Zobacz pełną wersję : problem ze zdjeciami pionowymi
kameleon30
20-09-2007, 17:55
Mam pytanie odnosnie Nikona D40. Mianowicie pionowe zdjecia po przegraniu na komputer sa ustawione poziomo. Nie jest problemem dla mnie zeby je np w irfanview obrocic. Czy jest to jakis blad ze tak sie dzieje czy raczej tak powinno byc? Mam tak ze zdjeciami we wszystkich jakosciach oprocz RAW-tu po przegraniu zdjecia sa juz prawidlowo obrocone. Jak mam sobie poradzic z tym problemem?
agawytka
20-09-2007, 18:01
a włączyłeś w aparacie automatyczny obrót zdjęcia? (nie wime czy to ma coś wspólnego ale ja mam włączone i wgrywają mi się obrócone)
kameleon30
20-09-2007, 18:13
w aparacie mam wlaczony autom. obro zdjecia ale chyba dotyczy to przegladania fotek (kiedy przegladam na ekranie w aparacie wszystko jest ok). dodam ze zdjecia kopiuje na kompa bez zadnego dodatkowego softu, tylko za pomoca eksploratora win. (wytnij,wklej)
mArKo-85
20-09-2007, 19:17
ja na mojej D40 mam tak samo...wydaje mi się, że mógł wkraść się błąd w oprogramowanie zainstalowane w aparacie...
Jeśli IrfanView, to wejdź w Options > Properties > zakładka "JPG/PCD/GIF" i zaznaczyć ptaszek "Auto rotate....."
problem polega na tym ze infraview nie obraca NEF-ów :( . XNVIEW nie ma chyba tego problemu
kameleon30
20-09-2007, 20:04
u mnie jest tak ze zdjecia na karcie sa zapisane wszystkie (te zrobione normalnie trzymajac aparat i te pionowe) bez obrocenia. Tylko nefy sa od razu zapisywane obrocone. W podgladzie zdjec jest wszystko ok. Ogladam tez standardowym narzedziem do wyswietlania zdjec pod xp i viste-recznie moge kazde zdjecie odworcic ale to sporo czasu zajmuje. Co do sposobu z zaznaczeniem opcji w IrfanView to rzeczywiscie to dziala-jezeli chodzi o ogladanie; ale zdjecie nadal jest nieobrocone jezeli chodzi o zapis na dysku. Dzwine ze nefy bez problemu od razu po zgraniu z karty sa w pionie a pliki w innych jakosciach niestety nie.
Nie wiem jak w D40, ale w menu D80 są dwa miejsca opisane jako "obrót zdjęć pionowych".
1. w menu odtwarzania - włączenie powoduje obrót zdjęć podczas przeglądania w aparacie
2. w menu ustawienia - opcja "on" powoduje, że zdjęcia są obracane podczas podglądu na kompie.
Było to chyba kiedyś już na forum...
Sprawdźcie jak to jest w Waszych menu.
mArKo-85
20-09-2007, 20:39
są dwie opcje... tak jak piszesz... na aparacie jest okej (fotki się odwracają) natomiast na kompie podgląd jest "na leząco" - z wyjątkiem nef-ów które sie odwracają same w photoshopie np
kameleon30
21-09-2007, 10:27
czy ma ktos jescze jakis pomysl jak rozwiazac ten problem? moze rzeczywiscie jst to blad w oprogramowaniu?
czy ma ktos jescze jakis pomysl jak rozwiazac ten problem? moze rzeczywiscie jst to blad w oprogramowaniu?
Jest jeszcze jedno wyjście, postawić monitor na boku :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Zdjęcia z aparatu wychodzą pozioma nawet, jak robisz pionowo. Dodatkowo jest zapisywana informacja o położeniu. Możesz w trakcie przenoszenia zdjęć na kompa zaznaczyć sobie, żeby automatycznie obracał (w Nikon Transfer jest taka opcja), ale zdecydowanie lepiej jest zostawić nie obrócone i mieć automatyczne obracanie w przeglądarce. No chyba, że chcesz retuszować, to wtedy już obróć. Niektóre programy wykorzystują informacje o położeniu przy dokonywaniu automatycznych korekt (np. DxO Optics) i obrócenie "ręczne" usuwa te informacje obniżając skuteczność takich korekt. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby później wszystkie zdjęcia za jednym zamachem obrócić wykorzystując np. ADCSee i opcję "Auto", która to z kolei korzysta z zapisanych w zdjęciu informacji o położeniu. Reasumując: nie ma żadnego błędu w oprogramowaniu.
a ja mam problem, ale ze zdjęciami poziomowymi (pionowymi też) - od kilku dni jak robię fotki to mojemu D40 zdarza się, że fotki poziome w aparacie wychodzą jak pionowe i odwrotnie, pionowe jak poziome. Nie robi tego non stop, ale co któreś zdjęcie.
Mam włączone autoobracanie od kiedy go kupiłam, a dopiero od czwartku zauwazyłam, że tak robi... błąd oprogramowania?
aries.mehehe
25-02-2009, 22:20
Windowsowa przeglądarka zdjęć (o ile pamiętam) nie odwraca zdjęć automatycznie w podglądzie. Dodatkowo obrócenie zdjęcia przy jej użyciu powoduje ponowny zapis zdjęcia (w gorszej jakości).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img26.imageshack.us/img26/4816/xpprzegladarka.jpg)
Najlepiej do przeglądania używać przeglądarki, która ma autorotację...
maga18, a czy przypadkiem te błędnie odwracane zdjęcia, to nie były zdjęcia robione w ruchu (w sensie trzęsienia aparatem).
TristisAnima
25-02-2009, 22:28
Jeśli używasz systemowej przeglądarki to tak będzie. Ona nie odczytuje informacji o zmianie położenia zdjęcia i wyświetla je tak jak było zrobione. Większość przeglądarek posiada tę opcję i tam zdjęcia wyświetlane są prawidłowo. konkluzja: wina łindołsowskiej przeglądarki (jeśli to z niej korzystasz)
velaskez
25-02-2009, 22:36
Nawet Picasa obraca zdjęcia, jeśli aparat zapisuje informacje o położeniu. Spróbuj tym softem, jest darmo ale do przeglądania dużej ilości zdjęć jak dla mnie miodzio.
SlaWasII
27-02-2009, 02:00
problem polega na tym ze infraview nie obraca NEF-ów
Infraview może nie obraca NEF-ów ale IrfanView już tak. Przynajmniej u mnie... ;)