PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] zasuwacz drzewny :)

wld
19-09-2007, 19:16
siedząc w czatowni nagle coś przemknęło niczym strzała i usiadło zaledwie metr ode mnie. Kiedy mnie zobaczył odsunął sie na bezpieczną odległość :) Niestety czatownię mam z każdej strony osłoniętą krzaczorami i światło tam dociera w znikomych ilościach. Spróbowałem pełzaczowi, bo o nim mowa, zrobić parę ujęć. Lampą nie dopalam, więc wyszło jak wyszło. Wstawiam go tutaj, bo pełzacz nie będący w pionie to raczej dość rzadki widok ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

tomajk
19-09-2007, 19:23
Co ja widzę, bombastyczna fotka, jednak czatownia się sprawdziła. :D

wld
19-09-2007, 19:27
powoli się rozkręca ;) A ten maluch wleciał mi do środka mojego legowiska :) :)

vanve
19-09-2007, 19:32
Gratulacje.
Podoba mi sie i to bardzo,dobre foto.
Pozdrawiam.

Pinki
19-09-2007, 21:03
Śliczności.
I widać, że Cie obseruje, a dzięki
temu jest "kontakt" z oglądającym fotke.

kubaman
20-09-2007, 07:37
bardzo fajne. Rzeczywiście do tej pory nie widziałem chyba fotki pełzacza w poziomie, a już na pewno patrzącego w kierunku fotografującego. Gdyby udało się pozbyć bałaganu w tle byłoby wspaniale, choć wiem, że w tej sytuacji było to pewnie mało możliwe. Pozdrawiam.

jurgen
20-09-2007, 08:08
brawo za gatunek, fota delikatnie mówiąc słaba :)
ptaszyna na płaskim i pionowym wygląda zdecydowanie lepiej, natury nie poprawiaj :)

wld
20-09-2007, 08:27
no słaba, bo dość mocno wyciągana z RAW-a. Ale i tak zapoluję jeszcze na to pełzające maleństwo w lepszym świetle. Ale sam przyznaj, jurgen, że oglądanie jego podgardla to dość rzadki widok, prawda? :)

shaolin
20-09-2007, 08:46
Dla mnie nie jest slabe ale ja przestalem robic dawno temu zdjecia wiec moze dlatego ;) ;) to moj pierwszy raz kiedy widze pelzacza w wersji stojacej a nie udajacego spajdermena ;)

jurgen
20-09-2007, 08:56
ornitologicznie jestem na tak , fotograficznie na nie :-D
MOże być ? ;-)

Uzasadnienie dla NIE:
Za mało nad głową, która "ucieka" w tym bałaganie. Ostrośc może by i uszła, ale nie na tym tle.
Jednym zdaniem. Fajnie, że przyleciał ale usiadł na złej gałęzi, na co oczywiście wpływu nie miałeś, a może miałeś ;-) :-D

wld
20-09-2007, 09:11
no nie miałem :( Ale największą frajdę to miałem, kiedy przysiadł tak blisko mnie i spojrzał się na mnie. No bardzo się zdziwił :) Jako autor tego zdjęcia również fotograficznie jestem na nie ;) Chociaż muszę przyznać, że miałem na tyle czasu, żeby uruchomić lampę ale to byłoby wbrew moim zasadom. Szkoda byłoby walić mu po oczach...

gen.PIRX
20-09-2007, 10:01
pecz z lampami :D
a pelzacza gratuluje...:D

fotofun
20-09-2007, 17:57
Jeśli chodzi o gatunek to zdjęcie wyjątkowe nietypowe. Co oczywiście należy zaliczyć na plus.
Sądząc po głębi ostrości, która jest całkiem spora wnioskuję, że to crop. Ale to kolejne Twoje zdjęcie na którym ilość szczegółów w upierzeniu ptaka wprost powala. Czy to kwestia obróbki? Tak czy owak gratuluję następnej fotki na wysoooookim poziomie.

wld
20-09-2007, 18:41
....
Sądząc po głębi ostrości, która jest całkiem spora wnioskuję, że to crop. Ale to kolejne Twoje zdjęcie na którym ilość szczegółów w upierzeniu ptaka wprost powala. Czy to kwestia obróbki?

To było tak blisko mnie, że to niemal pełna klatka ;) Zdjęcie obrabiam za pomocą programu Capture One Pro w wersji 3.7.6. W tym przypadku wyciągałem RAW-a niemal do bólu, żeby coś wycisnąć. Oryginał był ciemny jak diabli. I tak się dziwię, że co nieco z tego udało się uzyskać...

grzegorzps
20-09-2007, 22:58
Jak na warunki jakie opisujesz, to "wyciąganie do bólu" jak najbardziej udane.