Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw używacie do reporterki?
radoslavv
19-12-2005, 21:07
Jak w temacie, mam 18-70, ale kombinuję jaki obiektyw najlepiej się zda do typowo "reporterskiego" biegania po mieście i pobawienia się z samymi osobami i głębią ostrości...
Czy używacie stałek, czy lekkiego zooma?
Ja uzywam w wiekszosci stalki 50mm - jak to mowia ta ogniskowa jest najbardziej zblizona do widoku oka ludzkiego :)
Czasem fajny jest szeroki kat ale wtedy masz masz trudniejsze kadrowanie, za duzo elementow w kadrze :twisted:
Wiec reasumujac najwygodniejszy jest zoom jak najszerszy do mz maks 80mm, dalsze ogniskowe juz sie chyba do typowego streeta nie nadaja :P
radoslavv
19-12-2005, 21:16
Ja uzywam w wiekszosci stalki 50mm - jak to mowia ta ogniskowa jest najbardziej zblizona do widoku oka ludzkiego :)
Czasem fajny jest szeroki kat ale wtedy masz masz trudniejsze kadrowanie, za duzo elementow w kadrze :twisted:
Wiec reasumujac najwygodniejszy jest zoom jak najszerszy do mz maks 80mm, dalsze ogniskowe juz sie chyba do typowego streeta nie nadaja :P
Ale w body cyfrowym wyjdzie gdzieś odpowiednik 75 mm, czy to nie za dużo?
Ja tam do reporterki używam właśnie kita 18-70 , może i nie rewelacja .
Ale do tego co robie ( reporterka ) to w zupełności wystarcza.
Ale w body cyfrowym wyjdzie gdzieś odpowiednik 75 mm, czy to nie za dużo?
ech z tymi cyframi to tylko same problemy :mrgreen: :mrgreen:
to moze zastanowisz sie nad analogiem :D
18-70 sie sprawdza.. na zewnątrz szkiełko o tej jasności nie jest ograniczeniem a ogniskowe do wszystkiego. Trochę też 50/1.8. Do fotografowania osób chyba bym się pokusił o coś z 70-200 :roll:
w obu (D50/F70) przypadkach używam tamrona 28-75/2,8...aczkolwiek myślę na nikim 20-35/2,8 lub podobną tokiną, a może tamronem 17-35...ale i tak podstawą bedzie te pierwszy :P
radoslavv
19-12-2005, 23:51
w obu (D50/F70) przypadkach używam tamrona 28-75/2,8...aczkolwiek myślę na nikim 20-35/2,8 lub podobną tokiną, a może tamronem 17-35...ale i tak podstawą bedzie te pierwszy :P
Właśnie się zastanawiam nad wymiana 18-70 na tamrona 28-75. Chciałbym otrzymać ładniejsze i większe rozmycie tła. Czy dobrze główkuję? Czy jest sens?
jeśli chodzio bokeh, to tamronik jest super...ale uważaj, jakiś czas temu pojawiło się trochę egzemplarzy na które nasi firumowicze narzekali
Ja używam Nikona 20-35 2.8 i Afs 80-200 2.8. Zdecydowanie częściej tego pierwszego.
do niedawna uzywalem zawsze Sigmy 18-125. ze wzgledu na to, ze miala najkrotsza ogniskowa ze szkiel, ktore mialem. AF niby wolny, ale jak sie wrzuci f/8 i ISO 400 to nie ma gnata, zeby nie zrobic tym zdjecia akceptowalnej ostrosci (ktora akurat nie jest priorytetem w reportazu).
jakis czas temu zanabylem Tokine 12-24. i to jest jak dla mnie perfekcyjne szklo do reportazu. zmusza do podejscia blisko do ludzi i wejscia w srodek wydarzen. troche za duza, zeby razem z 10D wygladac na tyle niepozornie, by nie "krepowac" fotografowanych ludzikow, ale w tym zakresie ogniskowych do cyfranki nie ma zbytnio wyboru.
MSZ, do dobrego reportazu jak najbardziej (ultra)szeroki kat. zdjecia robione czyms dluzszym nie maja tego wrazenia akcji "na dotyk" i ogladajacy nie ma kontaktu ze scena. szeroki kat daje znacznie lepsze wrazenie "bycia" w kadrze. a poza tym zmusza fotografa do podejscia blisko i przelamania bariery obaw podchodzenia do ludzi. daje lepszy kontakt z fotografowanymi i pozwala robic ciekawsze fotki.
zdecydowanie polecam szerokie katy. dlugimi szklami to jest podgladactwo nie reportaz