Zobacz pełną wersję : d 50, d 70, 70s , d 80 - ktorego kupic ??
Witam forumowiczów.
Mam dylemat. Mam klienta na moja d40 i zastanawiam sie nad zmiana aparatu... przeczytalem juz wiele postow tutaj i mam kompletny metlik. Do tego znajomy fotograf mi mowil jeszcze ze najlepsze zdjecia jakie wywoluje pochadza z d 40 ... odradza np. d 70 ze szumi. w gre wchodza rowniez uzywki .. chociaz wolalbym nowy. Bardzo proszę o konkretne i zwiezłe odpowiedzi. Którego warto kupić albo nie i dlaczego ???
Myślę o d50, D70s, i d 80.
Pozdrawiam i z góry dziekuje
Jak masz kasę to D80. Ale to już było więc... A D40 ma taką samą matryce co D70, D50 więc co do szumów to bym się nie do końca zgodził. pozdr
A dlaczego wymieniasz puszkę?
david555
24-09-2007, 22:53
Najlepiej dobierać puszkę tak, jak sztucer. Kupić tą, która najlepiej Ci leży w rękach. No chyba, że są jakieś ograniczenia, np. finansowe. Wbrew wszystkim technicznym nowinkom, to, że puszka powinna pasować do ręki jest najistotniejszym kryterium. Będziesz ją przecież nosić latami.
Używam D80 i jestem bardzo zadowolony z pracy całego systemu. Wybrałem ten aparat, bo chciałem koniecznie obiektyw N 18-70 dobrej jakości z metalowym gwintem sprzedawany w zestawie z tym aparatem. Używam też starej ale dobrej lampy nie współpracującej z automatyką.
D40X to też dobry wybór - tak słyszałem. Obiektyw standardowy również jest chwalony, zreszta sam wiesz, bo używasz takiego.
1) Obiektyw, 2) aparat, 3) lampa to są podstawowe kryteria wyboru aparatu, w tej właśnie kolejności. Spróbuj sam ocenić co zyskasz na zmianie: lepszy obiektyw, czy dodatkowy osprzęt np. lampa, czy dodatkowe możliwości robienia określonych zdjęć.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem
tomhagen
25-09-2007, 07:46
a ja bede polecał D50. idealnie mierzy światło, cudownie leży w rękach, nie szumi (no chyba że tylko troszke na 1600 i w ciemnych miejscach) no i ta cena...
Najlepiej zastanow sie dlaczego sprzedales D40 , czego Ci w niej brakowalo.
Pozniej porownaj reszte puszek pod wzgledem tego co oferuja , co byc moze w przyszlosci bedziesz chcial wykorzystac.
Zerknij chociazby tu :
http://www.nikonians.org/nikon/d80/comparison.html
http://www.kenrockwell.com/nikon/d80/vs-d70.htm
Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać?
Pozdrawiam, Stasio.
Najlepiej dobierać puszkę tak, jak sztucer. Kupić tą, która najlepiej Ci leży w rękach. No chyba, że są jakieś ograniczenia, np. finansowe. Wbrew wszystkim technicznym nowinkom, to, że puszka powinna pasować do ręki jest najistotniejszym kryterium. Będziesz ją przecież nosić latami.
A Ty masz sztucer david555 ?
ja polecam D80 bo leży jak Blazer R93 ;)
Rafał_Sz
25-09-2007, 08:04
D50 i D70s porządne puszki.
D40 i D40X porządne puszki.
D80 i D200 porządne puszki.
Wybór należy do Ciebie.
chyba powinienes napisac jakie masz/chcesz miec obiektywy, czego Ci brakuje w d40, ew co chcesz focic, bo tak to ciezko odpowiedziec.
kronos28
25-09-2007, 10:35
chyba powinienes napisac jakie masz/chcesz miec obiektywy, czego Ci brakuje w d40, ew co chcesz focic, bo tak to ciezko odpowiedziec.
dokładnie.
IMHO przejście z d40 na d50 nie będzie dużym skokiem bo w zasadzie różnic jest tylko parę choć istotnych - śrubokręt (wiadomo), bardziej rozbudowany AF, bracketing, lepsza ergonomia - więcej przydatnych funkcji w przyciskach na body co powoduje że rzadziej trzeba nurkować do menu, no i większy jest - wygodniejszy (ale to moje prywatne zdanie, ja nie lubię małych korpusów np do d80 imho grip to obowiązek, bo bez tego taki przymaławy i brak miejsca do złapania pod małym palcem i serdecznym z gripem jest już dobrze ).
Z D40 na D70(s) to już skok - bo to dwie różne półki, CLS, jeszcze lepsza ergonomia itd. specyfikacje w necie
No i D80 - no tu też skok ale jeszcze większy (taki przeskok do innego wymiaru ;)) - wizjer jaśniejszy o niebo od tego w d70, większa matryca z d200, AF z d200, w pełni mechaniczna migawka itd specyfikacje w necie.
