PDA

Zobacz pełną wersję : Co byś zmienił (poprawił) w swoim D50

meliszipak
17-12-2005, 16:31
Co byś zmienił (poprawił) w swoim D50.

ja poproszę przycisk zmiany metody pomiaru światła umieszczony na obudowie aparatu :)

Jeremy
17-12-2005, 17:50
To samo: dałbym pomiar światła pod przycisk zmiany WB.

meliszipak
17-12-2005, 18:03
To ciekawe rozwiązanie o którym również myślałem,choć wyobraziłem sobie tę
funkcję pod przyciskiem zmiany jakości : nef- jpg.
Obecnie na stałe mam ustawion nef, tak więc praktycznie niekorzystam z tej funkcji.
Frajdą byłoby mieć jeden guzior pod który można przypisać dowolną funkcję.

Co jeszcze zmieniamy?
Może by tak powiększyć wizjer :)

Jeremy
17-12-2005, 18:25
Co jeszcze zmieniamy?
Może by tak powiększyć wizjer :)

Wiesz co, jeśli chodzi o powiększanie wizjera, to właściwie większość "cech" można by rozwinąć, tzn. większy ekran, większy zakres iso, więcej klatek/s itd... Ale to bylby już jakiś, powiedzmy, Nikon D50s :) - inny aparat.

A w obrębie tego co jest, wydaje mi się, że jest wyjątkowo ergonomicznie zaprojektowany. Wszystko jest pod paluchami, gdzie powinno być. Jedyne, co jeszcze bym zmienił, to sposób włączenia powiększonego podglądu zdjęć, np. lupa+kółko.

meliszipak
17-12-2005, 18:39
No właśnie tak sobie wymyśliłem, że powoli dojdziemy do D200 :mrgreen:
Ale temat jest ciekawy z tego powodu, iż wymagania początkujących użytkowników są daleko bardziej skromne niż zawodowców i osób zaawansowanych; patrząc z takiego
punktu widzenia D50 jest porządnynm aparatem za niewielkie pieniądze.

pozdrawiam

leszeg
17-12-2005, 18:56
D50 jest porządnynm aparatem za niewielkie pieniądze.
Też tam myslę a D50s pewnie przyniesie cos nowego i wtedy bedzie sie mówic o d50 jak teraz o D70. Gdzieś tu coś było o porównaniu d50 z d70s i ktos podał link do jakiejs strony. Tam okazało sie ,że tylko jedną rzeczą.Nie pamietam ale chodziło o pomiar czegoś 400 punktów, a 1000 pkt. Aż sie nasuwa pytanko czy warto dać tysiaka więcej? No ale to nie na temat. Pdpisuje sie pod tymi przyciskami o których mówicie.

meliszipak
17-12-2005, 19:10
Leszeg, to są punkty pomiaru światła.
Różnic jest znacznie więcej, ale nie mają one wpływu na jakość zdjęć i bardzo znacząco na łatwość obsługi
Admin napisał, że na dniach opublikuje test porównujący modele D50 i D70s

jest szansa, że Admin będzie obiektywny ponieważ zmienia(ił) puchę na D200.
:wink: :twisted:

leszeg
17-12-2005, 19:17
[quote]jest szansa, że Admin będzie obiektywny ponieważ zmienia(ił) puchę na D200.
[/quotemoże być tak ,że poczekamy. Bedzie musiał ostygnać :wink: Coś tu sie działo z tym D200 bo mi sniknał jeden temat o samplach z D200.Był i juz niema :lol: Jakiś zonk wyszedł z tym D200 :?:

[ Dodano: Sob 17 Gru, 2005 ]
Wiemi wiekszej olości róznic ale jak mówisz nie majacych wpływu na zdjecia. Ja tam sie ciesze z tego na co było mnie stać.

