Zobacz pełną wersję : OBRÓBKA NEF-ów Z D200
Grześ Pseudonim
17-12-2005, 18:12
Szanowni Koledzy,
D200 postawił przed nami problem sensownej obróbki NEF-ów.
Mając na uwadze wszystko to, co w tej kategorii napisano o różnym oprogramowaniu oraz fakt, że NEF-y z D200 (te nieskompresowane) wymagają nowego podejścia do kwestii software'u, będę wdziędzny za (rzeczową) wymianę myśli i doświadczeń w temacie jw.
Pozdrawiam - Grzegorz
Mając na uwadze wszystko to, co w tej kategorii napisano o różnym oprogramowaniu oraz fakt, że NEF-y z D200 (te nieskompresowane) wymagają nowego podejścia do kwestii software'u, będę wdziędzny za (rzeczową) wymianę myśli i doświadczeń w temacie jw.
Ja na razie (na potrzeby ogladania sampli, bo D200 jeszcze nie nabylem), posluguje sie C1. Camera RAW z Shopa (nawet ostatnia beta 3.3) nie "łyka" NEFow z D200... Innego softu nie testowalem, bo:
a) mam kompa z procesorem na ktorym nie chce dzialac,
b) nie mam zbyt dobrego zdania na ten temat,
c) jestem zadowolony z C1 i nie zamierzam zmieniac narzedzia do pracy z NEFami.
Pawel Pawlak
18-12-2005, 18:38
C1 potrafi czytać wszystkie nefy z D200. Bardzo miło się to obrabia, potrafi wyciągnąć więcej detali niż NC4.4
NC 4.4 też nieźle sobie radzi ale chciałboby się więcej
DCRAW też wywołuje. Trzeba sobie przypomnieć jak to się robiło kiedyś pod DOSem ;) Odkąd mam NC4.4trial i C1pro trial, przestałem się nim zajmować.
FastStone Image Wiewer 2.28też daje radę.
DCRAW też wywołuje. Trzeba sobie przypomnieć jak to się robiło kiedyś pod DOSem ;)
Ufraw korzysta z dcraw i juz nie jest pod dosa ;)
Grześ Pseudonim
18-12-2005, 20:25
Z tego co udało mi się przetestować:
- C1 czyta i edytuje, ale jak na razie jest to beta-wersja dla Nef-ów z D200.
- podobnie ja Rocznik, jestem trochę rzoczarowany NC 4.4 - i jakością końcową i użytecznością softu.
- Fast Stone - czyta, ale edycja odpada.
- PictureProject - to niestety zabawka,
- RawShooter 2006 - nie łyka NEF-ów z D200.
No i zobaczymy co będzie dalej. Jak byście coś wymyślili - piszcie proszę.
Maciej G
19-12-2005, 17:58
Ktoś testował już Aperture na Maca?
Ktoś testował już Aperture na Maca?
moje testy zakonczyly sie na odczytaniu mimimalnych wymagan sprzetowych tego softu... nie wiem z kim sie na glowy pozamieniali programisci Appla :roll:
mam pewien problem z C1 Pro. otoz nigdy wczesniej nie korzystalem z tego softu i sciagnalem sobie najnowsza wersje ze strony producenta zeby pobawic sie rawami z D200 i niestety nie wiem za cholere jak zapisac na dysk obrobiony plik.
mam tylko opcje "save", ktora niestety nic nie zapisuje (przeszukalem caly dysk w poszukiwaniu jakiegokolwiek tiffa i nic a opcji "save as" nie ma) a opcja capture jest nieaktywna.
czy jest to normalne zachowanie tego programu w wersji trialowej ??
bede bardzo wdzieczny za wszystkie wskazowki.
mam pewien problem z C1 Pro. otoz nigdy wczesniej nie korzystalem z tego softu i sciagnalem sobie najnowsza wersje ze strony producenta zeby pobawic sie rawami z D200 i niestety nie wiem za cholere jak zapisac na dysk obrobiony plik.
Panel po lewej, zakladka "Process".
W "browserze" wybierasz fotki do zrenderowania i klikasz na pierwszej ikonce ("Process the selected captures") na dole tej zakladki.
krzysztof jot
25-12-2005, 00:40
mam pewien problem z C1
ta, no coz ja obrabiam w NC 4.4. bo
- C1 za chiny ludowe nie moge załapać :)
- NC na PIV 3,0 i 2GB RAM jest wystarczajaco szybki, a co do osiaganej jakosci - mnie wystarcza.
