam nadzieje, ze wytlumacylam o co mi chodzi. osobiscie uwazam, ze czasem warto skupic sie na detalach architektoncznych,. malo osob to robi. a temat ciekawy. koziol bylby swietny, gdyby nie to kiczowate (imo) i cyfrowe rozmycie.
za wszelkie nieuprzejmosci/zbytnie doslownosci przepraszam, ale zbyt mi dobrze bylo w pubie.
poza tym. koncepcja tego zdjecia - pokazac Krakow nieco inaczej. sam tytul - ocean, woda itd. z gory koncepcja nie bylo ukazanie detali sukiennic a klimatu Krakowa. jezeli go nie dostrzegasz - spoko. nie robi.
przykro mi Kami ze nic nie zrozumialas ,i aby "uratowac swoja fotke "podpierasz sie cytuje(i naprawdę nie rozumiem tej nowej tendencji na forum...) niewlasciwie wyciagnietymi wnioskami ,bo generalizowanie w tym przypadku jest bezzasadne-wlasnie dlatego prosilem "pokaz swoje fotki,poraz kolejny okazuje sie ze rzeczywistosc nas przerasta ,zycze tworczych fotek -bo rozumiem ze szukasz swego stylu
Cytat:Napisał vanve
O co chodzi..... ?
przykro mi Kami ze nic nie zrozumialas ,i aby "uratowac swoja fotke "podpierasz sie cytuje(i naprawdę nie rozumiem tej nowej tendencji na forum...) niewlasciwie wyciagnietymi wnioskami ,bo generalizowanie w tym przypadku jest bezzasadne-wlasnie dlatego prosilem "pokaz swoje fotki,poraz kolejny okazuje sie ze rzeczywistosc nas przerasta ,zycze tworczych fotek -bo rozumiem ze szukasz swego stylu
Dziekuje hrab ze wytlumaczyles pani o co chodzi,moze zrozumie.
Karl Johansson
29-09-2007, 22:38
Najśmieszniejsze jest to, że Wy (mówię o uż. Harb i Vanve) mówicie, wg mnie, o czym innym, niż Kami.
Ona broni swojej foty przed "atakiem" (nie najszczęśliwsze słowo, wiem, ale nie chce mi się myśleć nad lepszym) ze strony Vanve, który zarzucił jej, że krytykuje go za to, co sama robi. (wybaczcie, że tak zawile). Prawda jest taka, że to jednak Wy źle zrozumieliście. Zdjęcie skrytykowane przez Kami (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=37337) pokazuje detal architektoniczny, głowę kozła/czegokolwiek, i Kami, pisząc, że lubi detale, miała na myśli właśnie detale architektoniczne. Przeszkadzało jej rozmycie zdjęcia, promieniste wokół rzeczonego detalu, i to normalna rzecz-nie wszystkim wszystko musi się podobać, dla mnie też, zresztą, pasuje tam ono jak niedźwiedź do biurowca. Odpowiedź, którą otrzymała, była, co najmniej, dziwna-"skoro lubisz detale, to się ich nie czepiaj''. Czy już nie można wyrazić swojej opinii?
PS. Vanve, jak już używasz zwrotów grzecznościowych (a takimi są "Pan" i "Pani"), to pisz je z tzw. wielkiej litery. Taki zwyczaj.
Najśmieszniejsze jest to, że Wy (mówię o uż. Harb i Vanve) mówicie, wg mnie, o czym innym, niż Kami.
Ona broni swojej foty przed "atakiem" (nie najszczęśliwsze słowo, wiem, ale nie chce mi się myśleć nad lepszym) ze strony Vanve, który zarzucił jej, że krytykuje go za to, co sama robi. (wybaczcie, że tak zawile). Prawda jest taka, że to jednak Wy źle zrozumieliście. Zdjęcie skrytykowane przez Kami (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=37337) pokazuje detal architektoniczny, głowę kozła/czegokolwiek, i Kami, pisząc, że lubi detale, miała na myśli właśnie detale architektoniczne. Przeszkadzało jej rozmycie zdjęcia, promieniste wokół rzeczonego detalu, i to normalna rzecz-nie wszystkim wszystko musi się podobać, dla mnie też, zresztą, pasuje tam ono jak niedźwiedź do biurowca. Odpowiedź, którą otrzymała, była, co najmniej, dziwna-"skoro lubisz detale, to się ich nie czepiaj''. Czy już nie można wyrazić swojej opinii?
