PDA

Zobacz pełną wersję : ustawienie AF w D-70s - porada

piotereks
23-09-2007, 10:05
ide za pare godzin na fotki Chrztu w Kosciele/amatorskie/ tak sei wczoraj wczytalem w ustawienia AF - singel, dynamic i najblizszy obiekt. Tak sie zastanawiam ktory wybrac? chociaz jak sei dobrze wczytam do do wiekszosci ustawien aparat sam wybiera Af. A moze ktos doradzi jakies ustawienia ? ja planuje chyba robic na ustawieniach fabrycznych, moze cos na A pokombinuje, bede cenny za kazda rade.

stasio
23-09-2007, 11:13
Proponuję ustawienie najprostsze: single area, tryb AF-S (nie AF-C), ustawić ostrość na punkt centralny i zablokować suwaczkiem wybór punktów AF (żeby się przypadkowo nie przestawiło). W kościele łapać ostrość w punkcie centralnym i w razie potrzeby przekadrować.

Wyznaję zasadę, że żeby korzystać z automatu, dobrze jest wiedzieć, jak on działa - inaczej rezultaty mogą być inne od zamierzonych...

Pozdrawiam, Stasio.

piotereks
23-09-2007, 11:18
Proponuję ustawienie najprostsze: single area, tryb AF-S (nie AF-C), ustawić ostrość na punkt centralny i zablokować suwaczkiem wybór punktów AF (żeby się przypadkowo nie przestawiło). W kościele łapać ostrość w punkcie centralnym i w razie potrzeby przekadrować.

Wyznaję zasadę, że żeby korzystać z automatu, dobrze jest wiedzieć, jak on działa - inaczej rezultaty mogą być inne od zamierzonych...

Pozdrawiam, Stasio.

dzieki z porade. tak chyba zrobie pozniej jus po urczysosci bede sie bawil z A i innymi. co sadzisz otych ustawiebiach AF, ktory w/g Ciebie jest najbardziej przydatny?

stasio
23-09-2007, 11:36
Pytanie: do czego najbardziej przydatny :-)

Do kościoła najlepsze wydają mi się te ustawienia, jak wyżej. "Dynamic area" próbuje śledzić obiekt w polu ostrości (akcja w kościele raczej jest statyczna...), natomiast "Closest subject" ustawia ostrość na najbliższy obiekt (czasami nie chcemy ustawiać ostrości na najbliższą osobę). Także najlepsza jest chyba manualna kontrola nad ostrością.

Nie zapomnij o ustawieniu ISO na 400-800 (w kościele może być ciemno) i powodzenia!

piotereks
24-09-2007, 16:26
Pytanie: do czego najbardziej przydatny :-)

Do kościoła najlepsze wydają mi się te ustawienia, jak wyżej. "Dynamic area" próbuje śledzić obiekt w polu ostrości (akcja w kościele raczej jest statyczna...), natomiast "Closest subject" ustawia ostrość na najbliższy obiekt (czasami nie chcemy ustawiać ostrości na najbliższą osobę). Także najlepsza jest chyba manualna kontrola nad ostrością.

Nie zapomnij o ustawieniu ISO na 400-800 (w kościele może być ciemno) i powodzenia!

witam. Chyba jednak dynamic area bylaby lepsza. Niestety te najwazniejsze zdjecia czyli oblewanie dziecka glowki woda swiecona sa poruszone, obiekty sie ruszalya a ja mialem ustawione singel area

stasio
24-09-2007, 21:50
witam. Chyba jednak dynamic area bylaby lepsza. Niestety te najwazniejsze zdjecia czyli oblewanie dziecka glowki woda swiecona sa poruszone, obiekty sie ruszalya a ja mialem ustawione singel area

Ale są poruszone przez to, że punkt ostrości nie był tam gdzie trzeba, czy dlatego, że miałeś za długi czas naświetlania? Bo jak to drugie, to tryb AF-a nie ma nic do tego...

Pozdrawiam, Stasio.

prz3mo
24-09-2007, 23:10

Pokaz taką poruszoną fotke wraz z EXIFEM. Bo obstawiam, ze są poruszone z innego powodu.

kronos28
25-09-2007, 10:45
jak af nie trafia to fotki są nieostre tam gdzie ostrzyłeś a ostre gdzie indziej (af zawsze gdzieś poleci a jak nie zdoła wyostrzyć, to zdjęcia nie zrobisz bo spust jest blokowany) a nie "ruszone" - ruszone to za długi czas, lub też za długi czas w stosunku do ogniskowej