Pawel Pawlak
25-12-2005, 00:53
Krzysztof, radzę popróbować jeszcze trochę z tym C1... Ja do zakupu D200 byłem zdecydowanym zwolennikiem NC. A po C1 sięgnąłem zanim zassałem NC 4.4 i nie żałuję. Jek masz sporo nefów do obrabiania, to C1 jest rewelacyjny. Dopracowujesz kadego którego chcesz wywołać na miniatórce i ewentualnie małym powiększeniu do 100% co przebiega niezmiernie sprawnie, po czym całą listę komputer obrabia w tle a Ty zajmujesz się już czymś innym. Poza tym możesz zadać wywołanie nefa naraz w max 3 wariantach... naprawdę polecam. Nie żeby całkowicie zastapić NC, ale jako uzupełnienie.
C1 za chiny ludowe nie moge załapać :)
Ale czego nie mozesz zalapac? Moze spokojniej -- wyjasnij nam dokladnie -- pomozemy. Osobiscie uwazam C1 jako jeden z nielicznych programow, w ktorego promocje jestem w stanie sie angazowac. Uwazam, ze jest fenomenalny!
Grześ Pseudonim
25-12-2005, 18:08
za chiny ludowe nie moge załapać
Krzysiu, warto fałdów przysiąść - program jest naprawdę super.
Ale bez ględzenia za wujkiem MAO:
Ekran składa się z trzech pól:
- podglądu obrabianego zdjęcia,
- browsera,
- rzędu zakładek (CAPTURE, WHITE BALANCE, EXPOSURE, FOCUS, PROCESS).
Zabawa generalnie polega na tym, żeby w browserze wybrać zdjęcie (z rozszerzeniem NEF oczywiście), które po kliknięciu pokaże się w podglądzie a następnie przeczesać je przez rząd zakładek.
CAPTURE - jest oknem informacyjnym, pokazuje krzywą RGB w postaci ciemnego pola i krzywe kolorów w postaci linii; przy istotnym prześwietleniu lub niedoświetleniu - masz komunikat o tym fakcie.
WHITE BALANCE - jak sama nazwa wskazuje. Przydatnym narzędziem jest kroplomierz (w który zamienia się kursor przy wjechaniu na pole podglądu); wystarczy pokazać biały punkt i szafa gra. Możesz WB ustawić dla całej serii lub zapisać.
EXPOSURE - możesz skorygować naświetlenie, pobawić się krzywymi i takie tam zabawy.
FOCUS - pokazuje Ci wybrany fragment zdjęcia w powiększeniu (domyślnie o 100%). Posiada funkcję ostrzenia (sharpening) - jeśli wybierzesz SOFTLOOK - masz mięciutko, jeśli NORMAL LOOK - standardowo; wybierasz parametry wyostrzenia (AMOUNT, THRESHOLD) oraz usunięcie szumu (NOISE).
W tym momencie masz ustawione parametry dla wybranego na podglądzie zdjęcia.
Parametry ustawione na podstawie jednego zdjęcia możesz zapisywać jako wzorcowe do wykorzystania później.
Przechodzisz do zakładki PROCESS.
- Ustawiasz format pliku (np. JPEG High Quality)
- W dolnej części masz Batch Editor:
- najpierw otwierasz 2-gą ikonkę od prawej (otwórz kartotekę) - i ustawiasz sobie gdzie chcesz zapisywać obrobione zdjęcia; jeśli zaznaczysz "always process images to associated image folder", program utworzy Ci podkartotekę "DEVELOP" w folderze, w którym masz NEFy (i widać ją w browserze)
- masz aktywne 2 ikonki z plusem - lewa - plusik na pliku banknotów i prawa - sam plusik.
Prawa ikonka (sam plusik) najpierw doda Ci do obróbki te zdjęcia, które chcesz wywołać (UWAGA - ZGODNIE Z PARAMETRAMI KTÓE USTAWIŁEŚ DLA KONKRETNEGO ZDJĘCIA), a lewa (plusik na banknotach) - dokonuje "wywołania" każdego zdjęcia po kolei.
To tyle co zajarzyłem na podstawie dzisiejszej zabawy tym softem. Mam nadzieję że pomogłem. Jakby co - będziemy grzebać dalej. Liczę że Stig uzupełni lub poprawi jeśli coś schrzaniłem.
Soft jest 1-sza klasa. Efekty są za...biste.
Grzesiu, tak sie rozpisales, ze w zasadzie nie ma co dopisywac -- no przynajmniej na poczatek. :)
Wspomne tylko, ze czesc parametrow mozna ustawic na stale w preferencjach (np. ostrzenie czy poziom saturacji). Ale oczywiscie ma to marginalne znaczenie, bo ustawione na jednym zdjeciu z katalogu -- w kilka sekund mozna wszystko zastosowac do pozostalych zdjec.
