Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wartość "PITCH" na filtrach HOYA

tomek_d
23-09-2007, 20:17
Witam

Jestem ciekawy co ta wartość oznacza i w jaki sposób może wpływać na zdjęcie. Z tego co poczytałem to w aparatach dotyczy ona wielkości "piksela" matrycy i jest to dla mnie wartość wymierna. Natomiast w przypadku filtrów sprawa nie jest tak prosta, bo mamy filtry różnej średnicy i tej samej wielkości "pitch", nie wspominając o jakiś jednostkach w jakich to jest wyrażane.
Jeśli na jednym filtrze producent pisze PITCH:0.75 a na innym tego nie pisze to jakie tam jest to PITCH.
Czy w ogóle ta wartość ma jakieś znaczenie(poza marketingowym) skoro inni producenci go nie używają?
Jeśli macie jakąś wiedzę na ten temat proszę o objaśnienie.

Pozdrawiam
Tomek

żółto-czarny
26-09-2007, 15:44
Ten pitch to współczynnik skoku gwinta. Ale pojęcia nie mam, jak jest liczony. Domyślam się tylko, że ma bardziej wpływ na wygodę stosowania niż na zdjęcie :)

tomek_d
26-09-2007, 19:13
...hmmm
skok gwintu jest to odległość pomiędzy dwoma najbliższymi "nitkami" gwintu, ale to byłoby bez sensu, bo to jest niezmienne dla konkretnej średnicy filtra(nie dałoby się nakręcić innego), a może nawet dla wszystkich średnic -> więc po co to podawać(chyba że wspomniany marketing:)
podejrzewam też, że nie ma to większego znaczenia skoro jest taki słaby odzew :)
pozdrawiam

josephebeloki
22-05-2013, 23:11
Odnawiam... co to jest za współczynnik? Chcę kupić http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,8930s,229d i na nim jest napisane: Współczynnik skoku gwinta (PITCH): 0.75 .

Nie chce mi się wnikać => czy do Nikon 85mm f1.8G będzie pasował?

MiQ27
22-05-2013, 23:21
Pitch to skok gwintu, jest znormalizowany w filtrach od dawna więc podaje się zwykle tylko średnicę. To głównie średnica musi pasować :)

GonzoG
22-05-2013, 23:54
pitch to skok gwintu i nie jest stały, ale jest określony dla przedziałów średnic. Są 3 skoki 0.5, 0.75 i 1mm.
Poza 30.5mm (.5 i .75), 95mm i 112mm (.75 i 1mm), które mają po 2 skoki, pozostałe standardowe średnice mają tylko jeden skok.

josephebeloki
23-05-2013, 08:04
Dzięki śliczne !!! Czyli rozumiem, że na 85mm f1.8G będzie pasował?
Bo na tym szkle i w opisie nic nie pisze o tym dlatego się zdziwiłem i zamieszało mi to w głowie :)

GonzoG
23-05-2013, 11:15
Dzięki śliczne !!! Czyli rozumiem, że na 85mm f1.8G będzie pasował?
Bo na tym szkle i w opisie nic nie pisze o tym dlatego się zdziwiłem i zamieszało mi to w głowie :)

Będzie. Wszystko z zakresu >30.5 <95 ma tylko jeden skok i podaje się tylko średnicę.