PS. Vanve, jak już używasz zwrotów grzecznościowych (a takimi są "Pan" i "Pani"), to pisz je z tzw. wielkiej litery. Taki zwyczaj.
witaj Karl ,mysle ze teraz to my sie nie rozumiemy ,ja odnosze sie raczej do ironi zawartej w poscie Kami, cytuje "i naprawdę nie rozumiem tej nowej tendencji na forum... zwrócisz komuś uwagę, a od razu przejrzą twoje foty, aby wynaleźć Ci ten sam błąd (ostatnia historia z prostowaniem zdjęć). kolejny kompleks polski? " jezeli uwazniej przeczytasz ten text ,to mysle ze wszystko ulozy sie w logiczna calosc ,polemizujac z Kami juz wczesniej wlasnie w temacie prostowania fotek ,probowalem przekazac swoj osad na temat rzetelnej oceny fotek wystawianych na forum ,chodzilo mi wlasnie miedzy innymi o fakt iz oceniajacy, nie pozostawia na ocenianym suchej nitki ,mimo tego iz sam popelnia identyczny blad ,jak wiec sie to ma do dystansu i obiektywizmu,natomiast w tym watku czuje sie wywolany do odpowiedzi zamieszczonym przez Kami komentarzem -cytat wyzej ,w oczach Kami sprawa urosla do jak to nazwano KOMPLEKSU POLSKIEGO,komleksem bardzo czesto jest fakt kreowania na sile fotek ktore az ociekaja Photoshopem ,szukania nowego stylu w fotografii za wszelka cene ,tylko dlatego azeby blysnac ,zaistniec -trzeba miec dystans i chwalic rzeczywiscie to co co sie nam podoba a nie przyklaskiwac tylko dlatego ze ktos to juz uczynil przed nami ,natomiast ironia ,frustracja -tych cech nie powinno byc na forum ,mysle ze odpowiedzialem Tobie na Twoje pytanie odnosnie wyrazania opinii -nie powinna ona wiazac sie z odgrywaniem sie na kims ,mnie osobiscie fotografia Kami tutaj zamieszczona nie podoba sie pod zadnym wzgledem ,ale poniewaz w innym watku doszlo pomiedzy nami do polemiki ,postanowilem nie zabierac glosu i nie oceniac tej pracy ,niestety to Kami sama prowokuje komentarze -pozdrawiam
witam, witam ^^
swój osad na temat rzetelnej oceny fotek wystawianych na forum ,chodzilo mi wlasnie miedzy innymi o fakt iz oceniajacy, nie pozostawia na ocenianym suchej nitki ,mimo tego iz sam popelnia identyczny blad ,jak wiec sie to ma do dystansu i obiektywizmu,natomiast w tym watku czuje sie wywolany do odpowiedzi zamieszczonym przez Kami komentarzem -cytat wyzej ,w oczach Kami sprawa urosla do jak to nazwano KOMPLEKSU POLSKIEGO
zacznę od tego, ze trochę Pan dramatyzuje :). jeśli uważasz, ze komentarz typu ' zdjęcie jest krzywe' za nie zostawienie suchej nitki... to już lekkie wyolbrzymienie. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale również nie podoba mi sie czasem ton 'wypowiedzi' niektórych osobników na tym forum (żeby nie było wszystkich i ze uogólniam). Nawet odpowiadając na twój watek o Gdańsku starałam sie to zrobić w sposób, aby nikogo nie urazić (nie wylatywałam z tekstem typu 'weź człowieku wyprostuj' itp.). Nie uważam sie za eksperta, a moje fotki z Gdańska możesz zobaczyć na adresie podanym w profilu (ostrzegam, ze cześć szumi niemiłosiernie i w najbliższej sposobności będę je poprawiać, ale potrzebuje bezchmurnego, nocnego nieba, no ale mniejsza).
Kwestia kompleksu polskiego... Po prostu strasznie mnie smiesza zachowania w stylu przejrze fotki i znajde blad. Zjawisko te nasila sie w internecie strasznie (np. komus napiszesz, ze szumi, tak na zielono i czerwono, a ten ci znajdzie szum monohromatyczny, typowe ziarenko i tez stwierdzi, ze szumi i jak Ty smiesz...). Nie uwazasz, ze to glupie? Zachowanie godne 13-latka.
Nazwalam to kompleksem polskim (kolejnym), bo w sumie jesteśmy zakompleksionym narodem i na sile szukamy usprawiedliwienia i pocieszenia, czasem w taki idiotyczny sposób.