[ Dodano: Sob 17 Gru, 2005 ]
joj alemisie literki przestawiają :roll:

cubix
17-12-2005, 21:18
co do tematu dodałbym jeszcze podświetlenie górnego wyświetlacza...

leszeg
17-12-2005, 21:48
oj tak :!:

ALF
18-12-2005, 03:17
a ja bym nic nie zmieniał, niczego mi nie brakuje...chyba jakiś dziwny jestem :mrgreen:

no dobra...mogłoby być wreszcie polskie menu...ale to nie do aparatu, a do nikona...pojawiają się tam różne jezory, a polskiego ni ma...nie chodzi o to, że nie daję rady, ale o szacunek dla klienta :wink:

lacha
18-12-2005, 09:51
a ja z checia zmienilbym obiektyw ;)
jakas sigma 70-200 2,8 na poczatek by wystarczyla ;)
a tak serio to kl/s bym dolozyl :)

ALF
18-12-2005, 12:11
lacha, i trafiłeś w sedno :P
sigma 70-200/2,8
nikkor 20-35/2,8
metz 54MZ4i
to jest to co bym zmienił natychmiast ze stanu nieposiadania na stan MAM :mrgreen:

admin
18-12-2005, 13:09
jest szansa, że Admin będzie obiektywny ponieważ zmienia(ił) puchę na D200.

Wcale nie zmienilem i zawsze jestem obiektywny, wciaz uwazam ze D50 daje lepszy obraz niz D70. Pod tym wzgledem moj sad nie zmienil sie ani na jote :) Jest natomiast znacznie trudniejszy w obsludze (menu z funkcjami zagniezdzonymi).

leszeg
18-12-2005, 16:58
wciaz uwazam ze D50 daje lepszy obraz niz D70 jesteś wielki :D
Jest natomiast znacznie trudniejszy w obsludze za tą kase zniose takie niedogodności, nie mam porównania wiec uwazam ze tak może być.
pozdrawiam :wink:

Jogi
18-12-2005, 19:31
Ja bym zrobił tak, że przyciski po lewej stronie miałyby przypisane po kilka funkcji.
Wtedy te funkcje ukryte w menu byłyby na wierzchu łatwo dostępne.
Tak było to zrobione już wcześniej nawet w wielu analogach - przyciskasz raz, masz iso, drugi raz - pomiar światła itd. Chyba nie jest to trudne technicznie, a ułatwiłoby obsługę niesamowicie. Ale najlepiej to, żeby do wszyskiego było oddzielne pokrętło albo dźwigienka
jak w d200 albo w minolcie d7d. No ale właśnie za to się płaci więcej chyba...

I wywaliłbym to cholerne wyświetlanie "Low",bo ono w niczym nie pomaga,
a wręcz przeszkadza robić zdjęcia w nocy, bo nie wiesz czy będzie niedoświetlone,
czy to tylko ostrzeżenie, że może być potrząśnięte, ale pocieszam się tym, że d200
też to chyba ma. :wink:

No i jeszcze ten grip jakiś z dodatkowym spustem by się przydał.

meliszipak
18-12-2005, 20:35
ja bym nic nie zmieniał, niczego mi nie brakuje...chyba jakiś dziwny jestem

Alfie wiemy, że tęsknisz za porządnym gripem z pionowym spustem migawki którego Nikon konsekwentnie niestety nie chce udostępnić (wyprodukować).

Czy nie miewacie problemów z przypadkowym otwarciem pokrywy zabezpieczającej kartę pamięci?
Zauważałem, ża może się to wydarzyć gdy trzymamy aparat w spoconej dłoni..

RAF
18-12-2005, 21:30
Czy nie miewacie problemów z przypadkowym otwarciem pokrywy zabezpieczającej kartę pamięci?
Zauważałem, ża może się to wydarzyć gdy trzymamy aparat w spoconej dłoni..
Czytałem o tym, jednak mnie to się jeszcze nie przydarzyło.
Co do zmian, to porządny grip - zdecydowanie.

ALF
18-12-2005, 22:20
hihi...gripa i tak kupię, nawet jak nikon odpuści sobie...klapka raz mi się otworzyła, ale przy wkładaniu do torby (dość niestrożnym), w ręce nigdy...oczywiście, że można się przyczepić do wielu szczegółów, ale czy ktoś dogodził wszystkim? :twisted: :mrgreen:

McSimus
20-12-2005, 01:31
No dobra, niech będzie. Zdecydowanie zmieniłbym gumową zaślepkę gniazd USB/V/DC na normalną klapkę! To na razie tyle bo za cienki jestem żeby resztę osądzać ;)

Bajupolska
20-12-2005, 19:28
Witam
Grip-a już macie :) Niejaka f-ma Hahnel już sprzedaje "Hahnel Battery Grip do D50", oznaczenie producenta - HN-HD50 :) Sugerowana cena w Polsce - 649zł !!!!!!!
(to taka promocja przed świętami :) - wiadomość z "Fotokuriera" nr12/2005 str.16)
Taniej można kupic tu- http://www.ephotozine.com/news/fullnews.cfm?NewsID=2454
albo tu- http://www.colorfoto.pt/index.php?catalogo=1&produto_id=1984&indice=0#

