Zobacz pełną wersję : D70s wyłącza się, gaśnie LCD, po wyjęciu i włożeniu baterii pisze "Error"
mkochano
24-09-2007, 12:49
Hej
Robiłem na imprezie zdjęcia w dużej ilości. Mniej więcej gdzieś po 500-600 zdjęciach aparat kilka razy zachował się tak:
1. naciskam spust
2. gaśnie LCD
3. wyjmuję i wkładam baterię
4. na LCD napis "Error"
5. naciskam spust
6. aparat robi zdjęcie
7. znika napis "Error"
Sytuacja powtórzyła się kilka razy w ciągu minuty. Jedyne co mi przyszło do głowy to wymiana baterii (Hahnel HL-EL3 na Nikon EN-EL3a), po której aparat zaczął działać poprawnie.
Następnego dnia ponownie włożyłem Hahnela i zrobiłem bez problemu kilkadziesiąt zdjęć, w tym sporo z wbudowanym flashem (poprzedniego dnia używałem SB-800). Dopiero wtedy aparat pokazał że bateria nie jest w pełni naładowana (zgasł pierwszy segment) a problem więcej się nie powtórzył.
O co tu może chodzić?? Czy jest sens oddawać aparat do serwisu jeśli nie jestem w stanie odtworzyć problemu?
Aparat to D70s, obiektyw w momencie kiedy wystąpił problem to Nikkor 18-70.
Michał
zrobiłeś 600 zdjęć na jednej imprezie? sorry za złośliwość, ale może lepiej było wziąć kamerę:-)
mkochano
24-09-2007, 13:04
Zrobiłem ponad 800. Jak to było? "Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia nie ubierają tego w słowa?"
Michał
stachmuszel
24-09-2007, 13:26
Hej!
Na nieoryginalnym akumulatorze takie sytuacje mogą się zdarzyć. Powstał jakiś stan nieustalony, który spowodował takie a nie inne zachowanie się elektroniki aparatu. Nie martwiłbym się tym, tylko "wyczuł" odpowiedni moment podczas pracy, na wymianę (nieoryginalnego) akumulatora.
A swoją drogą 800 fotek na jednej imprezie. O zgrozo...
Pozdro!
A swoją drogą 800 fotek na jednej imprezie. O zgrozo...
Pozdro!
Tak? A gdy robisz na przykład zdjęcia ludzi w tańcu, to masz WSZYSTKIE ujęcia udane, trafione, ostre...?
puchbeary
24-09-2007, 13:46
W kontynuacji OT - ja robię około 700-900. Nie widze w tym nic niestosownego - mam pewność że nie będę się pocił później jak siądę do komputera. Wiem jakie są moje możliwości i ograniczenia więc wolę być zabezpieczony.
W temacie właściwym - nieoryginalny akumulator potrafi spłatać takie figle - ja z przykrością stwierdzam że moja krótka przygoda z nieoryginalnych akku (miałem to samo co opisałeś ale znacznie częściej - co 2-3 zdjęcie) w moim Nikonie D50 spowodowała przypadłość podwieszania lustra. Raz na 150-300 zdjęć lustro nie wraca i trzeba drugi raz nacisnąć spust żeby się odblokowało. Kiedyś tego nie było a teraz niestety również na oryginalnym akku się zdarza. Czytałem - nawet chyba na tym forum, że może to być spowodowane tym, że Nikon w chwili kłapnięcia lustrem pobiera więcej energii co powoduje że nieoryginalne ogniwa "nie wyrabiają" i stąd te problemy
miałem coś podobnego z akumulatorkami z hahnelowskiego gripa... wymiana na nikona pomaga... dlaczego tak się dzieje? Nie wiem!
Pewnie to jak zwykle nie wina producenta aparatu ;)
A co do ilości fotek... ja tak z 500 robię i rzeczywiście... mniej stresiku przy selekcji... ;)
mam d70s. kupiłem super baterię premium gold i tak właśnie się zaczęło podwieszać lustro. jak robię zdjęcia z dużym odstępem czasu to nie, ale przy fotkach jedna za drugą zawiesza sie. dokupiłem hahnela i problemu nie ma.
tak sobie myślę że jak się nie działo na oryg baterii a zaczęło się (u puchberrego) to może to kwestia styków - odczyścic czyms ?
puchbeary
25-09-2007, 21:58
Obawiam się że u mnie jakiemuś drobnemu uszkodzeniu uległ mechanizm lustra - niestety ta przypadłość trwa teraz również na oryginalnym akku. Tyle że raz na 100-200 zdjęć nie jest tak uciążliwa więc nic z tym nie robię.
mkochano
29-09-2007, 21:39
Sytuacja powtórzyła się i u mnie też lustro zatrzymuje się w połowie drogi. Kilkanaście zdjęć później (bez zmiany akumulatora, tylko wyjęcie i włożenie) korpus w końcu uznał że bateria jest rozładowana i odmówił dalszego robienia zdjęć. Reset nic nie wnosi (poza koniecznością ustawienia zegara).
Jak sytuacja pojawi się na akumulatorze Nikona to poleci do serwisu (znowu...).
Michał