Moje zdanie - zależy co potrzebujesz ale jak z d40 przechodzisz to bierz d70(s) bo można je dostać w podobnej cenie co d50, lub jak cię stać to bierz d80.
aha no i wszystkie mają coś nowego - wyświetlacz górny ;)
Tu akurat odpowiedź jest prosta jak słońce. Masz kasę i D80 dobrze Ci leży w ręce to kupuj. Masz mniej kasy i też chcesz być zadowolony kup tańsze D 50 lub D70s w zależności który organoleptycznie bardziej Ci pasuje.
noo swietnie swietnie.. a jak masz jeszcze wiecej kasy i Ci lezy do wez D2x'a ;-)
ja tez uważam, że jak ci styka to d80...ja myślłem o d40 ale kupiłem używke d50...i jestem bardzo zadowolony:D
na 80 - tke czy 70 - tkę nie miałem kaski...
Zgadzam się z opinią, że aparat powinien "pasować" do dłoni. Miałem kupić D70s, bo odpowiadał mi parametrami i ceną. Ale był za duży. Z tego powodu poczekałem kilka miesięcy, dozbierałem pieniążki i kupiłem D80, bo leży mi w dłoni jakby był szyty na miarę. I nie przejąłem się sugestiami sprzedawcy, że dla mnie D80 to puszkonanizm (on sam miał D70s).
Oczywiście są też inne zalety D80, ale one tylko pomogły w podjęciu decyzji.
noo swietnie swietnie.. a jak masz jeszcze wiecej kasy i Ci lezy do wez D2x'a ;-)
Temat już był tyle razy przerabiany że aż się ...... chce. I nie ma co filozofować tylko policzyć kasę i iść do sklepu.
Dziekuje za odpowiedzi .... Siadlem do kompa, przeczytałem .... pomyślałem i chyba wezme d 80. Potrzebuje samo body.
Sprzedałem d40 tylko ze wzgledu na brak śrubokręta. Jest wiele fajnych tańszych obiektywów które w d 40 by mi nie ostrzyły.
Poczekam troszke i myślę kupić d 80 za jakieś 2300.
Z optyki mam:
24-85 ed, sonnar 180 2,8 , tair 300, jupiter 135 3,5 , biometar 80 2,8 - i myśle jeszcze o jakiejś stałce może 50 1,8 - i tu właśnie bedzie potrzebny śrubokręt. kiedyś jeszcze jakieś 10-20...
Pozdrawiam.
myślę kupić d 80 za jakieś 2300
Hmmm to chyba jeszcze sporo poczekasz... chyba że masz na myśli używkę...
big lebowski
25-09-2007, 15:04
Hmmm to chyba jeszcze sporo poczekasz... chyba że masz na myśli używkę...
Chyba, że w listopadzie wejdzie d300 i ceny trochę spadną?
Kto to wie? Tylko czy koledze będzie się chciało czekać dwa miesiące, gdy nadciąga złota polska jesień (to dla lubiących klimaty przyrodniczo-krajobrazowe) i wojna domowa (to dla lubiących reporterkę) ;-)
Gdybym przesiadał się z d40/x to albo kupiłbym d70s, aby za rok/dwa przesiąść się na d300 (cmos i kilka innych fajnych rzeczy), albo kupiłbym d80 (gdybym nie zakładał zakupu powyższego modelu lub ewent. następcy d80 na cmosie.
Sztolcman
25-09-2007, 17:05
A może coś naprawdę pancernego o podobnej rozdzielczości, lepszym wizjerem, pionowym uchwytem...:)
http://www.allegro.pl/item248592358_d1x_super_stan_.html
david555
25-09-2007, 19:58
A Ty masz sztucer david555 ?
ja polecam D80 bo leży jak Blazer R93 ;)
Jestem uzbrojony po zęby.:):):)
Jestem uzbrojony po zęby.:):):)
rozumiem że optytka - Swarowsky ;)
david555
25-09-2007, 21:30
rozumiem że optytka - Swarowsky ;)
Na razie Docter classic VZF 2,5-10x48, ale myślę o Z6, i owszem.:)
Na razie Docter classic VZF 2,5-10x48, ale myślę o Z6, i owszem.:)
:shock: respect ;)
david555
25-09-2007, 21:47
:shock: respect ;)
Daj spokój, forsa rzecz nabyta. Kto nie ma , nie grzeszy.:) Powiem Ci w tajemnicy, że to nie całkiem moja zasługa,:)
Mi D80 jak najbardziej lezy świetnie w ręce.. i jestem z niego zadowolony, jeszcze nigdy się na nim nie zawiodłem:)
fotomich
27-09-2007, 09:14
Zamieniłem D70 na D80 i nie żałuję, dokupiłem MB D80 tym bardziej nie żałuję, myślałem o d200 i nie żałuję,że nie kupiłem...:)pozdrawiam
ps. po prostu z d70 miałem dużo problemów!
stachmuszel
27-09-2007, 10:21
napisał fotomich:
"Zamieniłem D70 na D80 i nie żałuję, dokupiłem MB D80 tym bardziej nie żałuję, myślałem o d200 i nie żałuję,że nie kupiłem...pozdrawiam
ps. po prostu z d70 miałem dużo problemów!"
Jakiej natury te problemy?
Pozdro!