A jak sobie poradził z tym problemem Adam Słodowy możecie zobaczyc tu- http://www.nikonians.org/dcforum/DCForumID86/15026.html#1

leszeg
20-12-2005, 19:55
to słodowego dobre :)

ALF
20-12-2005, 23:10
hihi...znalazłem jeszcze jeden :mrgreen:
http://www.amazon.com/gp/product/B000CQBKEM/ref=ord_cart_shr/104-4634551-1787911?%5Fencoding=UTF8&m=A1P9QRDRYY6FXL&v=glance&n=502394

BartekIgnasiak
20-12-2005, 23:20
szczerze wszystkie marne...........nie szkoda wam kasy na taka tandete???

ALF
20-12-2005, 23:27
jak się na ma co się lubi, to się lubi co dają :P

meliszipak
20-12-2005, 23:36
Alfie, ten Twój wygląda identycznie jak Delta a cena bardziej przyzwoita.

BartekIgnasiak
20-12-2005, 23:49
jak się na ma co się lubi, to się lubi co dają :P

to kupisz byle tandete tylko po to zeby miec???

lacha
20-12-2005, 23:52
nie no spokojnie... narazie nikt nic nie kupuje :)
ale fakt faktem przydalby sie tani dobry grip :)

ALF
20-12-2005, 23:53
meliszipak, jest trochę inny...i firma inna

icemaster, nie...po to żeby używać :P

admin
20-12-2005, 23:54
icemaster, nie...po to żeby używać

Bez szans... Bez szans na przekonanie Bartka ze grip sluzy do uzywania :)

BartekIgnasiak
20-12-2005, 23:58
ale to nie spelnia zadnej funkcji, baterie zastepcza zawsze mozesz zmienic w 5 sekund, wiec nie potrzebny grip, a pionowego spustu on i tak nie ma, wiec jego funkcjonalnosc jest zerowa

ALF
21-12-2005, 00:02
ciekwe gdzie kupisz aku nikonowski na odludziu...i gdzie go będziesz ładował?...a baterie r6 czyli AA wszędzie, nawet w małym sklepiku w środku afrykańskiego buszu :wink:

admin
21-12-2005, 00:03
Dla Ciebie przyjacielu, dla Ciebie. Dla mnie grip to uchwyt, nawet zgodnie z jego nazwa.

nawet w małym sklepiku w środku afrykańskiego buszu

Przesadziles Jacku ;)

BartekIgnasiak
21-12-2005, 00:07
to kup dzisiaj zamiast gripa i naladuj przed wyjazdem , nie bedziesz musial kupowac w srodku afrykanskiego buszu

admin
21-12-2005, 00:11
Bartek, jestes najlepszym dowodem na to ze niektore argumenty, chocby byly nie wiem jak oczywiste, nie trafiaja do niektorych ludzi.

BartekIgnasiak
21-12-2005, 00:13
bycmoze, nawet lapie sie na tym ze chcialbym na sile uszczesliwic czy uswiadomic coniektorych, ale juz mi sie nie chce, to nie moja wyrzucona w bloto kasa, wiec daje na luz.......

meliszipak
21-12-2005, 00:15
Chociaż D50 jest największym aparatem w swojej klasie do olbrzymów nie należy i
grip sprawi, że łatwiej będzie trzymac puchę.

Z AA też racja- dobrze miec tę alternatywę.

ALF
21-12-2005, 00:43
wcale!...oglądałem niedawno rep z arfryki...archeolog potrzebował AA do jakiegoś urządzenia (coś w rodzaju mikrosonaru) i musiał pojechać do najbliższej wioski tylko 30km :P

admin
21-12-2005, 00:48
Dobrze ze mial czym, gdyby braklo aku w jeepie ;)

meliszipak
21-12-2005, 00:49
Podobno istnieją ładowarki do AA na energie słoneczną :roll:
pozdrawiam

