Zobacz pełną wersję : rozdzielczosci nikona d40 a laptop
kameleon30
21-09-2007, 13:57
Mam taki problem-robie N D40 zdjecia w rozdzialce 3008 x 2000. Jak szybko mozna zdjecia przerobic do rozdzialki takiej aby na moim laptopie (rozdz 1280x800) byly wyswietlane bez czarnych paskow po bokach? Na stacjonarnym pc paski sa jeszcze wieksz(rozdz 1024x768). Dobrze sprawdza sie opcja przytnij w menu w aparacie ale to na pojedyncze zdjecia. Mam tez kolejne pytanie-jaka jest tez najwyzsza rozdz. ale mniejsza od 3008 x 2000 zeby mozna bylo swobodnie pozniej zdjecie pomniejszyc do 1280x800 lub 1024x768. Moze troche zagmatwalem ale chodzi mi o to ze np w photoshopie zdjecie w rozdzialce 3008 x 2000 chcialbym najpierw przyciac do takiego foramtu zeby pozniej ladnie zeskalowac do 1280x800 bez rozciagania na boki.
W photoshopie? No to w skrócie. Wybierasz funkcję crop (kadrowanie), z prawej strony ustawiasz info, a wcześniej jeszcze w menu edit/preferences/rulers przestawiasz na pixele. No i teraz kadrujesz patrząc na info co tam się wyświetla za W: (1280) i H: (800). Albo zaznaczasz na szerokości na maxa i regulujesz tylko góra i dół, np. przy 3008px szerokości ustawiasz 1880. Inne rozmiary musisz sobie przeliczyć.
Inna metoda. Jak chcesz mieć o proporcjach boku jak ekran laptopa (16:10) wybierasz zaznaczenie. Na górnej belce w "style" zmieniasz na "fixed aspect ratio" i szerokość 16 a wysokość 10. Zaznaczasz co potrzebujesz, kopiujesz (ctrl+c), nowy projekt (ctrl+n), wklejasz (ctrl+v). Tyle.
W aparacie tego nie ustawisz. Problem w tym, że stosunek długości boków w lustrze to 3:2, a w przypadku monitora CRT - 4:3. A widescreen laptopa to bodajże 16:10. Pozostaje Ci ręczne kadrowanie w jakimkolwiek programie graficznym. :) Najwięcej, co zdołasz wyciągnąć z D40 to zdjęcie (po obcięciu) o wymiarach 2666x2000.
FlashGordon
22-09-2007, 00:35
Potrzebujesz programu zmieniającego rozmiar z możliwością przycinanie... polecam FastStone Image Resizer, który konfigurujesz, ustawiając "crop" w "advanced options"... Zaznaczasz wszystkie pliki, ktore pobrales z aparatu i klikasz "start" ;) Ustawień jest oczywiście więcej, musisz pogrzebac.
W ustawieniach "crop" musisz wpisac jako wysokość wynik:
wysokosc w px ekranu / szerokosc w px ekranu * 3008 = x
jako szerokosc podajesz 3008.
Zeby wycentrowac obcięcie zdjęcia z góry i dołu liczysz (2000 - x) / 2, wpisujesz wartość w polu przesunięcia Y, w X zostawiasz 0 :)
Oczywiście zakładam, że są to jpegi ;) No i nie jest problemem wyciachnięcie nieco w pionie, żeby boki przylegały ;)
Sylwester
22-09-2007, 01:16
Było trzeba brać lustro Olympusa tam masz boki 4:3 i piekne zdjęcia na laptopie :) Oczywiscie wszystko da się zrobić, przedmówcy dobrze radzą, dasz rade
Sylwek
Kurcze, jak robiłem zdjęcia małpką, to przycinałem zdjęcia do formatu papieru w labie, a tu ludzie przycinają do ekranu... No coż świat się zmienia...;)
Pozdrawiam
Było trzeba brać lustro Olympusa tam masz boki 4:3 i piekne zdjęcia na laptopie :) Oczywiscie wszystko da się zrobić, przedmówcy dobrze radzą, dasz rade
Sylwek
Guzik, bo takie zdjęcia będą dostosowane do monitora CRT, sporej części LCD i tylko małej części notebooków. Te ostatnie zdecydowanie częściej spotyka się z widescreenem. :)