Aaaa.. i jeszcze jedno. Warto sobie to wszystko spiac profilem -- znaczy system, C1, PhotoShop i np. ACDSee. Ja uzywam "Adobe RGB" i na prawde nie mam zadnych roznic w kolorach pomiedzy tymi programami, ze o odbitkach nie wspomne (JPGi do labu leca bez dolaczania profilu). Co do rzekomega malego nasycenia kolorow w tym profilu -- warto rzucic okiem na zdjecia na mojej stronie i sie samemu przekonac... ;)
Grześ Pseudonim
25-12-2005, 18:36
tak sie rozpisales, ze w zasadzie nie ma co dopisywac
bo i chwila czasu w święta a poza tym dzisiaj od rana "walczyłem" z tym softem, więc na gorąco i to co najważniejsze ...
krzysztof jot
25-12-2005, 20:56
To tyle co zajarzyłem na podstawie dzisiejszej zabawy tym softem
doskonały manual - poświece się i poduczę :) obiecuje.
A jakby co, to gdzie i za ile nalezy zakupic ? Przez net w sieci czy gdzieś "na ziemi" :)
Sprawdziłem - 500 EURO - nie, no Panowie ja sie bawie fotkami :) NC za 500zł
dało sie przezyc, PS mam dla innej - niekoniecznie fotograficznej roboty- ale ta cena
nieco ostudziła moj zapał do C1 - rozumiem ze musi byc lepszy :) Dobra - inne rozsadne
wersje tego sofyu za ile i czego w nich nie ma ?
Grześ Pseudonim
25-12-2005, 21:35
Ile on kosztuje
Odpowiadam:
Software jest w dwóch wersjach - PRO i LE. To co napisałem, dotyczy wersji LE (Light Edition), któa w 100% wystarczy do obróbki NEF-ów. Zaznaczam, że w tej chwili ten soft obsługuje NEFy z D200 w beta-wersji, więc należy się spodziewać upgrade'u w najbliższym czasie.
A więc tak: tutaj (http://www.phaseone.com/Content/Downloads.aspx) ściągniesz wersję 15-dniową (LE) lub 30-dniową (PRO). Chodzi bez problemów, bez jakichkolwiek ograniczeń.
Jak przetestujesz to tutaj (http://www.phaseone.com/Content/EshopMenu/C1LE.aspx) możesz kupić za 99 eurasów (za wersję LE oczywiście). Dostajesz kod aktywacji jako pełna wersja i wszystko na ten temat. Cena nie zawiera VATu 25%, ale jak kupisz na firmę to masz cenę netto. Z fakturą nie powinno być problemu. Jeśli jednak zechczesz kupić wersję "box", to tutaj (http://www.phaseone.com/Global/Dealers/SoftwareDealersMap/Europe.aspx) masz wszystkich dealerów w Europie (w tym firmę ACC w Warszawie). Myślę że szkoda czasu - ściągasz triala, płacisz kartą kredytową, dostajesz kod aktywacji i invoice i do zabawy!
krzysztof jot
25-12-2005, 21:43
Odpowiadam:
O, i to jest odpowiedź - mozna powiedzieć, odpowiedż w wersji PRO, a nie jakieś tam LE :)
Grześ Pseudonim
25-12-2005, 21:52
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
A czym się różni LE od PRO?
Grześ Pseudonim
26-12-2005, 07:40
Nie wiem i szczerze mówiąc nic mnie to nie obchodzi, wersja PRO kosztuje ok. 500 eurasów a LE zapewnia sensowną i bogatą obsługę NEF-ów. W związku z tym nawet się nad tym nie zastanawiałem. Jakby co w lokalizacjach podanych w poprzednim poście można ściągnąć 30-dniową wersję PRO, więc jeśli Darku męczy Cię ta kwestia, po prostu sprawdź.
Może któryś z Kolegów używa PRO i podzieli się refleksjami na ten temat?
Witam
Dzięki Grzesiu za manual, właśnie miałem siadać i "rozkminiać" ten soft.
Pozro Tomx
A czym się różni LE od PRO?
Na stronie producenta jest porownanie wersji w postaci czytelnej tabelki, ale z tego co pamietam, glowna roznica jest chyba brak obslugi przystawek cyfrowych w wersji LE
Tu:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=16483760
jest moim zdaniem całkiem interesujący wątek dotyczący "wywoływania" NEFów z D200 przez NC i Bibble. Jak się wczytać dokładnie w całość wychodzą ciekawe rzeczy o tym jak różne programy interpretują dane z NEFów.
Grześ Pseudonim
02-01-2006, 23:41
CS1 LE - właśnie przeszedłem z wersji "trial" na pełną. Tak jak zapodawali, kosztuje to 99 euro (kupowane na firmę, a więc bez VAT). Po dokonaniu zapłaty kartą kredytową drukuje się invoice. Dla mnie bomba.
C1 jest nawet w czeskiej wersji jezkowej, obecnie mam taka, dziwne ze PL olali...:(
Na poczatku tez mialem problemy z C1, po przesiadce z NC,CS wszytko wydawalo mi sie inne, niezrozumiale:) ale pobawilem sie troche i zalapalem...
Jest chyba najszybszym programem w obsludze, naprawde polecam!