ALF
21-12-2005, 00:55
latem jadę na tydzień do znajomego w dość, że tak powiem odludną okolicę (góry, lasy)...niestety w jego chatce nie ma ukierunkowanego ruchu swobodnych elektronów, więc nawet jak naładuję oba moje aqu nikonowskie to po dwóch dniach d.pa blada, a tak biorę 5 kompletów aqu AA (tyle mam w domu w różnych urządzeniach) i swobodnie mi wystarczy...no i cena 2 x 195,00 PLN = 385 - a to koszt zakupu gripa...ale to inna bajka :)

[ Dodano: Wto Gru 20, 2005 11:56 pm ]

Dobrze ze mial czym, gdyby braklo aku w jeepie ;)

to był land cruiser :D a wogóle to świetny sprzęcik mieli do cykania...same F5 :P

zibimax
23-01-2006, 00:44
Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum i na wstępie pozdrawiam wszystkich zacnych Nikoniarzy...
Od pewnego casu używam D50 i generalnie spełnia moje oczekiwania. W zwiazku z tematem... w porównaniu z F75 używanym poprzednio brakuje sposobu sterowania pomiaru światłem. Standardowe ustawienie to matryca. Włączenie przycisku blokady ekspozycji przełączało np. na punktowy. Dawało to pełne panowanie nad trybem pomiaru przy pomocy jednego przycisku... W serii D blokada ekspozycji robi tylko to do czego jest powołana czyli blokuje ekspozycję bez możliwości zmiany trybu pod palcem... było to wygodne

pozdrawiam

andrzej79
23-01-2006, 14:26
Witam!

W moim d50 najchętniej to bym widział podświetlanie górnego lcd i informację o ISO w wizjerze.

Też nie pogniewałbym się gdyby aparat informował, że mam np. iso 1600 i jednocześnie włączoną lampę.

Zmiana czułości w krokach mnkiejszych niż co 1 też by się przydała :)

No i przycyski do zmiany sposobu pomiaru światłą.

Tak, wiem, d70 /d70s wychodzi :)

Ale jeżeli miałbym wybierać jedną rzecz, to podśwetlenie lcd.

pzdr,

Andrzej

PS. d50 to jak dla mnie bardzo dobry sprzęt :)

atomic
23-01-2006, 16:55
Ja też postawie na podświetlanie LCD. Jest to mało wygodne gdy muszę wyjąć latarkę z torby żeby sprawdzić ustawienia aparatu. Co do przycisków to faktycznie mógłby być cchociaż jeden taki do ustawiania wybranej przez siebie funkcji :D
Jak dla mnie sprzęt jest naprawdę super!

Pozdrawiam,

Paweł

jarek.b
23-01-2006, 18:15
Też jestem za podświetleniem LCD, ale nie tak gorliwie jak za wyciągniętą na zewnątrz zmianę sposobu pomiaru światła. Chociaż, na szczęście, po wyjściu z menu i ponownym wejściu mamy miejsce, gdzie ostatnio grzebaliśmy, więc jeśli zmieniamy sposób pomiaru to tylko przycisk menu i mozna zmieniać. A ogólnie to przy odrobinie leprzej znajomości menu mozna dość szybko zmieniac ustawienia. Chyba, że ktos robi szybkie reportaże to może troche pomarudzić. A może jakaś pozycja w menu z własnymi określonymi ustawieniami. To by się przydało

Anonymous
24-01-2006, 02:50
Ja uzywam D50 wraz z gripem i nie wyobrazam sobie robienia zdjec bez gripa, mam spore lapska i focenie z gripem jest dla mnie duuuzo przyjemniejsze, mimo ze nie ma on spustu.

Kundzior
24-01-2006, 14:32
Podświetlenie LCD i większy wizjer.

m_cudny
25-01-2006, 20:07
Ja mam D 50 od 5 godzin:) siedzę w pracy i nie mogę się na robocie skupić....

uważam, że jak na aparat za taką kasę (i minus 400 (: ) nie ma się do czego przyczepić.
choć oczywiście, zmiana pomiaru światła na wierzchu, podśw. LCD, no i grip by się przydały.

a tak w ogóle, to czekam na swoje cztery stówki(kupon ju.z wysłany), które pomogą mi szybciej zmienić szkło 18-55 na 18-70. i to jest ta rzecz, którą zmienię zdecydowanie (może już w lutym? )

pozdrawiam!
MC

RAF
25-01-2006, 21:29
focenie z gripem jest dla mnie duuuzo przyjemniejsze, mimo ze nie ma on spustu.
Ten brak spustu gryzie mnie niesamowicie. Podobno jest już kilka gripów do D50 różnych producentów - czy jest jakiś ze spustem? Czy w temacie gripa są jakieś nowe informacje?