Osobiście uważam, ze przeszukanie komuś teczki i wyjecie z niego zdjęcia krzywego i skwitowanie zajścia tekstem w stylu 'chyle czolo przed Twoja krytyka i umiejętnościami ! ----czy mam brac z Ciebie przyklad jezeli chodzi o prostowanie ?to chyba Twoja fotka !' za dziecinny i wręcz niegodny istoty cywilizowanej. Wielu stwierdziło, ze Twoje zdjęcia były krzywe i ze to przeszkadza... Tobie nie podobał sie ton ich wypowiedzi, a sam zachowałeś sie podobnie, jak nie gorzej.
Tak samo uważam, ze jeżeli pisze komuś, iż lubię detale (uwaga, detal - jednostka makro architektoniczna) i zrobiłam to grzecznie, a nie 'weź człowieku zniknij to kiczowate rozmycie', wcale nie oznacza ze fotografuje tylko detale/na każdej moje fotografii należy doszukać sie detalu/skupiam sie tylko na szczegółach w swoich zdjęciach.
A zwłaszcza uważam za komiczna zaistniała sytuacje, gdzie zarzuca mi sie, iż skoro lubię detale, to jak mogę pokazać zdjęcie odbicia w kałuży. Otóż mogę bo tak chciałam i to wcale nie zmienia tego, iż detale lubię ani nie powoduje, ze zaprzeczam sama sobie (bo to już w ogóle jest śmieszne).
Przykro tylko, ze takie zachowania maja miejsce na forum Nikona. Niedługo zrobi sie z tego kolejne miejsce na wazeliniarstwo. Bo inaczej najwidoczniej sie nie da...
A i w żaden sposób nie 'ratuje' swej fotki. Ja odparłam tylko 'atak' a propos detali. Nie mam czego ratować, bo i przed czym? Zauważ, ze nie przetrząsnęłam nikomu teczki w poszukiwaniu jakiegoś tam budynku rozmytego w jakiejś tam kałuży, w której detali nie ma ani sladu itd.
david555
30-09-2007, 01:32
kami, ależ to zdjęcie jest dobre. Ty to wiesz i ja to wiem, ale przecież na Boga nie wszystkim musi się podobać. Taj spokój tym przydługim tyradom (choć przeczytałem co do litery), bo szkoda nerwów. FORUM NIKON-a jest otwarte i dostępne dla wszystkich i publikując tutaj zdjęcia musisz mieć świadomość, że nieraz oceny będą krzywdzące lub wręcz niesprawiedliwe. Nie masz na to wpływu. Możesz natomiast tak jak ja nie publikować tutaj zdjęć. Pozdrawiam.
david555, ja wiem, ze ono jest dobre i nikomu tu nie starałam sie tego uświadomić. demokracje mamy ;).
i serio, ja sie nie denerwuje. mnie to niemiłosiernie śmieszy. internet, właśnie dlatego ze jest otwarty i dostępny dla wszystkich, staje sie prawdziwa skarbnica ludzkich charakterów i zachowań :D to jest wbrew pozorom fascynujące i ciekawe. a i nie powiem, ze pisanie takich tekstów, trochę przydługich, sprawia mi ogromna radość :)
i jejku - nikt mnie nie skrzywdził swymi komentarzami, najwyraźniej owi Panowie powyżej poczuli sie skrzywdzeni ;)
pozdrawiam :)
Karl Johansson
30-09-2007, 03:15
a i nie powiem, ze pisanie takich tekstów, trochę przydługich, sprawia mi ogromna radość :)
a bloga jakoś naszego-nie ruszasz:P
sorry za OT...
droga Kami ,mysle ze ta polemika nie ma sensu ,nie dosc dokladnie czytasz posty i przeinaczasz sens wypowiedzi (nie zabieralem glosu odnosnie detali-wiec po co rozwijasz ten temat) napisalem o przyklaskiwaniu w ocenie fotek ,Ty piszesz o wazeliniarstwie ,zostan przy swoich KOMPLEKSACH POLSKICH bo zapewne bedzie ich wiecej ,i czytaj uwazniej posty oraz celniej stosuj cytaty,natomiast ponownie mi przykro ze nie dotarly do Ciebie moje slowa o KNSTRUKTYWNEJ KRYTYCE bo w calej naszej korespondencji sporo tego bylo-pozdrawiam
Ps. ten watek dyskusji ,zakonczylem
twórczo
jak najbardziej na plus