PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D70 calkowicie padniety! pomozcie

kIEP25
24-09-2007, 10:10
witam

mialem ostatnio taki przypadek:
zmienialem obiektyw w nikonie d70 i wysiadl calkowicie...
podejrzewam ze podczas zmiany obiektywu przypadkiem mi sie wlonczyl bo po zalozeniu obiektywu (a wiem ze go wczesniej wylonczylem) byl wlonczony i byl komunikat error. autofokus nie dzialal wiec go wylonczylem... ale juz sie nie odpalil... malo tego... wogole wszystko zgaslo... nawet licznik zdjec... zupelnie nic... TOTALNE ZERO.

czy ktos mi moze powiedziec czy mozna cos zrobic procz oddania do naprawy??
mial ktos taki przypadek?? troche pogrzebalem na forum ale nie znalalzem
ewentualnie ile moze kosztowac naprawa takiej usterki??

bede wdzieczny za pomoc... bo generalnie co najgorsze to nie moj aparat:(

madburn
24-09-2007, 10:13
od samego zmieniania obiektywu nic si enie dzieje - zdarza mi sie odpiac szklo na uspionym/wlaczonym body
akumulatorek naladowany ?
isntrukcja resetu jest w manualu

kIEP25
24-09-2007, 11:24
no wlasnie sprawdzalem na roznych aku... i na zadnym nie pomagalo...
totalne nic...
tak jakby elektronika siadla calkowicie... ale tez mi sie nie wydaje zeby to byla kwestja zmiany obiektywu:( no poprostu nawet licznik nie zaswiecal sie:( zero jakiejkolwiek reakcji.

nie wiem czy ma tutaj cos do rzeczy ze to 2 letni nikon.

no ale popsul sie w moich rekach wiec musze to wyjasnic i poniesc konsekwencje:(

mam nadzieje ze ktos mi napisze czy da sie cos z tym zrobic w domowych wraunkach ewentualnie ile kosztuje naprawa.

Gemini
24-09-2007, 11:33
to pewnie masz wirusa... "Kononowicz" , bo on robi tak... "i nie będzie niczego!" ;)

a tak serio próbuj RESET

mini21
24-09-2007, 11:44
Ja miałem podobną sytuację, ale z 6 miesięcznym D70s.
Robiłem zdjęcia na małej imprezie w przedszkolu, aż tu nagle..... i nic.
Wymiana aku nie pomagała, w ogóle brak reakcji na cokolwiek.
Jednak mam jeszcze gwarancję i zawiozłem aparat na Postępu, tam po chyba 2 tygodniach zadzwonili że mogę odebrać aparat.
Powiedzieli, że "CHYBA" mechanika padła.

kIEP25
24-09-2007, 12:17
lol... a tak a propo zebyscie wiedzieli ze zepsol sie na wyjezdzie w bialym stoku... wiec moze cos z tym kononowiczem jest...:D

RESET nie pomogl...

mini21 i co dalej?? naprawili Ci?? jesli tak to placiles i ile?? a jak nie naprawili to co zrobiles??

david555
24-09-2007, 13:38
Prawdopodobną przyczyną tej usterki jest po prostu zwarcie pomiędzy stykami kontaktowymi (obiektyw-puszka) i dlatego przy zmianie szkiełka trzeba pamiętać o wyłączeniu aparatu. Jak widać Panowie serwisanci z Postępu nie udzielają wyczerpujących opisów, występujących w naprawianych aparatach usterek. A raczej powinni, bo w końcu płaci się za to niemałe przecież pieniądze.

mini21
24-09-2007, 16:20
mini21 i co dalej?? naprawili Ci?? jesli tak to placiles i ile?? a jak nie naprawili to co zrobiles??

Tak, naprawili, tylko, że ja miałem/mam aparat na gwarancji.