Paweł.S
07-04-2006, 15:24
Ptrząc z przodu na D50 to z prawej strony obiektywu jest taki maleńki że prawie go nie ma, to mi trochę burzy jego sylwetkę. Byłaby piękna gdyby miał trochę więcej ciała z tej strony.

ruffio
07-04-2006, 16:01
Zdecydowanie:

- podświetlany wyświetlacz,
- większa mozliwośc ustawień ISO,
- dodanie osłony LCD
- mozliwośc zmiany pomiaru światła z guziołka
- zamiast lustra - pryzmat

zielin
07-04-2006, 16:49
i masz D200 :]

GreenToad
07-04-2006, 18:34
A ja sie czepne w moim D50 paru rzeczy które możnaby załatwić firmware'em

Po pierwsze - poprawić gamme w LCD, faktycznie zdjecia wygladaja na prześwietlone kiedy tak naprawde nie sa. Po ustawieniy jasnosci na -2 jest ok, ale w słoncu, przy +2 KAZDE zdjecie wyglada na przeswietlone.

Po drugie - na sztywno korekcje ekspozycji +0.3EV :)

Po trzecie - wywaliłbym możliwość włączenia samowyzwalacza tylko przez naciśniecie (raz mi sie zdarzylo ale ostro wpieniło), naciśniecie +rolka to lepsze wyjscie.

Po czwarte - baardzo prosze o możliwość przełączania świadomego miedzy iTTL a iTTL-BL.

Po piąte - hmm, nie obraziłbym się gdybym wraz z histogramem miał podświetlone przepalenia.

Kundzior
07-04-2006, 18:39
GreenToad, ooo ooo tak tak zgadzam sie....bezapelacyjnie mas zracje..

danz1ger
08-04-2006, 00:03
nic, kupilbym inny

CANIS
08-04-2006, 00:05
A mnie tylko brak podswietlenia wyswietlacza...

aries.mehehe
08-04-2006, 00:18
Co bym ja zmienił? Ano:

-przełączanie w tryb seryjny -nie rozumiem po co jeszcze muszę kręcić kółkiem ;)
-korekcja ekspozycji itp. -dla mnie kręcenie w te strony jest nielogiczne i zamieniłbym kierunki + i - (wiecie o co chodzi, nie?)
-autoodtwarzanie właśnie zrobionego zdjęcia -dopiero po odjęciu oka od wizjera, bo tak to jest bez sensu -ten LCD oślepia z bliska, więc mam go zawsze wyłączonego (innymi słowy martwa funkcja)
-menu i play pod jednym guzikiem (np. menu przez dwuklik) a wolny guzik na pomiar światła itp.

Chyba tyle... W sumie dwie ostatnie zmiany, to takie wymyślane... najbardziej mnie wkurza ta korekta "nie w tą stronę" ;) i trochę ten tryb seryjny kręcony kółkiem...

King
08-04-2006, 17:02
Po drugie - na sztywno korekcje ekspozycji +0.3EV

hmmm dziwne ja mam przy matrixie na stałe -0,3EV może to kwestia gustu :roll:

a co bym zmienił ten cholerny pomiar światła jak można było go schować ??, zamiast tego beznadziejnego ( ale jak potrzebnego tylko w innym miejscu oczywiście :wink: ) samowyzwalacza dał bym pomiar światła tak jak jest w d70 - szkoda gadać :?
i co jeszcze może większy wizjer ale nie jest źle no i ten wyświetlacz podświetlany ale do tego idzie się przyzwyczaić.
Reszte rzadko używam może troche brak iso w wyświetlaczu ale i tak świetna maszyna jest z d50. Dobrze że istnieje coś takiego jak d200 jak kiedyś stanieje mając szkła nikona tylko puszke zmienić i nie ma nic czego można by się czepić :D :D a narazie ponażekać troche na d50 nie zaszkodzi :twisted:

CynowaKonefka
09-04-2006, 09:05
FILMY... przede wszystkim to brak nagrywania filmów i żeby zadzwonić można było do chaty... :mrgreen:
A poważnie to żeby kółko od razu łapało zmianę trybu bo ja mam tak że jak w złą stronę pokręce to to dopiero po kilku powrotnych kręceniach zaczynają się zmieniać ustawienia.
Pozdrawiam